Arama

Liken Planus Hastalığı

Güncelleme: 30 Haziran 2017 Gösterim: 19.858 Cevap: 3
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Mayıs 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  liken planus.jpeg
Gösterim: 11936
Boyut:  70.9 KB
Liken Planus
Liken planus sık görülen deriyi, ağız içini veya her ikisini birden etkileyen bir hastalıktır. Toplumda %1 oranında görülür.
Sponsorlu Bağlantılar

Liken ne değildir?
Liken planusun (LP) anlamak için önce ne olmadığını bilmek gerekir. Liken planus bir enfeksiyon hastalığı değildir. Liken planusun başka bir kişiye bulaşması imkansızdır. Hastalık bir kanser türü değildir, kalıtımsal olarak geçmez ve gıdalarla ilişkili değildir.


Liken planus nedir?
Liken planus deriyi, ağız içini ve bazen her ikisini de etkileyen enflamatuar bir deri hastalığıdır.Hastalık cinsel bölgede de görülebilir. Hastalığın nedeni bilinmemektedir. Bazen kalp, hipertansiyon ve eklem hastalıklarında kullanılan ilaçlara karşı liken planus tipinde reaksiyon gelişebilir. Bu durumda ilaçlar kesildikten bir kaç hafta sonra döküntü gerilemeye başlar. Liken planusu olan kişilerin bazılarında Hepatit C bulunabilir ve Dermatoloji uzmanınız hepatiti C araştırmak için bazı kan tahlilleri isteyebilir. Liken planus erkek ve kadınları eşit olarak etkiler ve en sık orta yaşlarda görülür.


Deride Liken Planus
Liken planusta deride kırmızımsı morumsu, çok kaşıntılı, düz yüzeyli kabarıklıklar meydana gelir.
Vücudun herhangi bir yerinde görülebilmekle birlikte el bileği ve ayak bileği en çok görüldüğü yerlerdir. Hastalık sırtın alt bölgesi, boyun, bacaklar, cinsel bölge ve nadir olarak da saçlı deri ve tırnaklarda görülebilir. Kalın olan döküntüler özellikle alt bacak ön yüzünde görülür. Su kabarcığı olması nadirdir. Tipik görünümde olan liken planusu tanımak kolayken, bazen biyopsi almak gerekebilir.

Bazen derideki liken plan daha az problem yaratır ve tedavi gerektirmeyebilir. Bununla birlikte hastaların çoğunda kaşıntı şiddetlidir. Bir çok hastada hastalık 2 yıl sürer. İyileştiğinde sıklıkla deride koyu renkli lekeler bırakır. Kendiliğinden ortaya çıkabildikleri gibi, kendiliğinden de kaybolabilirler. Beş hastadan birinde ikinci bir liken planus atağı olur.

Liken planusta kesin tedavi olmamakla birlikte, hastalık gerileyene kadar tedavi kaşıntıyı azaltır ve döküntüyü iyileştirir. Her liken planus olgusu birbirinden farklı olduğu için tedavi seçenekleri de birbirinden farklıdır. En yaygın iki tedavi kortizonlu kremlerin ağızdan alınan antihistaminiklerle birlikte kullanımıdır. Her iki ilaçta kaşıntıyı azaltır. Daha şiddetli liken planus olgularında kortizon ağızdan verilebilir. PUVA denilen ultraviyole ışık tedavisi kullanılabilir.
Bu tedavileri almadan evvel doktorunuzla bu tedavilerin yan etkileri konusunda konuşun.

Liken plan tedavisinde doktorunuzun önerilerine uymak takipleri aksatmamak gerekir. Travmaya uğrayan alanlarda liken planus lezyonları çıkabildiğinden derinizi travmalardan koruyun.


Ağızda liken planus
Ağız içindeki liken planus en çok yanakları, dişetleri ve dili etkiler. Ağızdaki liken planusu tedavi etmek zordur, derideki liken planusa göre hastalık daha uzun sürer. Ne yazık ki liken plalnusu bulunan bir çok hastanın az da olsa ağızlarında lezyon vardır. Ağızda liken bulunan beş hastadan birinde ise deride liken planus vardır.

Ağızdaki liken planus beyaz çizgiler ve noktalar şeklinde görülür. Bu değişiklikler genellikle rahatsızlığa yol açmazlar. Diş hekimleri rutin muayeneleri sırasında liken planusu saptayabilirler. Çok şiddetli liken planusta ağızda ağrılı yara ve ülserler görülebilir. Liken planusu doğrulamak için ağızdan biyopsi almak gerekebilir. Doktorunuz bu yaranın bir enfeksiyon sonucu gelişip gelişmediğini araştırmak isteyebilir. Bazen biyopsiyi bir kaç kez tekrar etmek gerekebilir.

Liken planus tipinde allerjik reaksiyonlarda diş malzemelerine karşı gelişebilir, fakat bu durum nadirdir. Eğer böyle bir durum var ise allerjiye neden olan madde çıkartılmalıdır.
Bir çok tedavi ağrıyı azaltmasına ve yaraları iyileştirmesine rağmen ağız içi liken planusunda kesin tedavi yoktur. Ağrı ve yanma hissi yok ise tedavi yapmaya gerek yoktur. Çok şiddetli ağız içi liken planus olguları lokal sürülen ve ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilebilir. Ağızdaki liken planus kötü ağız bakımından negatif yönde etkilenir. Bu nedenle hastalar yılda iki kez diş hekimine muayene olmalıdırlar.

Cinsel bölgede liken planus
Liken planusu bulunan beş bayandan bir tanesinde vajinal bölgede liken planus lezyonu vardır. Eğer hafifse hiçbir rahatsızlığa yol açmaz. Fakat yara açılırsa, cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilir. Erkeklerde cinsel bölgede liken görülme sıklığı daha azdır.

Risk altında mısınız?
Ağız içinde liken planusu olan hastalarda kanser geliştirme riski hafifçe artmıştır. Bu nedenle ağız içinde liken planus bulunan hastalarda tütün ve alkol kullanımı kanser gelişim riskini arttırdığı için yasaklanmalıdır. 6-12 ayda bir rutin ağız içi dermatolojik muayenesi yapılmalıdır.


Diyet
Baharatlı gıdalar, domates ve domatesli ürünler, kafeinli kahve ve kola, cips, mısır patlağı, eğer ağız içinde yara var ise liken planusu tetikleyebilir.


Tırnak tutulumu
Bazı liken planus olgularında tırnak tutulumu olabilir. Tırnak değişikliklerinin bir çoğu tırnak yatağını haraplar. Genellikle yalnızca bir kaç el ve ayak parmağı tutulabilir, fakat bazen hepsinde de görülebilir.
Tırnakta uzunlamasına girinti ve kabarıklıklar, kalınlaşma, yataktan ayrışma ve tırnak kaybı görülebilir. Şiddetli olgularda tırnak geçici veya kalıcı olarak haraplanabilir.


Saçlı deri tutulumu
Nadir olgularda liken saçlı deride de görülebilir. Bu durum liken planopilaris adını alır. Liken planopilaris görülen alanda kızarıklık, tahriş ve bazı olgularda kalıcı saç kaybı gelişebilir.

Liken planus durağan ise hastalığın şiddeti ve dağılımında 1-2 aylık dönemde değişiklik olmaz. Liken planusun sebebini açıklayacak bir çok teori olmasına rağmen, bir çok dermatolog bu hastalığın otoimmun olduğunu düşünmektedirler. Otoimmun terimi şu anlama gelmektedir: Hastanın mikroplarla mücadele etmesini sağlayan beyaz küre hücreleri normal deri, ağız içi mukozası, tırnak ve saç hücrelerine saldırırlar.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 30 Haziran 2017 14:24
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Mayıs 2010       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

LİKEN PLANUS (LP)

Çok nadir görülen bir cilt hastalığıdır.Genel nüfusun %1'ini etkiler.LP nedir? Bu hastalık nasıl bulaşabilir? Tedavi edilebilir mi? İşte cevapları;

Sponsorlu Bağlantılar
LP Ne Değildir?
Bu hastalığı birinden kapmak ya da birine bulaştırmak imkansızdır. Kısaca LP bulaşıcı bir hastalık değildir.Bu hastalık kötü tabiatlı değildir.Yani kanser değildir.Kalıtsal veya beslenme ile ilgili bir rahatsızlık da değildir.

Peki , Bu Ne?
Bu hastalık, en başta deri ve mukozaları etkiler. Nadiren de saç ve tırnakları tutar. LP'nin sebebi genellikle bilinmez. Hastalığın başlamasını bazı ilaçlar, enfeksiyonlar, aşılar ve stres tetikler. Kadın ve erkekler bu hastalıktan eşit derecede etkilenirler ve genellikle orta yaştaki yetişkinlerde görülür.

LP'un Deri Tutulumu
Ciltteki LP oldukça rahatsız edici bir durum sayılır. Ciltte; kırmızı-mor üzeri, düz-kesik, çok kaşındırıcı bir döküntü olarak tanımlanır.

El Bileğinde Liken Planus
Vücudun her yerinde oluşabilir ama en favori yerleri el ve ayak bilekleridir. Aynı zamanda bel ve boynun alt kısmı, cinsel organlarda oluşur. Nadir durumlarda da saç ve tırnaklarda oluşur. LP'nin dış görünüşü klinik olarak tanınmasını kolaylaştırmasına rağmen deri biopsisi ile teşhis edilmesi gerekir. % 20 olguda ciltte hafif semptomlar oluşturur ve tedavi gerektirmez ama çoğu zamanda da çok şiddetli kaşıntılara neden olur. LP'nin sebepleri bilinmiyor. LP'a benzer diğerklinik bulguları yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve romatizma ilaçları kullananlarda da görebiliriz. Bu durumları doğru teşhis etmek gerekir.Bu hastalıklara karşı kullanılan ilaçları keserek birkaç hafta içinde döküntülerin kaybolduğunu gözleyebiliriz.

LP hastaları ortalama iki sene boyunca bu hastalığı taşırlar. İyileşseler bile Liken Planus, cildin üzerinde koyu kahverengi lekeler olarak kalabilir. Bu lekeler zaman içinde tedavi edilmeden kendi kendilerine yok olurlar. İyileşen insanların yaklaşık beşte biri tekrar LP hastalığına yakalanabilir.Yani yinelemeler görünebilir.

Tedavi Yöntemleri
LP'a karşı belli, bilinen bir tedavi yoktur ama kaşıntıları azaltmak ve döküntüler kaybolana kadar yapılan tedaviler çoğu kez etkili olur. LP hastalığının farklı klinik görünümleri olduğu için tedavi yöntemleri de farklıdır. Çok kullanılan yöntemlerden ikisi, dıştan kortikosteroid kremler ve antihistaminik ilaçlardır. İkisi de kaşıntı ve iltihabi azaltmaya yardımcı olur. LP'nin çok şiddetli durumlarında ultraviyole ışınlarıyla PUVA tedavisi yapılabilir. Ancak herhangi bir ilacı kullanmadan önce bir dermatoloğa danışmak gerekir.

Ağızda LP Tutulumu
Ağızdaki LP'de ağız içi ve dil etkilenir. Ağızdaki Lichen Planus, ciltteki Liken Planus'a göre daha zor tedavi edilir ve çok uzun süre kalır. Neyse ki, ağızdaki LP'nin görüntüsü çok ciddi problemler oluşturmaz. Ağızdaki LP hastalarının %30'unda LP'nin cilt tutulumu da vardır. Vajinal LP ise, kadınlarda oluşur.Nadirdir.

Özellikleri
Ağız LP'nin özelliği normal, beyaz çizgili, noktalı ve dantel gibi olmasıdır. Bunların çoğu, check-up sırasında diş doktoru tarafından fark edilebilir. Ağız LP'unun rahatsız edici durumlarından birisi ise, dokunulduğunda çok ağrılı olmasıdır.LP'la birlikte maya enfeksiyonu olma ihtimali de vardır. Bu durumlarda öncellikle maya enfeksiyonunun tedavi edilmesi zorunludur. Maya enfeksiyonu için tedaviler genelde LP'a da iyi gelir. Nadiren, diş dolgu malzemelerine LP-benzeri allerjik reaksiyonlar gelişebilir. Bu diş dolgu maddelerini kaldırmak için çok zaman harcandığı ve maliyeti yüksek olduğu için son tedavi yöntemi olarak başvurulabilir.

Tedaviler
Ağızdakı LP'ta belli bir tedavi yoktur.Çünkü çoğu zaman, bu hastalık hiç bir rahatsızlık oluşturmadığı için tedaviye gerek yoktur. Ancak, LP'un ağrılı ve hassas klinik tipleri içi tedavi gerekebilir. Bu ilaçlar ise genelde ağızdan alınır. Ağızdakı LP'u çok dikkatli takip etmeniz lazımdır. Çünkü ,LP diş sağlığını zayıflatır ve diş eti hastalığına neden olabilir. LP'li hastaların yılda 2 kez dermatolog ve diş hekimlerine görünmeleri gerekir.

Siz tehlikede misiniz?
Lichen Planus'un çok şiddetli göstergelerinden biri ise, dilin altında oluşmasıdır. Bu çok nadiren ağız kanserine neden olabilir. Bu nedenle alkol ve sigara ürünlerinin kullanılmaması uygun olur.

Yemekler ve LP
LP'li hastalar; baharatlı yemekleri, asitli meyve sularını, domatesten yapılan yemekleri, kahve, kola gibi kafein içeren içecekleri, tost ve mısır cipsi yemeyi azaltmalıdırlar. Çünkü bunlar LP'un iyileşmesine engel olduğu gibi, hastayı daha da kötüleştirebilir.

Tırnak Bağlantısı
LP hastalarının %10'unda tırnak değişiklikleri olmaktadır. Tırnak değişikliklerinin çoğu, tırnağın büyüdüğü kısmın zarar görmesiyle oluşur. El ve ayak parmağının ise sadece birkaçında değişiklik görünmesine rağmen bazen bütün parmak tırnakları da etkilenebilir. LP'a ait olan tırnak değişikleri ise tırnak kaybı, tırnağın incelmesi, kırılması ve soyulması şeklinde olabilir. Çok şiddetli bir durum ise, geçici ya da sürekli olarak tırnağın yok olmasıdır.

Saç Bağlantısı
Nadir durumlarda LP saçlı bölgeleri de etkiler. Buna Liken Planopilaris denir ve tamamen saç kaybına bile sebep olabilir.

Liken Planus hakkında Daha Fazlası
LP kalıcı bir durumdur. Şiddeti ve dağılımı ilk 2 aydan sonra pek artmaz. LP'u anlatan pekçok teori olmasına rağmen dermatologlar bunu, bağışıklık sistemi hastalığı olarak sınıflandırırlar.

KAYNAK
1. AAD , 1995 , Patient Education Pamplet
HAZIRLAYANLAR
Sema ASLAN ve Dr. Celalettin R. ÇELEBİ


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 30 Haziran 2017 13:15
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
13 Şubat 2012       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Liken Planus (Lichen Planus) Hastalığı
Hastalığın nedeni belli değidir, psikolojik etkenler üzerinde durulmaktadır. Quinacrine adlı madde uzun süre alındığında bacaklarda liken planus gelişebilir.
Liken planus, özellikle 20-50 yaşları arasında ve daha çok erkeklerde görülen bir cilt hastalığıdır. Çocuklarda nadiren görülür. Hastalıkta meydana gelen kabarıklıklar; 2-4 mm çapında, çok köşeli, üzeri düz ve basık, kırmızı veya livid renkli ve serttir. Bazı kabarıklıklar genişler ve ortaları çöker. Eski kabarıklıkların üzerleri genelde kuru, beyaz, zemine yapışık, ince bir kabuk ile kaplıdır. Kabarıklıklar bir araya gelerek genelde 1-2 cm çapında, yuvarlak veya oval plaklar yaparlar. Zaman içerisinde bu plakların ortası koyu lacivert bir renk kazanır.
Liken planus, genelde bilek ve kolların iç yüzünde, genital bölge (peniste (liken niditus)) ve bacaklarda (liken corne) meydana gelir. Daha nadiren de gövdede ve başta meydana gelir. Hastaların %50 sinde ağız tutulumu vardır. Ağız içerisinde meydana geldiğinde genelde son azı dişi hizasında, yanakların iç yüzünde beyaz porselen görünümündedir.
Genellikle çok kaşıntılı olan hastalığın gelişimi yavaştır, bazen aylarca ve senelerce hastalık devam edebilir. Ancak aniden başlayan olgular da bildirilmiştir. Tedaviden sonra tekrarlayabilir.

Tedavi

Herhangi bir şikayete yol açmayan durumlarda tedavi gerekmez. Plaklara sürülmek üzere kortizonlu pomatlar kullanılır. Kaşıntıyı gidermek için yatıştırıcılar ve antihistaminikler, düşük etkili kortizon ve vitaminler verilebilir. Ağızda meydana gelen plaklar için yemeklerden önce lidokainli sıvı ile gargara faydalıdır. Hastalık genelde sınırlı kalır (tüm vücudu kaplamaz) ancak yıllar sonra tekrarlayabilir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...
KAPTAN - avatarı
KAPTAN
Ziyaretçi
28 Haziran 2012       Mesaj #4
KAPTAN - avatarı
Ziyaretçi
SORU: Liken Planus nedir,nasıl bir hastalıktır?
YANIT: Liken Planus;deri,deri ekleri ve mukozaların(başta ağız içi, yemek borusu,kadın cinsel organın parçaları olan vulva, vagen) ve erkek cinsel organının tutulduğu iyi huylu bir deri hastalığıdır.

SORU: Bu hastalığın oluşumundaki başlıca etkenler nelerdir, ne gibi hastalıklara eşlik edebilir?

YANIT: Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, psikojenik stres gelişmesinde başlıca rol oynar.Bunun dışında bazen hepatit B,hepatit C,primer biliyer siroz gibi karaciğer hastalıklarına ve diyabet (şeker hastalığı)’e eşlik edebilir.

SORU: Kimlerde ve hangi yaşlarda daha sık görülür?

YANIT: 30-60 yaş arasında daha sık olmak üzere her yaşta görülebilir. Kadınlarda biraz daha sıktır.

SORU: Hastalıkta ortaya çıkan döküntülerin tipik görünütüsü nasıldır?

YANIT: Döküntüler genellikle 1mm ile 1cm arası değişen boyutlarda, hafif kabarık, sınırı düzensiz, mor renkli, parlak oluşumlardır. Üzerlerinde gri veya beyaz çizgilenmeler bulunması oldukça tipiktir. Döküntüler ilk başta kırmızı olup sonra asıl rengi olan mora dönüşebilir. Ağız içinde yerleşen döküntüler ise beyaz, hafif kabarık, silmekle geçmeyen, küçük yada daha yaygın oluşumlar şeklindedir. Bazen de dil üzerinde harabiyete sebep olabilir. Kadın ve erkek cinsel organlarındaki döküntüler ağız içinde çıkanlara benzerlik gösterebilir.

SORU: Liken Planus’lu hastada ne gibi şikayetler olabilir?

YANIT: Özellikle başlangıç döneminde şiddetli kaşıntı olabilir. Bunun dışında ateş, halsizlik, bulantı, kusma, ishal gibi diğer pekçok hastalıkta görülebilecek şikayetler görülmez.

SORU: Hatalığa ait döküntülerin ne gibi özellikleri vardır?

YANIT: Deri döküntüleri kaşımaya bağlı etkilerle ortaya çıkabilir ve çizgisel görünüm buna işarettir. Döküntülerin en sevdiği vücut bölgeleri; el ve ayak bilekleriyle ön kol iç yüzüdür. Küçük döküntüler birleşerek geniş oluşumlar meydana getirebilirler. Kabarık ve geniş döküntüler özellikle bacak ön yüz ve uylukta yerleşirler.Başka bir tipinde ise döküntüler normal renginden farklı olarak kahverengi ve siyahımsı renklerde olabilirler.

SORU: Hastalığın tanısı nasıl konur?

YANIT: Tanı doktorun klinik gözlemiyle konur,gerektiğinde biyopsiyle yani lezyondan parça alınarak tanı kesinleştirilir. Bazen lezyon kenarından alınan parçanın özel bir mikroskopta incelenmesi yani Direkt İmmünfloresan (DİF) tetkiki de tanıda yardımcıdır.

SORU: Hastalığın seyri nasıldır?

YANIT: Liken Planus çoğunlukla 1-1.5 yıl içinde iz bırakmadan iyileşir, ançak bazen atrofi dediğimiz tutulan derinin incelmesiyle de sonlanabilir. Bu hastalıkta %20 olguda bir veya birkaç kez nüks görülür. Ağız içi tutuluma ait erozif-ülseratif formda yani dilde hasarlanma yapan tipte kanserleşme riski vardır.

SORU: Liken Planusta tedaviyi etkileyen faktörler nelerdir?

YANIT: Liken Planusta tedavi seçimi lezyonların yerleşimi, tipi, yaygınlığı ve sübjektif semptomların varlığına göre değişir. Bunun dışında ağız içi, yemek borusu ve genital bölge yani cinsel organların olduğu bölge tutulumuna göre de tedavi etkilenir. Örneğin; az sayıda döküntüsü olan hastalarda deriye sürülen ilaçlar yeterli olabilirken yaygın hastalık ve şiddetli şikayetlerle başvuran hastalarda ağızdan ilaç tedavisine başvurmak gerekebilir.

SORU: Tedavide ne gibi ilaçlar kullanılır,kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

YANIT: Hastalığın tedavisinde en çok kullanılan ilaçlar,kaşıntıyı önlemeye yönelik olarak sedatif(sakinleştirici) etkili antihistaminikler (Atarax, Avil vs..) ve topikal yani sürme şeklinde kullanılan güçlü kortizon içeren merhemlerdir (psovate, dermovate, elocon vs..). Kortizonlu merhemler doktor kontrolü dışında uzun vadeli kullanılmamalıdır. Aksi takdirde deride incelme, kıllanma, stria denilen ince, çizgilenmeler, telenjiektazi yani ince damarlanmalar oluşabilir. Ağızdan verilen kortizonlu ilaçlar en çok tercih edilen tedavi şekillerinden birisidir ve daha dirençli olgularda asitretin (a-vitamini türevi) ve siklosporin (bağışıklık sistemini baskılayarak hastalığın oluşma mekanizmasını kıran) gibi
İlaçlarda sistemik yoldan uygulanabilir.Asitretin yani Neotigason kullanımında düzenli olarak yapılan aylık kan tahlilleri ilacın karaciğere, kandaki lipid düzeylerine ve kan değerlerine etkisinin takibi açısından önemlidir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

12 Temmuz 2017 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
28 Haziran 2012 / Pollyanna Tıp Bilimleri
12 Ocak 2020 / Misafir Tıp Bilimleri
29 Mart 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri
15 Şubat 2012 / asla_asla_deme Tıp Bilimleri