Arama

Zatürre

Güncelleme: 13 Şubat 2012 Gösterim: 25.490 Cevap: 5
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
14 Eylül 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Zatürre

Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

1sZatürre, dünyanın bilinen en eski hastalıklarından biridir. Günümüzde de en gelişmiş ülkelerde bile, düzinelerce antibiyotiğe, tanı yöntemlerinin, hastane ve yoğun bakım olanakları çok artmasına rağmen sık görülen ve ölümlere neden olan bir hastalıktır. Zatürre, ülkemizin de en önemli sağlık sorunlarından birisidir. İstatistiklere göre yılda her bin kişinin 10-15’ i zatürre geçirmektedir. Buna göre, Türkiye’ de her yıl ortalama 500 bin kişinin bu hastalığa yakalandığı hesaplanmaktadır.
Zatürre her yaşta görülebilen bir hastalık olmakla birlikte, en çok bebek ve küçük çocuklarla yaşlılarda rastlanır. Yılda 5 yaş altındaki her 1000 çocuğun 36’sı, Yılda 60-74 yaş arasındaki her bin kişinin 15’ i, yılda 75 yaş üzerindeki her 1000 kişinin 34’ ü zatürre olurken, 15-19 yaşları arasındaki gençlerde ise 1000’ de 6 kişi zatürreye yakalanmaktadır.
Zatürree, özellikle küçük çocuklar, yaşlılar, kalp, şeker, böbrek, bronşit hastalarında ölümlere yol açabilmektedir.
Nitekim, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkemizde 1-4 yaş arasındaki çocuklarda en çok görülen ölüm nedeni % 22 ile zatürredir. Hastanede tedavi edilmesi gereken hastalarda ölüm oranı % 25 iken, huzurevlerinde bulunan yaşlılardaki zatürrelerdeki ölüm oranı % 40’ tır. Yoğun bakım ünitelerinde tedavi görmesi zorunlu olanlarda ise ölüm oranı % 60’a kadar çıkar.
Zatürreye neden olabilen çok sayıda mikrop ( % 40-50 oranında) pnömokok ismi verilen bakterilerdir. Grip virüsü de salgınlar arasında çok kişinin Zatürree olmasına neden olur.
·Belirtileri:
Zatürre başlıca iki tip tabloya yol açar.
Tipik Zatürree: Genellikle bir üst solunum yolları enfeksiyonunu takiben ani olarak başlar. Yüksek ateş, üşüme-titremeler, öksürük, balgam, nefes alırken batar tarzda göğüs ağrısı, nefes darlığı, iştahsızlık, halsizlik gibi belirtilerle hastayı yatağa düşürür.
Atipik Zatürree: Daha sinsi bir seyir gösterir. Ateş çok yüksek değildir. Kuru inatçı bir öksürüğe karşılık, balgam hemen hiç bulunmaz. Göğüs ağrısı, nefes darlığı ve genel durum bozukluğu gibi belirtilere de çoğu zaman rastlanmaz.

·Hangi hastalar hastaneye yatırılmalıdır?
·
Küçük çocuklar
·60 yaşın üzerindeki hastalar
·Başka bir hastalığı olanlar (kronik bronşit, astım, kalp, böbrek, şeker, kanser ve ·bağışıklık sistemi baskılayan hastalıklar...)
·Genel durumu bozuk olanlar
·Ateşi çok yüksek olanlar
·Dudak ve parmaklarında morarma olanlar
·Dakikada 30’ dan fazla nefes alıp verenler
·Kan basıncı 90’ın altında olanlar.

·Zatürre nasıl teşhis edilir?
Zatürrede en önemli tanı aracı akciğer röntgenidir. Bazı durumlarda tomografi de yapılması gerekebilir. Balgam, kan incelemeleri ile hangi mikrobun etken olduğu saptanabilir, özel durumlarda bronkoskopi yapılması gerekebilir.

·Nasıl tedavi edilir?
Zatürre mutlaka gecikilmeden tanı konması ve tedavisine başlanması gereken bir hastalıktır. Zatürreye bağlı ölümlerin % 40’ının ilk 24 saatte olması, erken tedavinin ne kadar önemli olduğunu gösterir. Bugün için elimizde hemen her bakteriye karşı etkili bir antibiyotik bulunmaktadır. Önemli olan, doğru antibiyotiğin seçilmesi, yeterli doz ve sürede kullanılmasıdır. Öksürüğü hafifletici, ateş düşürücü, balgamı sulandıran ve çıkarılmasını kolaylaştıran ilaçlardan da yararlanmalıdır. Nefes darlığı olanlarda ve yaşlılarda oksijen ve nefes açıcı ilaçlar da verilmelidir. En az bir hafta yatak istirahati gereklidir.

·Zatürre önlenebilir mi?
Pek çok cins bakteri ve virüs zatürreeye neden olduğundan, zatürreeyi kesin olarak önleyebilecek bir tedavi yoktur. Ancak, zatürrenin en çok görülen etkeni pnömokok bakterileridir. Bu bakterilerin tüm zatürreelerin en az % 40’ından sorumlu olduklarını biliyoruz. Ayrıca, pnömokokların giderek penisilin ve başka antibiyotiklere karşı direnç kazanmaları da tedavide ciddi sorunlar yaratmaktadır. Üstelik tıbdaki tüm gelişmelere rağmen kana mikrop karışan zatürreelerde ölüm oranı hala çok yüksektir. Bu nedenlerle, pnömokok zatürrelerini önleyici bir aşı, bir çok kişinin yaşamını kurtaracak çok önemli bir tedavi yöntemi olacaktır.





Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 17:12
TheGrudge - avatarı
TheGrudge
Ziyaretçi
14 Eylül 2006       Mesaj #2
TheGrudge - avatarı
Ziyaretçi
Zatürre nedir?Halk arasında “zatürre” olarak bilinen pnömokok enfeksiyonları, özellikle risk grubu hastalarda ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir akciğer hastalığıdır.
39 dereceyi geçen ateş, öksürük, çoğu zaman pas renginde olan koyu kıvamlı balgam hastalığın başlıca belirtileridir. Hastalık bazen genç erişkinlerde şiddetli bir titremenin ardından ateş yükselmesiyle birlikte aniden başlayabilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Buna karşılık yaşlılarda son derece sinsi bir şekilde başlayabilir ve zatürre izlenimi vermeyebilir. Çok yaşlı hastalarda öksürük pek az olabilir, hiç balgam çıkmayabilir ve ateş de yükselmeyebilir. Ancak hasta yorgun görünür ya da bilinci bulanıklaşır. Vücut ısısı düşer ve şok tablosu ortaya çıkabilir.
Zatürre olan hastalar tipik olarak grimsi renktedir, kaygılı görünürler ve ateş genellikle 39 derecenin üzerindedir.
Zatürreye neden olan bakteriler, aynı zamanda kan ile tüm vücuda yayılarak bakteriyemi adı verilen tablo ve beyin zarında da menenjit gibi ciddi enfeksiyonlara neden olabilirler. Bu bakteriler zatürreye neden olduklarında, her 20 vakadan biri ölümle sonuçlanmaktadır. Aynı şekilde her 10 bakteriyemi vakasından 3’ü ölümle sonuçlanmaktadır.

ZATÜRRE NASIL BULAŞIR?
Zatürreye neden olan Streptokokus pnömoni (pnömokoklar), üst solunum yollarında koloniler (bakteri grupları) oluşturan ve normal florayla (zararsız bakteriler) birlikte bulunan bir bakteridir.
Pnömokoklar kişiden kişiye, bir iki metrelik mesafelerden yakın temas sonucu bulaşırlar. Bakteriler, tek başına ya da solunum damlacıklarıyla birlikte solunum yolundan vücuda girerler ve nazofarinkste (burun ve ağız boşluklarının birleştiği yer) bakteri kolonileri oluştururlar.
Bakteri genellikle aile içinde, özellikle küçük çocuklar ve okul çoçukları arasında yayılma eğilimindedir. Hastalığın yayılması çoğu zaman viral üst solunum yolları enfeksiyonları ile birlikte olur.
Pnömokok enfeksiyonu grip kadar bulaşıcı olmamakla birlikte insanların kalabalık şekilde bir arada yaşadığı yerlerde, askeri kamplarda, cezaevlerinde ve yatılı okullarda zatürre salgınları görülebilir.

NE SIKLIKTA GÖRÜLÜR ?
Dünya sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada her yıl her bin kişiden 10-15’i zatürreye yakalanıyor. ABD’de her yıl Pnömokoklara bağlı zatürreden 100 bin - 175 bin kişi, bakteriyemiden 50 bin kişi ve menenjitten 3 bin kişi hastaneye yatıyor. Yaklaşık 20 bin ile 40 bin kişinin de hayatını kaybettiği biliniyor.
Türkiye’de her yıl Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre yaklaşık 90 bin zatürre vakası görülüyor ve 2 bin 500 civarında kişi hayatını kaybediyor. Ancak uzmanlar Türkiye için gerçek rakamın çok daha yüksek olduğunu, yaklaşık 500 bin kişinin her yıl zatürreye yakalandığını belirtiyor.

ZATÜRREDEN KORUNMAK NEDEN ÖNEMLİ?
Zatürre (pnömoni), en gelişmiş ülkelerde bile, tanı ve tedavi yöntemlerinin, hastane ve yoğun bakım olanaklarının çok artmasına rağmen sık görülen ve ölümlere neden olan dünyanın bilinen en eski hastalıklarından biridir.
Özellikle; küçük çocuklar, yaşlılar, kalp, şeker, böbrek ve bronşit hastalarında ölümlere yol açabiliyor. Sağlık Bakanlığı’nın istatiklerine göre, ülkemizde 5 yaş altındaki çocuklarda en çok görülen ölüm nedeni %22 ile zatürre.
Tüm zatürre vakalarının yarısından pnömokok bakterisi sorumlu. Ayrıca, pnömokoklar giderek penisilin ve başka birçok antibiotiğe karşı direnç kazanıyor. Üstelik de, tıptaki tüm gelişmelere rağmen en gelişmiş ülkelerde bile kana mikrop karışan zatürrelerde ölüm oranı çok yüksek.
Bu nedenlerden dolayı zatürre hastalığından korunmak önemli.
Pnömokokların yol açtıkları zatürre vakalarını önleyici bir aşı, bir çok kişinin yaşamını kurtarıyor.
ZATÜRRE AŞISI
Zatürre aşısı, pnömokok bakterilerine karşı antikorların yapımını sağlayarak organizmayı bunlara karşı kuvvetli hale getirir. Pnömokokların 80’den fazla türü bulunur. Aşı içinde bunların en çok hastalık yapabilme özelliği olan 23 tanesi yer alır. Bunlar da zatürreye neden olan pnömokokların % 90’nı oluşturur.
Tek bir doz aşı ile yıllar süren bir bağışıklık elde edilir. Bazı durumlarda ise aşının 5 yıl sonra tekrarlanması gerekir.
Dünya Sağlık Örgütü, ölümcül sonuç doğurabilecek bu hastalık için özellikle risk gruplarının, özetle kalp, akciğer, böbrek hastaları, diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişilerle, 65 yaşını aşmış insanlar, huzurevi gibi toplu yerlerde yaşayanların aşılanarak zatürre’den korunması gerektiğini vurguluyor.

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
19 Eylül 2006       Mesaj #3
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Zatürreye Dikkat!
Son yıllardaki en sert kış mevsimini yaşadığımız şu günlerde, vücudumuzun direncinin düşmesi nedeniyle nezle, grip, farenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı bronşit, zatürre gibi hastalıkların görülme sıklığı artmaktadır. Kış mevsiminde artış gösteren ve iyi tedavi edilmediğinde ölüme bile yol açabilen hastalıklardan biri de zatürredir. Halk arasında “zatürre” olarak bilinen pnömokok enfeksiyonları, özellikle risk grubu hastalarda ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir akciğer hastalığıdır. Akciğerlerde bulunan hava kesecikleri, iltihabi bir sıvıyla dolar. Akciğerlerin görevi olanoksijen alış veriş fonksiyonu bozulur, kanda oksijen düzeyi azalır. Bunun sonucunda hücreler normal fonksiyonlarını yerine getiremez. Streptokokus pnömoni bakterisinin neden olduğu pnömoni, küçük çocuklarda, ileri yaştakilerde ve halihazırda kronik bir rahatsızlığı bulunanlarda daha ağır seyreder ve ölümle sonuçlanabilir.

39 dereceyi geçen ateş, öksürük, çoğu zaman pas renginde olan koyu kıvamlı balgam hastalığın başlıca belirtileridir. Hastalık bazen genç erişkinlerde şiddetli bir titremenin ardından ateş yükselmesiyle birlikte aniden başlayabilir. Buna karşılık yaşlılarda son derece sinsi bir şekilde başlayabilir ve zatürre izlenimi vermeyebilir. Zatürre olan hastalar tipik olarak grimsi renktedir, kaygılı görünürler ve ateş genellikle 39 derecenin üzerindedir. Zatürreye neden olan bakteriler, aynı zamanda kan ile bütün vücuda yayılarak bakteriyemi adı verilen tablo ve beyin zarında da menenjit gibi ciddi enfeksiyonlara neden olabilirler. Bu bakteriler zatürreye neden olduklarında her 20 vakadan biri ölümle sonuçlanmaktadır.

Zatürre Nasıl Bulaşır?
Pnömokoklar kişiden kişiye, bir iki metrelik mesafelerden yakın temas sonucu bulaşırlar. Bakteriler tek başın ayada solunun damlacıklarıyla birlikte solunum yolundan vücuda girerler ve burun ve ağız boşluklarının birleştiği yerde bakteri kolonileri oluştururlar. Bakteriler genellikle aile içinde, özellikle küçük çocuklar ve okul çocukları arasında yayılma eğilimindedir.

Zatürre, en gelişmiş ülkelerde bile, tanı ve tedavi yöntemlerinin, hastane ve yoğun bakım olanaklarının çok artmasına rağmen sık görülen ve ölümlere neden olan dünyanın bilinen en eski hastalıklarından biridir.

Türkiye’de her yıl ortalama 500 bin kişinin bu hastalığa yakalandığı tahmin edilmektedir. Sağlık bakanlığı’nın istatiklerine göre ülkemizde 5 yaş altındaki çocuklarda en çok görülen ölüm nedeni %22 ile zatürredir.

Zatürreden Korunma
Pnömokokların yol açtıkları zatürre vakalarını önleyici bir aşı, bir çok kişinin yaşamını kurtaracak bir yöntemdir. Zatürre aşısı bu bakterilere karşı antikorların yapımını sağlayarak organizmayı bunlara karşı kuvvetli hale getirir. Pnömokokların 80’den fazla türü vardır. Aşı içinde bunların en çok hastalık yapabilme özelliği olan 23 tanesi bulunur. Bunlarda zatürreye neden olan pnömokokların %90’nını oluşturur.

Yaşlıların, çocukların, kalp, astım, diyabet gibi sağlık sorunları olan kişilere havanın çok soğuk olduğu günlerde mecbur kalmadıkca sokağa çıkmamaları öneriliyor. Soğuktan koruyacak biçimde giyinilmesinin yanı sıra aşırı terlememeye dikkat edilmelidir. Öğünler muntazam yenilmeli. Sabah kahvaltılarına ve enerji verecek mevsim meyve ve sebzelerine ağırlık verilmeli. Kalp hastalığı olanların çok soğukta yürümemelerini öneriyoruz. Yüksek tansiyonu olanların da ilaçlarını titizlikle kullanmaları, direnç artsın diye diyeti bozmamaları, tuzlu yememeleri büyük önem taşıyor.
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
20 Eylül 2006       Mesaj #4
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Zatürree aşısı nedir?
Zatürre aşısı, pnömokok mikroplarına karşı antikor isimli proteinlerin yapımını sağlayarak vücut savunmasını güçlendirir. Pnömokokların 83 çeşidi vardır. Aşı içinde bunların en çok hastalık yapabilme özelliği olan 23 tanesi bulunur. Bunlar da zatürreye neden olan pnömokokların % 90’ını oluştururlar. Tek aşı ile yıllar süren bağışıklık elde edilir. Diğer aşılarla aynı zamanda, fakat değişik bölgelere yapılabilir. Güvenlidir, ciddi bir yan etkisi yoktur.

Kimler pnömokok (zatürree) aşısı olmalı?
·Kalp ve damar hastalığı olanlar
·Akciğer hastaları (kronik bronşit, amfizem, bronşektazi)
·Şeker hastaları
·Siroz
·Alkol bağımlılığı
·Beyin sinir hastalıkları
·Dalağı alınmış olanlar
·Bazı kansızlık türleri
·Lemfoma
·Kronik böbrek yetersizliği
·Organ nakli nedeniyle kortizon ve siklosporin alanlar
·AIDS
·65 yaşın üstündeki herkes
karayel - avatarı
karayel
Ziyaretçi
11 Eylül 2008       Mesaj #5
karayel - avatarı
Ziyaretçi
ZATÜRREE NEDİR?

Zatürree özellikle kış aylarında artış gösteren ve tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Alt solunum yolu hastalıkları arasında en sık rastlanan hastalıklar arasında yer alan zatürree, "Akciğer iltihabı" olarak da tanımlanmaktadır.

Tıp dilinde "pnömoni" olarak adlandırılan hastalık, akciğerlerde bulunan hava keseciklerinin iltihabi bir sıvıyla dolduruyor ve akciğerlerin oksijen alışverişini bozuluyor. Hastalık bakteriler, virüsler, mycoplazma, pnömosistis gibi mikroorganizmalar ile görülüyor.
Bakteriyel zatürre: Bakteriyel Zatürree her yaş grubunda görülüyor. En sıklıkla rastlanan etken pnömokoklardır. Sıklıkla alkol kullananlar kronik akciğer ve kalp hastalığı olanlar ve başta yeni ameliyat olmuş hastalar olmak üzere bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde hastalığa yakalanma riski artıyor. Belirtileri: Ateş, titreme, öksürük, sarı veya yeşil renkte, kanlı balgam çıkarma, göğüs ağrısı ve terleme. Dakikadaki solunum sayısı ve nabız hızı artarken, ağır vakalarda kanda oksijen azalmasına bağlı olarak dudaklar, tırnaklar morarabilir, hastada bilinç bulanıklığı gelişebilir.
Mycoplasma ve Legionella zatürresi ( Atipik pnömoni): Mycoplasma"lar, insanda hastalık nedeni olan ve serbest yaşayan canlılar olarak biliniyor. Hem bakteri, hem virüs özelliği taşıyorlar. Genellikle hafif şiddette ancak insandan insana kolaylıkla bulaşan ve bu nedenle salgınlar halinde seyreden bir zatürree etkeni olarak nitelendiriliyor. Tüm yaş gruplarında görülmekle birlikte, en sık çocuk ve genç erişkinlerde görülüyor. Tedavi edilmese de hastalıktaki ölüm oranı düşük seyrediyor. Legionella pnömonisi ise daha çok havalandırma sistemleri ile bulaşan zatürree olarak bilinir. Bu iki tip zatürreenin belirtileri benzerdir. Hastanın en yaygın şikayeti öksürüktür. Ayrıca ateş, titreme, bulantı, kusma, baş ve kas ağrısı, halsizlik görülebilir.
Virütik zatürree: Özellikle çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonuna, bazen de zatürreeye neden olan birçok virüs saptanmıştır. Virütik zatürree "antibiyotik" kullanmadan kısa sürede iyileşebilen bir rahatsızlıktır. Ancak İnfluenza virüsü ağır zatürreeye yol açmakla birlikte; kalp, akciğer hastalığı olanlarda, gebelerde ölüme dahi yol açabilir.

Belirtileri: Ateş, baş ağrısı, kuru öksürük, kas ağrısı ve halsizlik gibi gribal enfeksiyonlarda görülen belirtilerle ortaya çıkıyor. Bazen viral zatürreeye bakteriyel zatürree de ekleniyor ve o zaman bakteriyel zatürreeye ait belirtiler görülür.
Zatürreenin belirtileri nelerdir?

Zatürree, türlerine göre belirtileri değişen bir hastalıktır. Bakteriyel zatürreede yüksek ateş, titreme, öksürük, sarı yeşil renkli veya kanlı balgam, göğüs ağrısı ve terleme ile gelirken Mycoplasma veya Legionella zatürreesinde ise en yaygın şikayet kuru öksürüktür.Virütik zatürrede ise ateşle birlikte başağrısı, kuru öksürük, kas ağrısı ve halsizlik gibi gribal enfeksiyon belirtileri görülebilir..

Zatürreenin tedavisi nedir?

Sağlıklı erişkinlerde bakteriyel, mycoplasma ve legionella enfeksiyonlarında "antibiyotik" kullanımı tedavide başarı sağlıyor. Viral zarürrelerde iyileşme kendiliğinden olabiliyor. Antibiyotiklerin yanı sıra ağrı ve ateş için parasetamol veya nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar, balgam söktürücü ilaçlar, kanda oksijen düzeyi düşerse oksijen tedavisi veriliyor. Hastaların diyetine dikkat etmesi ve günde en az 8 bardak su içmesini önerilir. Bu arada antibiyotik verdiğimiz halde hastanın ateşi 3 gün yüksek seyredebilir. Eğer 3'üncü günden sonra ateş hala yüksekse, doktora danışmak gerekir.
Zatürreeden nasıl korunma yöntemleri nelerdir?

Zatürree aşısı, pnömokoklara karşı koruyucu antikorların yapımını sağlayarak organizmayı bunlara karşı kuvvetli hale getirir. Pnömokokların 80'den fazla türü vardır. Aşı içinde bunların en çok hastalık yapabilme özelliği olan 23 tanesi bulunur. Bunlar da zatürreeye neden olan pnömokokların % 90'ını kapsamaktadır. Tek bir doz aşı ile yıllar süren bir bağışıklık elde edilmektedir. Bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklarda aşının 5 yıl sonra tek bir kez tekrarlanması önerilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, ölümcül sonuç doğurabilecek bu hastalık için özellikle risk gruplarının, özetle kalp, akciğer, böbrek hastaları, diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişilerle, 65 yaşını aşmış insanlar, huzurevi gibi toplu yerlerde yaşayanların aşılanarak zatürreeden korunması gerektiğini vurgulamaktadır
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
13 Şubat 2012       Mesaj #6
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Zatürre (Pnomoni)
Zatürre hastalığı tıp dilinde pnomoni olarak isimlendirilen, akciğer dokusunun iltihabıdır. Bakteriler başta olmak üzere çeşitli infeksiyon ajanlarının etkisi ile oluşabilir. Bu mikroorganizmaların akciğerlere ulaşması normal nefes alma sırasında solunan havaya karışarak olabilir. Bu hasta kişilerden sağlam kişiye bulaşma yoludur. Ayrıca bir de kişinin kendi ağız, boğaz ve sindirim sisteminde bulunan normal durumda hastalık yapmayan mikropların herhangi bir nedenle vücut direncinin zayıfladığı hallerde çoğalıp zatürre oluşturması söz konusu olabilir. Daha nadir olarak vücudun başka bir yerindeki iltihaptan kan yolu ile akciğerlere mikrop giderek burada zatüre oluşturabilir.

Zatürre oluşumunu kolaylaştıran risk faktörleri:
  1. İleri yaş
  2. Kalp, böbrek, şeker hastalığı gibi kronik hastalık olması
  3. Felç durumları, yutma güçlüğü
  4. Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanımı
  5. Sigara, alkol kullanımı
  6. Geçirilmiş uzun süren ameliyatlar, hastanede, yoğun bakımda uzun süreli yatışlar
  7. Grip salgınları vb dir.
Genellikle zatürre üşüme titreme ile yükselen ateş, öksürük, iltihaplı veya pembe görünümlü balgam çıkarma ve yan ağrısı ile ani olarak ortaya çıkar, nefes darlığı, sık nefes alıp verme olabilir. Bazen iştahsızlık, kas ağrıları, bulantı, kusma, kuru öksürük olabilir. Bu şikayetlerin bir yada birkaçı varsa mutlaka göğüs hastalıkları doktoruna başvurulmalıdır. Doktor gerekli tetkiklerle teşhis koyar, duruma göre hastanede yatış gerekip gerekmediğine karar verir ve tedavi düzenler. Tedavide önerilen antibiyotikler mutlaka doktor tarafından söylenen yeterli süre kullanılmalıdır.
Zatürreden korunmak için vücut direncini yüksek tutmak gerekir. Kronik bir hastalık varsa aksatmadan tedavisini kullanmak ve hastalığı kontrol altında tutmak gerekir, sigara, alkol kullanımından kaçınmak, düzenli beslenmek ve hijyenik ortamda yaşamak gerekir. Bunun dışında korunma amaçlı risk grubu olan kişilere zatürre ve grip aşısı da yapılabilir. Grip aşısı her yıl eylül, ekim aylarında tek doz olarak yapılan aşılardır. Zatürre aşısı ise 5 yıl ara ile tek doz yapılan bir diğer aşıdır. Bu aşılar sağlıklı, genç ve çocuklara önerilmez. 65 yaş ve üzerinde olanlar ve/veya kronik hastalığı olanlara, huzurevinde kalanlar veya sağlık çalışanlarına, bağışıklığı herhangi bir nedenle baskılanmış olan riskli kişilere yapılmalıdır.


Yedi Tepe Üniversitesi
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

24 Aralık 2008 / Ziyaretçi Soru-Cevap
10 Mart 2009 / 07klkn Soru-Cevap
5 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri