Arama

Karaciğer Kelebek Hastalıkları

Güncelleme: 30 Ocak 2017 Gösterim: 8.671 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Nisan 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Karaciğer Kelebek Hastalıkları



Sponsorlu Bağlantılar

Karaciğer büyük kelebeği (Fasciola hepatica),


2-3 cm. boyutlarında, dünyanın her yanında bulunan bir asalaktır. Asalağın ara konağı, Limnea türünden bir yumuşakçadır. Serkeryalar ikinci ara konak olarak su bitkilerinde yerleştiklerinden, hastalığa insandan çok koyun ve sığırlarda raslanır.

Bulaşma biçimi


Kurtçuklar insana, bataklık sularının içilmesi ya da yabani tere ve hindiba gibi bitkiler yenilmesiyle bulaşır.
Sindirim sisteminde kistten dışarı çıkan genç kelebek, barsak mukozasını geçerek karaciğer dış kılıfına ulaşır. Glisson kılıfı denen bu zarı yırtarak içeri girdikten sonra, safra yollarına yerleşir. Asalağın erişkin hale geçmesi üç ay kadar sürer. Yaşam süresi 10 yıldır.

Çin kelebeği

Ad:  karaciger hastalıkları.jpg
Gösterim: 725
Boyut:  33.6 KB

Çin kelebeği (Chonorchis sinensis), 1-2 sm boyunda bir asalaktır. Uzakdoğu’da (Japonya, Çin, Kore, Laos, Vietnam) çok yaygındır. Asalağın ilk ara konağı bir yumuşakça, ikincisiyse balıklardır.

Bulaşma biçimi


Ara konak olan balıkların çiğ ya da az pişmiş yenmesi, hastalığı insan ve hayvanlara geçiren en önemli etkendir. Midede serbest kalan genç kelebekler (metaserkerya), koledok kanalını izleyerek safra yollarına ulaşırlar. Orada bir ay içinde erişkin duruma gelen asalağın ortalama ömrü, 25 yılı aşar.

Kedi kelebeği


Kedi kelebeği (Opistorchis felineus), çin kelebeğiyle aynı evrimi izler. Hastalığa Asya ve Avrupa’da hayvanlarda ve çiğ balıkla beslenen insanlarda raslanır.

Karaciğer küçük kelebeği


Karaciğer küçük kelebeğine (Dichocoelium dendriticum) insanlarda çok ender raslanır. Çünkü ara konağı karıncalardır ve insanlara ancak bilmeden karınca yutulmasıyla geçer.

Klinik biçimler


Hangi tür kelebeğe bağlı olursa olsun, karaciğer kelebek hastalıklarının klinik görünümleri birbirine çok benzer.
Hastalık, asalağın evrimine bağlı olarak iki evrede gelişir.
Yutulmuş kistlerin (metaserkerya) sayısı ne kadar çoksa, belirtiler o derece şiddetlidir.
Uzakdoğu karaciğer kelebek hastalığına yolaçan Clonorchis sinensis ya da çin kelebeği; hastalık insana kurtçukların yerleşmiş olduğu çiğ balık etinden geçer.

Başlangıç ya da yayılma evresi


Bu evre en belirgin olarak, karın zarını geçip Glisson kılıfını parçalayarak karaciğere giren karaciğer büyük kelebeğinin yolaçtığı karaciğer kelebek hastalıklarında görülür.
Barsak bozuklukları (ishal, kabızlık) ve hafif karaciğer ağrılarıyla birlikte yalın bir bitkinlikten 38-40°C’ı bulan bir ateşe eşlik eden ciddi zehirlenmeye, enfeksiyon sendromlarıra, kurdeşen nöbetlerine, eklem ve karaciğer ağrılarına kadar çeşitli belirtiler görülebilir. Bazı hastalarda karaciğer büyüyebilir.
Eyozinofil miktarının aşırı yükselmiş bulunması, bir kelebek hastalığının belirtisidir. Hastalık tedavi edilmezse, bu evre keleaeğin türüne göre, birkaç haftadan üç aya kadar uzayabilir. Bu süre içinde belirtiler hafiflemiş, ama hasta zayıflayıp iyice bitkin düşmüştür.

Karaciğerin etkilenme evresi


Bu dönemde sarılıkla birlikte bir karaciğer iltihabı tablosu görülür. Bunun yanısıra alerji belirtileri (yarım baş ağrısı, kurdeşen, Quiacke ödemi) de vardır.
Karaciğer kelebek hastalıkları çoğunlukla süregenleşirler. Belirtiler hafiflemiş, ama genel durum bozulmuştur. Karaciğer, elle muayenede ağrılıdır ve büyümüş olduğu saptanır.

Evrim


Hastalık tedavi edilmezse, yıllarca sürebilir. Bu süre içinde hastaya asalak bulaşması sürerse (çin kelebeği durumunda olduğu gibi), ölümle sonuçlanabilir.

Teşhis


Hasta, yedikleri ve içtikleri konusunda sorguya çekilir. Bu evrede kanda eyozinofil artışı (40 -80 %) ve parçalı çekirdeklilerde artış olması, önemli kanıtlardır.
Asıl teşhis serum-bağışıklık testlerine (çökertme; protein elektroforezi) dayanır. Gerçekten, bu evrede asalaklar olgunlaşmamış olduklarından, dışkıda yumurta aranması sonuç vermez.
Karaciğerin etkilenme evresi
Kan eyozinofil düzeyi normaldir ya da hafifçe düşmüştür. Dışkıda yumurta aranması incelemelerinin bu evrede yapılması gerekir: Asalaklar artık olgunlaşmış ve yumurtlamaya başlamışlardır. Bu incelemeler, özel laboratuvarlarda yapılır.
Kesin teşhis, karaciğer üstünde bütün araştırmalar, özellikle de karın içine bakma muayenesi (laparoskopi) yapıldıktan sonra ortaya konur.

Tedavi


Tedaviye ne kadar erken başlanırsa, sonuçlar o kadar başarılıdır.
Yayılma evresinde kullanılabilecek tek etkir ilaç emetindir. Ancak bu madde, yalnızca karaciğer büyük kelebeğini etkiler. Hastalık süreğen” bir görünüm taşıdığında, her üç ayda bir emetin tedavisi tekrarlanmalı, ayrıca ağızdan klorokin fosfat verilmelidir.
Cerrahi girişim yararsızdır.

Korunma


Korunmanın tek yolu beslenme rejimini değiştirmektir: Asalak taşıyan bitkileri yememek; balıkları iyi pişirmek.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 30 Ocak 2017 17:43
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Ocak 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

'Karaciğer Kelebeği' için Test Kiti Üretildi!


Tayland Khon Kaen Üniversitesi araştırmacıları uzun süredir devam eden çalışmalarının sonucunda, Güneydoğu Asya bölgesinde yaygın olarak görülen ve "karaciğer kelebeği" olarak bilinen parazitin tespiti için kit üretmeyi başardı. Araştırma ekibinden Doçent Naronf Khanteekaew, bölge insanlarına daha çok farkındalık sağlamak amacıyla gebelik testine benzer bir test kiti ürettiklerini, böylelikle de parazitlerin izlenmesinin daha kolay olacağını söyledi. Üretilen kit sayesinde kişinin idrarına bakılarak vücudunda karaciğer kelebeği paraziti bulunup bulunmadığı belirlenebilecek. Bu yöntemle parazitten kaynaklanan ölümlerin azaltılması hedefleniyor.
Sponsorlu Bağlantılar

İyi Pişmemiş Balıklar Parazitin Yayılmasını Kolaylaştırıyor!


Ülkenin kuzeydoğusundaki ırmaklardan yakalanan balıkların çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmesi genellikle parazitin yayılmasının ana nedeni olarak görülüyor. Uzmanlar, bölge halkının balığın üzerine limon suyu dökülmesi durumunda piştiğini düşündüklerini ancak bu parazitin asitten etkilenmediğini belirtiyor.

Kaynak: AA (27 Ocak 2017)

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
30 Ocak 2017       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Karaciğer Kelebeği Hakkında


Karaciğer Kelebeği, karaciğer büyük kelebeği ve karaciğer küçük kelebeği olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İlk olarak büyük kelebeği ve çeşitlerini tanımlayalım.

Karaciğer Büyük Kelebeği (Fasciola hepatica)


2-3 cm büyüklüğünde dünya üzerinde her yerde bulunabilme ihtimali olan bir asalak türüdür. Asalağın ara konaklarından bir tanesi Limnea cinsinden bir yumuşakçıdır. Serkeryalar diğer bir ara konak olan su bitkilerini ulaştıklarından, bu rahatsızlığa insan oğlundan çok koyun ve sığırlar yakalanır. Bu rahatsızlık kurtçuklar bireylere, bataklıktan su içilmesi veya yabani hindiba gibi bilinmeyen bitkilerin tüketilmesiyle bulaşabilir.

Sindirim sistemimizde kistten dışarı çıkma eğilimi gösteren kelebek, bağırsak mukozamızı geçerek karaciğerimizin dış kılıfına ulaşır. Glisson dene bu kılıf genç kelebek tarafından yırtılarak içeri girilir. İçeri girme işleminin ardından safra yollarına ulaşır ve oraya yerleşir. Bu asalağın tam olarak erişkin hale gelebilmesi için 3 ay gibi bir zaman zarfına ihtiyaç vardır. Ömrü aşağı yukarı 10 yıldır.

Çin kelebeği (Chonorchis sinensis)
Ad:  karaciger kelebeği.jpg
Gösterim: 1342
Boyut:  16.9 KB

Bu asalak türü 1-2 cm boyutundadır. Daha çok Uzak doğu ülkelerinde yani Japonya, Çin, Kore, Laos ve Vietnam da sıklıkla görülür. Bu asalağın ilk ara konağı genellikle bir yumuşakçadır. İkinci ara konak ise genellikle balıklardır. İkinci ara konak olan balıkların çiğ olarak veya az pişmiş olarak yenmesi ile bu asalak insan ya da hayvan vücuduna rahatlıkla geçebilmektedir. Mide içerisinde özgürlüğüne kavuşan genç kelebekler koledok denilen kanalı takip ederek safra yollarına erişirler. Safra yollarında bir ay gibi bir zaman zarfı içerisinde erişkin hale gelen bu asalağın yaşam süresi 25 yılı geçmektedir.

Karaciğer büyük kelebeğinin bir başka türü de kedi kelebeğidir.

Kedi kelebeği (Opistorchis felineus)
Genel olarak Çin kelebeği ile aynı yolu izlemektedir. Bu rahatsızlık daha çok Asya ve Avrupa da hayvan ve çiğ balık ile beslenen bireylerde görülmektedir.

Karaciğer Küçük Kelebeği (Dichocoelium dendriticum)


Bu asalak türüne insan oğlunda çok nadir rastlanmaktadır. Çünkü ara konağı karıncalardır. İnsanlarda karınca yemediği için insanlarda ender olarak görülebilmektedir. Ender görülmesinin sebebi ekmek ya da herhangi bir yiyecekle birlikte karıncanın da yutulmasıdır.

Kinik Görülme Biçimleri


Hangi tür olduğu fark etmeksizin bu asalağın karaciğerde klinik görünümü pek fark edilmektedir. Yani klinik görünüm şekilleri birbirine çok benzemektedir. Bu rahatsızlık kelebeğin evrimine bağlı olarak iki evrede gerçekleşmektedir. Fark edilmeden yutulmuş kistlerin sayısı ne kadar fazla ise belirtiler de o derce kendini göstermektedir. Uzak doğuda karaciğer kelebek rahatsızlığına yol açan Çin kelebeği rahatsızlık bireye kurtçukların yerleşmiş olduğu çiğ ya da az pişmiş balık etinden geçmektedir.

Başlangıç veya yayılma evreleri şu şekilde olmaktadır. Bu evre net olarak, karın zarını aşıp Glisson Kılıfını delerek karaciğere ulaşan karaciğer büyük kelebeğinin sebep olduğu karaciğer kelebek rahatsızlıklarında görülür. Belirtileri şu şekildedir: Bağırsak rahatsızlıkları ( ishal ve kabızlık ) hafif kendini hissettiren karaciğer ağrıları, yorgunluk, yüksek ateşle birlikte görülen önemli zehirlenmeler, enfeksiyon sendromları kurdeşen nöbetleri, eklem yerlerinde ve karaciğer de görülen ağrılardır. Hatta bazı bireylerde karaciğer büyümesine de rastlanabilir.

Eyozinofil oranının fazla yükselmiş olması bir kelebek hastalığının belirtisi diyebiliriz. Bu rahatsızlığın tedavisi gerçekleşmez ise bu evre kelebeğin çeşidine göre birkaç haftadan 3 ay gibi bir zamana kadar uzayabilir. Bu süre zarfında belirtiler etkisini azaltabilir fakat hasta halsiz bir duruma gelerek bitkin düşebilir.

Bu süreçte sarılık ile birlikte karaciğer iltihabı görülmektedir. Ayrıca alerji belirtileri olan başta ağrı, kurdeşen ve Quiacke ödemine de rastlanmaktadır. Karaciğer kelebek rahatsızlıkları genellikle süngerleşirler. Bu durumda rahatsızlıkları belirtileri dozunu düşürmektedir fakat kişinin genel sağlık durumu bozulmuştur. Karaciğerin muayenesi sırasında karaciğere elin değmesi esnasında ağrı hissi oluşmaktadır. Ayrıca karaciğerin büyümüş olduğu elle tespit edilebilir.

Bu rahatsızlık tedavi edilmez ise senelerce sürebilmektedir. Bu süreç içerisinde bireye asalak bulaşmaya devam eder ise kişi bu rahatsızlık sebebi ile hayatını kaybedebilir. Tedavi esnasında hastaya verilebilecek tek ilaç emetindir. Bu ilaç sadece karaciğer büyük kelebeğini etkilemektedir. Bu rahatsızlık süreklilik arz ediyor ise her üç ayda bir kez emetin tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Fakat bu ilaç kalp ve böbrekleri etkilediği için uzman bir kişi kontrolünde ilaç kullanımı gerçekleştirilmelidir. Cerrahi işlem bir sonuç getirmeyecektir.

Not: Bu asalağın buluşma ihtimali olan yerlerde yaşayan bireyler hijyen konusunda çok bilinçli olmalılardır. Bu bölgede bulunan bireyler sularını muhakkak kaynatıp dinlendirerek tüketmelidirler. Ayrıca bitki ve hayvanlar da çiğ olarak tüketilmemelidir.

Belirtiler


Başlıca konağı olan koyunlarda asa­lak, “karaciğer çürüğü” denen bir du­ruma yol açar. İnsanlarda karaciğer ke­lebeği enfeksiyonunun ilk evrelerinde pek belirti görülmez. Ancak, asalak ka­raciğere yerleştiğinde karın ağrısı, kara­ciğer büyümesi ve ateş yapar.

Zamanla safra yollarının tıkanması­na ve neden oldukları iltihaba bağlı be­lirtiler de görülebilir. Bu durumda has­tada sarılık başlar.

Hastalık yerleşirse karaciğer, hem safra salgısından beslenen asalaklarınetkisiyle hem de yumurtalarını çevrele­yen apse ve iltihap nedeniyle tahrip ol­maya başlar.

Korunma ve tedavi


Korunma son derece önemlidir, çün­kü insanlar asalağı ancak su kenarında yerleşen bitkileri yiyerek alırlar.

Bu nedenle enfeksiyon kaynağı ola­bilen hayvanların (sığır, koyun, keçi ve deve gibi ot çul, geviş getiren hayvanlar) veteriner denetimi altında bulundurul­ması gerekir. Hastalıktan korunmanın önemli bir bölümünü de ara konaklama etkili bir biçimde savaş oluşturur. Ba­taklıkların kurutulması, yumuşakçaların yok edilmesi, asalağın son konağa geçişine önemli bir engel oluşturur.

Söz konusu asalağı alma olasılığının bulunduğu bölgelerde yaşayanların hij­yen konusunda aydınlatılmasına yöne­lik toplum sağlığı çalışmaları da önem­lidir. Suların kaynatılması ve bulaşma­ya neden olan bitkilerin çiğ yenmemesi gibi kişisel önlemlerin de rolü vardır.

Hastalık, tanı konduktan sonra, “emetin” adı verilen bir ilaçla tedavi edilir. Bu ilacın kalp ve böbreklere ver­diği zarar dolayısıyla tedavide dikkatli olunmalıdır.

Tedavi süresince hasta gözlem altın­da bulundurulur, kalp ve böbrekler iş­lev açısından yakından izlenir.
Ne yazık ki bazen ilaçlar etkili olama­maktadır ve karaciğerde oluşan apsele­rin tedavisinde ameliyat gerekebilmektedir.

Karaciğer kelebeklerinin insana, kirli suların içilmesiyle geçtiğini duydum. Doğru mu?


Hayır. Bu asalağın larvası, mide asidince parçalanmaktan koruyucu kılıfını elde edebilmek için bir bitki yüzeyine yerleşmek zorundadır. Yüzen türden larva içeren sulardan içilse bile, asalak bir zarar veremeden midede yok edilir.

Karaciğer kelebeği neden kanla sürüklenmeyip karaciğerde kalır?


Karaciğer kelebeğinin hem ağzı hem de vantuza benzeyen bir organı vardır. Karaciğer dokuları içinde hareket ettiği aşağı yukarı kesindir. Acıktığında küçük safra kanallarına gider, doyunca da büyük kanallara ya da safra kesesine geri döner.

Karaciğer kelebeğinin saptanmasını sağlayan bir kan tahlili var mıdır?


Yalnız ona özgü bir tahlil yoktur. Ancak bu tip asalaklar, “eozinofil”adlı özel bir akyuvar türünde sayıca artışa yol açarlar. Kanda eozinofillerin sayılması ve artışın saptanması bir asalağın varlığı konusunda kanıt sayılabilir.

Karaciğer kelebeği için deri testi de yapılabilir: Erişkin kelebekten hazırlanan bir çözelti hastanın derisine enjekte edildiğinde görünür bir tepkiye yol açar.

Karaciğer kelebeği insana nasıl geçer?


Bu asalağın insana geçişi, genellikle bataklık kenarlarında yetişen ve asalağın larva evresinde üstüne tutunduğu bitkinin yenmesiyle olur.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

29 Ocak 2017 / The Unique Tıp Bilimleri
8 Ocak 2010 / Misafir Tıp Bilimleri
9 Ocak 2015 / Misafir Soru-Cevap
2 Mayıs 2016 / Safi X-Sözlük