Arama

Meksika Semenderi (Ambystoma mexicanum)

Güncelleme: 30 Mayıs 2016 Gösterim: 4.241 Cevap: 2
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
7 Mart 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Meksika Semenderi (Ambystoma mexicanum)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Meksika Semenderi (Ambystoma mexicanum)

Axolotllar fazla yaygın canlılar değillerdir ancak yapıları itibari ile benzersiz calılarıdır Axolotllar Meksika'da yaşayan bir tür semenderdir ve halk tarafından yemek olarak tüketilmektedir Latince adı ise Ambystoma mexicanum'dur Axolotllar diğer semenderler gibi neoteniktir Yani larvadan yetişkin hale geçerken metamorfoza uğramazlar Solungaçlı larva form büyür ürer ve suya bağlı bir yaşam sürer Bazı durumlarda karaya adapte olmak için metamorfoz geçirebilir ancak bu, hayvan için oldukça stres vericidir Axolotller'in inanılmaz bir kendilerini yenileme kabiliyetleri vardır Vücutlarının bir parçasını kaybetseler bile kendilerini iyleştirip parçayı tekrar oluştururlarİyi bakıldığında 10-15 yıl yaşayan sağlam canlılardır Derileri ve solungaçları çok duyarlı ve yumuşaktır, bu yüzden çok gerekli değilse ele alınmamalıdır Suyun üzerinde fazla canlı kalamazlar, vücutlarının kurumaması gereklidirKüçük axolotller birbirlerine karşı oldukça serttir bu yüzden ayrı büyütülmelidir Büyükleri bir arada tutulabilir, ancak daimi olarak gözetim altında tutulmalıdır

Akvaryum: Axolotller büyük boyutlara ulaşabilir, o yüzden en az 80 litrelik akvaryumlarda bakılmalıdır akvaryumun tamamen dolu olması gerekmez Axolotlin boyu kadar bir yüksekiği olması yeterlidir Pek çok hobici bu canlılara filtreli akvaryumlarda bakmanın daha kolay olduğunu göreceklerdir, filtre olmazsa her gün %20'lik su değişimi yapılmalıdır Yalnız unutulmamalıdır ki ne kadar iyi filtrasyon olursa olsun haftada bir %20lik değişim gereklidir Kuvvetli akıntılar yaratan filtreler kullanılmamalıdır, kullanılır ise de musluk veya benzeri bir parça ile akıntı yavaşlatılmalıdır %100lük su değişimleri yapılmamalıdır aksi taktirde su biyolojisi kaybolacaktır Eklenecek suda bulunan klor ve kloramin bekletilip havalandırılarak giderilmelidir, mümkünse klor giderici ürünler kullanılmalıdır Destile su kullanılmamalıdır pH 65 - 75 arasında nötre yakın olmalıdır.

Meksika Semenderi (Ambystoma mexicanum)

Kum: Eğer tabanda kum kullanılacaksa iri taneli kullanılmalıdır Küçük taneli kumlar beslenme esnasında yutulabilir Bazı hobiciler dibi kumsuz bırakırken bazıları ise bunun axolotları strese sokacağını düşünmektedir

Sıcaklık ve Işık: Akvaryum serin ve doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde bulunmalıdır Su serin, 14 -20°C arası tutulmalıdır ve asla 24°C'yi geçmemelidir Özel bir ışık gereksinimi yoktur Akvaryumda ışık almayan bazı bölmeler oluşturulması onları mutlu edecektir

Beslenme:
Axolotllar doğada salyangozlar, kurtlar, kabuklular, küçük balıklar ve küçük amfibilerle beslenirler Akvaryumlarda artemia, ince kıyılmış yürek veya karaciğer, kültür ortamında üretilmiş solucanlar, kan kurtları, palet balık yemleri ile beslenebilirler En iyisi çeşit çeşit bu yemlerin herbirinden vermektir Yenilmeyen yemler tanktan uzaklaştırılmalıdır

Karada Yaşayan Axolotllar: Axolotllar bazen metamorfoz geçirip karaya adapte olurlar Metamorfozun oluştuğu şartlar uygunsuz şartlardır Su şartların değiştirilmesi veya tiroit hormonu verilmesi sonucu metamorfoz gerçekleşebilir Karasal yaşama ayak uyduran bir axolotlin bakımı elbetteki çok daha farklıdır Metamorfoza teşvik kesinilikle önerilmez, hem canlının ömrünü kısaltır hem de oldukça stres yaratırAxolotllerin kendilerini yenileme özelliklerinden dolayı laboratuvarlarda üzerlerinde çalışılmaktadır ve kolayca üretilmektedir Ne yazık ki vahşi axolotlların sayısı yerel olmayan yırtıcıların bölgeye getirilmesi ve kirlilik yüzünden azalmıştır ve soyu tehlike altına girmiştir

Uzayliya benzeyen ve Meksikalı yürüyen balık ya da Meksikalı su canavarı ismiyle de bilinen Axolotl semender (Ambystoma mexicanum), suların kirlenmesi ve doğal ortamın imha edilmesi yüzünden nesli tükenmekle karşı karşıya. 1998 yılında bir mil karede 1500 yaşarken şimdi sayısı 1 mil karede sadece 25’e düştü. Yerli olmayan Asyalı sazan balığı ve Afrikalı tilapia balığının Axolotl yavrularını yemesi büyük sorun oluşturuyor.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
runeşya - avatarı
runeşya
Ziyaretçi
22 Temmuz 2015       Mesaj #2
runeşya - avatarı
Ziyaretçi
53a08ae2de9b97ec6d6b4235
Aksolotl (Ambystoma mexicanum), kaplan semenderi grubuna ait Meksika köstebek semenderlerinin en tanınmışlarındandır.

Sponsorlu Bağlantılar
Bu türün larvaları metamorfoz geçiremezler, bu sebepten yetişkinleri suda yaşar ve solungaçları vardır. Bu türün çıkış yeri Mexico City yakınlarındaki bir göldür.

Aksolotllar vücutlarının çeşitli parçalarını ve uzuvlarını yeniden üretebilme yeteneğine sahip olduğundan, kolay üretildiğinden ve embriyolarının büyük oluşundan dolayı bilimsel araştırmalarda yaygın olarak kullanılır. Pek çok ülkede ise ev hayvanı olarak yetiştirilmektedir.

Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
30 Mayıs 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Pembe Meksika Semenderi

Meksika Semenderi (Ambystoma mexicanum)

Semenderler ailesinin en sevimli ve naif üyelerinden olan pembe ve beyaz renkleri bulunan ve Meksika da pembe yürüyen balık olarak bilinen bu tatlı canlı bir tür semender.
Bu pembe semenderlerin ilginç özelliklerinden biri kopan bir uzvunu yenileyebilmesi. Kertenkelelerin kuyruğunu yenilemesi gibi bu semender de kopan kolunu, bacağını ya da kuyruğunun yerine yenisini çıkartabiliyor. Meksikada yaşayan bu canlı bir tür anfibidir (iki yaşamlı) yani ömrünün yarısını suda, yarısını karada geçiriyor bu yüzden iki yaşamlı. Neotenik olmalarından dolayı larva evresinden sonra metamorfoz geçirmezler. Eğer metamorfoz geçirmeye zorunlu kalırlarsa, ömürleri kısalabilir. Ancak bu sevimli canlının nesli tükenme riskiyle karşı karşıya.


SEMENDERLER NASIL SOLUNUM YAPARLAR

Semender ailesi üyelerinin solunum tarzlarında büyük ayrılıklar vardır. Larvaların, solungaçları sayesinde yaşamalarına karşılık, bazı ergin semenderlerin akciğerleri vardır, başkalarının balıklar gibi solungaçları bulunur, akciğeri de, solungacı da almayan daha başkaları ise derileri ve ağızları ile boğazlarının zarı yoluyla solunurlar.
«Mağara - semenderigiller» den bilimsel adı «Necturs maculosus» olan bir Kuzey Amerika türü île tek tük birkaç başka semender erginleştikten sonra da solungaçlarını muhafaza ederler. Ovalardaki akarsularda, hatta göllerde yaşayan bu semenderler bazen 30 santimden uzundur. Ana dalları kılımsı liflerle kaplı olduğundan solungaçlarının kürkü gibi bir görünüşü vardır. Kan, minik kılcal damarlar yoluyla bu liflere kadar gelmekte, sudaki oksijen de gene burada kana geçmektedir. Döküntü maddeleri de gene aynı lifler yoluyla vücuttan atılmaktadır. Suyunun oksijeni az batak göllerde yaşayan semenderlerin solungaçları, hızlı akımlı ve bol havalanan dağ akarsularında yaşayanlarınkinden daha çapraşıktır. Göl yerlisi semender'in sırtında ve kuyruğunda soluk almasını kolaylaştırdığı sanılan bir yüzgeç bulunur. Zira semenderlerin solungaçlarından başka, derileri yoluyle de solunduklarını gördük.

Alçak alanlardaki akarsularda, havuzlarda ve göllerde yaşayan semenderlerden banları solungaçlarını kaybederler, daha başkaları aksine solungaçlarını muhafaza ederler. Kuzey Amerika'da yaşayan 40 santim uzunluğundaki «gizli solungaçlı semender» in (Cryptobranchus alleganiensis) lârvalığında solungaçları vardır, fakat bunları kısa bir süre sonra kaybeder ve yerlerinde sadece bir yarık kalır. Yetişkin gizli solungaçlı semender*in akciğerleri varsa da, soluk almak için daha ziyade derisinden yararlanır. Bunun gibi,
»Kongo yılan balığı» veya asıl adiyle «iki soluklu semender» de (Amphiuma means) solungaçlarını kaybettikten sonra, bunların yerindeki yarıkları muhafaza eder. 76-89 santim uzunluğunda olan, ender hallerde uzunluğu 1 metreyi bEe bulan bu türün sırtı siyahımsı-kahverengi üzerinde yeşil parıltılı, karın bölgesi daha açık renktir. Bu tür Birleşik Amerika'nın güney doğusundaki bataklıklarda görülür. «Deniz - kızı semendergiller» veya öbür adiyle «siren» lerde (Pseudobranchus) solungaçlar başın dışında olup semender'in hayatı süresince kaybolmazlar. Deniz kızı semendergillerin başlıca türü «çamur semenderi» (Siren lacertina), 65-75 santim uzunluğunda olabilen beyaz lekeli bir siyah semenderdir. En çok bataklıklarda yaşamakta olup sudan pek ender olarak ve ancak kısa süreler için çıkar.
«Küt-ağızngiller» den bazı dillerde «kaplan semenderi» (Amblostoma tigrinum) denilen türler, solungaçlarını kaybedebilir veya kaybetmeyebilirler. Bunlardan Kuzey «Batı kaplan semenderi» (Ambylstoma tigrinum melanosticum) denilen bir türün henüz larva görünüşündeyken ürediği dikkati çekmiştir. Meksiko şehri çevresindeki göllerde rastlanan benzer larvalara Aztek lisanından alınma «aksoloîl» adı takılmıştır. Bu yaratıklar öylesine ilgi uyandırmışlardır ki, bütün kaplan semenderi larvalarına «aksolotl» denilmektedir. Meksika göllerinin bazı aksolotlian solungaçlarım kaybedip karaya çıkmakta ve akciğeriyle soluk alıp verebilmektedir. Fakat oksijeni emen nemli derileri akciğerlerin çalışmasına yardım etmektedir.

Kuzey Amerikandaki adi semenderler'den birçoğunun, meselâ «kırmızı sırtlı semender» in (Plethodon cinereus), «çamurlu semender» in (Plethodon glutinosus) ve «ağaç semenderi» nin (Aneides lugubris) hiç akciğeri yoktur. Bu gibi hayvanlar derileri veya hava ile temasta olan başka vücut dokuları yoluyla solunum yaparlar.
Hızlı dağ akarsularının bol oksijenli sularında yaşayan semender daha çok dertleriyle solunum yaptıklarından ne solungaca, ne de akciğere ihtiyaç duyarlar. Hatta akciğerler onlar için bir yüktür, zira bu organlar hava ile dolduğu zaman, semenderler nehirlerin dibindeki av alanlarında kalmakta güçlük çekeceklerdi.
Bazı akciğersiz semenderler suya hiç girmezler. Yukarıda adı geçen kırmızı sırtlı semendere çamur semenderler suyun içinde kalmaya zorlansalar, boğulmanın önüne geçemezler.

-Derlemedir-
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

22 Aralık 2016 / kompetankedi Tarih
7 Mayıs 2014 / _EKSELANS_ Zooloji
24 Nisan 2009 / bi quan Zooloji
18 Eylül 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular