Arama

Ebu Leheb

Güncelleme: 17 Kasım 2015 Gösterim: 27.358 Cevap: 1
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
6 Temmuz 2011       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Ebu Leheb (Arapça anlamı alevlerin babası, ö. 624), tam adıyla Ebu Leheb bin Abdulmuttalip veya asıl adıyla Abduluzza, İslam dininin peygamberi Muhammed'in amcasıdır. Kureyş'in Abduluzzaoğulları kavmi adını bu kişiden almıştır. İslam dinine karşı olduğu için, Hz. Muhammed'e (SAV) karşıt bir tavır almıştır.
Kuran'da Tebbet sûresi Ebu Leheb'den bahseder ve bu sure Ebu Leheb'i kötüler niteliktedir. İslam dünyasınca düşman olarak kabul edilir. Bedir Savaşı'nın sonunda, 624 yılında ölmüştür ve cesedi Kalib Kuyusuna bırakılmıştır. Ebu Leheb alevlerin ya da alevli ateşin babası anlamına gelir. İsim benzerliği sebebiyle Ebu Cehille çok karıştırılır. Hz. Muhammed'e hem gizli davet hem de açık davet döneminde engel olmuştur. Hz. Muhammed'le arası kötü olduğu için Leheb suresi inmiştir. Bunu duyan Ebu Leheb; "Muhammed beni fena hicvetmiş." demiştir.
Bir söylentiye göre de Hz. Muhammed, Safa'da toplanan akrabalarına Müslümanlığın temel ilkelerini açıklar ve onları dine çağırırken, Ebu Lehep, Peygamber'e "Tebben-lek (kahrolasıca) bizi buraya bunun için mi topladın?" diyerek ağır hakaretlerde bulundu. Bunun üzerine Tebbed Suresi (Kuran 111.) indirildi ve Ebu Lehep ile karısı Cumeyl'in cehennemlik olduğu bildirildi. Ebu Leheb, Peygamber'e olan düşmanlığı yüzünden Hz. Muhammet'in kızları olan gelinlerini oğullarından boşattı. Bedir Savaşı'ndan kısa bir süre sonra çiçek hastalığından öldü. Kimse yaklaşmaya cesaret edemediğinden, kokuşan cesedi, oğulları tarafından hiçbir tören yapılmadan gömüldü.

Tebbet Suresi'nde Ebu Leheb

Kuran-ı Kerim'in 111. suresi olan Tebbet Suresi (aslı Mesed veya Leheb Suresi'dir), Ebu Leheb ve karısı için inmiştir. Yeğenine engel olduğu için o ve karısı bu surede şiddetli şekilde kınanmıştır. Müslümanlar tarafından cehennemde çok büyük bir azap göreceklerine inanılır ayrıca peygambere karşı gelenlerin ve onlara yardımcı olanların da aynı akıbete uğrayacaklarına inanılır.
Tebbet Suresi:
1. ayet: تَبَّتْ يَدَا أَبِي لَهَبٍ وَتَبَّ (Ebu Leheb'in elleri kurusun (yok olsun o), zaten yok oldu ya)
2. ayet: مَا أَغْنَى عَنْهُ مَالُهُ وَمَا كَسَبَ ( Ne malı ne de kazandığı onu kurtaramadı)
3. ayet: سَيَصْلَى نَارًا ذَاتَ لَهَبٍ (O, alevli bir ateşe girecektir)
4. ayet: وَامْرَأَتُهُ حَمَّالَةَ الْحَطَبِ ( Karısı da odun hamalı olarak )
5. ayet: فِي جِيدِهَا حَبْلٌ مِنْ مَسَدٍ (Boynunda da hurma lifinden bir ip olduğu halde)
Son düzenleyen Jumong; 17 Kasım 2015 13:28
Biyografi Konusu: Ebu Leheb nereli hayatı kimdir.
Misafirhalime - avatarı
Misafirhalime
Ziyaretçi
17 Kasım 2015       Mesaj #2
Misafirhalime - avatarı
Ziyaretçi
Tmm iyi bir bilgi vermişsiniz de orda peygamber efendimize sadece muhammet diye hitap etmeniz hiçte iyi olmamış oki bu dünya onun için yaratılmıştır siz ne hakla sadece muhammet yazıyorsunuz lütfen bu yanlısı düzeltin.
Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

23 Ağustos 2011 / ener Dinler Tarihi
4 Aralık 2012 / ThinkerBeLL Dinler Tarihi
17 Nisan 2018 / _Yağmur_ Dinler Tarihi
3 Kasım 2014 / Misafir Cevaplanmış
12 Şubat 2016 / Baturalp Dinler Tarihi