Arama

Ortopedik Hurafeler

Güncelleme: 8 Mayıs 2006 Gösterim: 14.654 Cevap: 0
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
8 Mayıs 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Bunlar da ortopedik hurafeler

Ortopedik HurafelerOrtopedik açıdan çeşitli hurafelerin halk arasında genel kabul gördüğünü belirten Ortopedi Uzmanı Dr. Yetkin Turgut, bu tür hurafelerin ciddiye alınmaması istedi. Hurafelere inanarak hareket etmenin sağlığa zarar vereceğini belirten Dr. Turgut, “Tüm hastalıklarda olduğu gibi kırık, çıkık, çatlak gibi ortopedik rahatsızlıklarda da doktora başvurulmalı'' dedi.
Sponsorlu Bağlantılar
Halk arasında vücudunda kırığı olan kişinin kelle- paça yemesinin kemiğe faydalı olduğu yönünde bir görüş olduğunu hatırlatan Dr. Turgut “Kelle- paçanın kırığa herhangi bir faydası veya zararı bilinmiyor. Kolesterolünüz yüksek veya sevmiyorsanız yemek zorunda değilsiniz. Ancak balık, kemik için son derece yararlıdır'' dedi Dr. Turgut, en çok rastlanan ortopedik hurafeleri ise şöyle sıraladı:
* Kırık olan uzuvda hareket olmaz: Basit kemik kırıklarında, elimizi bacağımızı oynatabiliriz. Ancak çok ağrılı olur. Buna karşın, sinir yaralanması gibi eşlik eden durumlarda veya eklem çıkığı gibi hallerde, etkilenen eklemde hareket kısıtlılığı olur. Örneğin çocuklarda yeşil ağaç kırığı dediğimiz kırıklarda ağrıya rağmen kusursuz hareket edebilir. Hasta üstüne basarak yürüyebilir.
* Eklemlerde burkulma sonucu şişme, ağrı oluştu. Sınıkçı çekti ve iyileşti: Gerçek çıkıklar bilinenden çok daha nadir görülür. Çok şiddetli darbeler sonucu olup, aşırı ağrılıdır. Eklem hareket edemez ve gerçekten çok acil müdahale gerektirir. Sıklıkla çoklu kemik kırıkları ile de birlikte olur. Ancak bilinçsizce yapılan çekme, yerine oturtma denemeleri, geri dönüşü olmayan kalıcı sakatlıklara neden olabilir.
* Çatlak, kırıktan daha kötüdür, daha zor iyileşir: Kırık ile çatlak arasında bir fark yoktur. Ortopedistler hepsini kırık olarak tanımlar. Çatlak, kırığın yerinden kaymamış şeklidir.
* Alçı zararlıdır. Sarıldığı bölgenin incelmesine neden olur: Alçının maksadı, kırık olan bölgeyi hareketsiz tutarak ağrıyı engellemesi ve kırığın vucut tarafından sağlıklı olarak onarılmasına izin vermesidir. Ancak hareketsiz olan uzuv zamanla gücünü kaybeder, incelir. Alçı çıkınca hızla eski halini alır. Bilinçli bir elde yapılan alçının hiçbir sakıncası veya yan etkisi bulunmamaktadır.
* Kelle- paça kemiğe faydalı, balık zararlıdır: Tam aksine balık kemik sağlığı için en değerli besindir. Kelle- paçanın herhangi bir faydası veya zararı bilinmiyor. Kolesterolünüz yüksek veya sevmiyorsanız yemek zorunda değilsiniz. Ancak kırık iyileşimi için sağlıklı dengeli beslenme yeterlidir.
* Şişen bölgeyi jiletle keserek kanı boşaltmak: Kesinlikle çok tehlikelidir. Kırık bölgesinin belli bir düzeye kadar şişmesi kırık iyileşimi için gereklidir. Buradaki kanı boşaltmak iyileşmeyi geciktirir, mikrop kapması halinde ömür boyu sürebilecek kemik iltihaplarına, hatta ölümlere neden olabilir.
* Kırık bölgesine et, balık, pekmez, hamur sarılmalıdır: Hiçbir anlamı yoktur. Kırık üzerindeki ciltte yaralara neden olabilmekte, hastanın ameliyat şansını yok etmektedir. Kangren, hatta ölüme sebebiyet verebilmektedir.
* İğne batınca vücutta dolaşır, kalbe gider: İğne yutulmadığı sürece vücutta dolaşmaz. Vücudumuz onu o bölgede hapseder veya yabancı madde olarak algılayıp iltihapla dışarı atar. İltihap yapmadığı sürece vücudu zarar vermez. Ancak eklem- sinir komşuluğu gibi kritik bölgelerde veya rahatsızlık vermesi halinde müdahale edilmelidir.

Benzer Konular

19 Ekim 2013 / kamyon Tıp Bilimleri
4 Temmuz 2016 / zamangezgin1453 Tıp Bilimleri