Arama

Ambliyopi (Göz Tembelliği)

Güncelleme: 16 Temmuz 2016 Gösterim: 6.037 Cevap: 3
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
25 Eylül 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi

Ambliyopi Nedir?

Ad:  Ambliyopi (Göz Tembelliği).jpg
Gösterim: 850
Boyut:  41.8 KB


Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Ambliyopi, göz tembelliği olarak anılan ve görme keskinliğinde belirgin bir düşüklükle karakterize olan bir durumdur. Görme işlemi gözün ve beyinin bir arada çalışması ile gerçekleşen bir olaydır. Göz, dış dünyadan retinaya yansıtılan görüntüleri, renklerine, ışık şiddetine bağlı olarak sinirsel uyarılara dönüştürür. Normalde dış dünyayı her iki gözümüzle görürüz ve beynimize her iki gözümüzden de dış dünyayı temsil eden görüntüler sinirsel uyarılar olarak gelir. Eğer herhangi bir nedenle bu iki görüntü beyinde analiz edilerek tek bir görüntüye dönüştürülemezse o zaman beynimiz bir gözden gelen görüntüyü diğerine tercih edebilir. Bu durumda bir gözden gelen görüntüler beyin tarafından işlenmez ve o gözden yola çıkan görüntüler beyine daha zayıf ulaşır. Eğer bu tercih edilme durumu kritik bir zaman sürecinden daha fazla devam ederse o zaman sağlam göz kapatıldığı zaman bile tercih edilmeyen gözden gelen görüntüler daha zayıf olarak algılanır.
Ambliyopi'de gözlerde herhangi saptanan herhangi bir bozukluk yoktur. Gözler anatomik olarak tamamiyle normal görümündedir.

Ambliyopi Ne Kadar Yaygındır?


Ambliyopi 9 yaşına kadar olan çocuklarda gelişir ve çocukluk çağında en sık görülen görme bozukluğudur. Bu durum yaklaşık her 100 çocuktan 2-3 tanesini etkilemektedir. Eğer çocukluk çağında uygun şekilde tedavi edilmezse sebat eder ve genellikle karşımıza genç erişkinlerde en sık görülen görme sorunu olarak karşımıza çıkar.

Ambliyopi Nedenleri Nelerdir?


Ambliyopi, her iki gözün normal ve dengeli bir şekilde gelişmesini engelleyen durumlara bağlı olarak gelişir. örneğin görme eksenleri arasında şaşılığa bağlı olarak bir dengesizlik söz konusu ise her iki gözden beyine farklı görüntüler gidecektir. Bu durum bir gözün içe ya da dışa kayması şeklinde olabilir. Bazen her iki göz arasında görüntü netliğini farklı şekilde bozan bir gözlük kusuru bulunabilir, bu durumda daha net görüntüleri sağlayan göz tercih edilerek diğeri beyin tarafından önemsenmeyecek ve tembellik geliştirecektir. Bazen katarakt gibi görüntünün retinaya ve dolayısıyla beyine ulaşmasını engelleyen durumlarda göz tembelliği gelişir. Nadir de olsa her iki gözde yüksek dereceli bir gözlük kusuru varsa her iki gözde de göz tembelliği gelişebilir.

Göz Tembelliği (Ambliyopi) Nasıl Tedavi Edilir?


Göz tembelliği tedavisi, 7 yaşına kadar olan bir dönemde en başarılıdır. Tedavinin temelinde çocuk tarafından tembel olan gözün kullanılarak beyinle olan sinirsel bağlantılarının güçlendirilmesi yatar. Günümüzde bunu yapmanın iki yolu vardır.

Kapama:
Bu tedavide sağlam olan göz haftalar ya da aylar boyunca kapatılır. Bu tedavide çocuk tembel olan gözünü kullanmaya zorlanır, böylece o göz uyarılır ve beyinde o gözden gelen görüntüleri işleyen merkezler güçlenir.

Damla Tedavisi:

Bu tedavide sağlam gözde görüntüyü bozacak olan Atropine isimli bir ilaç sağlam göze damlatılır ve kapama tedavisinde olduğu gibi tembel olan göz kullanılmaya zorlanır. Bu tedavinin son yıllarda yapılan bazı çalışmalarda kapama tedavisi kadar iyi olduğu gösterilmiş olsa da genel kanı kapama tedavisi kadar etkin olmadığı yönündedir.

Çocuğumu Göz Tembelliğinden Korumak İçin Ne Yapabilirim?


Ambliyopi tedavisi çocukluk çağında yapılabilmektedir, bu nedenle erken tanı tedavinin en önemli parçasıdır. çocuklar görmeleri dolayısıyla hiçbir zaman yakınmazlar çünkü onlar için normal olan odur. Bu nedenle çocukların ilk 7 yaş içerisinde tercihan ilk 3 yaş içerisinde görme keskinliği muayenesinden geçmelidir. Göz tembelliği tedavisi pahalı oaln bir tedavi değildir ve sabırla rahatça uygulanabilir.

BAKINIZ
Göz Nedir? Gözün Yapısı ve Görevleri
Göz Sağlığı
Oftalmoloji (Göz Hastalıkları Bilimi)

Son düzenleyen Safi; 16 Temmuz 2016 20:04
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
31 Ekim 2011       Mesaj #2
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Sponsorlu Bağlantılar

Ambliyopi - Göz Tembelliği Nedir?


‘Tembel’ göz, erken çocuklukta normal görüşün gelişmediği, yapısı normal görünse de, gözlük veya kontak lenslerle bile az görme sorunu yaşayan gözdür. Çocukluk döneminde göz tembelliğinin ortaya çıkmasının başlıca nedenleri, strabizm (şaşılık)ve anizometropi (göz merceklerinin kırma gücünün birbirinden farklı olması), yani bir gözün diğerine göre aşırı miyop (uzağı göremeyen) veya aşırı hipermetrop (yakını göremeyen) olmasıdır.
Doğru dereceye sahip görüş cihazları takmanıza rağmen 6/9 veya 20/30 oranından daha iyi göremiyorsanız, ambliyopi – göz tembelliğiniz olabilir.

Göz Tembelliği için Neuro Vision Tedavisi Nedir?


‘Göz Tembelliği’ne yönelik NeuroVision tedavisi, klinik deneylerle kanıtlanmış, cerrahî müdahele olmayan risksiz bir tedavidir. Yetişkinlerde göz tembelliğinin tedavisine yönelik, Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi FDA tarafından bugüne kadar onaylanmış tek tedavidir. Söz konusu teknoloji, görsel işlemlerden sorumlu beyin hücrelerini (birincil görme merkezi) etkileyen özel ve hassas görsel stimülasyon yoluyla görmeyi iyileştirir. Bu etkili stimülasyon beyindeki görsel işlemlemeyi çoğaltarak, görmede keskinliği ve kaliteyi arttırır.

Göz Tembelliği Tedavisi


Göz taraması ve tetkikinin ardından, hasta bilgilerinin Neuro Vision sistemine girişleri yapılır ve özel bir yazılım tarafından hastaya yönelik kişisel tedavi programı otomatik olarak hazırlanır. Tedavi, bir bilgisayar ekranı önünde gerçekleştirilen yaklaşık 40 göz egzersizi seanslarından oluşur. Her bir seans yaklaşık 30-40 dakikadır ve hasta bu seansların çoğunu evinde yapar.

Göz Taraması Tetkiki


Bu, tedavinin başarısı açısından son derece önemli olan ve titizlikle yapılan bir tetkik olup, şunları kapsamaktadır: Hastanın tıbbi ve oküler (göze ait) geçmişi, görme keskinliği ve kalitesine yönelik muayeneler, stereo ve 3 boyutlu görsel testler, strabizm (şaşılık) testi ve mevcut gözlüklerin incelenmesi. Bu sürecin sonunda, optometrist veya oftalmolojist (göz hekimi) sonuçları özetler ve hastanın tedavi için uygun olup olmadığına karar verir.

Göz Tembelliği Tedavisi Kimler için Uygundur?


9 ila 55 yaş arası, en iyi görme keskinliği (gözlükle) 6/9(20/30) ile 6/30(20/100) aralığında olan ve minör strabizmli (8 prizma deviasyonundan fazla olmamalı) göz tembelliği olan kişiler.


Son düzenleyen Safi; 16 Temmuz 2016 19:51
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
23 Mayıs 2012       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye

Göz Tembelliği Tedavisi


Çağımızın en sık karşılaşılan hastalıklarından olan göz tembelliği hakkında o kadar çok konuşuluyor ki, ancak buna rağmen hastaların göz tembelliği hakkında hastaların yeterli bilgiye sahip olmamaları göz tembelliği tanısının gecikmesine ve tedavinin de zorlaşmasına sebep olur. Eğer göz tembelliği tedavisi hakkında yeterli bilgiye sahip olmak ve sorunu erken dönemlerde ortadan kaldırmak istiyorsanız makalemizi dikkatlice okuyun.

Göz tembelliği
, göz hastalıkları arasında en erken teşhis edilmesi gereken ve bir an önce tedavi gerektiren bir sorundur. Eğer göz temelliği erken yaşlarda fark edilmez ise görme kayıplarına yol açar. Kalıcı görme kayıplarına yol açan bu sorunun artık dönüşü yoktur. Çocukluk yaşlarda başlayan göz tembelliği hayat boyu sizinle kalır.

Tıp dilinde ambliopi olan göz tembelliği, en geç 9 yaşına kadar fark edilmelidir. Çünkü görme gelişimi 9 yaşına kadar devam eder ve 9 yaşında kendini tamamlamış olur. Bu yaştan sonra göz gelişiminde değişiklik olmaz. Uzmanlar bu sebepten dolayı tüm bebeklerin her yıl göz doktoru tarafından muayene edilmesini önermekteler.

Göz tembelliği tedavisinde nörovizyon adı verilmiş olan bir program sayesinde 9 yaş üstündeki çocukların tedavisi yapılır ve olumlu sonuç alınır. Nörovizyon, 9 yaş altındaki çocuklara uygulanmaz. Bunun nedeni de kapama tedavisinin küçük yaşlardaki çocuklarda daha etkili olacağıdır. Kapama tedavisinde sağlam olan göz kapatılır ve tembellik sorunu olan gözün kullanımı arttırılarak sorunun ortanda kalkması beklenir. Bu yöntem çoğu kez etkili olur. eğer istenirse kapama yöntemi 9 yaşından büyük olanlara da uygulanabilir.
Son düzenleyen Safi; 16 Temmuz 2016 19:51
Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Temmuz 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Göz Tembelliği Nedir?
Göz tembelliği, çocukluk döneminde normal bir görüş gelişmeyen gözdeki görme azlığına denir. Genellikle tek gözde meydana gelir. Sıktır ve yaklaşık her 100 kişiden 2-3'ünde görülür. Göz tembelliğinin tedavisi için ideal zaman bebeklik dönemi veya hayatın ilk yıllarıdır. Göz tembelliğinin tedavisi için çocuğun zayıf gözünü kullanmaya zorlanması gerekir. Bu işlem genellikle sağlam göz haftalar veya aylar boyunca kapatılarak sağlanır. Zayıf gözde görme düzeltilse bile bazen bu durumu idame ettirebilmek için yıllarca kısmi bir kapama gerekebilir. Odaklamada problemi olan çocuklara gözlük önerilebilir. Gözlük tek başına yeterli olmazsa kapama önerilir.

Bazen sağlam göze damlalar veya özel lensler uygulanarak bulanıklık oluşturulabilir ve çocuğun zayıf gözü kullanması sağlanabilir. Göz tembelliğinin tedavisi genellikle şaşılık cerrahisinden önce yapılır ve cerrahi sonrası da sıklıkla kapamaya devam edilir. Göz doktoru katarakt veya başka bir göz problemi tespit ederse hemen cerrahi gerekir. Göziçi lensi uygulanabilir. Cerrahi sonrası odaklamayı sağlamak içi gözlük veya kontakt lensler kullanılabilir, kapama uygulanabilir.
Göz tembelliği sadece sebebin ortadan kaldırılmasıyla iyileştirilemez. Zayıf gözün mutlaka güçlendirilmesi gerekir. Gözlük veya cerrahi, sebebi giderebilir, fakat göz doktorunun tembelliği de tedavi etmesi gerekir.

Tembellik tedavi edilmezse birkaç problem olabilir: Göz doktorunuz, tembelliğin tedavisi konusunda sizi aydınlatabilir, yol gösterir, fakat bu tedaviyi sürdürmenin sorumluluğu siz ve çocuğunuza aittir. Çocuklar, özellikle sağlam gözlerinin kapanmasını pek tolere edemezler, fakat anne ve babanın çocuklarını bu konuda ikna etmeleri şarttır. Başarılı tedavi, sizin ilgi ve katılımınız ile çocukla kurmuş olduğunuz kooperasyona dayanır. Çoğu vakada göz tembelliğinin tedavisinde en önemli rolü anne ve baba oynar.

Göz Tembelliğinin Sebepleri Nelerdir?
Gözlerin normal kullanımını ve görsel gelişimi bozan her durum göz tembelliği yapabilir. Pekçok vakada göz tembelliğine yol açan durum kalıtsaldır. Göz tembelliği veya şaşılık yönünden pozitif hikaye veren bir ailenin, çocuğunu erken dönemde bir göz muayenesinden geçirmesi şarttır.

Göz tembelliğinin üç ana nedeni vardır:
  • Şaşılık: En sık göz tembelliği sebebidir. Kayan göz görüntüyü beyne iletmez ve çocuk sadece daha iyi gören gözünü kullanır.
  • İki göz arasında kırılma kusuru farkı: Kırılma kusurları gözlükle düzeltilebilen göz bozukluklarıdır. Görüntüyü odaklayamayan gözde tembellik gelişir. Dışarıdan her ne kadar sağlıklı gözükse de bu göz tembeldir. Bu, göz tembelliğinin en zor tespit edilen şekli olup görmenin dikkatli ölçümünü gerektirir.
  • Normalde berrak olması gereken göz dokularının bulanıklığı: Katarakt gibi bir göz hastalığı göz tembelliği yapabilir. Berrak görüntü oluşumunu engelleyen her faktör çocukta tembelliğe yol açabilir. Bu da tembelliğin en ağır formudur.
Göz Tembelliği Teşhisi
Göz tembelliği kolay tanınan bir durum değildir. Çocuk bir gözünün sağlam diğerinin az calıştığının farkında olmayabilir.

DEVAMI Göz Sağlığı
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

30 Temmuz 2010 / Morrigan Sosyal Ağlar
1 Nisan 2014 / Teamoore Soru-Cevap
15 Temmuz 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
10 Nisan 2007 / HayLaZ61 Taslak Konular
16 Temmuz 2016 / Misafir Cevaplanmış