Arama

Total Kalça Protezi

Güncelleme: 13 Aralık 2013 Gösterim: 2.613 Cevap: 1
zamangezgin1453 - avatarı
zamangezgin1453
Ziyaretçi
1 Kasım 2013       Mesaj #1
zamangezgin1453 - avatarı
Ziyaretçi
Total Kalça Protezi
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Total kalça protezi, iç-içe geçirilen metal ve plastik yuva ile metal bir top ve sap kısmından oluşan kalça eklemi protezidir.

Total kalça protezi ameliyatı hangi durumlarda uygulanır?
Total kalça protezi ameliyatı ağrı ve hareket kısıtlılığı nedeni ile kalça ekleminin işlevinde bozulma olduğu durumlarda tercih edilir. Sıklıkla kalça eklemi kireçlenmesi dediğimiz koksartrozda uygulanır.Total kalça protezi, eklem uyumunun bozulduğu femur başı avasküler nekrozları ve ileri yaştaki femur boyun kemiği kırıklarında uygulanabilir.

Total kalça prtotezi ameliyatı nasıl yapılır?
Total kalça protezi ameliyatı genel yada spinal/epidural anestezi ile yapılan bir ameliyattır. Total kalça protezi ameliyatında eklemin yıpranmış kıkırdak ve kemik kısımları çıkarılarak yerine total kalça protezi koyulur.

Total kalça protezi başarılı bir operasyon mudur?
Total kalça protezi ameliyatı usulune uygun yapıldığında en başarılı ortopedik ameliyatlardan biridir. Ayrıca total kalça protezi Amerika Birleşik Devletleri ve Yurdumuzda en çok yapılan ortopedik ameliyatlardan biridir.

Total kalça protezinin ömrü ortalama ne kadardır?
Total kalça protezlerinin ömrünün günümüzde 25-30 yıla kadar çıktığı belirtilir. Total kalça protezi ameliyatında hedef hastaya 10-20 yıl arasında ağrısız bir kalça eklemi sunmaktır.

Total kalça protezi ameliyatının riskleri nelerdir?
Total kalça protezi ameliyatı ensık yapılan ve en başarılı sonuçlar alınan ortopedik ameliyatlardan biridir. Buna rağmen mevcut risklerden haberdar olma karşılaşılması halinde başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır.
1- Anestezi ile ilgili olası riskler, bu konuda ameliyat öncesi mutlaka anestezi doktorunuzdan detaylı bilgilendirme alınız.
2- Bacak damarlarında pıhtı gelişmesi, bacakta şişme ve ağrı ile karekterizedir. Bunu önlemek için doktorunuz ameliyat sonrası bir süre kan sulandırıcı ilaç kullanmanızı isteyebilir.
3- Gelişen bu pıhtının vücudun diğer yerlerine örneğin akciğerlere giderek oradaki damarları tıkaması oldukça ciddi problemlere yol açabilir. Akciğer damarlarındaki tıkanmanın en önemli bulgusu nefes darlığı, göğüste toplu iğne başı büyüklüğünde kırmızı döküntüler ve ağrıdır. Acil yaklaşım ve tanı ile başarılı sonuçlar alınır.
4- Total kalça protezi ameliyat yerinde enfeksiyon. Bu durumda ameliyat yerinizde şişlik, ısı artışı ve kızarıklık görülür. Doktorunuz ilaç tedavisinin yanı sıra gerekli olgularda cerrahi tedavi önerebilir.
5- Total kalça protezinin metal sap yada yuva kısmında gevşeme. Herşey yolunda giderken başlayan ağrı şeklinde görülür, ağrı sıklıkla aktivite ile olur. Doktorunuz ek testler ve gerekli durumda cerrahi önerebilir.
6- Kalça çıkığı. Bu riskten korunmak için mutlaka doktorunuzun önerdiği hareketleri yaparken önermediği pozisyon ve hareketlerden kaçınmanız son derece önemlidir. Total kalça protezi ameliyatı sonrası olası bir çıkık durumunda sıklıkla genel anestezi ile protez tekrar yerine yerleştirilmektedir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen ThinkerBeLL; 12 Kasım 2013 12:12
zamangezgin1453 - avatarı
zamangezgin1453
Ziyaretçi
13 Aralık 2013       Mesaj #2
zamangezgin1453 - avatarı
Ziyaretçi
Kalça İmpingement Sendromu

Sponsorlu Bağlantılar
Kalça İmpingement Sendromu (Kalça Sıkışma Hastalığı)

Kalça sıkışma (impingement) hastalığı, kalça eklemi hareketi sırasında femur boynu ile asetabulum dediğimiz yuvanın birbirine temas ederek aradaki yumuşak doku ve labrumu sıkıştırması ile görülen bir hastalıktır. Kalça impingement sendromu, iki şekilde görülmektedir: 1-CAM tipi, 2-PINCER tipi. CAM tipinde femur boynunun baş ile birleştiği yerde yapısal olarak kemik çıkıntı mevcuttur. PINCER tipinde ise asetabular yuvanın örtüm alanı artmıştır. Her iki durumda kalça sıkışma hastalığına neden olur. Bazen hem CAM tipi, hemde PINCER tipi kalça impingement sendromu aynı kalça ekleminde görülebilir.

Kalça sıkışma hastalığının bulguları nelerdir?

Kalça impingement hastalığında erken devrede bazı ekstrem kalça hareketlerinde zorlanma ve ağrı şikayeti görülür. Eğer hasta olayın üzerine gitmeye devam ederse, kalça eklemi sıkışma hastalığına bağlı olarak asetabular labrumda zamanla dejenerasyon ve yırtık gelişir. Bu durumda da asetabular labrum yırtığına bağlı ağrılar görülmeye başlar. Tedavi edilmeyen olgularda ise yırtığın ve azalmış kalça eklemi hareket açıklığına bağlı kıkırdak hasarları ve artroz gelişir. Ağrı devamlı hal alır.

Kalça impingement hastalığının tanısı nasıl koyulur?

Kalça impingement hastalığında, tanı hastanın şikayetleri ve fizik muayene ile koyulur. Çekilen radyografilerde, kalça eklemi sıkışma hastalığının; CAM tipi, PINCER tipi yada ikisi bir arada tipinden hangisi olduğuna karar verilir. Ağrının şiddetli olduğu, kilitlenmenin olduğu olgularda ise MR tetkiki yapılarak ilave labral yırtık yada kıkırdak lezyonu olup olmadığına bakılır.

KaynakArtroskopik Cerrahi - Artroskopik Hastalıklar ve Tedavisi

Benzer Konular

17 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Tıp Bilimleri
13 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük
2 Ekim 2006 / GusinapsE Taslak Konular