Arama

Tırnak Hastalıkları

Güncelleme: 16 Mayıs 2011 Gösterim: 69.551 Cevap: 2
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
10 Ekim 2006       Mesaj #1
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Tırnak Hastalıkları
Tırnak hastalıklarının sınıflandırılması çok karmaşık ve çeşitlidir, En basit ve anlaşılır sınıflandırma şu şekilde; Clubbing (çomak parmak), koilonnychin (kaşık tırnak), onychogryphosis, Onychorrhexis, Onycholysis, Beau çizgileri, Tırnak Batması, (unguis incarnatus), Onychotillomania (tırnak yeme), şeytan tırnağı, sarı tırnak sendronu, Tırnakta renk değişiklikleri, tırnağı tutan dermatozlar, Paronehia onychomycosis.
Sponsorlu Bağlantılar

Tırnak hastalıklarında tedavi etkene yöneliktir. Ayrıca altında yatan sistemik bir hastalığın araştırılması ve gerekirse sistemik tedavinin yapılması gerekir. Tırnak hastalıklarında tedavi yöntemi iki şekildedir.
1- Tıbbi tedavi yani ilaçlara (topikal + sistemik) tedavi
2- Cerrahi tedavi yani cerrahi olarak tırnak çekimi.

Tırnaklarda renk değişikliği : El veya ayak tırnaklarınız renk değiştirdi, kırılıyor, kalınlaştı, uçları çatlıyor ya da oyuk oyuk oldu. Ayak tırnaklarınızın etrafında ağrı, şişme ve kızarıklık da olabilir.


Nedenleri
Onikomikoz (mantar enfeksiyonu) : Tırnağınız kalınlaştı ve sarardı; tırnak ucuna doğru küçük bir ayrımla bir birikinti oldu. Tedavi edilmezse, tırnağınızın tümü bölünür, şekli bozulur veya düşebilir. Mantar sadece yaralanırsanız veya başka bir deri hastalığınız varsa tırnakları etkiler. Ayak tırnakları enfeksiyonu yaralanma olmadan da oluşabilir. Kendi kendine tedavi edebilirsiniz veya doktora gitmelisiniz. El tırnaklarının iyileşmesi 6 aya, ayak tırnaklarının iyileşmesi 1 – 2 yıl sürebilir.


Tırnak kırılması : Tırnaklarınızda çatlaklar var ve uçları kırılıyor. Bu acı vermez, iyileşebilir, ama hiçbir zaman geçmez. Tırnak kırılması kalıtımsal olabilir ve bazen yaralanmayla görülür. Kendi kendine tedavi yeterlidir.

Ne yapabilirsiniz?
* Ayak tırnağı batıyorsa, ayağınızı 2 çorba kaşığı tuz katılmış ılık suda 15 – 20 dakika kadar tutun.
* Tırnakla deri ayrıldıktan sonra tırnakla deri arasına tırnak büyüyünceye ve deri iyileşinceye kadar birkaç gün küçük bir pamuk ya da gazlı bez koyun. (Dikkat: Şeker hastasıysanız, dolaşım sistemi sorunlarınız varsa veya iltihaplanma oluşmuşsa, bu yöntemi uygulamayın.)
* El tırnağı batıyorsa, tırnağınızı dümdüz kesin ve köşelerini yuvarlatmayın. Pamuklu çubukla günde iki kere köşesinden kaldırın ve bu bölgeyi temiz tutun.


Tırnağı kan oturması: Kağıt atacının ucunu açıp ocakta ısıtın. Elinizi yakmamak için öteki ucunu tutamaçla tutun. Sıcak ucu bastırmadan hafifçe tırnağınıza değdirin; kanın dışarıya akması için acıtmayan bir delik oluşacaktır. Basıncı hafifletmek için bu işlemi tekrar edebilirsiniz.


Mantar enfeksiyonu:
Yıkandıktan sonra el ve ayaklarınızı iyice kurulayın. Saç kurutma makinesini en az sıcaklığa getirerek tırnağı kurutun. Mümkün olduğu kadar çıplak ayakla gezin; sentetik çorap ve ayakkabından uzak durun. Bulaşık yıkarken, temizlik yaparken veya elinizi suya veya kimyasallara sokacağınız zaman pamuklu lateks veya lastik eldiven kullanın. Reçetesiz satılan ilaçlar çoğu kez işe yaramaz.


Tırnak kırılması: Renksiz oje sürün. Ojeyi çok sık çıkartmayın. Temizlik yaparken pamuklu lateks veya lastik eldiven giyin. Tırnaklarınızın etrafındaki deriye krem sürün
Dolama söz konusuysa, iltihabı azaltmak içn günde iki defa (5 – 10 dakika) sıcak su banyosu yapın; sonra mantar enfeksiyonuna karşı antibakteriyel bir ilaç ya da %1’lik gentiyan violet sürün.


Önleme

Tırnaklarınızı temiz tutun. Her hafta düzenli dümdüz kesin. (Aşırı kısa kesmeyin; parmaklarınızın bitimi kadar olmalılar.) Tırnaklarınızı ve tırnak derinizi yemeyin, koparmayın ve yırtmayın.
Sık aseton kullanırsanız tırnaklarınızı kurutursunuz. Tırnak güçlendiricilerinden, takma tırnaklardan ve tırnak derisi alma aletinden kaçının. Bunlar tırnakların rengini değiştirir, tırnakları kırar, etraflarındaki doğal korumayı yok eder ve tırnaklarınızın altında kötü reaksiyonlara yol açar.



Öteki Nedenler
Ayak tırnağının batması
Dolama El veya ayak tırnağı yaralanması
Sedef hastalığı
Kaynak : Medicare

Ayrıca Bknz

El ve Tırnak Bakımı
Son düzenleyen asla_asla_deme; 18 Haziran 2010 14:41
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
19 Şubat 2010       Mesaj #2
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
Dolama - Paronychia
hâllerinde; sıcak su kompresi çok faydalıdır.
Sponsorlu Bağlantılar
1 çay bardağı zeytinyağına 1 tutam ıspanak konur. hafif ateşte haşlanır.ılıdıktan sonra;
dolama olan yere sarılmasının olumlu sonuç getirileceği halk arasında bilinir.
bu işleme cerahat akıncaya kadar devam edilmesi tavsiye edilir.

Tırnağın Deriye Batması
kırılan tırnağın bulunduğu yere tuzsuz tereyağı sürülmesi, parmak lastiği geçirilmesi önerilir.
her gün tekrarlanması tavsiye edilir.

Tırnak Çatlağı
4 bardak suya 3 tutam defne yaprağı konur.. 15 dakika kaynatılır. ılıdıktan sonra eller içine sokulup 5 dakika bekletillir çıkartılır. İyice kurulanır.
Her Gün Tekrarlanır.

Tırnak İltihabı
Kızarıklık ve Ağrı durumları iltihaba işarettir.
4 bardak suya 2 tutam funda çiçeği konup kaynatılır, süzülür.
lapası iltihaplı tırnakların üzerine konup, temiz gazlı bez ile sarılır.
aynı işlem; iltihap boşalana kadar devam....


menopoza yakın bayan olup ta tırnaklarında sorunlar olmaya başlayanlar,
veya tırnak beyazlaması gibi hususlar için;
lütfen bakınız
; Nutra Femin
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
16 Mayıs 2011       Mesaj #3
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Tırnak batması

Küçük bir sorun olarak başlayan ancak tedavi edilmediğinde cerrahi müdahaleye kadar gidebilen tırnak batmalarına günlük hayatta yaptığımız bazı hatalar neden oluyor.

Tırnak kesiminde dikkat edilecek birkaç önemli nokta, tırnak batması sorununun önüne geçebilir. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, tırnak batmaları ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Tırnak batması neden kaynaklanıyor?


Ayak tırnakları pek çok nedenle batabiliyor. Her yaşta olabilen ağrı, şişlik ve ikincil enfeksiyon gibi tablolara yol açabilen bu durum, en sık ayağın birinci parmak tırnaklarında görülüyor. Genetik eğilim, aşırı terleme, terlemeyi artıran faktörler, sentetik, solumayan ayakkabılar, dar ve darbe oluşturan ayakkabılar tırnak batmasının en sık rastlanan nedenleri arasında yer alıyor.

Kadınlarda topuklu ve sivri burunlu, erkeklerde sert ve sivri burunlu ayakkabılar ile yapılan uzun yürüyüşler ve spor, tırnakların yanlış kesilmesi ve pedikür de sık rastlanan nedenler. Tırnakların düz yerine U şeklinde, içe doğru kesilmesi, yan kenarlarının testere şeklinde düzensiz kesilmesi, kısa kesilmesi, tırnak kenarlarının koparılması tırnak batmasına yol açabiliyor.

Nasıl bir tedavi süreci yaşanıyor? Tedavi yöntemleri neler?


Kısa süreli vakalarda, öncelikle bölgesel kurutucular, antibiyotikli kremler, gerektiğinde ağızdan antibiyotik gibi ilaçla tedavi yöntemleri deneniyor. Bazı tırnak mantarı olgularında da tırnakta batma olabiliyor. Bu durum farklı ilaç kullanımı gerektirebiliyor. Bu tedavilerle yanıt alınamadığında, oluşan rahatsızlığın boyutuna göre, kimyasal koterizasyon, elektrokoterizasyon, krioterapi, tırnak yatağı cerrahisi (tırnak yatağı revizyonu, kısmi tırnak cerrahisi) uygulanabiliyor. Uzun süreli vakalarda cerrahi yöntemler öncelikle tercih ediliyor.

Tırnak batması rahatsızlığı olanlar neye dikkat etmeli?

Ayak tırnaklarında batmayı engellemek için, oluşturucu etkenlerden sakınmak, tedavinin temel prensibini oluşturuyor. Tırnak batmasını engellemek için yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

Uygun ayakkabı seçimi : Ayağı sıkmayan, darbe oluşturmayan, alçak topuklu, olabildiğince yumuşak, hava döngüsüne izin veren ayakkabılar seçilmeli.

Tırnakların doğru kesilmesi: Tırnak uçları düz, yan kenarlara aşırı girmeden, hafifçe ovalleştirerek kesilmeli. Bu yolla yan kenarların düzensizleşmesine izin verilmemeli. Tırnak kenarları kesinlikle koparılmamalı.

Aşırı terlemeye yol açacak faktörlerden kaçınma: Sentetik olmayan, hava döngüsüne izin veren ayakkabılar seçilmeli. Pamuklu çorap giyilmeli, ayak yıkandıktan ve uzun su içi aktivitelerden sonra iyi kurulanmalı.

Temiz , steril şartlarda pedikür uygulanmalı.

Tırnak çevresinde hafif bir kızarma, hassasiyet olduğunda, basit bir nemlendirici kullanılmalı. Yakınmalar artınca bir deri hastalıkları uzmanı ile görüşülmeli.

Tırnak batması sorunu olanlar hastanelerde hangi bölüme gitmeli? Hangi bölümler bu alanla ilgili?

Öncelikle bir deri hastalıkları uzmanına başvurulması gerekiyor. İlk olarak kesin tanının konmasının ardından, gerekli tedavi yöntemi (İlaç ve cerrahi tedaviler) uygulanmalı.

Türkiye’de yaygın bir rahatsızlık mı?

Oldukça sık rastlanılan bir hastalık. Artırıcı etkenlerden uzak durmak ve erken evrede planlanan tedaviler hastayı cerrahi tedavilerden koruyabilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

21 Mayıs 2013 / Pollyanna Sağlıklı Yaşam
20 Ekim 2010 / Pollyanna Sağlıklı Yaşam
25 Ekim 2011 / nünü Tıp Bilimleri
8 Ekim 2008 / Pasakli_Prenses Taslak Konular
15 Ağustos 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük