Arama

Prenses ve Bezelye Tanesi

Güncelleme: 4 Haziran 2014 Gösterim: 3.063 Cevap: 0
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
4 Haziran 2014       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Andersen Masalları
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Danimarkalı yazar Hans Christian Andersen, kendi hayatı için ''güzel bir masal'' demiştir. Yazar, hayatı boyunca sık sık seyahatlere çıkmış ve bu seyahatlerinde edindiği zengin deneyimleri, masallarında kullanmıştır. Küçük Deniz Kızı, İmparatorun Yeni Elbiseleri (Kral Çıplak), Çirkin Ördek Yavrusu ve Parmak Kız, Andersen'in en çok bilinen masallarındandır.
Prenses ve Bezelye Tanesi
Günlerden çok fırtınalı ve sağanaklı bir gündür. Tepenin yüceliklerindeki büyük şatoda bir kral, kraliçe ve yakışıklı oğulları prens oturmaktadır.
Prens çok uzun yıllar boyunca kendi gibi iyi ahlaklı ve güzel bir prenses arar. Ancak bu kadar aramaya rağmen bulamamıştır ve bunun üzüntüsüyle şatoya geri dönmüştür. Durumu krala anlatacağı zaman kapı vurulur. Kapıyı açan kral karşısında sırılsıklam olmuş güzel mi güzel bir kız görür, hemen içeriye alır, kraliçe kızın bir prenses olamayacağını ve kızın asil olmadığını düşünerek prensin kızla evlenmesine karşı çıkar.
Daha sonra kız için hazırlanan yatağın altına bir bezelye tanesi koyarak üstüne yumuşak yataklar koyarak kızı istirahat ettirirler. Sabahleyin kıza rahat edip etmediğini soran kraliçe, sabaha kadar uyumadığını ve yatakta bir şeyin beni rahatsız ettiğini söyler. Kraliçe gülümseyerek ''Ancak bir prenses bu kadar nazlı olabilir.'' Diyerek prensin bu kızla evlenmesine izin verir.

Yazar Hakkında
(Bakınız: Hans Christian Andersen)
Hans Christian Andersen (1805-1875)
Dünya edebiyatının en önemli masal yazarlarından Hans Christian Andersen, 2 Nisan 1805'te Danimarka'nın Odense kentinde doğdu. Yoksul bir ailenin çocuğu olarak tek odalı bir evde doğan yazarın babası, ayakkabıcılık yaparak evini ve çocuklarını geçindirmeye çalışıyordu. Hans Christian henüz 11 yaşındayken babasını kaybetti ve yapayalnız kaldı. Düzenli bir eğitim alamadı. 14'üne bastığında, Kopenhag'a giderek Latince dersleri almaya başladı.Sık sık yurtdışına çıktı. Özellikle İtalya ve Fransa'ya yaptığı geziler onun sanatsal gelişimi üzerinde büyük rol oynadı. Bu yolculuklar sayesinde şiirsel yanı ağır basan ve gözleme dayalı anlatımın hâkim olduğu gezi kitapları ortaya çıktı.
1920'lere kadar yazdığı eserlerinde İskoç yazar Walter Sir Scott ile Alman Ernest Theodor Amadeus Hoffman ve Heine Heine'nin etkileri görünür. Yoksul insanların toplumsal gelişimini romantik bir dille anlatan romanlarıyla ün kazanan Andersen, 100'den fazla dile çevrilen masallarıyla dünya çapında ün kazandı. Sayıları 150'yi geçen masal ve hikâyeye imza atan Andersen, ilk eserlerinde Danimarka halk masallarından yararlandı ve onları geliştirdi. Daha sonra düş gücünü kullanarak kendine has bir biçim yarattı.
Hans Christian Andersen, hemen hemen bütün masallarında adaletli dünya özlemi, iyilerin kötülere karşı verdiği mücadelede elde ettikleri zafer ve soyluluk sıfatının doğuştan değil tavırlarla kazanıldığına dair düşüncelerini dile getirir. Yapıtlarında romantik eğilimlerin yanı sıra teknik buluşların ve doğabilimsel bulguların olumlanışına dayanan gerçekçi öğelere rastlanan yazar, sözlü anlatım tarzını kadar çocuksu hayalgücününü de ustalıkla kullanır. Ünlü masal ustası Andersen, 4 Ağustos 1875'te yaşamını yitirdi.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Prenses ve Bezelye Tanesi nereli hayatı kimdir.
theMira

Benzer Konular

4 Eylül 2008 / H€L€N Ziraat
9 Kasım 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
25 Temmuz 2015 / asla_asla_deme Botanik