Arama

Tavus Kuşu (Pavo)

Güncelleme: 17 Ağustos 2012 Gösterim: 9.877 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
29 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Tavus Kuşu (Pavo)
MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi
Pavo cristatus albus
Ad:  450px-Peacock_00788-b.jpg
Gösterim: 450
Boyut:  100.4 KB

Sponsorlu Bağlantılar
Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Aves (Kuşlar)
        • Takım: Galliformes (Tavuksular)
          • Familya: Phasianidae (Sülüngiller)
            • Cins: Pavo L., 1758
Tavus kuşu, sülüngiller (Phasianidae) familyasında Pavo cinsindeki iki tür kuşa verilen isimdir. Kur yapma döneminde, erkek tavusun açarak sergilediği kuyruklarıyla tanınır. Dişi tavuskuşu kahverengi ya da gri tonlu kahverengi renklidir. Bu iki tür şunlardır:
  • Mavi tavus kuşu (Pavo cristatus)
  • Yeşil tavus kuşu (Pavo muticus )
Mavi tavuskuşu Hindistanın altkesimlerinde yaşar. Tavuskuşu hindistanın ulusal kuşu olarak gösterilir.
Yeşil tavuskuşu Burma'nın doğusundan Java'ya kadar olan bölgede yaşar. Yeşil tavuskuşu Dünya Korunma Birliği tarafından nesli tükenmekte olan hayvanlar listesine alınmıştır. Bunun nedeni avlanma ve yaşadıkları coğrafyanın bozulmasından kaynaklanır.
Ak Tavus Kuşu
Ad:  White_peacock_front_view.jpg
Gösterim: 350
Boyut:  79.6 KB

Tavus kuşu, erkeğinin yelpaze gibi açarak sergilediği görkemli telekleriyle tanınır. Kuy­ruk örtü tüylerinden oluşan gösterişli telekler bronz renkli bir eğreltiye benzer. Ama uçla­rında göz denen yuvarlak desenler vardır. Bu gözlerin ortasında, parlak maviyle çevrelenmiş
siyah bir benek yer alır. Mavi halkayı da, kenarları yeşilimsi san olan bronz renkli bir dış halka sarar. Erkek dişiye gösteri yaparken kuyruğunu kaldırıp kuyruk örtü teleklerini yelpaze gibi açar ve titreştirir. Erkeğin tepe­sinde gene yelpaze biçimli, siyah ve mavimsi uçlu süs tüyleri bulunur. Başı ve boynu parlak mavi, sırtı yeşil üzerine siyah desenli, kanatla­rı kahverengi nakışlı, alt bölümleri parlak koyu yeşil ve siyahtır. Yüzündeki tüysüz bölgelerden beyaz derisi görülür. Dişiler ise soluk renkli, gösterişsiz kuşlardır.
Mavi tavuskuşu ya da Hint tavuskuşu (Pa­vo cristatus) Hindistan ve Sri Lanka'da yaşar. Ama soğuğa karşı oldukça dirençli yapıları sayesinde yeryüzünün birçok yerine götürül­müş, hayvanat bahçelerinin gözdesi olmuştur. Görünüşlerinin güzelliğine karşılık ötüşleri insanı irkiltecek ölçüde çirkindir.
Tavuskuşlarının dişisi yerdeki bir oyuğa genellikle beş tane kahverengimsi sarı yumur­ta bırakır. Bu kuşlar uzun tüylerine karşın oldukça iyi uçabilir.
Mavi tavuskuşunun yanı sıra iki tavuskuşu türü daha vardır. Bunlardan biri olan Cava tavuskuşu ya da yeşil tavuskuşu (Pavo muticus) Birmanya'dan Cava'ya kadar uzanan bölgeye yayılmıştır. Mavi tavuskuşuna benze­mekle birlikte boynu ve göğsü yeşil ışıltılı, tüysüz yüz derisi san, bacakları daha uzundur.
Kongo tavuskuşu (Afropavo congensis), 1913'te tek bir teleğinin bulunmasıyla başlatı­lan araştırmalar sonucu 1936'da keşfedilmiş­tir, ürkeğin tüyleri büyük ölçüde mavi ve yeşil, dişinin tüyleri yeşil ve kızıl kahveren­gidir.


Ayrıca resim konusu için bakınız:

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
30 Nisan 2009       Mesaj #2
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Tavus Kuşu (Pavo)

Sponsorlu Bağlantılar
Üç tavus türü bilinmektedir: Hindistan'da yaşayan mavi tavus (Pavo cristatus), Hindistan
yakınındaki adalarda rastlanan Cava tavusu (Afropavo congensis). Mavi tavus yüzyıllardan beri evcilleştirilmiştir ve erkeğin 1,50 m'ye varan kuyruğu, çok uzamış sırt teleklerinden oluşur. 1936'da bulunan Kongo tavusu tropikal ormanların içinde yaşar. Hepsi yerde beslenir ve geceleyin ağaca tüner. Hepçil beslenir, fırsat bulursa yılanlara saldırır ya da kelebeklerin ardında koşar. Çiftleşmeden önce erkek tavus dişiye kur yapar; ama aynı gösteriyi başka bir erkeğin karşısında da yaptığı olur. Tavus daha çok tüylerinden dolayı aranır; ama eti de beğenilir; imparatorluk zamanında tavus eti, Romalı zenginlerin sofrasını süslerdi.

wwwyeniresimcom   Kular   Mavi TavusKuu Kuyruunun Gzelliini Sergilerken

727pxpeackocksidezm0

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Ağustos 2012       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TAVUS KUŞU

Sülüngillerden, anayurdu Hindistan ve Sri Lanka olan iri bir kuş (Pavo cristatus). Boyu 110-125 cm. kadardır.

Dişileri erkeklerden daha küçük ve tüyleri daha donuk renklidir. Gözalıcı olan, erkek tavustur. Başında tepelik bulunur. Başı, boynu ve vücudu yeşil-mavi, parıltılı renklerde, kanatları çizgilidir. Kuyruk tüyleri çok uzundur ve renkli beneklerle süslüdür. Tavuslar, ormanların su kenarlarına yakın, sık yerlerinde aileler hâlinde yaşarlar. Çok çeşitli besinlerle beslenir, bu arada yavru yılanları bile yerler. İnsanlara kolay alışması ve güzel görünüşü nedeniyle, anayurtları dışında da, park ve bahçelerde süs hayvanı olarak yetiştirilir.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

10 Mayıs 2013 / HayLaZ61 Genel Galeri
20 Şubat 2013 / Candy_Girl Soru-Cevap
13 Şubat 2012 / Candy_Girl Arşive Kaldırılan Konular