Arama

Chlamydia (Klamidya) Belirtileri, Tedavileri ve Gerçekler

Güncelleme: 15 Aralık 2016 Gösterim: 27.306 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Şubat 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

klamidiyoz

Ad:  Chlamydia.jpg
Gösterim: 4227
Boyut:  36.9 KB

CHLAMYDİA ENFEKSİYONU olarak da bilinir, belsoğukluğu ya da başka zührevi hastalıklarla birlikte, kimi zaman da belsoğukluğuııun iyileşmesini izleyen dönemde ortaya çıkan ve sıklıkla bu hastalıkla karıştırılan zührevi hastalık.
Sponsorlu Bağlantılar

Gonokok cinsi bakteriler dışındaki etkenlere bağlı siyek (üretra) iltihabının en önemli nedenidir. Etkeni, trahomlularda ve yenidoğanda görülen bir tür konjunktivit ile lenfogranülomatoz adlı başka bir zührevi hastalığa da yol açan Chlamydia trachomatis'tir.

Klamidiyozda belirtiler belsoğukluğuna çok benzer. Kadınlarda ender olarak dölyatağı boynunda iltihaplanma ya da dölyolunda akıntı görülür. Erkeklerde belsoğukluğundakine benzeyen, ancak daha koyu lavamlı, berrak ve miktarı değişebilen akıntı vardır. Hastalığın kuluçka devresi 1-3 haftadır. İdrar yaparken ağrı duyulursa da belsoğukluğundakı kadar şiddetli değildir.

Gonokoklara bağlı olmayan siyek iltihabında penisilin etkili olmadığından, hastalıkta belsoğukluğu tedavisi uygulanırsa tedaviden sonra belirtiler sıklıkla yeniden ortaya çıkar; buna karşılık birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşme de görülebilir. Tedavi edilmemiş klamidiyoz önemli bir körlük nedenidir, ayrıca iki cinste de kısırlığa yol açabilir. Uygun tedaviyle hasta kısa zamanda iyileşir.

Tanı koyarken hastalığı öncelikle belsoğukluğundan ayırt etmek gerekir; sıklıkla başvurulan yöntemler iltihaptan alınan örneğin mikroskop altında incelenmesi ve besi yerine ekilerek kültür yapılmasıdır. Tetrasiklin tedavisi genellikle bir haftada olumlu sonuç verirse de, bazı durumlarda tedaviyi üç hafta sürdürmek gerekir. Eritromisin ve sülfamitler de etkili olabilir. Belsoğukluğunun iyileşmesini izleyen dönemde ortaya çıkan siyek iltihabında da tetrasiklin kullanılır.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 15 Aralık 2016 04:11
the_lily - avatarı
the_lily
Ziyaretçi
27 Eylül 2006       Mesaj #2
the_lily - avatarı
Ziyaretçi

Chlamydia Belirtileri, Tedavileri ve Gerçekler

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Sponsorlu Bağlantılar
Chlamydia tedavi edilebilir, cinsel ilişki yoluyla bulaşan en yaygın bakteriyel enfeksyondur. eğer tedavi edilmezse, ileride çok ciddi sorunlara sebep olabilir (bakınız ’Komplikasyonlar’ bölümü). Chlamydia kadınlarda, döl yatağı enfeksyonudur. Hem kadın, hem de erkeklerde ise, idrar yollarının, makatın ve gözlerin enfekte olmasına sebep olabilir. Arada sırada, chlamydia, bogaz, akciğerler ve karaciğer gibi, vücudun başka organlarında da görülebilir.

Tanı ve tedavi


Kadınlarda


Enfeksonun belirtileri herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Genelde, hastalığa maruz kaldıktan sonraki 1 ile 3üncü hafta arasındadır. Ancak, belirtiler uzun bir süre ortaya çıkmayabilir. Chlamydia’ya yakalanan kadınların büyük bir kısmında belirti görülmez. Olası belirtiler aşağıda sıralanmıştır:
  • vajina akıntısında hafif bir artma - bu iltihaplanmadan dolayıdır
  • daha sık idrara çıkma/idrar yaparken ağrı
  • karının alt kısmında ağrı
  • cinsel ilişki sırasında acı
  • düzensiz regli/adet kanaması
  • (eğer enfeksyon gözdeyse) gözlerde şişme ve tahriş/yanma

Erkeklerde


Enfeksonun belirtileri herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Genelde, hastalığa maruz kaldıktan sonraki 1 ile 3üncü hafta arasındadır. Ancak, belirtiler uzun bir süre ortaya çıkmayabilir. Chlamydia’ya yakalanan erkeklerde kadınlardan daha fazla belirti gösterirler. Ancak, bazan erkeklerde de belirti görülmeyebilir. Olası belirtiler aşağıda sıralanmıştır:
  • peniste, bulanık/beyaz ve sulu, iç çamaşırda leke bırakan akıntı
  • idrar yaparken ağrı/yanma
  • (eğer enfeksyon gözdeyse) gözlerde şişme ve tahriş/yanma. Makatta chlamydia nadiren belirti gösterir.

Chlamydia nasıl bulaşır


Chlamydia aşağıda belirtilen yollardan bulaşabilir:
  • enfekte olmuş birisiyle cinsel ilişkide bulunarak
  • doğumda, anneden bebeğe
  • arada sırada, enfekte olmuş yerlerden parmaklar yoluyla, enfeksyonun gözlere bulaşması.

Yardım için nereye başvurabilirsiniz

  • Yakınınızdaki USS cinsel sağlık kliniği
BK’da, yakınınızdaki USS cinsel sağlık kliniğini, telefon rehberinden, (genito-urinary medicine (GUM)), (tenasül-idrar tıbbı (TİT), (sexually transmitted diseases (STD)), cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklar (CİBH) veya (veneral diseases (VD)), zührevi hastalıklar (ZH) altında bulabilirsiniz. Veya yakınınızdaki hastaneyi arayıp, ”özel” veya TİT kliniğinizin nerede olduğunu sorun. Bizim yardım ve danışma sayfamız, size en yakın hastanenin nerede olduğunu gösteren bir websayfasına bağlıdır.

Size ücretsiz, güvenilir bilgi ve tedavi sağlanacaktır. Mutlaka yakınınızdaki kliniğe gitmeniz gerekli değildir, ülkenin herhangi bir yerindeki bir kliniğe gidebilirsiniz ve buraya aile doktorunuz tarafından sevk edilmenize de gerek yoktur. (USS olmayan cinsel sağlık klinikleri, herzaman USS’nin sağladığı imkanları sağlayamayabilir).

Chlamydia tespit etmek için testler


  • Bir doktor veya hemşire, üreme organlarınızı muayene edecektir.
  • Bir sünger veya pamuk çubukla, enfekte olmuş yerlerden bir örnek alınır.
  • Kadınlar için rahim içi muayenesi yapılır.
  • Erkeklerin yumurtaları, sağlıklı olup olmadıklarını anlamak için dıştan muayene edilir.
  • İdrar örneği alınabilir.
Bu tesler can yakmaz ancak, bazan rahatsızlık verebilir.
Chlamydia size bulaştığı andan sonraki birkaç gün içinde, sizde belirtileri görülmeden, yapılan teslerde ortaya çıkacaktır.

Tanı ve tedavi


Alınan örnekler, analiz için, labrotuara gönderilir, bu analizin sonucu genelde bir hafta içinde belli olur.
Tanı konduktan sonrada, Chlameydia tedavisi kolay ve etkilidir. Size, antibiyotik haplar verilecektir.
Eğer, herhangi bir antibiyotiğe karşı allerjiniz varsa, veya hamile olma ihtimaliniz varsa, bunu doktorunuza söylemeniz önemlidir. Bu size yazılan antibiyotiği belirleyecektir.
Tedaviyi sonuna kadar sürdürmek ve bitirmek önemlidir. Eğer tedavi yarım bırakılırsa, en baştan başlamak gerekebilir.
Eğer, chlamydia’ya yakalandığınız ortaya çıkarsa, size sorularınıza yanıt verecek ve hastalığı size anlatacak bir sağlık görevlisi görmeniz önerilebilir. Bu görevli size, cinsel ilişkiniz olan kimseler hakkında, gerekirse onların da muayene olup tedavi görebilmeleri için, sorular da sorabilir.
Kliniğe dönüp, herşeyin normale döndüğünün olurunu almadan, içe girme yoluyla (penisin ağıza, anüse veya vajinaya girmesi) cinsel ilişkide bulunmamalısınız.

Hastalık sonrası kontrolü


Tedavinizi bitirdikten sonra, hastalık sonrası kontrolüne gitmeniz, başka enfeksyonlara yakalanmadığınızı ve sağlığınızın yerinde olduğunu anlamak açısından önemlidir.

Komplikasyonlar


Kadınlarda

  • Tedavi edilmezse chlamydia, alt karın bölgesinde iltihaplı hastalıklara KBİH (pelvic inflamatory diseases (PID)) sebep olabilir. Bu, yumurtaları rahme götüren tüplerin iltihaplanmasıdır. KBIH kısırlık veya doğurganlığı etkileyen sorunlara sebep olabilir. Birçok kısır kalma chlamydia ile ilgilidir.
  • Eğer bir kadın hamile iken chlamydiaya yakalanırsa, dış gebelik (rahimin dışında oluşan gebelik) veya erken doğum tehlikesi ortaya çıkar. Enfeksiyon, bebeğe geçebilir ve göz veya akciğerde iltahaplanmaya sebep olabilir. Chlamydia hamilelik sırasında güvenli bir şekilde tedavi edilebilir.
  • Chlamydia aynı zamanda kronik (uzun süreli) karın ağrılarına da sebep olabilir.

Erkeklerde


Erkeklerde, chlamydianın neden olduğu komplikasyonlar pek görülmez. Ancak, kısırlığa sebep olabilen, yumurtaların ağrılı bir şekilde iltihaplanmasına yol açabilir.

Erkeklerde ve kadınlarda

  • Reiters sendromu, chlamydia sonucunda oluşur. Gözde, eklemlerde iltahaplanmaya sebep olur, bazan da, ayak tabanında ve mahrem yerlerde kaşıntıya sebep olur.
  • Apandisit (appendiksin iltahaplanması) de chlamydia sonucunda oluşabilir.
  • Unutmayın, tedaviden sonra, cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanırsanız, cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıklara yakalanma tehlikenizi azaltmış olursunuz.

Son düzenleyen Safi; 15 Aralık 2016 04:10
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
8 Temmuz 2008       Mesaj #3
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Klamidyoz nedir ?


Klamidya adı verilen mikrobun neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde gerek kadın, gerekse erkekte önemli sağlık sorunlarına neden olur.

Klamidyozun yaygınlığı nedir ?
Dünyada en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Dünya Sağlık Teşkilatı 1995 yılı tahminlerine göre, her yıl yaklaşık 89 milyon kişi bu hastalığa yakalanmaktadır. Frengi ve belsoğukluğunda olduğu gibi, Güney ve Güney Doğu Asya ülkeleri hastalığın en yaygın olduğu bölgelerdir.

Klamidyozun belirtileri nedir ?
Sağlam kişinin mikrop ile teması sonrası 1-3 hafta sonra belirtiler ortaya çıkar. Belsoğukluğu hastalığında olduğu gibi, bu hastalığa yakalanan kadınların çoğu herhangi bir belirti vermez, ama kişi bulaştırıcıdır.
Hastalık, erkekte genellikle sabahları peniste bir damla şeffaf akıntı ile kendini belli eder. İdrar yaparken ağrı ve yanma duygusu olabilir.
Kadında vajinada akıntı görülebilir. İdrar yaparken yanma ve ağrı olabilir. Bunun yanında karnın alt kesiminde ağrı, cinsel ilşkide ya da adetler arası dönemde kanama olabilir.

Klamidyoz gebe kadından bebeğine bulaşır mı?
Klamidyoz doğum sırasında anneden bebeğine bulaşabilir. Bebekte göz iltihabına, pnömoni'ye (zatürre) neden olabilir.

Klamidyozun kadın sağlığı açısından önemi nedir ?

Hastalık tedavi edilmediğinde yumurtanın geçtiği kanallar iltihaplanır ve kısırlığa yol açar. Hastalık, dış gebelik ve bunun neden olduğu ölüme kadar ilerleyebilir.

Klamidyoz erkekte de kısırlık yapar mı ?
Klamidyoz, spermin (meni) geçtiği yollarda iltihaba ve dolayısıyla tıkanıklık ve kısırlığa neden olabilir.

Klamidyoz tanısı nasıl konulur ?
Klamidyoz kesin tanısı, hekim tarafından laboratuar testleri ile konulabilir.

Klamidyozun tedavisi var mıdır?

Hastalığın antibiyotiklerle tedavisi mümkündür.

Klamidyozdan nasıl korunulur ?
  • Cinsel ilişkide kondom kullanınız.
  • Cinsel eş sayısının artmasının, hastalık bulaşma riskini de arttırdığını unutmayınız.
  • Hastalık belirtisi olmadan da bulaşma olabileceğini unutmayınız.
  • Alkol ve uyuşturucunun doğru ve sağlıklı düşünmeyi engelleyerek, cinsel ilişki sırasında olumsuz davranışlara neden olabileceğini belleğinizden çıkarmayınız.
  • Hamile iseniz, doğum öncesi dönemde düzenli sağlık kotrollerinizi yaptırınız.
Son düzenleyen Safi; 15 Aralık 2016 03:50
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Aralık 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Chlamydia (Klamidya)


Belirtiler
Kadınlarda jenital klamidya genellikle herhangi bir belirti vermez. Ancak bazı kadınlarda aşağıdaki non spesifik belirtiler görülebilir: Sistit, vajinal akıntıda değişiklik ve karnın alt kısmında hafif ağrı. Tedavi edilmezse, klamidya enfeksiyonu pelvik ağrıya, ilişki sırasında ağrıya veya genellikle regl dönemi dışında kanamalara neden olabilir. Klamidya enfeksiyonu rahme de sıçrayabilir ve Pelvik İnflamatuar Hastalığa (PID) neden olabilir. PID kısırlık, dış gebelik ve düşüklerin temel sebebidir.

Klamidyaya yakalanmış bir erkekte genellikle penisten üretral akıntı gelir. Ayrıca idrar kesesinden penisin ucuna giden ve testislerden penise giden kanallarda da iltihaplanma olabilir. Bu gibi belirtiler iyileşebilir ancak hastalık yine de cinsel ilişkiye girilen partnere geçebilir.Nadir görülmekle birlikte, klamidya gözleri ve eklemleri etkileyebilir ve bu duruma Reiter sendromu denir. Klamidya enfeksiyonu olan erkeklerin yaklaşık yarısında üreme yeteneğinde sorunlar görülür.

Nedenleri
Klamidya cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğundan (CYBH), yakın cinsel ilişki sırasında birinden diğerine geçer. Aşağıdaki durumlarda klamidyaya yakalanabilirsiniz: Korunmasız vajinal cinsel ilişki, korunmasız anal cinsel ilişki, korunmasız oral cinsel ilişki veya enfeksiyonlu bir partnerle jenital temas.

Klamidya enfeksiyonu olan kişinin herhangi bir belirti yaşamaması yaygın bir durum olduğundan, partnerini bilmeden enfekte etmesi mümkündür. Enfeksiyonlu kişiyle aynı tuvalete oturarak klamidyaya yakalanma ihtimaliniz yoktur ve hastalık yüzme havuzları ya da saunalardan bulaşmaz. Klamidya doğum sırasında anneden bebeğine geçebilir. İlk başta görülen kesin belirtiler olmamakla birlikte, enfeksiyon genellikle doğumdan iki hafta sonra gelişir ve zatürree gibi komplikasyonlara neden olabilir.

Tanı
Son yıllarda kadınların evde idrar numunesi kullanarak yapabileceği yeni testler geliştirilmiştir. Kadın vajinasının içine bir çubuk yerleştirir, ardından da bunu bir kabın içine koyarak test edilmesi için laboratuara gönderir. Böylece vajinal yolla yapılan ve utanç verici muayeneye gerek kalmamış olur.

Daha önceleri erkeklerde klamidya testi penisin ucundan üretra girişine bir çubuk sokularak yapılmaktaydı. Ancak günümüzde idrar testi daha yaygın olarak kullanılmaktadır ve her ne kadar çubuk kullanmak kadar güvenilir bir yol olmasa da çok daha kolay ve acısız bir işlemdir. Cinsel yolla bulaşan hastalık testleri (CYBH’ler) genellikle CYBH kliniklerinde (genitoüriner klinik olarak da bilinir) gerçekleştirilir. 16 yaşından (cinsel ilişki için onaylanan yaş) küçük dahi olsanız, her yaşta bu kliniklere gidebilirsiniz ve sonuçlarınız gizli tutulur..

Tedavi
Klamidya tanısı konduktan sonra, komplike olmayan enfeksiyon genellikle azitromisin ve doksisilin gibi antibiyotikler kullanılarak başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Araştırma klamidyalı hastaların %80 ila %90’ının bu antibiyotiklerden birini aldıktan sonra iyileştiğini göstermiştir. Klamidya yakın cinsel ilişkiyle kolaylıkla bulaşabilir. Bu anlamda, eğer enfekte olmuşsanız, sizinle yakın zamanda (son altı ay içinde) cinsel ilişkiye girmiş olanlara da hastalık bulaştırmış olabilirsiniz. Bu nedenle belirtiler görülsün görünmesin partnerinizin de test yaptırması büyük önem taşır. Daha önce cinsel ilişkiye girmiş olduğunuz partnerlerinizin de test yaptırması gerekir. Yerel CYBH kliniğiniz daha önce birlikte olduğunuz partnerlerinize durumu bildirerek size yardımcı olabilir. Siz veya mevcut partnerinize klamidya tanısı konduğunu öğrenirseniz, her ikinizin de tedavisi tamamlanana kadar cinsel ilişkiye girmemeniz gerekir.

Korunma
Klamidyadan prezervatif kullanarak etkin bir şekilde korunabilirsiniz. Yeni bir partneriniz varsa, cinsel ilişkiye girmeden önce her ikinizin de CYBH yönünden test yaptırmanız iyi bir fikirdir.
Belirtiler bölümünde bahsedilen belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, yerel cinsel sağlık veya CYBH kliniğinizi ziyaret etmeniz gerekir.
Arkadaşlarınızın ve ailenizin de klamidya ve sonuçları hakkında bilgi almalarını sağlamalı ve test yaptırmaları yönünde onları teşvik etmelisiniz.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

13 Ocak 2017 / Misafir Psikoloji ve Psikiyatri
16 Eylül 2008 / GÜLGECELER Kur'an-ı Kerim
12 Ekim 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
25 Nisan 2014 / fatmadd Soru-Cevap