Arama

Eklem Ağrıları

Güncelleme: 28 Mart 2017 Gösterim: 3.256 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Mayıs 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Sponsorlu Bağlantılar

Eklem Ağrıları
Eklem ağrıları sürekli yakınılan rahatsızlıklardan birisidir. Hayatımızın akışını tam olarak etkilemese de eklem ağrıları bazı zamanlarda ciddi sorunlara neden olmakta ve hayat standardını önemli oranda düşürmektedir.
Özellikle büyük eklemler dediğimiz bilek, omuz ve bel boyun ve diz eklemlerinde meydana gelen ağrılar önemli ve dikkate değer durumlardır. Ancak toplumumuzda bu tür durumlar farkına varılsa bile önemsenmemektedir. İşte bu yüzden eklem ağrıları şiddetlenerek kişiyi esir almakta ve çoğu zaman müdahaleler ameliyat gibi zor operasyonlar şeklinde olmaktadır.

Eklem Ağrısı Nedir?
Eklem ağrıları vücudumuzda iki kemiğin birleştiği yerlerde meydana gelen ve çoğu zaman sızlamalar şeklinde kendini gösteren durumlardır. Aslında eklem ağrılarılarına neden olan faktörler kişiden kişiye değişiklik gösterse de, genelde eklemlerdeki kıkırdak dokunun ve buradaki sıvıyla birlikte kas yapıların zayıflamasıyla alakalıdır.
Özellikle ayak topuklarında, ayak bileklerinde, dizlerde, kalça kısımlarında bel ve boyun omurları ile birlikte bilek civarında görülen eklem ağrıları karakteristiktir. Bütün bu eklem ağrılarının önüne geçmek ise ancak erken teşhis ile mümkün olacaktır.

Eklem Ağrısının Belirtileri Nelerdir?
Eklem rahatsızlıkları kişide şiddetli bir ağrının yanı sıra hafif bir ağrı şeklinde de seyredebilmektedir. Bazen kişide nöbetler halinde ağrıya neden olan eklem rahtsızlıkları;
Kişide hareket bozuklukları,
Hareket güçlükleri,
Eklemlerde şişlikler ve sertlikler,
Hareketlerde beceriksizlikler,
Şeklinde belirtilerle gelişmekte ve kişiyi esir almaktadır.
Değerli ziyaretçilerimiz! Sizde bu belirtilerin kendinizde olduğuna inanıyorsanız hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Unutmayınız ki erekn teşhis basit müdahalelerle sizi bu rahatsızlıklardan kurtaracaktır.

Eklem Ağrısı Kimlerde Görülür?
eklem ağrıları her bireyde görülebileceği gibi özellikle ailesinde eklem ağrıları görülen kişilerde sıklıkla rastlanabilmektedir. Buradan eklem ağrılarının irsi özellikleri olduğu çıkarıla bilir. Bunun yanında eklem ağrıları genellikle;
Et tüketimi fazla olan kişilerde,
Dengesiz ve aşırı ağırlık kaldıranlarda,
Küçük de olsa sürekli eklem rahatsızlıkları çekenlerde,
Metabolizması zayıf kişilerde,
Bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, sıkça gözlenebilmektedir.

Eklem Ağrısının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Eklem ağrılarındaki belirtileri yaşıyor iseniz doktorunuza danışarak tedavi yöntemleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Doktorunuz, ilk muayene sürecinde eklem ağrısının yerini dikkatlice tespit, eklemlerin hareketlerini kontrol edecektir. Daha sonra uygulanacak kan tahlilleri ile vücudunuzda bulunan kan hücrelerinin sayısı doktorunuz tarafından kontrol edilmek istenebilir. Eklem ağrısını tedavi etmek için çeşitli yöntemlerde vardır. Bunlar;

• Akupunktur Tedavisi: Genellikle bu tedavi yönteminde 2 farklı yöntem
uygulanmaktadır. Bunlar, geleneksel akupunktur ve şok tedavileri şeklinde sıralanır. Bu yöntemlerle oluşan eklem ağrıları önlenmeye çalışılmaktadır.

• Kaplıca Tedavisi: Kaplıcalar, içinde bulunan ısı ve mineral suların verdiği etkinin yanı sıra oluşan basıncın etkisiyle belli bir süre uygulanan kaplıca tedavisi eklem ağrılarına iyi gelmektedir.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Mart 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Eklem Sağlığını Korumak için Alınabilecek Tedbirler!


Tezgah yükseklikleri, sandalye tercihi, oturuş pozisyonu ve ayağı tam kavrayan ayakkabıların kullanılması gibi tedbirler, yürüme, eğilip doğrulma ve cisimleri kavramada güçlüğe yol açan eklem rahatsızlıklarının ilerlemesini engelliyor.Uzmanlar, dik duruşla boyun, bel, kalça ve diz eklemlerinin korunabileceğini belirtirken, diz ve kalçaya fazla yük binmemesi için yüksek sandalyelerin tercih edilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, yaptığı açıklamada, vücuttaki eklemleri ve çevresindeki yapıları etkileyen, hafif rahatsızlık hissiyle başlayabilen ve ciddi sakatlıklara neden olacak kadar ilerleyebilen eklem hastalığının "osteoartrit" olarak tanımlandığını söyledi.

İleri yaş, kadın olmak, kilo fazlalığı, eklem yaralanmasına yol açan kaza geçirmek, adalede güçsüzlük ve eklemlerde gevşekliğin hastalık oluşumunda önemli faktörler arasında yer aldığını ifade eden Kutsal, ailesel yatkınlık ya da bazı romatizmal hastalıkların da rol oynadığını vurguladı.

Osteoartritli eklemde sertlik, tutukluk veya katılık hissi ve ağrı yanında bazen de şişlik gibi bulguların ortaya çıktığını dile getiren Kutsal, hastaların genellikle eklemlerinden gelen sesten yakındıklarına dikkati çekti. Kutsal, herhangi bir eklemde gelişebilen osteoartritin, bazı eklemlerde tutulumunun daha çok olduğuna, boyun, omurga, omuz, bel, sırt, kuyruk sokumu, bacaklar, leğen kemiği ve ellerde sık görüldüğüne işaret etti.

Cisimleri Kavramada Zorluk, Hastalık Habercisi!


Hastalığa bağlı el parmakları ve parmak eklemlerinin de genişleyebildiğine dikkati çeken Kutsal, özellikle başparmak kökündeki eklemin osteoartritli kişinin eşyaları kavramada zorluk çekmesine neden olduğunu vurguladı. Kutsal, diz ve diz eklemindeki tutulumun ise yürümede, merdiven inmede ve çıkmada zorluğa yol açtığının altını çizerek, "Diz eklemine bağlanan adalede zayıflama varsa eklem daha fazla yük taşıyacağı için hastalık ilerler. Ayak parmakları ayak baş parmağı tutulumu da yürümede ağrıya yol açar." bilgisini verdi.

Doğru Duruş Pozisyonu Eklemleri Koruyor!


Prof. Dr. Kutsal, fizik tedavi ya da enjeksiyon uygulamaları ve cerrahinin yanı sıra eklemleri koruyarak hastalığın ilerlemesinin önlenebileceğini ve ağrının azaltılabileceğini söyledi. Özellikle duruş pozisyonunun doğru olması gerektiği uyarısında bulunan Kutsal, dik duruşla boyun, bel, kalça ve diz eklemlerinin korunabileceğinin altını çizdi. Kutsal, şu önerilerde bulundu: "Tezgah yükseklikleri, öne eğilmeye gerek kalmayacak şekilde ayarlanmalı. Alçak sandalye oturup kalkarken diz ve kalçaya fazla yük binmesine neden olacağından, kolçaklı ve yüksek sandalye tercih edilmeli.

Ağırlıklar, yerden gövdeye yakın tutarak kaldırılarak, bel bölgesine fazla yük binmemesi sağlanmalı. Yerden herhangi bir şey alırken dizler bükülerek eğilmeli. Ayakta uzun süre herhangi bir iş yapılacaksa, tek ayağın altına bir yükselti konularak destek alınmalı. Parmak eklemlerinin fazla zorlanmaması için cisimler sıkıca kavranmamalı, sapları kalın aletler tercih edilmeli.

Ellerin uzun süre kullanılması gerektiğinde sık sık ara verilmeli. Uzun yolculuklarda sık mola verilerek yürünmeli. Kalça ve diz gibi vücut ağırlığını taşıyan eklemlerde sorun olduğunda baston kullanılmalı. Tam oturan, koruyan ve ayağı kavrayan, altı kaymayan ayakkabılar seçilmeli." Yeterli uykunun da ağrıları azalttığına ve eklemleri dinlendirdiğine vurgu yapan Kutsal, kafeinli içecekler ile alkolden uzak durulması gerektiğini bildirdi.

Kaynak: AA (28 Mart 2017)


Benzer Konular

2 Kasım 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
16 Temmuz 2011 / Misafir Zooloji
11 Ekim 2017 / Candy_Girl Tıp Bilimleri
7 Haziran 2015 / gacarbeyii Soru-Cevap
13 Temmuz 2011 / _Yağmur_ Tıp Bilimleri