Arama

Kahve ve Espresso Arasındaki Farklar

Güncelleme: 15 Ağustos 2012 Gösterim: 4.563 Cevap: 0
mhmmdcngz - avatarı
mhmmdcngz
Ziyaretçi
15 Ağustos 2012       Mesaj #1
mhmmdcngz - avatarı
Ziyaretçi
coffee espresso 300x215
Bugün dünyada en popüler içeceklerden birisi de Kahvedir. Ama kahve konusunda fazla ayrıntılı bilgiye sahip olmayanlar genelde kahve çekirdeği ve espresso çekirdeği arasındaki farkı karıştırıyor.
Sponsorlu Bağlantılar
Temelde, ikisi de kahveden üretiliyor fakat espresso farklı bir ürün. Bu karıştırmanın sebebi kahvede espressoda kahve çekirdeklerinden üretiliyor. Çekirdekler aynı olmasına rağmen üretimde izlenen metot ve hazırlıklar sonuçta birbirininden farklı iki ürün elde edilmesini sağlıyor.

Kahve çekirdekleri kahvenin meyvesinin içinde bulunur. Genelde bir meyveden iki çekirdek elde edilir. En ünlü kahveler Arabica, Robusta ve Liberica’dır. Arabica ve Robusta bunların arasından en yaygın kullanılan ikisidir.
Hem kahve hem espresso bu çekirdeklerden üretilir. Ama birbirinden farklı iki eşsiz tada ulaşmak için farklı harmanlama ve hazırlanma işlemleri geçirirler. Bu işlemler harmanlama, pişirme, soğutma ve konsantre etme.
Bir kahve çekirdeğinden eğer normal bir kahve yapılmak isteniyorsa genelde belirli özel bir derecede ısıtırılır. Isıtma sonrası, çekirdekler geniş bir alana yayılır.
nespresso le cube coffee maker krups 276x300
Evde kullanım için örnek bir espresso makinası. Nespresso markası Türkiye'de de satılıyor ama espresso kartuşlarını yurt dışından getirenlerin sayısı az değil. Bunun sebebi Türkiyedeki yüksek fiyatlar.
Eğer çekirdekten espresso elde etmek istiyorsak daha farklı metot ve uygulamalar yapmalıyız. Espresso çekirdekleri daha fazla ısıtma süresi ve daha yüksek sıcaklık ister (genelde 450 derece). Daha uzun zaman ve daha yüksek sıcaklık espresso çekirdeğinin içindeki yağın çıkmasına izin verir böylece daha zengin, daha sert ve daha yoğun bir aroma karşımıza çıkar. Isıtma sonrası espresso çekirdekleri küçük parçacıklar halinde serilir.
Kahve çekirdekleri genelde orta ve dengeli bir bitterlik oranına sahiptir. Fakat espresso biraz daha sert bir rada sahiptir özellikle süt gibi başka bir şeyle karıştırmadan içilirdiğinde bu sertliği doyasıya hissedersiniz. Bu sertliği süt yada biraz daha fazla su katarak dilediğiniz kıvama getirebilirsiniz.
Espresso presleme işe üretilirken normal kahvede presleme kullanılmaz. Aslında “Espresso” derken spesifik bir çekirdekten çeşidinden değilde bir metottan bahsediyoruz desek daha doğru olur.
Bir başka fark hazırlanma aşaması. Espresso genelde özel makinaları tarafından hazırlanır (espresso makinaları). Kahve ise kahve pişirme aletleri ile (elektrikli cezve vb.) yapılır. Sonuçta iki makinadan da farklı tatlarda ve aromalarda ürünler meydana gelir.
Espresso denince akla kafeler gelirken, kahve tüketimi daha pratiktir ve iş alanları da bu tüketim yerlerinden bahsedilebilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.

Benzer Konular

17 Haziran 2016 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
15 Ağustos 2012 / mhmmdcngz Müslümanlık/İslamiyet
3 Aralık 2016 / mhmmdcngz Turizm
24 Ağustos 2012 / Misafir Sağlıklı Yaşam
3 Mayıs 2015 / Misafir Cevaplanmış