Arama

Pumi Çoban Köpeği

Güncelleme: 22 Ağustos 2016 Gösterim: 1.944 Cevap: 1
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
7 Şubat 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
PUMİ

Sponsorlu Bağlantılar
Temel Özellikleri


Saldırgan ve uyanıktır Havlama ve gezinme eğilimindedir Sahibine sevgiyle bağlıdır, fakat yabancılarla arkadaşlık etmez

pumi1

Neler Yapar?


Pumi, canlı ve dayanıklı bir çoban köpeğidir Bekçi ve av köpeği olarak da başarıyla kullanılabilir Muhtemelen geçmişinden gelen terrier özellikleri, tilki ve yaban tavşanı gibi hayvanların inlerine büyük ilgi duymasını sağlar En ufak bir sese bile ilgi göstermeye hazır olan Pumi, uzak ve ıssız yerlerdeki evler ya da fabrikalar için ideal bir bekçi köpeğidir

pumi2

Kökeni


1700'lerde Fransız ve Alman çoban köpeklerinin Pulilerle çiftleştirilmesinden elde edildi Muhtemelen damarlarında halen çok eski çağlarda yaşamış terrierlerin kanı akmaktadır

pumiresimleri



Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
22 Ağustos 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Pumi


Ad:  hqdefault.jpg
Gösterim: 353
Boyut:  47.3 KB
Kars, Ardahan, Artvin, Erzurum, Ağrı, Iğdır bölgelerinde yetişen, saflığı tescil edilmiş, bölge şartlarına uyumlu, çok iyi koruyucu özelliğe sahip, uyumlu, zeki, akıllı ideal bir çoban köpeğidir.
Sponsorlu Bağlantılar

Baş oldukça büyük, geniş ve iri yapılı (ayı baş) ve siyah; burun içi, orta uzunlukta, küt ve siyah; ağız büyük, kuvvetli çene yapısında ve dudaklarının iç tarafı siyah renkte; gözler kahverenginin değişik tonlarında, alın düz, kulaklar sarkık, geniş ve derin, kuyruk uzun tüylü, iri ve sırta yukarıya doğru kıvrımlı; bacaklar kuvvetli, iri pençeli ve güçlü; tüyleri karışık ve kabarık görünümlü, baş kulak, göğüs altından arkaya doğru olan kısım siyah ağırlıklı, diğer yerler sarıdan kirli sarıya kadar değişen mat renkte ve siyahla yer yer karışmış durumda; ayaklarda sarının tonları hakim ve yukarıya doğru siyahlık artıyor.


Tarihçesi


Yüzyıllar önce sürüleri, Kafkasya'dan dağlarla ve Karadeniz'le Hazar denizi arasındaki bölgelerde diğer insanlardan ve hayvanlardan koruyan ve en aşağı 600 yıllık bir geçmişe sahip bir ırktır.
Kuzeydoğu Türkiye'de çok yüksek dağlarda veya aşağıda vadilerde sığır veya at çobanlığı yapan kıymetli bu köpek konsültasyon sonuçlarında resmi otoritelerce Türkiye'de Kars çoban Köpeği olarak adlandırılmıştır.
Türkiye orijinli Kangal, Akbaş, Kars çoban, Türk tazısı ve çatalburun köpekleri ırk özellikleri belirlenen köpek ırklarıdır.
Bu ırklar ile ilgili bilimsel çalışmalar sürmekte, ayrıca konuya duyarlı kesimlerce kurumsal bazda sahiplenilmektedir.
Kars Türk çoban Köpeğinin yurtdışına çıkarılmasında Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığının izni aranır.


Pumi Özellikleri


Pumi ırkı köpeklerin kökeni Puli adlı köpek ırkıyla benzerdir. Pumi türü köpekler çok fazla egzersize ihtiyaç duyarlar. Apartman ve şehir içi hayatına hiç uygun değillerdir. Genelde dışarıda yaşamayı severler. Pumi ırkından köpekleri beslemek için uygun olan en iyi ortam bir çiftlik evidir. Bu sayede egzersiz ihtiyaçlarını karşılar ve kendilerine sürekli yapılacak iş bulurlar. Ortalama yaşam ömürleri 12 ile 13 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Aileye pek uyum sağlayamazlar ve evde kalmayı sevmezler. Eğitimleri kolay olmaz. En çok sevdikleri oyunlardan biri ise uzağa fırlatılan bir nesneyi gidip yakalamayı getirmektir. Özellikle de frizbi yakalamaya bayılırlar. Avcılıkta ve koruma köpekliğinde oldukça iyi bir iş çıkarırlar. Pumi ırkı köpekler dikkatli, enerjik ve iyi bir gözlemcidirler. Sosyal bir köpek ırkı değildir.

Yabancı insanları gördüğü zaman utangaç davranırlar ve onlara yaklaşmak istemezler. Küçük yaşlardan itibaren dikkatli ve titiz bir şekilde dış dünyaya uyum sağlayabilmesi için sosyalleştirilmeleri gerekmektedir. Eğer komşularınız varsa ve Pumi türü köpeğinizin fazla havlamasını istemiyorsanız bunu ona öğretmeniz mümkün. Pumiler zeki bir köpek ırkıdır ve ne demek ya da ne anlatmak istediğinizi hızlı bir şekilde kavrarlar. İyi yetiştirilmiş ve sosyalleştirilmiş olan bir Pumi çocuklarla da iyi anlaşmayı başarabilir. Diğer pumilere nazaran büyük bir boyuttaysa gezmeye çok meraklıdır ve diğer köpeklere karşı istenmeyen agresif ve saldırgan tutumlarda bulunabilmektedir. Boyları genellikle 33 ve 48 cm arasında değişmektedir. Kiloları ise 8 ile 15 kilo arasında değişiklik göstermektedir. Pumi ırkı köpeklerinin kökeninin Macaristan’dan geldiği düşünülmektedir ve aynı zamanda Macaristan köpeği olarak da anılırlar.

-derlemedir-


Benzer Konular

2 Ağustos 2009 / nünü Zooloji
24 Şubat 2013 / thedoctor_611 Sinema tr
19 Nisan 2010 / Mikropçuk_11 Zooloji
7 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular