Arama

Sırt Ağrıları

Güncelleme: 14 Ocak 2012 Gösterim: 39.738 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Aralık 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi


Sponsorlu Bağlantılar
Alıntı:
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir.


Sırt Ağrıları

Vücuda destek olan sırtı önemsememek hiç doğru değil. Sırt ağrıları milyonlarca insanın ortak sorunu. Özellikle gelişmiş ülkelerde sırt sorunları önemli bir probleme dönüştü. Bunun için sırt sağlığına özen göstermeliyiz.

Yapılan bir araştırmaya göre sırt ağrılarından yakınanların yüzde 35’i için sırt ağrıları kronik bir soruna dönüşüyor. İnsanların sırtları neden ağrır? Tıp uzmanları başlıca nedenleri şöyle sıralıyorlar: Kötü duruş, incinme, stres, hamilelik, yaşlılık ve aşırı kullanma.

Duruşa dikkat

Eğer düzgün durmayı ilke edinirseniz sırt ağrılarınızın azaldığını göreceksiniz. Bir süre sonra da hiçbir şikayetiniz kalmayacak. Otururken öne doğru eğilmemeye dikkat edin. Omuzlarınız öne doğru gelmesin. Sürekli olarak omuzlarınızı geri itin ve midenizi içinize çekin. Böylece vücudun ağırlığını eşit olarak çeşitli bölgelere dağıtmış olursunuz. Sakın bacak bacak üstüne atarak oturmayın. Bu alışkanlık kan dolaşımını zorlaştırır. Eğileceğiniz zaman sırtınızı öne eğmeyin. Dizlerinizi kırarak diz çökün. Böylece sırtınıza fazla yük binmesini önlersiniz. Alışverişten dönerken, yükü bir elinizde taşımayın. İki ayrı çanta ya da torbaya eşit miktarda malzeme koyun ve öyle taşıyın. Sırtınız ve omuzlarınız arasında denge kurulmasını sağlamakla, sırt ağrısı çekmekten kurtulursunuz.

Ağrılara neden olan hastalıklar

Schuermann hastalığı:

Boyun ve bele göre sırttaki omurlar daha az hareketlidir. Bu nedenle büyüme çağında kan dolaşım problemlerine ait omur düzeyindeki gelişim hastalıkları en çok sırtta görülür. Büyüme çağında kas, eklem uyumsuzluğu yaşayan çocukların sırtlarında ortaya çıkan kifoz adı verilen yuvarlılık, kamburlaşma sırt ağrısına neden olabiliyor. Hastalığın habercisi olabileceği gibi bu dönemde öne doğru eğilmelerden de kaynaklanabilir. Skolyoz, çocukluk ve genç erişkinlik dönemlerinde omurganın üç boyutta eğrilmesi sırt ağrısıyla kendini belli edebilir. Bu sırt ağrıları hareketle artan dinlenmeyle geçen özelliktedir.

Enflamatuar (İltihaplı) romatizmal hastalıklar:

Enflamatuar, gece ağrıları diye adlandırılan bu sırt ağrıları hastalığın en çok bilinen belirtisidir. Gecenin ikinci yarısında uykudan uyandırabilecek şiddette görülür. Ağrıların yanı sıra eklem şişmeleri, sabah sertliği şikayetleri ortaya çıkar. Romatizmal hastalıklarda erken tanıyla, hastalık nedeniyle ortaya çıkabilecek tahribat en aza indirilmeye çalışılır.

Osteoporoz adı verilen kemik erimesi hastalığı:

Özellikle geceleri sırtta şiddetli ağrılara neden olabiliyor. Yaşlı kadınlarda sırt ağrıları, osteoporoz nedeniyle ortaya çıkan osteoporotik yıkım adı verilen, omurların şekillerini kaybedip çökmesinden kaynaklanabilir.

Kanser:

Orta yaş üstünde (40 yaş üzerinde) omurgaya yayılmış kanser nedeniyle gece sırt ağrıları ortaya çıkabilir. Ağrıların bu yönde araştırılması gerekiyor. Hastalığın elenmesinde en kolay tanı yöntemi iki yönlü sırt grafisi çekmek.

Oransızlık problemleri:

Kilo ve boy endeksine göre göğüsleri büyük olan kadınlar sırt ağrısı çekebiliyorlar.

Kalp hastalıkları:

Kürek kemiğine vuran sırt ağrıları, kalp hastalıklarından şüphelenmesine neden olabiliyor. Safra yolları hastalıklarında sırt ağrısı ilk belirti olarak ortaya çıkabiliyor.

Zona:

Sinir uçlarında iltihaplanması sonucu ortaya çıkan hastalık hiçbir belirti vermeden sırt ağrısıyla kendini gösterebiliyor.

Psikosomatik neden:

Sırt ağrıları sadece yaşam koşulları ve strese bağlanmamalı. Her türlü hastalık irdelenmeli.

Ağrıları geçirmek için

Eğer sırtınız ağrıyorsa, yaptığınız iş ne olursa olsun o işi bırakın. Eğer sırtınızda sıcaklık da varsa, soğuk kompres uygulayın. Eğer sırtınız ağrırken aynı zamanda geriliyorsa, sıcak su torbasını sırtınızda gezdirin. Bu arada ağrı kesici bir ilaç da alabilirsiniz. Eğer iki üç gün içinde sırt ağrılarınız geçmezse bir doktora görünmelisiniz.

Uzun süre yatak istirahati yapmak, sırta destek veren kasları zayıflatabilir. Bu nedenle sadece yatarak ağrı geçirmeyi denemek yanlıştır. Bu arada yoga hareketlerinin sırt için son derece yararlı olduğunu belirtelim.

Sağlıklı bir sırt için

1 - Stres ve gerginlik, sırt kaslarının gerilmelerine neden olur. Bu nedenle haftada bir kez sırtınıza masaj yaptırın ya da yoga yapmayı öğrenin. Sırt kaslarının rahatlaması için bu önlemleri almak zorundasınız.

2 - Sırtın sağlıklı olabilmesi için doğru egzersizleri seçmek çok önemlidir. Yüzme ve yürüyüş sırt için ideal egzersizler olarak nitelendirilir, ama siz gene de bir doktora danışın.

3 - Oturduğunuz sandalye ya da koltuk, mutlaka çok rahat olmalı. Ve sırtınıza destek vermeli. Evde iş yerinde ve arabada bu hususa dikkat etmelisiniz. Yumuşak kanape ve koltukların arkalarına yastık koyarak destek almak gerekir.

4 - Yaşamımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçirdiğimize göre yatağımıza da dikkat etmemiz gerekiyor. Yatağınız kalçalarınızın ve omuzlarınızın rahat edebileceği bir şekilde olmalı.

Sırt Kaslarınız İçin Yapabileceğiniz Basit Egzersizler

1. Boynunuzu Esnetin

Dik olarak oturun ve başınızı kendi etrafında döndürmeden omuzlarınıza doğru hafifçe eğin. Telefonla konuşurken ahizeyi bir sağ omuzunuza bir de sol omuzunuza koyarak bu egzersizi yapabilirsiniz.

2. Omuzlarınız İçin

Dik oturuş pozisyonunuzu bozmadan gece yatış pozisyonlarınızdan kaynaklanan sırt ağrılarınızı gidermek için omuzlarınızı önce öne sonra arkaya doğru düzenli rotasyon ile hareket ettirin.

3. Göğüs Kasları İçin

Dik oturur pozisyonunuzu bozmadan kollarınızı gergin olarak önde göğsünüze paralel şekilde birleştirin. Kollarınızın gergin olmasına özen gösterin ve elleriniz birbirine birleşik iken, başınızın üstüne doğru kol iç kasları ve gögüs kaslarınızın gerilmesini sağlayın.

4. Sırt Kaslarına Devam

Dik oturur pozisyonunuzu koruyarak Önce sağ/sol kolunuzu yana doğru açın. Elinizi bileğinizden yukarı doğru avucunuz dışa bakacak şekilde gerin ( Bu sizin alt kol iç kaslarınızı açacaktır). Pozisyonu bozmadan kolunuzu sırtınıza doğru gerin ve el bileğinizi kendi etrafında çevirin. Kolunuzu başınıza paralel kaldırın ve aynı hareketi tekrarlayın. Kütürdeyen kas seslerinizi duyacaksınız. Aynı işlemi diğer kolunuza da uygulayın.

5. Sıra Bacaklarda

Sırtınızı dik tutmaya çalışarak bacağınızı göğsünüze doğru çekin. Arka bacak kaslarınızın gerginliğini hissedene bu hareketi yapın. Pozisyonu bozmadan ayak bileğinizi kendi etrafında döndürün ve gergin durumdayken yavaşça sandalyenin yanına 2. şekildeki gibi bırakın. Diğer bacağınıza da aynı işlemi tekrarlayın.

6. Yan Bacak Kaslarınız İçin

Dik oturur pozisyonda önce sağ/sol bacağınızı dik olarak gövdenize paralel olarak uzatın. Bacağınızı gergin hale getirip ayak bileğinizden ayağınızı kendi etrafında çevirin


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Şubat 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sırt Ağrıları

Sponsorlu Bağlantılar
Anatomi
Sırt bölgesi 12 adet omur ve bunların arasındaki disklerden oluşmuştur. Ayrıca her bir sırt omuruna iki adet kaburga kemiği eklem yapar ve göğüs kafesini oluşturur. Sırt bölgesi boyun ve bele göre daha az hareketlidir. Bu sebeple fıtık, kireçlenme, gibi hastalıklardan daha az etkilenir.

Sırt ağrılarının sebepleri nelerdir?
Sırt ağrısının bir çok sebebi vardır.
  • stres ( sabah yorgunluğu, bitkinlik, yaygın başağrıları)
  • duruş bozuklukları( bilgisayar kullanma, şoförlük)
  • kamburluk
  • omurganın yana eğrilikleri
  • juvenil kifoz(özellikle gelişme döneminde erkek çocuklarda görülen bir çeşit kamburluk)
  • hiparostosis ( daha çok erkeklerde görülen bir çeşit kireçlenme )
  • iç organlardan yansıyan ağrılar
  • interkostol nevralji
  • sırt bölgesinde fıtık ve kireçlenmeler boyun bölgesindeki fıtık ve kireçlenme ağrılarının sırta yansıması ( bu durumda özellikle kürek kemikleri arasında ve altında ağrı olur )
  • osteoporoz ( kemik erimesi )
  • iltihaplı romatizmalar ( ankilozan spondilit )
  • multipl miyelom ( bir çeşit kemik tümörü )
  • kemik tüberkülozu
  • çökme kırıkları
  • iyileşmiş omurga kırıkları
Sırt ağrıları hangi durumlarda tehlikelidir?
  • şiddetli ağrı
  • gece terlemesi
  • zayıflama
  • boy kısalması
  • bacaklarda kuvvet kaybı, uyuşma
  • kan tahlilinde yüksek sedimantasyon, idrarda protein
  • solunum sıkıntısı
Sırt ağrısına yukarıda bulgular ve belirtiler eşlik ediyorsa durum ciddiye alınmalı ve mutlaka ileri tetkikler yapılmalıdır.
Sırt ağrıları büyük çoğunlukla mekanik, dejeneratif bozukluklar ya da bel veya boyundan yayılan ağrılara bağlıdır.


Tedavi nasıldır
Mekanik ve dejeneratif bozukluklara bağlı sırt ağrılarının tedavileri birbirine benzer. Kas gevşeticiler, antiromatizmal ilaçlar, yüzeysel etkili pomatlar, ağrı kesiciler ve antidepresan ilaçlar en sık kullanılan ilaçlardır. Sırt ekstansiyon egzersizleri, bel fleksiyon egzersizleri, boyun egzersizleri ve omuz kaslarını kuvvetlendirici egzersizler en sık yapılan egzersizler. Fibromiyalji ve miyofasial ağrılı hastalarda tetik nokta enjeksiyonları ve soğuk spray uygulamaları oldukça faydalıdır.
Fizik tedavi uygulamaları çoğu hasta için tedavi edicidir. Mekanik ve dejeneratif hastalıkların dışındaki hastalıklar sebeplerine göre tedavi edilirler



SUNU - avatarı
SUNU
Ziyaretçi
20 Mayıs 2010       Mesaj #3
SUNU - avatarı
Ziyaretçi
Sırt ağrısının nedenleri ne ?

Sırt ağrıları milyonlarca insanın ortak sorunu…

ThumbnailServer2?appsmh&ampcontentidaf9be31092849993&ampoffsetms1&ampitagw160&ampsigh5r5TCOPHYZJhPc24OiCKUhYYnSE&amph60&ampw80&ampsigh  iddim6UfDQTYlG8 X4css4Tf4wo


Yapılan çok sayıda bilimsel araştırma sonucu; her beş insandan biri sırt ağrısı çektiğini göstermektedir. Özellikle gelişmiş ülkelerde sırt sorunları önemli bir probleme dönüştü. Bunun için sırt sağlığına özen göstermeliyiz. Aksi takdirde bu ağrılar yaşamımızı olumsuz yönde etkiler ve işgücü kaybına uğratır. Bir çok hastalıkta da olduğu gibi sırt ağrılarından değil geç kalınmaktan korkulmalıdır. Amacımız ağrısız hareket kısıtlılığı olmayan mutlu bir toplum yaratmaktır.


Sırtın yapısı


Sırtın fonksiyonel yapısı; oniki omur arkada faset eklemleri omurlar arasında önde disk denen yastıkçılar ve arkada deliklerden çıkan spinal sinirlerden oluşur. Sırt omurga hareketleri; göğüs kafesinden dolayı boyun ve bel omurga hareketlerine göre daha azdır.


Sırt ağrıları neden oluşur ve nasıl tedavi edilir?


Sırt ağrılarının nedeni sırtımızda omurganın her iki yanında bulunan kasların gerilmesidir. Bu gerilmenin en önemli nedeni strestir. Strese girdiğimizde ilk önce boyun kaslarımız gerilir. Bu gerilme sonucunda “C” harfine benzeyen boyun omurgamız düzleşir omuz ve sırta giden sinirlerin çıkışları daralır sinirler baskı altında kalır. Bu baskı ile birlikte sırttaki kaslar gerilir. Bu yüzden ağrı duyarız. Kasların uzun süre gergin halde kalması kas topaklarına neden olur. Yani tıpta fibrozit dediğimiz oluşumlara neden olur. Bu fibrozitler en ufak bir yorgunlukta ağır kaldırma sonucunda klima veya vantilatör altında uzun süre kalmada ağrılar yaratır dayanılmaz ağrılar çekeriz. Kas gerginliğini azaltmak için farkında olmadan sırtımızı kamburlaştırır artık son dönemlerini yaşayan ihtiyarlara döneriz.


Bu ağrıları uzun zaman çekenler avuç avuç ilaç alırlar doktor doktor dolaşırlar ömür boyu bu ağrılardan kurtulamayacaklarını düşünerek karamsarlığa kapılırlar.


Ağrılardan kurtulmak mümkün mü kurtulmak için neler yapmalıyız nerelere başvurmalıyız?


1. İlk olarak ağrımızın nedeni belirlenmelidir. Ağrının boynumuzdan mı sırt kaslarından mı kaynaklandığı yoksa başka bir hastalığımız mı olduğu tespit edilmelidir. Unutulmamalıdır ki akciğer hastalıkları safra kesesi ve mide rahatsızlıkları da sırtta ağrı yapar. Teşhis öncelikle fiziki muayene şikayetlerin dinlenmesi ile (ne yazık ki hastayı aktif olarak dinlemek çoğu zaman ihmal ediliyor ve yanlış sonuçlara yönleniliyor) sonra da MR BT ve direkt grafi incelemeleri ile konur. EMG de bize yardımcı olur.


2. Sonra sıra sırt kaslarının gevşetilmesine gelir. Kas gevşeticiler ve lokal etkili merhemler (bu merhemleri iyice yedirerek sürdükten sonra mutlaka en az on dakika ütüyle ısıtılmış havlu sıcak su torbası veya saç kurutma makinasıyla sıcak uygulanmalıdır) kullanılır ama sadece ilaç tedavisi yeterli değildir. Mutlaka fizik tedavi veya alternatifi (masaj manipulasyon nöral terapi akupunktur soft lazer) uygulanmalıdır. Fibrozitler teker teker tespit edilip yok edilmelidir.


3. Fizik tedavi ile birlikte stres etkeni de ortadan kaldırılmalıdır. Mümkünse hastanın yaşamında stresi körükleyen unsurlarda radikal değişiklikler yapmak tatile çıkmak hobilere daha uzun zaman ayırmak oldukça faydalı olur. Eğer bu değişiklikler yeterli olmazsa bir psikiyatristin veya psikoloğun yardımını almak yararlı olur.


4. Tedavi bitiminde doktorunuzun önereceği sırt kaslarını güçlendirecek egsersizleri yapmak gereklidir. Eğer gerekli ortam bulunursa sırtüstü yüzmek en iyi egsersizdir. Güneş deniz sıcak kum kaplıcalar çok faydalıdır. Soğuktan mümkün olduğunca korunmak gereklidir.


5. Tüm bu tedaviler sırasında ve sonrasında bazı hareketlerden kaçınmak gereklidir. Yerden bir şey alırken öne veya yana eğilmek yerine çömelmek yukarı doğru uzanmak yerine bir şeyin üstüne çıkıp işimizi görmek sırt ağrısı riskini azaltır. Ayrıca sürekli pozisyon değiştirmek yani uzun süre oturmamız gereken bir iş yapıyorsak en geç yarım saatte bir dolaşmak aynı yerde ayakta durmaktan kaçınmak televizyon seyrederken veya gazete okurken sırtımızı ve başımızı dayayacak koltukları tercih etmek dikkat etmemiz gereken unsurlardandır.


6. Unutulmamalıdır ki keyifliyken yapacağımız ters hareketlerden bir sıkıntı doğmaz ama stresliyken yapacağımız her ters hareket sağlığımızı ciddi olarak etkiler.
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
8 Mayıs 2011       Mesaj #4
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
BEL VE SIRT AĞRILARINA SON VEREN ÖNERİLER

Bel ve sırt ağrıları zaman zaman herkesin yaşadığı bir rahatsızlıktır. Fakat bazen bel ve sırt ağrıları yerleşir ve bir türlü geçmek bilmez. Yanlış oturma, ağır yük taşırken yapılan dengesiz haraketler, stres, üşütme, sağlıksız yatak gibi pekçok nedeni olan bel ve sırt ağrılarınız uzun süre geçmediyse mutlaka doktora gitmeniz esastır. Bel ve sırt ağrıları için beyin cerrahi uzmanı bir doktora görünmenizde fayda vardır. Eğer uzun süredir geçmeyen bel ve sırt ağrılarınız varsa bu ağrıların bir çok sebebi olabilir. Stresli bir gün sonunda bile sırt ağrısı çekebilirsiniz. Çeşitli hastalıklar, bel fıtığı disk kayması, skolyoz fibroz, akciğer hastalıkları, çeşitli travmalar sırt ağrılarına neden olabilir.

Bel ve sırt ağrısında kullanılan ilaçlar:

Bel ve sırt ağrıları için ağrı kesiciler ve kas gevşeticilerin yanı sıra; Voltaren, dolgit, artril adlı merhemleri , doktor kontrolunde kullanabilirsiniz.

Ayrıca, bel ya da sırt ağrısı çekiyorsanız ağrılı bölgeyi sıcak tutmak, ters hareketlerde bulunmamak, doğru yatak seçimi yapmak ağrılarınızı dindirecektir.

Doktor Feridun Kunak bel ve sırt ağrıları için şunları tavsiye ediyor:

* Öncelikle sıcak su uygulaması ağrıyı hafiflemede etkili olacaktır.
* Bel kaslarını kuvvetlendirici hareketler yaparsanız ağrılarınız azalır örneğin barfiks çekmek, sıkışmış olan sinirlerinizin açılmasında faydalı olacaktır barfiks çekerken asılı kalmayın hafifce kendinizi yukarı çekin ve dizlerinizi bükün.
* Sırt üstü uzanın belinizin altına biraz sert bir top koyun vücudunuzu ileri geri iterek top sayesinde masaj yapın.
* Sırtınıza şifalı yağlarla masaj yapın.
* Doğru oturuş ve duruş pozisyonu çok önemlidir.
* Fazla kilolarınızdan kurtulun.

Bel ve sırt ağrılarına bitkisel çözüm kürleri:

* Alabalık yağı boyun ve bel fıtığı ile ağrıları, sırt ve bacak ağrılarına iyi geliyor. Günde yarım saat olmak üzere ağrının yeri ve şiddetine göre bir hafta süren masaj yapılıyor.
* Susam yağı ile masaj yapılmalı.
* Nohut ve kereviz kaynatılıp birer bardak içilmeli.
* Defne yaprağı ve sedef çiçeği kaynatılıp lapa halinde konulmalı.
* Andız kökü ıhlamur gibi kaynatılır, birer bardak içilir.
* Andız kökü kaynatılır, bal ile şerbet yapılır, birer bardak içilir.
* Ispanak pişirilerek yenir veya birer bardak usaresi içilir.
* Nohut kaynatılır birer bardak İçilir.
* Kırmızı biberi ezip lapa kıvamına getirdikten sonra ağrıyan yeri bu lapayla ovalayın. Bu lapaya evdeki herhangi bir cilt kremi de ilave edilip karıştırılabilir.
* Söğüt bir bitkisel aspirindir ve M.Ö 500 yılından bu yana ağrı dindirici olarak kullanılmaktadır.
* Nane’de mentol vardır ve mentol adale gerginliklerini hafifletir. Yeşil nane ve kıvırcık nanede bol miktarda mentol bulunur.
* Biberiye yağı ağrı kesici şifalı bir yağdır.
* Sırtta ağrıyan bölgeye havlu ile ısıtın sonra o bölgeye karabiber serpip limon kolanyası dökün ve ovarak iyice yedirin.sırtınızı bir yere yaslayarak 1 saat kadar bu şekilde kalın.biraz can acıtır ama sırt ağrılarına karşı çok faydalıdır bu işlem damarlardaki kan dolaşımınıda hızlandırır.

Bel ve sırt ağrılarına iyi gelen bitkisel yağlar:

* Adaçayı yağı,
* biberiye yağı,
* kekik yağı,
* kakule yağı,
* Huş yağı,
* lavanta yağı,
* karabiber yağı,
* adaçayı yağı,
* zencefil yağı,
* mercanköşk yağı.

Bitki yağları adale gevşetici etkisi olan timol ve karvakrol açısından oldukça zengindir. Bir başka güçlü adale çözücü bileşik ise borneol ve bonil asetattır.

Bütün bu bitkisel yağlar haricen kullanılır. Yani bu yağlar kesinlikle içilmez. Ağrı olan bölgeye sürülerek masaj şeklinde uygulanır.

macintoshSJ - avatarı
macintoshSJ
Ziyaretçi
14 Ocak 2012       Mesaj #5
macintoshSJ - avatarı
Ziyaretçi
Sırt Ağrıları

sırt ağrıları milyonlarca insanın ortak sorunu... Yapılan çok sayıda bilimsel araştırma sonucu; her beş insandan biri sırt ağrısı çektiğini göstermektedir. Özellikle gelişmiş ülkelerde sırt sorunları önemli bir probleme dönüştü. Bunun için sırt sağlığına özen göstermeliyiz. Aksi takdirde bu ağrılar yaşamımızı olumsuz yönde etkiler ve işgücü kaybına uğratır. Bir çok hastalıkta da olduğu gibi sırt ağrılarından değil geç kalınmaktan korkulmalıdır. Amacımız ağrısız hareket kısıtlılığı olmayan mutlu bir toplum yaratmaktır.

Sırtın yapısı

Sırtın fonksiyonel yapısı; oniki omur arkada faset eklemleri omurlar arasında önde disk denen yastıkçılar ve arkada deliklerden çıkan spinal sinirlerden oluşur. Sırt omurga hareketleri; göğüs kafesinden dolayı boyun ve bel omurga hareketlerine göre daha azdır.

Sırt ağrıları neden oluşur ve nasıl tedavi edilir?

Sırt ağrılarının nedeni sırtımızda omurganın her iki yanında bulunan kasların gerilmesidir. Bu gerilmenin en önemli nedeni strestir. Strese girdiğimizde ilk önce boyun kaslarımız gerilir. Bu gerilme sonucunda “C” harfine benzeyen boyun omurgamız düzleşir omuz ve sırta giden sinirlerin çıkışları daralır sinirler baskı altında kalır. Bu baskı ile birlikte sırttaki kaslar gerilir. Bu yüzden ağrı duyarız. Kasların uzun süre gergin halde kalması kas topaklarına neden olur. Yani tıpta fibrozit dediğimiz oluşumlara neden olur. Bu fibrozitler en ufak bir yorgunluktaağır kaldırma sonucunda klima veya vantilatör altında uzun süre kalmada ağrılar yaratır dayanılmaz ağrılar çekeriz. Kas gerginliğini azaltmak için farkında olmadan sırtımızı kamburlaştırır artık son dönemlerini yaşayan ihtiyarlara döneriz.

Bu ağrıları uzun zaman çekenler avuç avuç ilaç alırlar doktor doktor dolaşırlar ömür boyu bu ağrılardan kurtulamayacaklarını düşünerek karamsarlığa kapılırlar.

Ağrılardan kurtulmak mümkün mü kurtulmak için neler yapmalıyız nerelere başvurmalıyız?

1. İlk olarak ağrımızın nedeni belirlenmelidir. Ağrının boynumuzdan mı sırt kaslarından mı kaynaklandığı yoksa başka bir hastalığımız mı olduğu tespit edilmelidir. Unutulmamalıdır ki akciğer hastalıkları safra kesesi ve mide rahatsızlıkları da sırtta ağrı yapar. Teşhis öncelikle fiziki muayene şikayetlerin dinlenmesi ile (ne yazık ki hastayı aktif olarak dinlemek çoğu zaman ihmal ediliyor ve yanlış sonuçlara yönleniliyor) sonra da MR BT ve direkt grafi incelemeleri ile konur. EMG de bize yardımcı olur.

2. Sonra sıra sırt kaslarının gevşetilmesine gelir. Kas gevşeticiler ve lokal etkili merhemler (bu merhemleri iyice yedirerek sürdükten sonra mutlaka en az on Dakika ütüyle ısıtılmış havlu Sıcak Su torbası veya saç kurutma makinasıyla sıcak uygulanmalıdır) kullanılır ama sadece ilaç tedavisi yeterli değildir. Mutlaka fizik tedavi veya alternatifi (masaj manipulasyon nöral terapi Akupunktur soft lazer) uygulanmalıdır. Fibrozitler teker teker tespit edilip yok edilmelidir.

3. Fizik tedavi ile birlikte stres etkeni de ortadan kaldırılmalıdır. Mümkünse hastanın yaşamında stresi körükleyen unsurlarda radikal değişiklikler yapmak tatile çıkmak hobilere daha uzun zaman ayırmak oldukça faydalı olur. Eğer bu değişiklikler yeterli olmazsa bir psikiyatristin veya psikoloğun yardımını almak yararlı olur.

4. Tedavi bitiminde doktorunuzun önereceği sırt kaslarını güçlendirecek egsersizleri yapmak gereklidir. Eğer gerekli ortam bulunursa sırtüstü yüzmek en iyi egsersizdir. Güneş deniz sıcak kum kaplıcalar çok faydalıdır. Soğuktan mümkün olduğunca korunmak gereklidir.

5. Tüm bu tedaviler sırasında ve sonrasında bazı hareketlerden kaçınmak gereklidir. Yerden bir şey alırken öne veya yana eğilmek yerine çömelmek yukarı doğru uzanmak yerine bir şeyin üstüne çıkıp işimizi görmek sırt ağrısı riskini azaltır. Ayrıca sürekli pozisyon değiştirmekyani uzun süre oturmamız gereken bir iş yapıyorsak en geç yarım Saatte bir dolaşmak aynı yerde ayakta durmaktan kaçınmak Televizyon seyrederken veya gazete okurken sırtımızı ve başımızı dayayacak koltukları tercih etmek dikkat etmemiz gereken unsurlardandır.

6. Unutulmamalıdır ki aaaifliyken yapacağımız ters hareketlerden bir sıkıntı doğmaz ama stresliyken yapacağımız her ters hareket sağlığımızı ciddi olarak etkiler
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

3 Nisan 2010 / Misafir Soru-Cevap
17 Ekim 2009 / Misafir Soru-Cevap
1 Kasım 2015 / DERUNİ X-Sözlük
14 Temmuz 2013 / Misafir Soru-Cevap