Arama

Kırık, Çıkık ve Burkulma - Sayfa 2

Güncelleme: 1 Nisan 2017 Gösterim: 70.716 Cevap: 11
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
19 Haziran 2013       Mesaj #11
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kırık
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Düşme, çarpma, vurma olayları sonunda kemiklerin kırılmasıyla ortaya çıkan durum. Kemiği kırılmış organlarda şiddetli ağrılar oluşur, hareket çok zorlaşır. Kırılan kemiklerin sivri uçları bazen kasları, sinirleri, deriyi delerek dışarı fırlar. Büyük kemiklerin kırıkları muayeneyle anlaşılabilirse de, küçük kemiklerin kırıkları ancak röntgen filmiyle saptanabilir. Kemiği kırılmış bir kimse, hastane ya da doktora ulaştırılana dek, kırık organın düz bir tahtaya sarılması gerekir. Uzman hekimler tarafından radyoskopi yardımıyla birleştirilen kemik parçaları alçıya alınır. Bir süre sonra birbirine kaynayıp kireçlenerek birleşir. Çok parçalanmış kemikleri tedavi için ameliyat yapılır.
In science we trust.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Nisan 2017       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı

Kırıklarda Alçıya Son Verilecek!


Düzce Üniversitesi bünyesinde geliştirilen cihaz, alçı gerektiren kemik kırıklarında, ameliyata gerek kalmadan röntgenler ışığında bilgisayar yazılımı sayesinde alçısız tedavi imkanı sağlıyor. Yaklaşık 7 yıldır sürdürülen araştırma sonucu üretilen cihaz, hastanın "alçısız" ve "ameliyatsız" tedaviyle kısa sürede yürüyebilmesi, denize girebilmesi ve günlük ihtiyaçlarını zorlanmadan yapabilmesine imkan sağlayacak. Üniversiteden bir profesör, bir doktor ve bir fizik öğretmeninden oluşan ekibin uzun süren ve birçok denemenin ardından ürettiği 6 ayaklı mekanizmaya sahip cihaz, kırık noktasına göre değişebilen yön sistemi sayesinde sisteme bağlantılı bir yazılım desteğiyle kırıklarda yanlış kaynamayı engelleyecek.
Sponsorlu Bağlantılar

Ameliyatsız bir şekilde kemiğin düzgün kaynaması ve alçı kullanmadan tedavi imkanı sunan cihaz, hastanın iyileşme sürecini kısalttığı gibi alçının verdiği günlük yaşam zorluklarını da ortadan kaldırarak tedavi sürecini rahat bir şekilde atlatmasına imkan verecek. Hastaneye kırık şikayetiyle gelen hastanın önce röntgenleri çekiliyor. Ardından bu sistem sayesinde cihaz kemiğe tutturulup, bilgisayar yazılımıyla kemik kırığı birleştiriliyor. Böylece alçıya gerek kalmadan kırık sabitlenmiş oluyor.

Uluslararası Buluş Fuarı'nda (ISIF'17) altın madalyayla ödüllendirilen buluşun patent başvurusu yapılarak üretim aşamasına geçildi. Ekip lideri Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İstemi Alp Yücel, yaptığı açıklamada, ekibiyle uzun süredir ortopedide kullanılan "platin" diye adlandırılan ürünler üzerinde çalıştığını söyledi. Yücel, yaklaşık 7 yıldır platin ve benzeri ürünler üzerine farklı çalışmalar yaptıklarını ve birkaç farklı denemede bulunduklarını belirterek, "Kırık tedavisinde kullanmak için ürettiğimiz ürünümüzün patent başvurusunu yaparak artık son aşaması olan üretim kısmına kadar ulaştık." dedi.

Kaynak: AA (1 Nisan 2017)


Benzer Konular

2 Şubat 2012 / Pollyanna Tıp Bilimleri
24 Şubat 2014 / Misafir Soru-Cevap
18 Nisan 2016 / Misafir Cevaplanmış
25 Şubat 2010 / Daisy-BT X-Sözlük
13 Mayıs 2013 / Misafir Soru-Cevap