Arama

Kan Fazlalığı (Pletora)

Güncelleme: 11 Ekim 2009 Gösterim: 20.240 Cevap: 0
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
15 Eylül 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Kan Fazlalığı (Pletora)

Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.


Kan fazlalığı durumu. Gerçek pletora (ya da poliemi) kan miktarının artmasıdır; kan miktarı arttığı halde kanın sıvı kısmı olan plazma ile akyuvarlar, alyuvarlar ve trombositler arasındaki oran normaldir.

Pletora aşırı kan nakli, normal kan kaybının gerçekleşmemesi ya da ampütasyon durumlarında gerçekleşir. Aşırı kan naklinde, nakledilen kan kaybedilenden daha fazladır. Kadınlarda aybaşı kanamasının gerçekleşmemesi normal kan kaybının olmaması sonucu pletoraya yol açar; bu durumda vücut kan kaybı olacakmış gibi yeni kan üreteceğinden pletora durumu ortaya çıkar. Ayrıca ampütasyondan önce, kesilecek organın kanı, organ daha önce sıkılarak vücudun öbür bölümlerine aktarılırsa yine pletora durumu gerçekleşir.

Sebebi ne olursa olsun gerçek pletora geçicidir. Çünkü plazma çok kısa sürede böbrek kanalıyla atılır. Fazla akyuvarlar, alyuvarlar, trombositler ise karaciğer, dalak gibi organlar tarafından kısa sürede yok edilir.

Plazma pletorası ise plazma fazlalığına verilen addır. Aşırı sulanma pletorasında ise sadece kandaki su artar, buna karşı suyun içinde çözülmüş maddelerde bir değişme olmaz.

...
Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 16:55

Benzer Konular

27 Ekim 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
17 Ocak 2020 / Misafir Tıp Bilimleri
1 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış
9 Mayıs 2016 / Misafir Tıp Bilimleri
12 Mayıs 2016 / Misafir Tıp Bilimleri