Arama

Egzama Nedir? Egzama Hakkında

Güncelleme: 30 Mayıs 2018 Gösterim: 50.047 Cevap: 9
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
25 Şubat 2008       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
egzama

Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.


Mayasıl diye bilinen egzama, derinin sulanması ile meydana gelen bir iltihaptır. Tıp dilinde; Erythema pernio denir. Kaşıntı ve kızartı ile ortaya çıkar. nedeni; ruhsal olabileceği gibi alerjik tepkiler veya deriyi tahriş eden maddeler de olabilir. Bazı kimselerde de ırsidir. Vücudun hemen hemen her yerinde görülebilir ve bulundukları yere göre isimlendirilirler. Tedavinin ilk prensibi; üzülmemek ve egzamalı yerleri kaşımamaktır. Ayrıca, su ve sabunlu sudan olduğu kadar uzak kalmak da gerekir. Su yerine permanganatlı su ve rivanollu su kullanılır. Perhiz yapılır. Acılı, baharatlı ve yağlı yenmez.
rahim egzaması
Rahimden gelen cerahatli akıntının neden olduğu bir çeşit egzamadır. Rahimde veya vajina çevresinde kızarma ve şişlikler görülür. Bu şişlikler bir süre sonra su toplayıp, kabuklanır. Kaşıntı, zonklama ve yanma hissedilir.
anus kaşıntısı
Anus (şerç); yani sindirim kanalının doğrubağırsak denilen son kısmındaki çıkış deliği veya çevresinde (oturak yerinde) görülen kaşıntıların nedeni çeşitlidir. Bunlar arasında; kılkurtları, sümüksü akıntı, basur, çatlak, ishal veya kabızlık, egzama (mayasıl), sinir bozukluğu veya yeteri kadar temizliğe dikkat edilmemesi sayılabilir.
kaşıntı
Vücudun herhangi bir yerinde hissedilen ve böcek dolaşıyormuş hissi, hafif yanma ve batma gibi rahatsızlıklarla ortaya çıkan kaşıntıya, tıp dilinde pruritus veya kaşeski denir. Kaşıntıyı doğuran nedenler çok çeşitlidir. Bunlar şöyle sıralanabilir: - Sabun, çamaşır tozları ve bazı boyaların neden olduğu kaşıntılar - Yün veya naylon iyeceklerin neden olduğu kaşıntılar - Bazı kimyasal maddelerin neden olduğu kaşıntılar - İstiridye, yumurta, süt, çilek, soğan gibi bazı besinlerin neden olduğu kaşıntılar - Bazı ilaçların neden olduğu kaşıntılar - Şeker, karaciğer, böbrek hastalıkları veya löseminin neden olduğu kaşıntılar - Kurdeşen, egzama, su çiçeği, kızamık, kızıl, kızamıkçık veya deri iltihabının neden olduğu kaşıntılar - Mantarın neden olduğu kaşıntılar - Kıl kurdunun neden olduğu kaşıntılar - İshal veya kabızlığın neden olduğu kaşıntılar - Sinirlilik ve ruhi sıkıntıların neden olduğu kaşıntılar Tedavinin ilk şartı, kaşıntıyı doğuran sebebi bulmaktır. Bu arada mümkün olduğu kadar kaşımamaya gayret edilir.



----------



Egzama

Egzama, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ve deride kızarıklık, şişme, veziküller, kaşıntı gibi belirtilerle görülen daha çok psikosomatik nedenli deri hastalığı. Başlıca özelliği, kızarık deri üzerinde beliren kabarcıklardır. Akut, kronik, yaş ve kuru egzama gibi türleri vardır.



Egzama çeşitleri


Kenarlı hebra egzaması

Apış arasında ve uylukta görülen mantar hastalığı. Bir dermatofitondan (Epidermophyton floccosum, Tricadan rubrum, T. interdigatele) ileri gelen kenarlı egzamalar erkeklerde daha sık görülür. Kaba etin iç yüzeyinde, kenarları grintili çıkıntılı, ortası daha soluk, kırmızı lekeler ortaya çıkar. Lekeler bir yan da ya da iki yanda olur, kaşıntılıdır ve kenarları kabarcıklarla sınırlıdır. Mantar ilaçlarıyla tedavi edilir.

Seboreli egzama

Seborenin görüldüğü bögelerde yerleşen kırmızı, pullu, yağlı görnümlü lezyonları içeren deri hastalığı. Seboreli egzama, saçlı deride ve bunun kenarlarında, alında (seboreli kask), kaşların üzerinde ya da aralarında, burun-yanak oluklarında, kulak arası girintilerde, kulak yolunda, göğüs kemiğinin orta yerinde (seboreli madalyon) görülür. Bazı egzamamsı (egzamatit) deri hastalıkları ile sınırları pek belirsizdir. Tedaviden kolaylıkla sonuç alınabilir (indirgenler özellikle yerel kortikoitler) fakat bu egzama tipi bir hastalıktan fazla bir durumu belirtiğinden yinelemeler her zaman olasıdır.

Egzama en sık görülen deri hastalığıdır

Şekiller ne olursa olsun, üstderide dokusal bir birime her zaman rastlanır: egzoseroz ve sponijoz (süngerleşme). Maphigi mukoza cisimcikleri oluşan sıvıyı emer, hücreleri birbirinden ayırır, sonra desmoslarda hücreleri birleştiren bağları koparır ve üsderinin içinde kabarcık oluşmasına yol açar.Böylece egzama birçok evreden geçer: kızarıklık, kabarcıklanma, akıntı ve (kabarcıklar kuruduktan sonra) parlaklık ve pullanma.
Fakat bu evrelerin hepsi birden bulunmayabilir, çoğu zaman bunlardan biri üstün durumdadır. Egzama akut olabileceği gibi (genellikle akıntılı ve çok kaşıntılı) süreğen de (kronikleşme) olabilir. (o zaman daha çok kızarıklık ve pullu, zaman zaman kabarcıklı ve değişik şiddetle kaşıntılı).
Yer yer madeni para biçiminde olabileceği gibi yaygın da olabilir. Bazı yerleşim bölgeleri karakteristiktir.
Ellerde disidrozgörünümündedir. Memelerdeki egzama her zaman çift taraflıdır ve çoğu zaman bir uyuz belirtisidir. Memede, bir yanda egzamaya benzer bir deri hastalığı görüldüğünde Paget deri hastalığı akla gelmelidir (kanser hastalığı).

Genellikle iki tip egzama vardır:


Edinsel egzama

Edinsel egzama ya bir iç etmene karşı duyarlılıktan (nispeten ender rastlanır, çünkü iç etmenlerden doğan deri hastalığı çoğunlukla kurdeşen biçiminde ortaya çıkar) ya da bir dış etmene karşı duyarlılıktan gelir.

Temas egzaması

Aslında ayrım kesin değildir, çünkü temas egzamasının ortaya çıkması için genellikle önceden hazırlıklı bir bünye gerekir. Temas egzaması genellikle meme çocuklarında görülen egzama tipidir. 3 aylığa doğru ortaya çıkar ve ilk olarak yüzden başlar. Evrim belirsizdir. 2 ya da 7 yaşlarında kesin olarak iyileşebildiği gibi, büyük çocuklukta ve yetişkinde yavaş yavaş süreğen hale de gelebilir. Bazen astım gibi başka alrjik hastalıklar buna eşlik edebilir. Temas egzaması sayıca çok fazladır ve çoğunlukla mesleklere bağlıdır.

Egzamayı oluşturan etkenler

Egzama, zamansız uygulanan bir ilaç yüzünden de ortaya çıkabilir (kükürt, civa, antihistaminikler, sülfamitler, penisilin, vb. ile yapılmış tozlar ya da merhemler).
Ev kadınlarında görülen egzama (el egzaması) çamaşır suyundaki potasyum bikromata, çeşitli çamaşır sularına, hatta lastik eldivenlere bağlıdır.
En sık görülen temas egzamalarından biri kozmetiklerden ve saç boyasından (para grubu) ileri gelir. Güzellik müstahzarları, özellikle kokulu oldukları zaman, sayısız yüz egzamalarına neden olabilirler. Tırnak cilasının özel bir yeri vardır, tırnaklarda egzama yapmaz, ama göz kapaklarında yapar.
Giysilerin yaptığı egzamalar genellikle kauçuktan ve sentetik dokumalardan ileri gelir (oysa, aslı nedeni boyadır, özellikle siyah,mavi ve yeşil renkli boyalar, yoksa hep söylendiği gibi kumaş değil). Boyundaki egzama çoğunlukla yüksek yakalı hırka giyilmesinden ileri gelir. Ayak egzaması ayakkabıdan ileri gelebilir (deri boya, cila ya da yapıştırıcı). Madenler (özellikle nikel) bir temas egzamasına neden olabilir (saat bileziği, zincir vb.). Deri testleri bazen temas egzamasının nedenini ortaya çıkarabilir.
Enfeksiyon egzamaları mikrop ya da mantar kökenlidir. Ama enfeksiyon mu egzamaya neden olmuştur, yoksa enfeksiyon mikrop kapan egzamanın mı sonucudur, kestirmek zordur.

Atopik Egzama

Atopik ekzema, atopik dermatit döküntü ve kaşıntıya neden olan kronik ve alevlenmelerle seyreden bir deri hastalığıdir. Genellikle ailesinde astım, alerjik rinit gibi atopi (alerji) öyküsü bulunan kişilerde görülür.
Atopik dermatit sıklığı giderek artmakta olan bir deri hastalığıdir. Günümüzde hemen hemen her 5 çocuktan birinde görüldügü belirtilmiştir. Hastalık genellikle yaşamın ilk yılında ortaya çıkar ve yeni tanı konan olguların %50’si 12 aylıktan küçük bebeklerdir. Atopik dermatit küçük çocuklarda daha sık görülen kronik bir hastalık olmasına karşın her yaştan hastayı etkileyebilir. Atopik dermatit bulaşıcı değildir.

Tedavisi

Akut evrede eski ilaçlar halen değerini yitirmemiştir; ihlamur ile ıslatmalar, suyla tutulmuş hamur ya da bezoini olmayan taze hınzır yağıyla hazırlanmış hamur kompresleri, ellerde önemli bir akıntı varsa %2 gümüş nitrat eriyiği sürme. Pullanma evresinde indirgenler (ihtiyol, katran) kullanılır. Yerel kullanılan kortikoidler çok büyük yarar sağlar (kıllı bölge ya da kıvrımlarında losyonlar, ıslak bögelerde kremler, kuru bölgelerde merhemler), ama yüzde, flüorlu olmayanları yalnız kısa sürelerde ve çok büyük ihtiyatla kullanılmalıdır.
Genel tadavi, özgü olsun olmasın duyarsızlaştırmayı öngörür. Antihistaminikler, özellikle kaşıntıya karşı çok yararlıdır. Genel kortizon tedavisinde ağır olgularda başvurulur, tedavi kesildikten sonra çoğunlukla hastalık yine tekrarlar. Bazı kaplıcalarda yapılan banyolar yararlı olabilir.
Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 17:03
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
13 Eylül 2008       Mesaj #2
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Atopik Ekzem

Sponsorlu Bağlantılar
Nörodermatoz, Atopik Ekzem, Alerjik Ekzem

atopik3

Nörodermatit (atopik ekzem) iltihaplı ve kaşıntılı bir deri hastalığı olup, bununda oldukca çeşitli türde ortaya çıkmasıda mümkündür ve kaşıntılı, kızarık, sulu ve allerjik olabilir. Nörodermatit rahatsızlığı olanlar genelikle allerji, bronşik astım, allerjik astım, baharnezlesi ve besinallerjisi gibi rahatsızlıklardan biri veya birkaçı ile aynı anda görülebilir.Nörodermatite yakalanan insanların % 40-80’inin ebeveyninden birinin veya ikisinin birden nörodermatit olduğu ileri sürülmektedir. Almanyada bilinen 3,5-5 milyon arasında nörodermatitli hasta olduğu ve bu sayını sürekli artığı bilinmektedir. Nörodermatitli hastalar birçok maddeye karşı allerjik reaksiyon gösterir. Bunların başında: hormonlu ve ilaçlı besinler, çiçektozları, ev hayvanlarının kıl ve tüylerini sayabiliriz. Nörodermatitli hastanın genelikle boyun, ense, dirsek boynu, dizboynu vede yüzde görülebilir. Uzman doktorlar doymamış yağasitlerinden linol asidi linolen aside dönüştüren delta- 5-Desaturaz enziminin yetersizliği nedeniyle ortaya çıktığı görüşündeBuna göre ışıldak tohumu-, veya hodan tohumundan eldeedilen doymamış yağasitlerinin etkili olacağı ileri sürülmektedir. Bu doğru olabilir, fakat çöreğin birleşiminde çok az miktarda linolenasit bulunduğu nörodermatoza karşı daha etkilidir. Ladenin birleşiminde linolen asit olmamasına rağmen
nörodermatoza karşı çok etkilidir,
fakat tek çare Gökçek İksiri ve Laden çayı'dır.

norode1

Gökçek İksiri, ZYE ise bağırsak florasını, bağırsak mukozası ve bağırsak pH’sını en ideal duruma gelir. (Bağırsak florasına ve Gastrite bak) Bana göre bütün allerjilerin tek bir sebebi vardır, oda mide ve bağısak mukozanın tahriş olmasıdır. Mide ve bağırsaklarda iltihapalanma ve ülsere sebep olan halicobacter plory ve bağırsaklardaki mantarlar toksik maddeler üretir ve bunlardan en önmeliside histamindir. Bu histamin her türlü allerjinin sebebidir. Mdie ve bağırsaklar tedavi edilmeden allerjiden kurtulmak mümkün değildir. ABD, Japonya ve AB-Ülkelerinde Nörodermatit üzerine yüzlerce araştırma yapılmakta ve kitaplar yazılmakta fakat tedavi edememektedirler.

Ben bu rahatsızlıkla 17 yıl yaşadım ve tedavisi için binlerce Mark, Euro harcadım ve sonunda kendimi tedaviettim. Tam 17 yıl sonra hayvansal besinler özelillede et ve etmamülerini artık yiyebiliyorum. Doktorların tavsiye edebileceği tek ilaç vardır oda kortizonlu kremler ve haplardır. Kortizonun yantesirini anlatmak için ayrıca bir kitap yazmak gerekir. Bu ilaçı kulanan sayın Ecevit en iyi şekilde tanır. Kortizona tehlikeli maddelerde kısaca değindim.

Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Gökçek İksir'i ile tedavi olmak mümkündür. Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. vücudu cüruflardan arıtır, iltihaplı hastalıkları iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları ve her türlü alerjiye karşı etkilidir.

Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, fakat karpuz da tatlıdır ve bu da mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içer.


Kaynak


Son düzenleyen ener; 13 Temmuz 2011 23:05 Sebep: Sayfa düzeni
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
13 Temmuz 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Egzama

Deri hastalıklarının hemen hemen yarısını oluşturan ve çok değişik biçimler gösteren bir deri hastalığı; mayasıl. Genellikle deri bozukluğuna elverişli bir ortamda, içeriden ya da dışarıdan alerjik bir etkenle ve iltihapla başlar. Kırmızı bir zeminde ufak su toplanmaları, kabuk oluşması ve kaşıntı vardır. Bir alerjik reaksiyon olarak ortaya çıkan egzama, yaranın biçimine, seyrine ve yerine göre sınıflandırılan ve adlandırılan bir hastalıktır. Akut egzama, deride kaşıntı ve yanma hissiyle başlar. Daha sonra bir topluiğne başı büyüklüğünde ya da daha büyük, berrak sıvı içeren ve adına vezikül denen kesecikler oluşur. Bazen bu veziküller açılmadan kurur ve kabuklanır. Buna kuru egzama denir. Kimi zaman da veziküller birbirleriyle birleşerek içi su dolu kabarcıklar hâlini alır ve iltihaplanır. Buna iltihaplı egzama ya da sulu egzama denir. Sızıntı kesildiği zaman deri ince, narin, kırmızı, âdeta vernik sürülmüş gibidir. Üzerinde ince, beyaz kabuklar oluşur ve onlar da döküldükten sonra deri eski hâline döner. Akut egzamalar bazen kaybolmazlar ve değişik biçimlerle devam ederek kronik bir hâl alırlar. Kontakt egzama, alerji yapan bazı ilâçların, kozmetik maddelerin, giyeceklerin, bitkilerin deriye temasıyla oluşan egzamalar için kullanılan bir terimdir. Alerjinin doğuştan mevcut olduğu aşırı duyarlı kimselerde çoğunlukla, astım, saman nezlesi gibi hastalıklarla birlikte görülen biçimine atopik egzama denir. Tedavi için alerjinin bulunup ortadan kaldırılması ve çeşitli ilâçların kullanılması gerekir.
akif2 - avatarı
akif2
Ziyaretçi
9 Kasım 2011       Mesaj #4
akif2 - avatarı
Ziyaretçi
Egzamanın karakteristik belirtileri iltihaplanan deri kaşınır ve zamanla kızarır, egzamalı bölgede kuruluk görülür ve sivilceye benzeyen kabartılar belirir. zamanla su toplar ve çoğalır.
Hassasiyetin olduğu yüzey ve bölgelerin el ile kaşınmasıyla enfeksiyon artabilir, genelde kanama görülebilir ve ağrımaya başlar, bütün saydığımız oluşumlardan yani çatlak bölgelerden bakteri ve mikroplar bedeninizi sarabilir. Kaşıyarak tahriş edilmiş cildin ağrıları rahatsız edici bir hal alabilir.
Msn Wink
My Love - avatarı
My Love
Ziyaretçi
9 Kasım 2011       Mesaj #5
My Love - avatarı
Ziyaretçi
egzama belirtileri 300x230

Egzamanın karakteristik belirtileri iltihaplanan deri kaşınır ve zamanla kızarır, egzamalı bölgede kuruluk görülür ve sivilceye benzeyen kabartılar belirir. zamanla su toplar ve çoğalır.
Hassasiyetin olduğu yüzey ve bölgelerin el ile kaşınmasıyla enfeksiyon artabilir, genelde kanama görülebilir ve ağrımaya başlar, bütün saydığımız oluşumlardan yani çatlak bölgelerden bakteri ve mikroplar bedeninizi sarabilir. Kaşıyarak tahriş edilmiş cildin ağrıları rahatsız edici bir hal alabilir.

Egzama genellikle ya da başlangıç olarak suratınızda başlar ve kafa derisine doğru yayılabilir, tedbir alınmazsa vücudunuzdan aşağıya inerek ayaklara kadar ulaşabilir, bilhassa insan vücudunun katlandığı (koltuk ve göğüs altları) yerlerde görülür kimi durumlarda giyilen dar giysilerin sürtünme noktalarına nüksedebilir, ve bu hastalağı en çok tetikleyen etken ise kaşıma yoluyla doğan kabartı ve çatlakların arasından giren bakteri ve mikropların sebep olduğu iltihap ve enfeksiyon bağlıdır
Lastkinq - avatarı
Lastkinq
Ziyaretçi
9 Kasım 2011       Mesaj #6
Lastkinq - avatarı
Ziyaretçi
Egzama deri hastalığıdır karakterist özllkler sonucu stres vs. gibi etkilerden oluşur kaşınma ve kuruluk olur. Msn GrinMsn Grin
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
13 Şubat 2012       Mesaj #7
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Atopik Dermatit (Egzama)
Atopik dermatit, egzema diye de adlandırılan alerjik deri hastalığıdır. Genel olarak çocukların %1-3' ünde görülen bu rahatsızlık, annesinde alerjik hastalık olan yeni doğanlarda %27 oranında görülür. En sık görülme yaşı 1 yaştır. 2 yaşından sonra genellikle kaybolur. Çocukların yaklaşık yarısında ergenlik çağına kadar devam edebilir. Bir kısmında ise hastalık tamamıyla geçmez. 1 yaşından sonra ortaya çıkanların uzun yıllar sürmesi söz konusudur.

Bulgular, Tanı
Kaşıntı, bazen gerginlik klasik bulgularıdır. Genel olarak belirtiler ufak pullanmalar tarzındadır, eğer bakteriyel ya da viral enfeksiyon eklenirse sulanma bulguları oluşur.

Yeni doğanlarda atopik dermatit genellikle yüzde ve kulak arkasındaki pililerde, dirseklerde, dizlerin arkasında ve popolarında görülür. Yüzde özellikle göz kapaklarının birleştiği çizgilerde (Dennie hattı) görülür. Çocuklarda kol ve bacakların dış yüzünde görülür. Çocuk ve ergenlerde, deri belirtilerinin olmadığı alana sert bir cisimle basıldığında beyaz dermografizm denilen beyaz renkli bir kabarıklık oluşur. Bu şüpheli durumlarda doktorlar tarafından atopik dermatit tanısı koymak için uygulanan bir yöntemdir. Daha yararlı bir test ise kanda IgE antikorlarına bakmak ve alerji deri testi yapmaktır. Deri testi gıdalar, ev tozu akarları, hayvan tüyleri, polenlerle yapılır.

Tedavi
Eğer hastanın bir gıdaya duyarlılığı saptandı ise bu gıda mutlaka diyetinden çıkarılmalıdır. Eğer bu gıda süt gibi vazgeçilmez bir besin ise alerji uzmanınız bunun yerine kullanabileceğiniz seçenekler hakkında sizi bilgilendirir. Eğer sorumlu olan, çevresel bir faktörse onlardan da kaçınmak gerekir.
Ilık su banyosu ve kokusuz sabunlar kaşıntıyı azaltır. Bir havlu ile sürtmeksizin hafifçe kurulanır ve hemen nemlendirici krem sürülür. Şiddetli belirtiler için kortizonlu kremler kullanılabilir. Fakat bu kremler kesinlikle yüzdeki belirtilere uygulanmamalıdır. Antihistaminikler derideki kaşıntıyı önlemektedir. 12 yaşın altındaki çocuklarda uyku hali yapmayan ve uzun etkili antihistaminikler kullanılmalıdır. Tırnaklarınızı kısa kesiniz.Yumuşak ve pamuklu giysilerin kullanması uygundur. Deterjanlar hafif ve parfümsüz olmalıdır. Eğer belirtilerde sulanma olursa hasta mutlaka doktoruna başvurmalı ve gerekli olan antibiyotikleri kullanmalıdır.

Hastalığın Gidişi
Çocukların 1/3' inde bu hastalık tamamen geçer ve diğer alerjik hastalıklar da gelişmez. Diğer 1/3' inde hastalık geçer, ama alerjik rinit ve/veya astım gelişebilir. 1/5' inde yıllarca sürebilir. Çok daha az bir kısmında ise hem deri belirtileri devam eder hem de buna alerjik rinit ve/veya astım eklenebilir. Tüm bunlara rağmen hastaların nasıl gideceğine dair kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Sıkı bir şekilde diyet, çevresel faktörlerin kontrolü, tedavi takibi yapılmalıdır.
Sen sadece aynasin...
Bachata - avatarı
Bachata
Ziyaretçi
25 Ocak 2013       Mesaj #8
Bachata - avatarı
Ziyaretçi
Stres egzaması nedir?

Deri; kişinin iç ve dış ortamları arsında bir sınır oluşturan, duygularımızın ve reaksiyonlarımızın yansımasında önemli rolü olan bir organdır. Yapılan araştırmalarda; dermatolojik hastalıkların yaklaşık yüzde 40 kadarında, eşlik eden bir psikolojik bozukluk olduğu görülmektedir. Strese bağlı olarak ortaya çıkan deri hastalıkları arasında en sık görüleni ‘stres egzaması’ olarak da bilinen ‘liken simpleks kronikus’ dur.

Kimlerde görülür?

Stres egzaması, son derece yaygın bir hastalıktır. En sık görüldüğü yaş grubu 30-50 yaş aralığıdır. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Hastalık, obsesif kişilik yapısına sahip kişilerde ve alerjiye yatkınlığı olan bireylerde daha sık görülür.

Belirtileri nelerdir?

Bu hastalık başlangıçta görünür herhangi bir bulgu olmaksızın kişinin kaşıntı duyması ve sürekli kaşıntı ve sürtünme sonucu ortaya çıkan belirtilerle karakterizedir. Kaşınan bölgelerde zamanla kızarıklık kepeklenme ve deride kösele benzeri kalınlaşma ile birlikte pul pul deri dökülmeleri ve kabuklu yaralar ortaya çıkar. Egzama ilerlerse bu bölgelerde zamanla sulantı, ağrı, açık yaralar ortaya çıkabilir. Daha da ilerlerse bu yaralardan deriye giren bakteriler enfeksiyona yol açabilir. Tedavi edilmezse kaşıntı sürekli bir hal alır ve giderek vücudun değişik yerlerine yayılır.

Vücutta nerelerde oluşur?

Vücudun herhangi bir yerinde görülebilmekle birlikte en sık saçlı deri ense sınırında, sırtta kürek kemiklerinin üzerindeki deride ve bacaklarda ortaya çıkar. Özellikle kullanılan elin ulaşabildiği deri alanlarında akşamları artan kaşıntı ile kendini gösterir. Hastalık bazen makat bölgesini de tutabilir ve şiddetli dayanılmaz kaşıntıya yol açabilir.

Tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi edilmeyen ve ihmal edilen durumlarda, deride geri dönüşümsüz belirtiler meydana gelebilir. Deride kalınlaşma ve deri renginde koyulaşma bazen yıllarca sürebilir. Stresin tetiklediği bu hastalık da strese neden olur ve olay bir kısır döngüye girer. Bu nedenle hastalığın erken tanısı ve tedavisi önemlidir
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Mayıs 2017       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı

Egzama Tedavisinde Kilit Protein!


Araştırmacılar tepkisel deri iltihabı olarak da bilinen egzamanın daha önceden deri proteini, genetik filaggrin (lif toplama proteini) eksik olan insanlarda bulunma olasılığının çok yüksek olduğunu keşfetmişlerdi. İlgili filaggrin proteini tekil deri hücrelerini şekillendiren ve derinin engel işlevinde rolü olan kilit bir belirleyici. Bireylerde filaggrin eksikliğinin giderilmesini önleyen genetik bir mutasyon oluşmuşsa söz konusu durumda egzama ya da balık pulluluk gibi deri hastalıkları oluşabiliyor. Bilim insanları bu bağlamda yaptıkları çalışma ile filaggrin kaybının, egzamayla bağlantılı olan kilit proteinleri ve güzergahlarını değiştirmede yeterli olduğunu belirlediler.

Egzama oluşumunu daha iyi gözleyebilmek için araştırmacılar laboratuvarda oluşturulan neredeyse canlı deriye eş değer 3 boyutlu bir örnek (LSE) kullandı. Genetik mutasyona sahip insanlardaki gibi filaggrin proteininin eksik olmasını sağlamak adına, oluşturulan derinin üst katmanı değiştirildi. Söz konusu değişimin derideki birçok moleküler faaliyeti (hücre yapısı, iltihaplanma, engelleme işlevi vs gibi) etkilediği ortaya çıktı. 3 boyutlu örneklerden filaggrinin kaldırılması ile de farklı biçimlerde 17 protein belirlendi.

Çalışmanın son aşamasında araştırmacılar gerçek deri örneklerindeki proteinleri çözümleyerek ilk bulgularını doğrulamış oldular ve sağlıklı bireyler ile egzamalı bireylere dair sonuçları birbiriyle kıyaslayarak tespit edilmiş olan birkaç proteinin egzamalı bireylerde gerçekten de değişmiş olduğunu belirlediler. Yapılan araştırma egzama tedavisine dair ciddi ve önemli bir gelişme niteliği taşıyor. Böylece bilim insanları bu çalışma ışığında hastalığın temel nedenini hedefleyen tedaviler geliştirebilir ve gerekli ilaçları üretebilir.

Kaynak: Journal of Allergy and Clinical Immunology / Popular Scıence (6 Mayıs 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Mayıs 2018       Mesaj #10
Avatarı yok
Yasaklı

İleri Egzamayla Kalp Rahatsızlığı Arasındaki Bağlantı!


Yeni yapılan bir araştırmaya göre ileri derecede egzaması olanlarda kalp krizi, felç ve kalp ritim bozukluğu gibi çeşitli kalp hastalıkları riskinin yüksek olabileceği belirlendi. Bu bağlamda ilave risk az olsa da yetişkinlerin yaklaşık yüzde 10'unu etkileyen, bir deri hastalığı olan egzamanın, halk sağlığı açısından önemli olduğu bildirildi.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'ndan Dr. Sinead Langan tarafından yürütülen uluslararası araştırmada, egzaması olan, ortalama 43 yaşındaki 385 binden fazla yetişkin analiz edilerek, her biri, egzaması olmayan, benzer yaş ve cinsiyetten beş kişi ile karşılaştırıldı. Hastalar hafif, orta veya ilerlemiş egzaması olanlar olarak sınıflandırıldı ve ortalama beş yıl boyunca takip edildi.

Çalışmada, ilerlemiş egzaması olanlarda felç riskinin yüzde 20, kalp damar rahatsızlığına bağlı ölüm riskinin yüzde 30, stabil olmayan anjina, kalp krizi, atriyal fibrilasyon riskinin ise yüzde 40'dan daha fazla olduğu gözlemlendi. Araştırmacılar, bu grupta kalp yetmezliği riskinin de yüzde 70'ten daha fazla olduğunu tespit etti.

Kaynak: The BMJ (27 Mayıs 2018)

Benzer Konular

11 Haziran 2012 / _KleopatrA_ Biyoloji
21 Ağustos 2011 / Misafir Din/İlahiyat
8 Mart 2009 / yasmin Soru-Cevap
17 Kasım 2008 / Ziyaretçi Soru-Cevap