Arama

Yaguarundi (Puma yaguarondi)

Güncelleme: 21 Temmuz 2013 Gösterim: 1.180 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
21 Temmuz 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Yaguarundi
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Puma yaguarondi

Yaguarundi (Puma yaguarondi), kedigiller (Felidae) familyasının Güney Amerika'da yaşayan bir üyesi.

Özellikleri
Yaguarindiler uzun kuyruklu, kısa bacaklı kedilerdir. Vücutları 65 cm (+45 cm kuyruk) uzunluğunda olur. İki farklı renk varyasyonları vardır; bazıları gri tüylü, bazıları kırmızımsı kahverengi tüylü olurlar. Eskiden bu ayrı renklerinden dolayı, iki ayrı tür olarak sınıflanırlardı, ama daha ayrıntılı araştırmalardan sonra, iki renk varyasyonun da birbirleriyle çiftleştikleri ve kardeş yavruların bazılarının kırmızı ve bazılarının ise gri olabildikleri ortaya çıkmıştır.

Yaşam alanı
Yaguaundi Güney ve Kuzey Amerika'nin, Teksas'dan Uruguay ve Bolivya'ya kadar varan bir coğrafyanın tropik ve subtropik bölgelerinde bulunur. Az ağacı olan ormanlar, çalılık alanlar ve ormanların kenarları gibi farklı alanlara ayak uydurmuştur. Tamamen bitkisiz açık alanlarda ya da yağmur ormanlarında pek sık rastlanılmaz.

Yaşam şekli
Yaguarundi, geceleri aktif bir avcı olarak, kemiriciler, tavşanlar, kuşlar ve sürüngenleri avlar. Zarif vucudu ile çalıların arasında sessizce dolaşabilir. İsterse tırmanabilir de, ama bu kabiliyetini sadece zor durumlarda kullanır. Çok iyi bir yüzücüdür, ve bazı bölgelerde hatta balık avcılığı üzerine uzmanlaşmıştır.

Gebelik 65 gün sürer ve sonunda 2-3 yavru dünyaya gelir. Yaguarundiler genelde senede iki kez yavrularlar.
Sınıflandırma

Eski sınıflandırmalarda Yaguarundiler, Herpailurus adında ayrı bir cins olarak kabul edilirlerdi. Modern moleküler genetik araştırmalardan sonra artık puma cinsine ait olduğu kabul edilmektedir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

19 Kasım 2015 / YaKaMoZcuk Genel Galeri
20 Kasım 2012 / Gabriella Zooloji
16 Ağustos 2008 / YagmurTanesi Astroloji/Fallar
11 Ocak 2015 / _AERYU_ Taslak Konular