Arama

Lokavt Nedir? Lokavt Hakkında

Güncelleme: 16 Kasım 2017 Gösterim: 21.216 Cevap: 6
SaKLI - avatarı
SaKLI
VIP VIP Üye
22 Şubat 2008       Mesaj #1
SaKLI - avatarı
VIP VIP Üye
Lokavt Nedir

Sponsorlu Bağlantılar
2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'na göre: Madde 26-İşyerinde faaliyetin tamamen durmasına sebep olacak tarzda, işveren veya işveren vekilinin kendi teşebbüsü ile veya bir işveren kuruluşunun verdiği karara uyarak işçilerin topluca işten uzaklaştırılmalarına denir. Toplu iş sözleşmesi sırasında uyuşmazlık çıkması ve işçi sendikası tarafından grev kararı alınması halinde bu kanun hükümlerine uygun olarak yapılan lokavta, kanuni lokavt denir.
Kanuni lokavt için aranan şartlar gerçekleşmeden yapılan lokavta, kanun dışı lokavt denir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 7 Şubat 2016 12:15
..
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Ekim 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Grev; işçilerin işverene isteklerini kabul ettirmek ve ona bu yönde baskı yapmak için aralarında verdikleri karar doğrultusunda topluca işi bırakmalarıdır.
Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde işçilerin iktisadi ve sosyal durumlarıyla çalışma şartlarını korumak veya düzeltmek amacıyla bu Kanun hükümlerine uygun olarak yapılan greve kanunî grev denilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Lokavt; işyerinin veya işyerlerinin kapatılarak işçilerin işine son verilmesi demektir.
Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması ve işçi sendikası tarafından grev kararı alınması halinde bu Kanun hükümlerine uygun olarak yapılan lokavta kanunî lokavt denilir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Ekim 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Lokavt


Lokavt, grev'e çıkan işçileri işverenin topluca işten uzaklaştırması. Lokavt işçilerin işten çıkarılması değil, işveren tarafından çalıştırılmamasıdır. Lokavt süresince işçilerin iş sözleşmeleri askıda kalır. 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasasına göre, işyerinde faaliyetin tamamen durmasına sebep olacak tarzda, işveren veya işveren vekilinin kendi teşebbüsü ile veya bir işveren kuruluşunun verdiği karara uyarak işçilerin topluca işten uzaklaştırılmalarına denir. Toplu iş sözleşmesi sırasında uyuşmazlık çıkması ve işçi sendikası tarafından grev kararı alınması halinde bu kanun hükümlerine uygun olarak yapılan lokavta, kanuni lokavt denir. Kanuni lokavt için aranan şartlar gerçekleşmeden yapılan lokavta, kanun dışı lokavt denir.

1961 Anayasasında yer verilmeyen lokavt kurumuna 1982 Anayasasında yer verildi. Lokavt grev gibi uluslararası kabul gören ve hak olarak kabul edilen bir uygulama değildir. Uluslararası Çalışma Örgütü ILO grevi bir hak olarak kabul ederken lokavta yer vermemiştir.

2822 Sayılı Yasaya göre aşağıdaki işlerde lokavta başvurulamaz:
Grev ve lokavtın yasak olduğu işler :
a.Can ve mal kurtarma işlerinde,
b.Cenaze ve tekfin işlerinde,
c.Su, elektrik, havagazı, termik santralleri besleyen linyit üretimi, tabi gaz, petrol sondajı, üretimi, tasfiyesi, dağıtımı ....
d.İlaç imal eden işyerleri hariç olmak üzere, aşı ve serum imal eden müesseselerle, hastane, klinik, sanatoryum, prevantoryum, dispanser ve eczane gibi sağlıkla ilgili işyerlerinde,
e.Eğitim ve öğretim kurumlarında, çocuk bakım yerlerinde ve huzurevlerinde,
f.Mezarlıklarda,
g.Mili Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca doğrudan işletilen işyerlerinde, grev ve lokavt yapılması yasaktır.

Savaş halinde, genel veya kısmi seferberlik süresince grev, lokavt yapılamaz. Yangın, su baskını, toprak veya çığ kayması veya deprem gibi hayatı felce uğratan felaketler hallerinde Bakanlar Kurulu, bu hallerin vuku bulduğu yerlerle sınırlı olmak üzere ve bu halin devamı süresince yürürlükte kalmak üzere gerekli gördüğü işyeri veya işkollarında grev ve lokavt yasağı kararı alabilir. Yasağın kaldırılması da aynı usule tabidir. Başladığı yolculuğu yurt içindeki varış mahallerinde bitirmemiş deniz, hava, kara ulaştırma araçlarında grev ve lokavt yapılamaz.



Vikipedi
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
LOKAVT a. (ing. lock-out). Bir işyerinin, işverenin girişimiyle geçici bir süre için kapatılması. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Çoğu durumda lokavt, çalışanlann grev hakkına karşılık işverenlerin kullandıkları bir silahtır. Toplu iş sözleşmesi, Grev ve lokavt kanunu lokavtı, "işyerinde faaliyetin tamamen durmasına sebep olacak tarzda, işveren veya işveren vekili tarafından kendi teşebbüsü ile veya bir iş veren kuruluşun verdiği karara uyarak işçilerin topluca işten uzaklaştırılması" biçiminde tanımlamıştır. Toplu iş sözleşmesi sırasında uyuşmazlık çıkması ve işçi sendikası tarafından grev kararı alınması durumunda, bu yasa kurallarına uygun olarak yapılan lokavt, yasaldır. Yasanın aradığı koşullar gerçekleşmeden yapılan lokavt ile, siyasal amaçlı lokavt, genel lokavt ve dayanışma lokavtı ise yasadışı sayılır.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Şubat 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
lokavt
isim İngilizce lock-out
  • İş verenin işçileri topluca işten uzaklaştırma veya işten çıkarma kararı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Şubat 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
lokavt ingilizcesi
  • lockout (by an employer).
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Kasım 2017       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı

Lokavtın Tanımı!


İş hukukunda lokavt, işyerinde faaliyetin tamamen durmasına sebep olacak tarzda işveren veya işveren vekili tarafından kendi teşebbüsü ile veya bir işveren kuruluşunun verdiği karara uyarak işçilerin topluca işten uzaklaştırılması olarak tanımlanır.

Lokavt İlkeleri!

  • İşçilerin topluca işten uzaklaştırılmaları.
  • İşçileri işten uzaklaştırma nedeniyle işyerinde faaliyetin tamamen durma noktasına gelmesi.
  • İşçileri işten uzaklaştırmanın işveren veya işveren vekili tarafından kendi girişimi ile veya ilgili işveren kuruluşunun aldığı karar doğrultusunda yapılması.

Kanuni Lokavt!


Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması ve işçi sendikası tarafından grev kararı alınması halinde bu kanun hükümlerine uygun biçimde yapılan lokavt ise kanuni lokavt olarak tanımlanır.

Kanuni Lokavt İlkeleri!

  • Mesleki amaç.
  • Kanunda ön görülen yönteme uygunluk.
  • Lokavt yasağı veya engeli bulunmaması.

Benzer Konular

30 Ağustos 2012 / ThinkerBeLL Coğrafya
21 Ağustos 2011 / Misafir Din/İlahiyat
30 Mayıs 2015 / ahmetseydi Taslak Konular