Arama

Banyosunda Betşeba - Rembrandt

Güncelleme: 12 Haziran 2014 Gösterim: 1.811 Cevap: 0
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
17 Şubat 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Banyosunda Betşeba
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Banyosunda Betşeba, Rembrandt'ın 1654 yılında yaptığı yağlıboya tablosu. Eserde poz veren model aynı zamanda ressamın sevgilisi olan Hendrickje Stoffels'tir. Çok genç yaşında ölen Stoffels'in tabloda sol göğsündeki gölge ölüm sebebinin göğüs kanseri olabileceği şüphesini doğurur.

Rembrandt, bu eserinde, İncil'de geçen bir olayı betimledi. Bu olayda evinin çatısında dolaşmakta olan Davud, ordusunun generallerinden Uriya'nın karısı Betşeba'yı bahçesinde banyo yaparken görür. Aniden kadını arzulayan Davud, Betşeba'yı hamile bırakır. Günahı bununla kalmayan Davud, Uriya'nın kanlı bir savaşta ön saflarda yer alması emrini verir. Davud'un umduğu gibi Uriya savaşta ölür. Onun ölümünden sonra Davud, Betşeba'yı karısı yapar. Batşaba'nın Davud'dan olan çocuğu doğumundan birkaç gün sonra ölür. Hrıstiyanlıkta bu ölümün Davud'a verilmiş bir ceza olduğuna inanılır.

Rembrandt, tablosunda, David'i ve onun kadına karşı olan arzusunu betimlememeyi tercih etti. Sadece Betşeba'yı banyo yaparken çizdi. Kadını hep bir kurban hem de bir günahkar olarak gösterdi. Düşünceli görünen kadın elinde bir mektup tutmaktadır ve takıları haricinde çıplaktır. Bu mektup Davud'un onu odasına gelmesi için yolladığı mektuptur ve ressam Betşeba'nın mektuba olan tepkisine odaklanmıştır. Kadın, kaderine razı olmuş gibi görünmektedir. Resim şu anda Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir. 1869 yılında, Dr. Louis La Caze'nin bağışladığı 583 tablodan biridir.
  • Sanatçı: Rembrandt
  • Yıl: 1654
  • Tür: Yağlıboya
  • Boyutlar: 142 cm × 142 cm (−-56 in × −-56 in)
  • Konum: Louvre Müzesi, Paris

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Mira; 12 Haziran 2014 20:59 Sebep: Kırık resim linki kaldırıldı.
theMira

Benzer Konular

17 Mart 2015 / ThinkerBeLL Sanat ww
25 Aralık 2008 / Misafir Soru-Cevap
25 Kasım 2008 / Ziyaretçi Taslak Konular
17 Şubat 2012 / Mira Sanat