Arama

Hafıza Kaybında Kök Hücre Tedavisi

Güncelleme: 2 Haziran 2015 Gösterim: 4.346 Cevap: 1
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Kasım 2009       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Hafıza Kaybında Kök Hücre Tedavisi

Sponsorlu Bağlantılar
İlerleyen yıllarda kök hücre tedavisinin klasik tedavi metotlarının arasında yerini alacağı bir gerçektir. Zaten klinik ve deneysel çalışmalar da bu gerçekliği destekleyecek bir şekilde hızla devam ediyor.Journal of Neuroscience'ın Ekim sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre beyin hasarı oluşturulan farelerde kök hücre uygulamasıyla hafıza kaybının iyileştiği görüldü.

California Üniversitesi'nden Mathew Blurton-Jones, yaptığı çalışmada transplante edilen nöral kök hücrelerin beyin içinde uyumlu bir şekilde çalıştığını gösterdi. Bununla beraber, nörodejenerasyon veya nöral hücre kayıplarının sebep olduğu kognitif (kavramsal) bozuklukların düzelmesi Blurton'un sevindirici bulgularından oldu. Blurton ve arkadaşları, fare hipokampüsündeki hafızada görevli olan hücreleri hasarladıktan sonra sağlıklı hayvanlara göre standart bir hafıza testi ile karşılaştırdılar. Her iki grup fare, bir birinden birkaç cm uzakta konumlanmış iki eş nesnenin bulunduğu kutuya konulduktan sonra, fareler kutudan uzaklaştırıldı ve objelerin yerleri değiştirildi. Fareler kutulara yeniden konulduklarında beyin-hasarlı hayvanlar objelerin ilk konumdaki duruma göre objelerin incelenmesi için geçen sürenin aynı olmasına rağmen, sağlıklı hayvanların inceleme süresinin kısaldığı tespit edildi.

Aynı uygulama hasarlı gruba kök-hücre uygulamasıyla tekrarlanınca, geçen sürenin kontrol grubuna yaklaştığı görüldü. Bununla beraber, kök hücre uygulamasıyla nöronlar arasındaki bağlantıları artıran bir enzimin (sinapsin) seviyesinin de arttığı gösterildi.

Transplante edilen hücrelerin olgunlaşması ve hipokampüs içerisinde doğru bağlantıların kurulması için 3 ay geçtiği belirtiliyor. Kanada, Research Institute of the Hospital for Sick Children'dan Paul Frankland, kendi çalışmalarında ise hücrelerin hafıza fonksiyonlarını yerine getirmesi için 6 haftanın yeterli olabileceğini gösterdi.Blurton-Jones'un bulguları kognitif hasarların geri dönüşümünde kök hücrelerin kullanımını öneren ilk deneysel çalışmadır. Sonuçların umut vaat ettiği kesindir ama hayvan deneylerinden alınan sonuçların türe özgü olup olmadığının tespitinin yapılması gereklidir. Yüksek organizasyonlu canlılar içinde farklı türlerde denemelerin yapılmasının ardından elde edilen sonuçlar ışığında insan tedavisinde kullanılması düşünülebilir.


Kaynak:Bilim ve Gelecek
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 2 Haziran 2015 13:16
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Kasım 2011       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Kök Hücrelerinden Beyin Hücresi Üretimi

Sponsorlu Bağlantılar
ABD'li bilim insanları, kök hücreden alzheimer hastalığı başlangıcında ölen beyin hücrelerinin sağlıklısını üretmeyi başardı.Bu hücrelerin, alzheimer hastalığına karşı ilaç geliştirmek ve hatta beyne doku nakletmek için kullanılabileceği belirtildi. Şikago kentindeki Northwestern Üniversitesi'ne bağlı tıp fakültesi tarafından yürütülen araştırmanın başındaki Dr. Jack Kessler, "Üretilen bu hücreler özellikle hafıza kaybının telafisinde önemli bir fonksiyon görüyor" dedi.Günlük aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize edilen alzheimerın erken semptomlarından biri hafıza kaybıdır. Bu hafıza kaybı, küçük unutkanlıklar şeklinde kendini gösteriyor.

Alzheimer Hastaları İçin Büyük Umut (Kök Hücre)

ABD'li bilim adamları, laboratuvar ortamında “nöron” adı verilen hafıza hücrelerini üretmeyi başardı.Yeni teknolojinin, Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılacak yeni ilaçlar denenmesi için kullanıma hazır hücreler elde edilmesini sağlayacağı ve hatta hafıza kaybı görülen kişilere nakledilerek bu kişilerin yeniden hafızalarına kavuşmalarına yardımcı olabileceği belirtildi.

Çoğunlukla genetik değişime uğratılmış fareler üzerinde yapılan Alzheimer hastalığı araştırmaları, yeni bulunan hücre elde etme tekniği sayesinde artık insan hücreleri üzerinde yapılabilecek ve araştırmacılara hastalığın insan hücresi üzerindeki etkisini araştırma imkanı verecek.ABD'nin Chicago kentindeki “Northwestern University Feinberg School of Medicine” adlı tıp okulundan Dr. Jack Kessler ile Kessler'in laboratuvarındaki eski bir doktora öğrencisi olan Christopher Bissonnette tarafından yapılan bilimsel araştırma “ Stem Cell” adlı dergide yayımlandı.

Kessler, dergide, yeni ürettikleri nöronları farelere naklettiklerinde bu hücrelerin normal şekilde fonksiyon gösterdiklerini gözlemlediklerini belirtti. Kessler, nöronların nakledildiği farelerde, sinir uyarmalarını sinir hücresinden ileriye uzatmaya yarayan, en önemli ve uzun sinir hücresi uzantısı olan akson ile asetilkolin adı verilen, beynin diğer kesimlerindeki hatıraları geri çağırmaya yarayan kimyasal bir ileticiyi ürettiğini belirlediklerini kaydetti.

Araştırmalarında, sıradan deri hücrelerinin yeniden programlanarak embriyonik kök hücreye benzer hale getirildiği, kısaca “iPS” adı verilen pluripotent kök hücrelerinin elde edilmesine benzer bir yaklaşım kullandıklarını belirten Kessler, ürettikleri iPS hücrelerini, Bissonette tarafından geliştirilen bir teknikle beyin hücreleri ve nöronlara dönüştürdüklerini ifade etti.

Kessler, “iPS” hücrelerinin, Alzheimer hastalığına yakalanmış kişilerden alınabiliyor olmasının araştırmacılara, sağlıklı hücrelerle, hastalıklı hücreler arasındaki farkı daha iyi etüd etme imkanı verdiğini vurguladı. Kessler, ürettikleri nöronların, Alzheimer hastalarından, Alzheimer hastalığıyla bağlantısı bulunmayan sağlıklı kişilerden ve sağlıklı olmalarına karşın bu hastalığa genetik yatkınlıkları bulunan kişilerden alınarak üretilen iPS hücrelerinden elde edilmiş olmasının bu bakımdan önem taşıdığına dikkati çekti.

Kullandıkları teknikle neredeyse sınırsız sayıda nöron hücresi elde etmenin mümkün olduğunu anlatan Kessler, kullanılan teknolojinin henüz tam anlamıyla kullanıma hazır olmadığını, ancak eninde sonunda Alzheimer hastalarına, kendi hafıza hücrelerinin yerini alacak hafıza hücrelerinin nakledilmesinin mümkün olabileceğine işaret etti.

Alzheimer's Association adlı örgütün baş tıp ve bilim yetkilisi William Thies, bilimsel araştırmanın dergide yayımlanmasının ardından elektronik postayla yaptığı açıklamada araştırmanın Alzheimer hastalığıyla mücadele açısından büyük önem taşıdığını belirtti.Thies yaptığı açıklamada, “Bu, kesinlikle bizim en çok ihtiyaç duyduğumuz birinci derecede öneme sahip bir araştırma. Süphesiz ki Alzheimer hastalarında görülen beyin hücresi ölümlerine neyin neden olduğunu ve neyin önlediğini bilmek gelecekte geliştirilecek Alzheimer tedavileri açısından büyük bir öneme sahip” ifadelerini kullandı.


Kaynak:Bilimnet

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 2 Haziran 2015 13:17

Benzer Konular

17 Ekim 2015 / the_lily Biyoloji
23 Eylül 2010 / wildgirl Soru-Cevap
25 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
26 Eylül 2011 / Misafir Cevaplanmış
21 Eylül 2013 / Misafir Cevaplanmış