Arama

Japon Sanatları - Kabuki

Güncelleme: 10 Şubat 2016 Gösterim: 5.351 Cevap: 3
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
28 Haziran 2011       Mesaj #1
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Japon Sanatları - Kabuki
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

250px Kabukiza1044

Japonya'da bir kabuki tiyatro binası

Kabuki, bir Japon halk tiyatrosu türüdür. Onyedinci yüzyılın başlarında doğmuştur. Bu oyunun ilk temellerini aralarına güldürücü skeçler eklenen dans ve pandomim temsilleri oluşturuyordu.
Kabuki oyunlarını ilk kez sahneye koyan kişi antik Japon şintoist tapınağında dansçılık yapan Okuni'dir. İlk önceleri tapınakta doğan ve doğal olarak dinî unsurlar içeren Kabuki oyunları, zamanla din etkisinden kurtuldu ve tahrik edici dansların, hareketlerin, konuşmaların sergilendiği oyunlar hâline geldi. Bu nedenle Japonya'da 1629 yılıa gelindiğinde kadınların sahneye çıkması yasaklanmıştır. Kadınlara getirilen sahne yasağı nedeniyle kadın rollerinde, kılık değiştirerek sahneye çıkan erkekler kullanılmışsa da erotik sahnelerde iki erkeğin birbirine yakınlaşması ahlâk dışı sayıldığı için oyunlar 1652 yılında yasaklanmıştır.
Kabuki, dinî nitelikten uzaklaştıkça sahne diyaloglarına ve aksiyona önem verilmiş, işin içine drama da katılarak içerik bir diğer Japon halk tiyatrosu türü olan Noh'a oldukça benzetilmiştir. Fakat Kabukigeliştikçe, sahne ve perde yapısında değişiklikler oluşmuş, teknik bakımdan Noh ile oyunlarından kendini sıyırmıştır.

Erkek erkeğe sergilenen oyunlardan biri

375px Miyagawa Issho hand scroll

Bir Kabuki performansı

800px Kabuki performance J M W Silver

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Son düzenleyen AndThe_BlackSky; 25 Haziran 2013 14:55 Sebep: Sayfa düzeni
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
19 Eylül 2011       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Kabuki

Sponsorlu Bağlantılar
Kabuki, kukla tiyatrosu ve No ile birlikte, Japon tiyatro sanatının en gözde üç türünden biridir. Kökleri 17. Yüzyıl'ın başlarına dayanır. Çesitli dönemlerde kısa süreler için yasaklanmış, ancak halktan gördüğü ilgiyle devam etmistir. Özellikle 18. yüzyıl sonrası gördüğü ilgi artmıs, daha sonra da Japonya'nın en popüler tiyatrosu haline gelmistir. No gibi Kabuki tiyatrosu da sadece erkekler tarafından icra edilir. Sahne oldukça geniş ve gösterişlidir. Dekorlar abartılı ve No tiyatrosunun aksine gerçeğe yakındır. Kukla tiyatrosu eserleri genelde Kabuki oyunlarında da kullanılır. Maskeler, makyajlar, kostümler ve dekorlar alabildiğine renkli ve canlıdır. En çok sahnelenen Kabuki oyunlarından biri Yoşitune Senbon-zakura'dır (Yoşitune'nin 1000 Kiraz Ağacı). Oyunda hemen hemen hersey bulunur: Aşk, ihanet, kahramanlık, cinayet, büyü, romantizm...Kabuki tiyatrosu bugün Japonya'da en popüler tiyatro sanatı olarak izlenmektedir. 1980 ortalarından sonra yurt dışında, özellikle ABD'de büyük bir izleyici kitlesi oluşmustur. Bugün, Kabuki grupları her yıl ABD'ye turneler düzenlemektedir.


Tüm bu klasik tiyatro sanatlarının dışında, 20. Yüzyıl'ın başlarından itibaren, hem Japon dilinde yazılmış hem de yabancı dillerden çevrilmiş batı tarzı tiyatro eserleri de gelişti ve ilgi gördü. Bazı 20. Yüzyıl oyun yazarları, gerek modern psikolojiyi kullanıp klasik Japon hikayelerini yeniden yorumlayarak, gerekse Macbeth gibi klasik batı eserlerini Kabuki tiyatrosuna uyarlayarak, Japon tarzı ile batı tarzı karışımı eserler yaratmaya çalıştılar. Bunlardan en ünlüsü Mişima Yukio'nun Beş Modern No Oyunu adlı eseridir. Diğer önemli bir modern uyarlama ise, Kinoşita Cunci'nin eski halk hikayelerinden derlediği Yuzuru'dur (Alacakaranlıkta Turnalar).

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen AndThe_BlackSky; 25 Haziran 2013 14:53
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
5 Temmuz 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kabuki
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Japon tiyatro türü. Oyunda konuşmalar, ilâhiye benzer şarkılar ve baleyi andırır danslar birbirini izler. Kabuki, konularını halktan alır ve modern komedi ögeleriyle yoğurarak çok zengin ve gösterişli biçimde sahneye koyar. 17. yüzyılda bir rahibe tarafından ortaya konan oyunda, önceleri kadın rollerinde de tümüyle erkek oyuncular gözükürken, şimdi kadınlar da yer almaktadır. Geniş bir sahnede oynanır.
In science we trust.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KABUKİ a. (şarkı ve dans sanatı anlamında japonca söze.). Konuşmaların ve ahenkle ya da şarkıyla okunan bölümlerin birbirini izlediği ve arada danslı durakların yer aldığı japon tiyatro türü.

—ANSİKL. XVII. yy. başında, kadından sözlerce icra olunan oldukça açık saçık danslardan kaynaklanan kabuki, kısa sürede, sert bir baskının etkisi altında, yalnızca erkeklere özgü bir seyir sanatı durumuna geldi. Kadın rolleri uzman aktörlerce oynanmakta ve program hemen her zaman bir koregrafi parçası, bir kadın dansı içermekteydi. Geniş ölçüde kukla tiyatrosunu ( NİNGYO-CORURİ) taklit eden ve XVIII. yy. boyunca repertuvarını ve tekniğini ondan alıp uyarlayan kabuki, giderek kendisine özgü bir dramaturji geliştirdi. Bu dramaturji, özellikle Tsuruya Namboku’nun (1755-1829) fantastik tiyatrosuyla Kavatake Mokuami'nin (1816-1893) büyük bir ustalıkla sergilediği halk yaşamı sahnelerinde başlıca örneklerini buldu. Fakat, kabukide, yazar genellikle oyuncunun başarıyla oynayabileceği türden şeyler yazmakla yetinir, çünkü bu tiyatroda önemli olan oyuncudur. Uzun bir aile geleneği mirasına sahip ve çeşitli işleri yapabilecek yetenekte olan, bir dans sahnesinden bir burjuva ya da tarih dramına hiç kesintisiz geçebilen kabuki oyuncusu, göz alıcı ve renkli bir temsilin ortak noktasıdır. Oyuna eşlik eden müzik topluluğu, no tiyatrosununkine benzer bir topluluk ya da kukla tiyatrosundaki gibi şamisen çalan bir çalgıcı eşliğinde bütün rolleri okuyan bir şarkıcı olabilir.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

17 Temmuz 2010 / Misafir Edebiyat
28 Temmuz 2006 / Mystic@L Edebiyat
13 Ağustos 2008 / Misafir Edebiyat
15 Ağustos 2011 / Misafir Edebiyat
2 Ekim 2008 / KisukE UraharA Edebiyat