Arama

Apache Web Server Kurulumu

Güncelleme: 12 Ağustos 2018 Gösterim: 23.898 Cevap: 0
hellboy726 - avatarı
hellboy726
Ziyaretçi
25 Aralık 2006       Mesaj #1
hellboy726 - avatarı
Ziyaretçi

Giriş

Ad:  apache.JPG
Gösterim: 114
Boyut:  14.8 KB
Bugün internette web sunucuların %60'ını Apache oluşturmaktadır. Sağlamlık, güvenilirlik ve yüksek performansın yanı sıra Apache'nin bu yaygınlığının en önemli nedenleri de çok esnek olmasıdır. Gereksinimlere göre Apache'ye birçok modül eklenerek web üzerinde hemen her uygulama gerçekleştirilebilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Çok çeşitli sayıdaki Apache modülleri arasından mod_php4, mod_ssl, mod_gzip modüllerinin eklenmesi ile Apache'nin kurulumu anlatılmaktadır. Gelecek sürümlerde dokümana başka Apache modüllerinin de (frontpage uzantıları, mod_dav, mod_bandwidth, vb) eklenmesi düşünülmektedir.

Ssl (secure socket layer), internet üzerinde şifrelendirilmiş veri alışverişi için kullanılan bir protokoldür. Şifreli veri alışverişi özellikle e-ticaret uygulamalarında "olmazsa olmaz" bir konuma sahiptir.

Php (php hypertext preprocessor), web sunucu üzerinde işlenip html içine gömülen bir script dilidir. Özellikle web üzerinde veritabanı uygulamaları geliştirilmesinde kullanılması yaygındır. Hemen her tür veritabanı sunucusuna (MySQL, Interbase, Sybase, Oracle, ...) erişim için kullanılabilmektedir. Apache-Php-MySQL üçlüsü internette çok yaygın kullanılan bir standart haline gelmektedir. Birçok farklı program ile kullanılabilen php, bu dokümanda MySQL, OpenLDAP, GD, Imap, MM ve Curl destekli olarak derlenecektir. Farklı programların desteği verileceği zaman da kurulum mantığı aynıdır.

Mod_gzip, IETF (Internet Engineering Task Force) içerik kodlama standartlarına göre web sayfalarının gzip ile web sunucunuz tarafından sıkıştırılarak kullanıcının browser'ına gönderilmesini sağlamaktadır. 1999'dan beri piyasaya çıkan tüm browser'lar gzip desteklemektedir, herhangi bir ek program yüklenmesine gerek yoktur. Mod_gzip, özellikle yazı ve makaleler gibi çok sıkıştırılabilen dosyaları kullanıcının hem çok daha hızlı çekebilmesini, hem de çok daha az bant genişliği harcamasını sağlamaktadır.

Kurulum /usr/local dizinine yapılmaktadır. İlgili programların opsiyonları değiştirilerek başka bir dizine de kurulum yapılabilir.

1.1 Neler gerekiyor?


Kuruluma başlamadan önce aşağıdaki programların elinizde bulunması gerekir.

Apache
Welcome! - The Apache HTTP Server Project
OpenSSL
OpenSSL: The Open Source toolkit for SSL/TLS
Php
PHP: Hypertext Preprocessor
Mod_ssl
mod_ssl: The Apache Interface to OpenSSL
Mod_gzip
remotecommunications.com
MySQL
MySQL AB :: The world's most popular open source database
OpenLDAP
OpenLDAP, Title
GD
GD Graphics Library
Imap
UW IMAP software--IMAP Information Center
MM
OSSP: OSSP mm
Curl
cURL and libcurl


1.2 Bu dokümanın yeni sürümleri


Apache Kurulumu dokümanın yeni sürümleri düzenli olarak linux@linux.org.tr e-posta listesinde duyurulacak ve Türkiye Linux Kullanıcıları Derneği'nin web sitesine (www.linux.org.tr) gönderilecektir.

Dokümanın en son sürümü HTML olarak Apache Kurulumu [Ssl - Php4 (MySQL - OpenLDAP - OpenSSL - GD - Imap - MM - Curl) - Gzip] adresinden alınabilir.

1.3 Kopyalama hakkı engel-le-ne-mez! (slogan tonunda söylenecek)
Bu doküman GNU Serbest Belge Lisansı'na (GFDL) sahiptir.

1.4 Görüşler, sorular, ...
Dokümanla ile ilgili her türlü görüşleriniz ve sorularınız için benimle dfisek@fisek.com.tr adresinden bağlantı kurabilirsiniz. Dokümanda bir hata bulduğunuzda bunu bana haber verirseniz, dokümanın bir sonraki sürümünde bunu düzeltebilirim. Dokümanla ilgili her türlü mesaj, sekiz gözle beklenmektedir.

Son düzenleyen Safi; 12 Ağustos 2018 23:57

Benzer Konular

26 Eylül 2008 / hellboy726 Bilgisayar
14 Şubat 2013 / _Yağmur_ Bilgisayar
6 Temmuz 2009 / UnknowN Bilgisayar
20 Ekim 2010 / _Yağmur_ Tarih
3 Temmuz 2013 / Mira Bilgisayar