Arama

Avustralya Keselileri (Australidelphia)

Güncelleme: 22 Mart 2010 Gösterim: 1.619 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
22 Mart 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Avustralya Keselileri (Australidelphia)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Koala (Phascolarctos cinereus)
Ad:  Koala_tree.jpg
Gösterim: 186
Boyut:  25.3 KB
Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Mammalia (Memeliler)
        • Alt sınıf: Metatheria (Keseliler)
          • Üst takım: Australidelphia, Szalay 1982
            • Takımlar
              • Keseli köstebek (Notoryctemorphia)
              • Yırtıcı keseliler (Dasyuromorphia)
              • Keseli porsuğumsular (Peramelemorphia)
              • İki ön dişliler (Diprotodontia)
Australidelphia, keseliler alt sınıfının iki üst takımından birisi. Diğer üst takım Ameridelphia, Chiloé keseli sıçanı (Dromiciops gliroides) dışında bütün Amerika'da yaşayan keselileri içine alırken Australidelphia bütün Avustralya'da, Yeni gine'de ve civarında ki adalarda yaşayan keselileri içine almaktadır.

Evrim tarihi

Keselilerin üst takımları Ameridelphia ve Australidelphia nezaman birbirlerinden ayrıldıkları hakkında ki fikirler 128 milyon 61,7 milyon yıl arası değişir. Çağdaş görüşlere göre 75 milyon yıl önce ayrıldıkları kabul edilir.
Austradelphia üst takımına ait türlerin çoğu bu dönemde Güney kutbundan Avustralya'ya hareket ettiği tahmin edilir. Ama ancak 65 milyon yıl önce dinozorların ortadan kaybolmasından sonra Avustralya'yı gerçekten feth etmeyi başarmışlardır. Ancak günümüze kadar bulunabilen en eski fosil kanıtlar 54 milyon yıl önceden kalmadır. Queensland'in güneydoğusunda bulunan bu fosilin Australidelphia'ya ait olup olmadığı da henüz kesinleşmemiştir.
Böylece Australidelphia grubu (Güney Amerika'da yaşayan Microbiotheria'nın haricinde) yaklaşık 30 milyon yıl boyunca diğer kıtalara bağlantısız şekilde izolasyonda kalmıştır. Ancak 8 milyon evvel Avustralya'ya gelen bazı kemiriciler ile etenelilerin ilk temsilcileri de kıtaya yayılmıştır.
45.000 yıl önce insanların Avustralya'ya gelmesi ile kıtanın, aralarında Australidelphia türlerinin çoğunlukta olduğu dev hayvanları (Mega fauna) tükenmeye başlamıştır.


Sınıflandırma

Australidelphia beş takıma bölünmektedir:
  • Microbiotheria sadece, Güney Amerika'da yaşayan Chiloé keseli sıçanını (Dromiciops gliroides) ile tek bir türü içermektedir.
  • Keseli köstebek (Notoryctemorphia) bildiğimiz köstebeğin keseli versiyonu, Notoryctes cinsine ait iki türü içermektedir.
  • Yırtıcı keseliler (Dasyuromorphia) yaşayan iki familya'ya bölünmektedir: Keseli sansargiller (Dasyuridae) ve Keseli karıncayiyen (Myrmecobiidae). 20. yüzyıla kadar Tazmanya kaplanını (Thylacinus cynocephalus) içeren Thylacinidae adında üçüncü bir familya daha vardı. Son bireyi 1936'da hayvanat bahçesinde öldü.
  • Keseli porsuğumsular (Peramelemorphia) 3 familya'ya bölünen yaklaşık 20 türü içermektedir.
  • İki ön dişliler (Diprotodontia) en çok türü kapsayan en büyük takımdır ve Avustralya'nın en tanılmış hayvanlarını içerir: Kangurugiller (Macropodidae), Koala (Phascolarctos cinereus) ve Vombatgiller (Vombatidae). Ayrıca 3 familya'ya bölünen kanatlı keseliler'de bu takıma aitdir.
Australidelphia grubunun soyağacı hakkında hala farklı fikirler yaygıngır. Heather Amrine-Madsen'nin 2003 yılında, moleküler genetik araştırmalar sonrası ortaya koyduğu kladogramm şöyledir (yazar: Kemp, 2005):
[HTML]Australidelphia
├──Chiloé keseli sıçanı (Microbiotheria)
└──N.N.
├──İki ön dişliler (Diprotodontia)
└─N.N.
├─Peramelemorphia
└──N.N.
├──Keseli köstebek (Notoryctemorphia)
└──Yırtıcı keseliler (Dasyuromoprhia)
[/HTML]
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
LeqoLas - avatarı
LeqoLas
Ziyaretçi
22 Mart 2010       Mesaj #2
LeqoLas - avatarı
Ziyaretçi
meme

Sponsorlu Bağlantılar
800pxmacropusgiganteus0

tazvanya canavari


Benzer Konular

4 Aralık 2017 / Misafir Tarih
4 Aralık 2017 / ThinkerBeLL Edebiyat
16 Nisan 2009 / HipHopRocK Taslak Konular
22 Mart 2010 / ThinkerBeLL Zooloji