Arama

Peygamberimizin Çocukluk ve Gençlik Yıllarındaki Erdemli Davranışları

Güncelleme: 1 Aralık 2011 Gösterim: 29.906 Cevap: 1
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
2 Nisan 2010       Mesaj #1
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin, çocukluğu ve gençliği temiz ve iffetli bir şekilde geçmiştir. Gerek O’nun üstün seciyelerle donatılmış olması ve gerekse ilâhî gözetim ve koruma altında bulunması sebebiyle, O’nun bütün hayatı gibi gençliği de bizim için en güzel örnektir. O, peygamberlikten sonra nasıl bir ahlâka sahipse, kırk yaşından önceki hayatı da öyle temiz ve nezih bir ahlaka sahipti.
Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem, bi’setinden evvel ticaret kervanlarıyla yolculuklara çıkıyor ve ortaklık şeklinde ticarî faaliyetlerde bulunuyordu. Hayatın pek çok alanında olduğu gibi, bu alanda da örnek bir şahsiyetti.
Sponsorlu Bağlantılar
Abdullah bin Ebi'l-Hamsa, Peygamberimizle olan ticarî bir hatırasını şöyle anlatmaktadır:
Rasulullah sallallahu aleyhi ve selleme daha bi'set (peygamberlik) gelmezden önce O’ndan bir şey satın almıştım. O alışverişten ona hâlâ bir miktar (borç) bakiyesi kalmıştı. Ben o kalanı, kendisine yerinde vermeyi vaad ettim. Ama bunu unuttum. Üç gün geçtikten sonra hatırladım, geldiğimde o hâlâ (sözleştiğimiz) yerindeydi. "Ey genç! Bana meşakkat verdin, ben üç gündür burada seni bekliyorum" buyurdular. (Ebu Davud, Edeb 90, (4996).
Peygamberimiz ticarî işlerinde hesabını doğru tutar, hiçbir kimseye haksızlık etmezdi. Peygamberliğinden önce kendisiyle alışveriş yapanlar, yaptıkları alışverişten çok memnun kalırlardı.
Sâib ibnu Ebi's- Saîb anlatıyor: Rasulullah sallallahu aleyhi ve selleme geldim. Beni, O'na zikredip hakkımda methüsenada bulunarak tanıtmaya başladılar. Bunun üzerine Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem : "Ben onu sizden iyi tanırım" buyurdu. Ben hemen atılıp: "Annem, babam sana kurban olsun" dedim. "Doğru söyledin, zira sen benim ticaret ortağım idin, sen ne iyi ortaktın. Senden ne bir itham görmüştüm, ne de seninle bir münakaşa yapmıştık." (Ebu Davud, Edeb 20, (4836); İbnu Mace, Ticaret 63, (2287).
O, el-Emîn Lakabı İle Bilinirdi
Hacer-i Esved’in yerleştirilmesi konusu ihtilafa yol açmış ve neredeyse kan dökülecekti. Ebu Ümeyye ibni Muğîre: “Yarın sabah Safa kapısından ilk olarak kim girerse, o bizim aramızda hakem olsun.” dedi. Teklif yerinde bulundu ve kabul edildi. Sabahleyin Kureyş’in önde gelenleri ilk giren kişiyi merakla bekleşmeye durdular. Hazreti Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemi görünce sevindiler. Çünkü O’nun doğruluğuna ve güvenilirliğine asla şüpheleri yoktu. O’na el-Emin diyorlardı. Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemi çağırdılar ve meseleyi kendisine arz ettiler. Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem, orada bulunanlara hemen bir sergi/yaygı getirmelerini söyledi. Onlar da sergi/yaygıyı getirdiler. Her kabileden bir temsilci seçti. Kendisi Hacer-i Esved’i yaygının üzerine koydu. Seçtiği adamlara yaygının uçlarından tutmalarını söyledi. Böylelikle taşı yerine koyma işi, bütün kabilelerin katkısıyla gerçekleşmiş oldu. Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin feraseti ile mesele kan dökülmeden halledildi. Evet, O gençliğinde böyleydi ve güvenilir bir gençti. Pek çok beşerî duyguları, feverana hazır vaziyette bekleyen bir gencin güvenilir olması ve hakem kabul edilmesi, bizim gençlerimiz için önemli bir davranış modelidir.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Aralık 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hz.Muhammed'in Çocukluğu
*Hz. Muhammed Aile Büyüklerini Sever ve Sayardı.
Sponsorlu Bağlantılar
*Hz. Muhammed Kötü Davranışlardan Kaçınırdı.
*Hz. Muhammed Haksızlıklara Güzel Bir Tavırla Karşı Çıkardı.
*Hz.Muhammed temiz ve iffetli biriydi
*Hz.Muhammed nezih bir ahlaka sahipti.
*Hz.Muhammed güvenilir bir kşiliğe sahirti.
*Hz.Muhammed kötü hallerden bütünüyle uzak kaldı.
*Hz.Muhammed kim gülerse güler,kim ağlarsa oda ağlardı.
*Hz.Muhammed 1 söz verdi ise her zaman tutardı
meloş akdenozil

Benzer Konular

9 Şubat 2014 / Misafir Soru-Cevap
12 Ekim 2011 / Misafir Sağlıklı Yaşam
4 Mart 2012 / bse_nr Soru-Cevap
16 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular