Arama

Filografi Sanatı

Güncelleme: 8 Nisan 2009 Gösterim: 24.092 Cevap: 2
ReD_EyE - avatarı
ReD_EyE
Ziyaretçi
30 Aralık 2007       Mesaj #1
ReD_EyE - avatarı
Ziyaretçi
Filografi nedir?
Filografi ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasından teller geçirilerek belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydan getirilmesi sanatıdır. Bu sanat Orta Doğu'da doğmuş batıya ve uzak doğuya yayılmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar
Ülkemizde pek tanımayan bu sanat, zorluğu, sabır gerektirmesi nedeni ile az uygulanmakta olup bütün dünyada unutulmak üzeredir. Günümüzde bu sanatın ustalarından biri olan Saim Devrilmez bu sanatın ruh dinlendirici olması ve olumlu psikolojik etkilerinden dolayı Amerika'da evlerde de verildiğini söylüyor.

TEK'den emekli bir elektrikçi olan Saim Devrilmez bu sanata hobi olarak başladığını ve kendi kendine öğrendiğini söylüyor. Bu sanatın ölmemesi için 2 aylık dönemlerle kurs veriyor. Eserlerinde çivi ve metal teller kullanıyor. Daha çok bu sanatı hat sanatına uyguluyor. Başka bir Filografi sanatçısı Aliye bu sanatı bazı motifler, çizgi film karakterleri ve manzara gibi konularda uyguluyor.
Nasıl Yapılıyor?
Filografi sanatçısı önce kafasında bazı motifler tasarlıyor. Daha sonra bu motifleri oluşturmak için tahta panolar üzerine bildiğimiz çivilerini belli bir düzene göre çakıyor. Bu çiviler boyanıp verniklendikten sonra, çivilerin arasından çeşitli renklerde iplikler sıkıca geçirilerek önceden tasarlanmış motifler ortaya çıkarılıyor. Ancak bu iplik geçirme de bir ustalık gerektiriyor. Öyle rasgele bütün çivilerden aynı şekilde iplikleri geçirirseniz hiçbir şey elde edemiyorsunuz. Ayrıca bu ipliklerin hem sağlam hem kolay temizlenebilir olması ve hem de temizleme esnasında renklerinin solmaması gerekiyor.

Gerek tahta panonun ve gerekse kullanılacak ipliklerin rengi önceden sanatçı tarafından tasarlanıyor. Seçilen renklerin hem birbirine uyumlu olması hem de motifi ortaya çıkaracak şekilde olması gerekiyor. Yani ne renkler birbiri arasında boğulacak ne de çok fazla zıt renkler kullanılarak insan gözü rahatsız edilecek. Burada bütün iş sanatçının yaratıcı yeteneğine ve ustalığına kalıyor.
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
25 Kasım 2008       Mesaj #2
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
77041568jd1smallbc3


Sponsorlu Bağlantılar
15630577iy7smallpk7


5377smallqs2


Filografi Sanatı Nedir?

Filografi ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasından teller geçirilerek belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydan getirilmesi sanatıdır. Bu sanat Orta Doğu'da doğmuş batıya ve uzak doğuya yayılmıştır. Ülkemizde pek tanımayan bu sanat, zorluğu, sabır gerektirmesi nedeni ile az uygulanmakta olup bütün dünyada unutulmak üzeredir.

Filografide, belli örgü teknikleri kullanılarak hat yazıları, simetrik desenler, amblemler, çiçekler ve çizgi film karakterleri panolar haline getirilebilmektedir.

Kullanılan Malzemeler

Sunta, bez, tel ya da naylon ip, ucu kıvrılmış tığ, çivi

Yapılışı

İlk Olarak Sunta Üzerine Kumaş Kaplanıyor. İstenilen Model,Desen Fotokopi İle Büyütüldükten Sonra Bunun Üzerine Aktarılıyor. Daha Sonra Bu Motifleri Oluşturmak İçin Tahta Panolar Üzerine Desenin Çevresinden Fazla Uzun Olmayan Çiviler Çakılıyor. Bu Çiviler Boyanıp Vernikleniyor.. Ardından Altta Kalan Model Kağıdı, İğne İle Temizleniyor. Kuruyunca Çivilerin Arasından Çeşitli Tekniklerle Renkli Teller Sarılıyor Ve Önceden Tasarlanmış Motifler Ortaya Çıkarılıyor. Bu Teller Çok İnce Değil Çokda Kalın Değil, Orta Kalınlıkta Takı Yapanlar Bilirler Takıda Kullanılan Tellerden. Bunun Üzerine Çalışılacak Desen Aktarılıyor.Ancak Bu Tel Geçirme De Bir Ustalık Gerektiriyor. Öyle Rasgele Bütün Çivilerden Aynı Şekilde Telleri Geçirirseniz Hiçbir Şey Elde Edemiyorsunuz. Ayrıca Bu Tellerin Hem Sağlam Hem Kolay Temizlenebilir Olması Ve Hem De Temizleme Esnasında Renklerinin Solmaması Gerekiyor.

Gerek Tahta Panonun Ve Gerekse Kullanılacak Tellerin Rengi Önceden Sanatçı Tarafından Tasarlanıyor. Seçilen Renklerin Hem Birbirine Uyumlu Olması Hem De Motifi Ortaya Çıkaracak Şekilde Olması Gerekiyor. Yani Ne Renkler Birbiri Arasında Boğulacak Ne De Çok Fazla Zıt Renkler Kullanılarak İnsan Gözü Rahatsız Edilecek. Burada Bütün İş Sanatçının Yaratıcı Yeteneğine Ve Ustalığına Kalıyor.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Nisan 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
filografi19hv1cv9

filografi4fu0



Benzer Konular

3 Ağustos 2015 / CaNaRY Genel Galeri
20 Ağustos 2016 / ThinkerBeLL Sanat
18 Mart 2009 / ThinkerBeLL Edebiyat
13 Temmuz 2015 / Jumong Sanat