Arama

Fabry Hastalığı

Güncelleme: 11 Ekim 2009 Gösterim: 3.609 Cevap: 0
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
22 Mart 2009       Mesaj #1
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Fabry Hastalığı

Sponsorlu Bağlantılar

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.


Angiokeratoma corporis diffusum olarak da adlan­dırılan bu hastalık X’e bağlı olarak geçer. Erkeklerde kli­nik sendrom tüm bulgularıyla görülür. Heterozigot dişilerde ise bulguların biri veya birkaçı bulunur. Deride anjiokeratomların bulunuşu karakteristiktir. Ancak bu lezyonlar bazı fukosidoz ve sialidoz vakalarında da gö­rülebilmektedir.
Hastalık, alfa-galaktosil terminal glikolipidlerin yı­kılmasından sorumlu alfa-galaktosidaz aktivitesinin ye­tersizliği sonucu gelişir. Esas olarak biriken madde tri-heksozilseramid’dir. Bu maddenin yıkımı özgül alfa-galakatosidaz gerektirir. Hastalıkta depolanan diğer bir madde digalaktosilseramid’idir. B kan grubundan olan hastalarda ilave bir depo maddesi daha bulunabilmekte­dir, iç organlarda depolanan bu maddeler özellikle kalp kası, glomerül ve renal tübülüslerde bulunur. B grubun­dan hastalarda vasküler epitel, iskelet kasları ve sinir sis­temi hücrelerinde de depo maddesi birikir. Tutulan doku­lar incelendiğinde ince sudanofılik, PAS-pozitif granül-ler ve köpük hücreleri saptanır.
Hastalık genellikle ileri çocukluk yaşlarında görülür. Klinik bulguların çoğunluğu kan damarlarında lipid maddesinin depolanması ile ilgilidir. Ekstrcmite ağrıları, terleme olmaması, proteinüri, ateş, deri lezyonlan karak­teristik bulgulardır; Ayrıca iskelet kaslarında depolan­maya bağlı kolay yorulma, göz damar lezyonlarına bağlı zayıf görme, genel damar lezyonlan sonucu kan basıncı artışı gözlenir. Hastalık genellikle 30-40 yaşlarında kar-tüak veya renal yetersizlik ile sonuçlanır.
Triheksozsilseramid düzeylerinde artış biyopsi ör­neklerinde, idrar sedimentinde ve deri fibroblastlannda gösterilebilir. Kesin tanı, plazma, idrar, lökosit, göz yaşı, doku kültürlerinde üretilmiş deri hücrelerinde alfa-galaktosidaz aktivitesinin ölçümüne dayanır. Amniyotik hücrelerde enzim ölçümü ile prenatal tanı yapılabilir. Tedayi yoktur. Bazı hastalarda difenilhidantoin veyakar-bamazepin ile ekstremite ağrıları azalabilir.
Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 11:59
Quo vadis?

Benzer Konular

28 Haziran 2012 / Pollyanna Tıp Bilimleri
28 Mart 2012 / drzombie Tıp Bilimleri
29 Mart 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri
3 Nisan 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri