Arama

Katır (Equus mulus)

Güncelleme: 20 Kasım 2012 Gösterim: 7.308 Cevap: 4
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
27 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Katır (Equus mulus)

Sponsorlu Bağlantılar
Katır , bir erkek eşekle dişi bir atın yavrusudur. Katırların her iki cinsi de kısırdır. Bu melezler ender olarak dörtnala koşarlar. Sesleri de ne atın kişnemesine ne de eşeğin anırmasına benzeyen hafif bir anırmadır. Erkek atla dişi eşekten olma katıra «bardo» (Equus hinnus) derler. Bu hayvan katırdan küçük olduğu gibi, onun kadar güçlü de değildir.
İnsanoğlu tarih öncesi çağlardan beri katır yetiştirmiştir. Bu hayvanlar bugün hâlâ askerî nakliye işlerinde kullanılmakta ve özellikle dağlık arazideki savaşlarda işe yaramaktadır. Katırlar atla eşeğin özelliklerini birleştirmiş hayvanlardır.. Hem ağır işe tahammüllüdür, hem de uzun süre yorgunluk nedir bilmeden çalışırlar. Tabiat bilgini Darwin, Güney Amerika'nın dağlık bölgelerinde katır sürülerinin tecrübeli ve yaşlı kısrakların idaresinde yol aldıklarını anlatır. «Madrina» olarak lâkaplandırılan bu kısrakların boynunda zil vardır. Katırlar «madrina» ya çok bağlandıklarından onları birbirinden ayırmak imkânsız gibi bir şeydir.

spit imagephp?sessionc73a70ab652149d4d22b81ffbdddb7fcda793fc144f3ddb05db42384852f9b095cbc05e50e71eb79b1cc63d85b607e21258f00297d04e0659b14bf

_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
3 Şubat 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Katır

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


250px Mule
Katırlar kısır hayvanlardır.

Katır, erkek eşek (aygır) ile dişi at (kısrak) çiftleştiğinde meydana gelen çoğu kez kısır melezi'dir. Erkek at (aygır) ile dişi eşek (******) çiftleşirse bardo veya ester denen, at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez ortaya çıkar. Bardo attan çok katıra benzer ancak eşeğin bütün kusurlarını taşır. Bardo katırdan daha az dayanıklı olduğu için seyrek olarak yetiştirilir. Katırlar kısır hayvanlar olmalarına rağmen dünyada yaklaşık 60 katırın doğum yaptığı tespit edilmiştir.
Katırlar attan küçük, eşekten büyük, her ikisinden daha kuvvetlidir. Türkiye'de en çok Van'ın Başkale ilçesinde bulunup İran'dan kaçak mazot taşımakta kullanılmaktadırlar. Dişisinin erkeğine göre daha iri ve kuvvetli olduğu bilinmektedir. Bu hayvanlar bilindiğinin aksine bozuk yollarda eşekten daha az kullanışlıdır. Başkale'de mazot kaçakçılığıyla uğraşan hemen her evde 100 katır olduğu ilginç bir bilgidir.

Katırın inatçı ve biniciye zorluk çıkarması ise efsanesi pek doğru değildir, katırların binicinin güvenliğini sağlayan reflekslerde bulunduğu görülmüştür.
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
2 Haziran 2011       Mesaj #3
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
Katır
katir resimleri2

Katır Yaşadığı yerler: Evcil olarak insanla beraber her yerde. Özellikleri: Eşek ile kısrağın (dişi at) çiftleşmesinden doğan bir melezdir. Uzun kulaklı, iri başlı, ince uzun ayaklıdır. Kanaatkar ve yük taşımada dayanıklıdır. Ömrü: 40-45 yıl. Çeşitleri: “Katır” ve “bardo” olmak üzere iki çeşidi vardır.

Erkek eşekle kısrağın (dişi at) çiftleşmesinden meydana gelen melez. At büyüklüğünde olup, uzun kulaklı, iri kafalı, ince uzun ayaklıdır. Bitkisel besinlerle beslenir, geviş getirmez. Attan daha kanaatkar ve dayanıklıdır. Dağlık bölgelerde dar patikalardan rahatça tırmanır. Eskiden askeri alanlarda yük hayvanı olarak kullanılırdı.

Güney Amerika’nın dağlık bölgelerinde katır sürülerinin başında tecrübeli yaşlı bir kısrak bulunur. Madrina adı verilen bu kısrağın boynunda zil vardır. Katırlar zil sesini duyarak emniyetle kısrağı takip ederler.

Erkek eşekle kısrak (dişi at) eşleştirilirse katır (Equus mulus) elde edilir. Aygır (erkek at) ile dişi eşeğin eşleşmesinden Bardo (Equus hunus) denen katır çeşidi elde edilir. Katır, bardodan daha iri ve dayanıklıdır. Kişnemeleri at ile eşekten farklıdır. İnatçılığı Ünlüdur. Bu melez nesiller kısırdır.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
11 Ağustos 2012       Mesaj #4
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Katır
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Erkek eşekle dişi atın (kısrak) birleşmesinden doğan melez hayvan (Equus mulus). Daha çok ata benzer. Erkek katırın her zaman kısır olmasına karşılık, dişisi çok seyrek olarak doğurabilir. Kuvvetli ve dayanıklı bir hayvan olduğundan, dağlık bölgelerde ağır yük ve koşum hayvanı olarak kullanılır.
In science we trust.
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
20 Kasım 2012       Mesaj #5
iceslush - avatarı
VIP ETC
katrg
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif

Benzer Konular

10 Haziran 2009 / BrookLyn X-Sözlük
14 Ağustos 2012 / buz perisi Arşive Kaldırılan Konular
18 Nisan 2012 / Mira X-Sözlük