Arama

Gabin (Nispetsizlik)

Güncelleme: 27 Ocak 2009 Gösterim: 6.629 Cevap: 0
gzm1984 - avatarı
gzm1984
Ziyaretçi
27 Ocak 2009       Mesaj #1
gzm1984 - avatarı
Ziyaretçi
V.GABİN(NİSPETSİZLİK)
İki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde karşılıklı edimler(ivazlar) arasında, taraflardan birinin müzayaka(darda kalma) halinden, tecrübesizliğinden yada düşüncesizliğinden (hiffetinden) istifade edilerek oluşturulan açık oransızlığa gabin(nispetsizlik, aşırı faydalanma) denir.
Sponsorlu Bağlantılar

1-Gabinin Şartları: Gabinin objektif şartı karşılıklı edimler arasında açık bir nispetsizlik(oransızlık) bulunmasıdır. Gabinin sübjektif şartı ise edimler arasındaki açık nispetsizliğin bu nispetsizlikten zarar gören tarafından “müzayaka halinden” yada “tecrübesizliğinden” yada “hiffetinden”(düşüncesizliğinden) yararlanılarak yaratılmış olmasıdır.

2-Gabinin Sonuçları: Bir sözleşmenin gabine maruz kalması halinde gabin nedeniyle zarara uğrayan taraf 1 yıl içinde bu akdi feshetmek hakkına sahiptir. (Nispi butlan). Gabin bir irade fesadı hali değildir.
Not: Hata, hile, ikrah, gabin nispi butlanla sakattır. Hukuki işlemi yapan kişi tam ehliyetsizse, geçerlilik şartı olarak şekil aranan hallerde şekle uyulmamışsa, işlem muvazaalı ise, işlemin konusu hukuka, ahlaka, kişilik haklarına aykırı ise ve işlemin konusu başlangıçta objektif olarak imkansızsa söz konusu işlem mutlak butlanla sakat olur.

Benzer Konular

30 Temmuz 2011 / Jumong Sinema ww