Arama

Damar Çatlaması

Güncelleme: 8 Mayıs 2011 Gösterim: 47.570 Cevap: 0
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
8 Mayıs 2011       Mesaj #1
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
DAMAR ÇATLAMASI NEDİR NEDENLERİ VE TEDAVİSİ

Sponsorlu Bağlantılar
Damar çatlağı denildiğinde ilk akla gelen varislerdir. Genellikle bayanların korkulu rüyası olan kılcal damar çatlağı varis çoğunlukla bacaklarda görülür. Yüzede de görülebilen kılcal damar çatlaması günümüzde lazer yöntemi ile çok kolay tedavi edilebilen damar çatlaklarıdır. Bunun yanında at kestanesi kılcal damar çatlakları için en şifalı bitkidir. Artık kremleri de bulunan at kestanesi alternatif tedavi için bulunmaz bir nimettir.

Bir diğer damar çatlağı burun içerisinde oluşan kılcal damar çatlakları dır.Genelde burun kanaması ile sonuçlanan burunda damar çatlağı bazı enfeksiyonlar ve soğuk sonucunda ortaya çıkabilir. Yakma yöntemi ile tedavi edilir.

Mide de oluşabilecek damar çatlağı mide kanamasına neden olan sebeplerdendir. Belli mide rahatsızlıkları reflü, ülser gibi midede damar çatlağına neden olabiliyor. Özellikle beslenmeye çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Gözlerde oluşan damar çatlağı yüksek tansiyon sonucu ortaya çıkabiliyor. Gözde oluşan damar çatlağı zamanında müdahale edilmezse körlüğe bile neden olabiliyor. Göz arkasında oluşan çatlaklar göz içerisinde kılcak damar kanamalrına neden oluyor. Doktor müdahalesi ile ilaç yada ameliyat şeklinde tedavi ediliyor.

Makatta oluşan damar çatlağı (fistül) insanlara hayatı zehir eden bir damar çatlağı çeşididir. Genellikle kabızlık sorunu yaşayanlarda görülen makat çatlağı mutlaka tedavi edilmesi gereken bir bağırsak hastalığıdır. Ameliyat ile tedavisi mümkündür.

Beyinde oluşan damar çatlakları ise beyin kanamasına neden oluyor. Yine yüksel tansiyon yada kolestrol sonucu oluşabilen beyin damarlarında çatlama çok tehlikelidir. Felç olma riski yüksektir. Beyinde damar tıkanıklığı sonucunda oluşan damar çatlağı ilk olarak kusma ile kendini gösterir. Gözlerde kararma ve bayılma ile devam eder. Beyin kanaması beslenme bozuklukları sonucu damar sertliği ve damar tıkanıklığı sonucunda oluşabileceği gibi en çok yüksek tansiyon sonucu oluşur.

Kalbe giden damarlarda ki çatlak ta en az beyin kanaması kadar tehlikelidir. Hayati tehlike riski yüksektir. Aortun çeşitli bölgelerinde görülebilen anevrizmalarda damar çapı, normalin iki katına ulaştığında damarın çatlaması, yırtılması, (rüptür) ya da damar cidarındaki tabakaların ayrışması (diseksiyon) gibi tehlikelere sık rastlanır. Bu nedenle, anevrizma tespit edilen hastalar yakından takip edilmeli ve aort çapının iki kata çıktığı ya da 5 santimetreyi aştığı durumlarda aktif tedavi uygulanmalıdır. Açık cerrahi tedavi ve damar içinden müdahale anlamına gelen “endovasküler tedavi”uygulanır.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

6 Haziran 2011 / KisukE UraharA Edebiyat tr
1 Kasım 2009 / Misafir Tıp Bilimleri
9 Haziran 2012 / buz perisi X-Sözlük