Arama

Lihye-i Şerife (Sakal-ı Şerif)

Güncelleme: 24 Aralık 2011 Gösterim: 5.613 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
15 Nisan 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Lihye-i Şerife (Sakal-ı Şerif)
MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Lihye-i Şerife, Peygamberimizin sakal kıllarını ifade için kullanılır. Hz. Peygamber'in sakal traşı sırasında alınmış ve zama­nımıza kadar muhafaza edilmiştir. Her yıl Ramazan ayının Kadir gecesinde camilerde cemaate gösterilir. Lihye-i Şerife, halk arasında sakal-ı şerif diye de anılmaktadır.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
CeLebRindaL - avatarı
CeLebRindaL
VIP why did you go why
24 Aralık 2011       Mesaj #2
CeLebRindaL - avatarı
VIP why did you go why

LİHYE-İ ŞERİF:
Peygamberimiz Hz. Muhammed'e (A.S.M.) âit sakaldan bazıları. Sakal-ı Şerif.(Lihye-i Şerife hakkındaki suali münasebetiyle diyorum ki: Hadisçe sabittir ki, Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm'ın Lihye-i Saadetinden düşen saçların taneleri mahduttur. Otuz kırk tane veya elli altmış tane gibi az bir miktarda iken, binler yerde Lihye-i Saadetin saçları bulunması, beni bir zaman çok düşündürdü.
Sponsorlu Bağlantılar

O vakit hatırıma gelmiş ki: Lihye-i Saadet, yalnız Lihye-i Şerif'in saçlarından ibaret değil, belki re's-i mübarekinin traş oldukça hiçbir şeyini kaybetmiyen Sahabeler, o nurlu ve mübarek ve daimî yaşayacak saçları muhafaza etmişler. Onlar binlerdir. Şimdiki mevcuda müsavi gelebilirler. Yine o vakit hâtırıma geldi ki: Acaba her câmide bulunan, sened-i sahih ile bu saç Hazret-i Risalet'in saçı olduğu sabit midir ki, ona karşı ziyaret mâkul olabilsin?

Birden hâtıra geldi ki: O saçların ziyareti, vesiledir. Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm'a karşı salâvat getirmeye sebeb ve bir hürmet ve muhabbete medardır. Vesilelik ciheti o şeyin zâtına bakmaz, vesilelik cihetine bakar. Onun için eğer bir saç hakiki olarak Lihye-i Saadet'ten olmazsa, madem zâhir hale göre öyle telâkki edilmiş ve o vesilelik vazifesini yapıyor ve hürmete ve teveccühe ve salâvata vesile oluyor; kat'i sened ile o saçın zâtını teşhis ve tâyin lâzım değildir.

Yalnız, aksine kat'i delil olmasın, yeter. Çünki: Telâkkiyat-ı âmme ve kabul-ü ümmet, bir nevi hüccet hükmüne geçer. Bazı ehl-i takva böyle işlerde, ya takva veya ihtiyat veya azimet noktasında ilişseler de, hususi ilişirler. Bid'a da deseler, bid'a-i hasene nev'inde dâhildir. Çünki: Vesile-i salâvattır. L.)
O Kadar Kalabalik ki Yalnizligim..

Benzer Konular

28 Aralık 2009 / Gabriella Asker tr
15 Ekim 2018 / asla_asla_deme Hz. Muhammed
20 Kasım 2015 / Misafir Soru-Cevap
5 Şubat 2016 / Safi X-Sözlük