Arama

Bebek Gelişimi ve Beslenmesi

Güncelleme: 28 Ekim 2009 Gösterim: 54.513 Cevap: 12
JuNe - avatarı
JuNe
VIP WaMPiR
5 Şubat 2008       Mesaj #1
JuNe - avatarı
VIP WaMPiR

Bebek Gelişimi ve Beslenmesi5 yaş altındaki çocukların yüzde 25’inde beslenme eksikliği ve yüzde 15’inde de bebek ölümleri görülmektedir. İlk 6 ayda yapılan anne sütü ile beslenme bu ölümleri önemli bir oranda engellemektedir.
Sponsorlu Bağlantılar


Hastalıkları önlemesi, maliyetinin düşük olması ve atık bırakmaması nedeni ile anne sütü bebekler için en yararlı, ekonomik bir beslenme yöntemidir. Her zaman, temiz ve mikropsuzdur, kolaylıkla sindirilir, ishal, karın ağrısı, kabızlık daha az görülür, bağışıklık sistemini güçlendirir, kas ve kemik gelişimini artırır, bebeğin su ihtiyacını tam olarak karşılar, ayrıca su verilmesine gerek yoktur, anne sağlığını korur, meme ve rahim kanseri olma riskini azaltır ve en önemlisi bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar.


Anne sütü zamanında doğan her bebeğin normal gelişmesini sağlayan ilk 6 ay tek başına yeterli olan mucizevi bir besindir.Doğumdan hemen sonra ilk beş günde salgılanan koyu sarı renkteki süte kolostrum adı verilir.Kolostrumda bulunan enfeksiyon önleyici etmenler bebekleri enfeksiyondan ve alerjiden korumaktadır, olgun sütten daha fazla protein , barsağın olgunlaşmasını sağlayan büyüme faktörleri içerir, A,D,K,B12 vitaminlerinden ve Sodyum ve Çinko dan zengindir.Doğar doğmaz anne sütü alan bebeklerin gastrointestinal sistemleri hastalık yapan mikroorganizmalara karşı korunmuş duruma gelir. Bebeği dehidratasyona ve hipoglisemiye karşı korur. Kolostrum 5. günden sonra geçiş sütü halini alır ve 3. haftadan itibaren olgun süt özelliğini taşır. Olgun sütteki protein oranı bileşim açısından bebek için en ideal yapıya sahiptir.İnek sütünde eksik olan çoğu protein anne sütünde mevcut ve sindirimi kolay olan proteinlerdir ve büyümeyi düzenleyici etmenleri inek sütünden 30-40 kat daha zengindir. Yağ bileşimi de sindirimi kolay olan doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Beyin ve sinir dokusunun gelişimi için esansiyel yağ asitleri içerir ve inek sütünden 8 kat daha fazladır.
Anne sütünün üretiminin başlaması gebelik sırasında gerçekleşir ve doğum ile artar. Süt yapımı bebeğin doğru teknik ve sık aralıklarla emzirilmesi ile artar. Kadınların %99’u iki bebeği emzirebilecek kapasitede süt salgılar, doğumdan hemen sonra emzirilmeye başlanması devamı için önemlidir. Süt göğüslerde alveol adındaki süt bezlerinde yapılır ve kanallar yolu ile süt havuzlarında birikir. Bebek emdikte boşalma refleksi ile meme ucuna erişir.
Bebek Gelişimi ve BeslenmesiGenel olarak anne sütü ilk 6 ay için ideal bir besin kaynağıdır ve bu süre içerisinde su dahil hiçbir ek besin verilmemelidir. Fakat 6 aydan sonraki bebekler yalnızca anne sütüyle büyümelerini sürdüremezler ek gıdalara başlanması gerekir.
Eğer bebek anne sütü almıyorsa 4. ayda yumurta sarısı başlanır. Katı pişirilmiş yumurtanın sarısının önce 1/8'i sütle ezilerek verilir. Miktar yavaş yavaş artırılır.
5. ayda, 4. ayda verilen ek besinlere ilave sebze çorbasına başlanır. Mevsimine göre, patates, havuç, kabak veya ıspanak bebeğe verilebilir. Bir süre sonra bu çorbaya bir tatlı kaşığı bulgur veya pirinç eklenerek pişirilebilir.
Ayrıca 5. ayda ; acısız tarhana çorbası, pirinçli ve yoğurtlu çorbalar bebeğe verilebilir. Bir çorba kaşığı ile başlanıp yavaş yavaş miktarı artırılır. 5. ayda , meyve suyu yerine meyve püresi de tercih edilebilir.
6.ayda, 4 ve 5. aylarda verilen besinlerin yanı sıra tüm aile için acısız pişirilen mercimek çorbası bebeğe verilebilir veya bir çorba kaşığı mercimek sebze çorbasına katılarak pişirilebilir. Küçük bir miktar kıyma, çorbalara eklenir.
Bebekler 6 aylık iken ağızları yarı katı gıdaları kabul etmeye uygun hale gelir. Dişler belirginleşir ve dil artık katı gıdaları dışarı atma refleksini kaybeder. Mide ve barsak sistemleri nişastayı daha iyi hazmetmeye başlar.
Dyt.Özlem Sert



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Ne MUTLU TÜRKÜM Diyen !Türkiyem
JuNe - avatarı
JuNe
VIP WaMPiR
5 Şubat 2008       Mesaj #2
JuNe - avatarı
VIP WaMPiR
Bebeğim Pütürlü Gıda Yemiyor !

Sponsorlu Bağlantılar
154 011011 1022 0022 nstp


Pütürlü gıdalara başlandığında genellikle bebekler şu bilinen kuralı izler; yediklerini kusar. Pütürlü gıdalara yeni başlayan bebeğiniz doğal olarak yeni tatlara, niteliklere ve katı beslenmenin metoduna değişken bir tavır sergiler. Bir hafta isterler, diğer bir hafta istemezler. Böyle bir durumda size aşağıdaki önerileri sunuyoruz

Kaşık olarak parmak ucunuzu kullanın
Bebekler kaşığa nazaran parmakları daha hoş karşılarlar. Bir parça pirinci ya da muz püresini parmaklarınıza koyun ve bunu oradan emmesine izin verin. Bu şekilde rahat yemeyi öğrendikten sonra, bir miktar yiyeceği dilinin ucuna yerleştirin böylece zamanla dilinin ucundaki yiyeceği geriye doğru boğazına atarak yutmayı öğrenebilir. Bazen dilinin tam ortasına yiyeceği yerleştirmek bu prosedürü öğrenmesini teşvik etmeye yardımcı olur.

Plastik kaşık deneyin
Metal kaşıklar soğuk hissi verir ve bebeğinizin öğünlerinde başka bir şeyin dikkatini çekmesini istemiyorsanız bu soğuk metal kaşıkları kullanmayın.


Yemesi için zorlamayın
Bebeğinizi beslemenizdeki amaç, ona yeni tatlar, nitelikli gıdalar ve yeme metotlarını tanıtmaktır. Bu süreçte, bebeğiniz sık sık iki ileri bir geri şeklinde gelişme gösterecektir. Zaman zaman bebeğinizin katı yiyecekleri reddetmesi beklenen bir şeydir. Bu olduğu zaman, bırakın ve başka bir gün deneyin. Bebeğiniz hazır olduğunda yiyecektir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Ne MUTLU TÜRKÜM Diyen !Türkiyem
JuNe - avatarı
JuNe
VIP WaMPiR
5 Şubat 2008       Mesaj #3
JuNe - avatarı
VIP WaMPiR

138 a17

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) ve UNICEF bebeklerin yaşamının ilk 4 ayında, hatta mümkünse 6 ayında , su dahi almaksızın anne sütü ile beslenmesini önermektedir. Bebeğin tüm biyolojik gereksinimleri için en iyi ve eksiksiz besin ANNE SÜTÜDÜR. Bebeğin sağlıklı gelişmesini, büyümesini ve hastalıklardan korunmasını sağlar.

Hastanede, bebekler genellikle 4 saatte bir emzirilir. Hastaneden çıktıktan sonra bebeğinizi ilk 1 ay süresince her ağladığında emzirmelisiniz. İlk haftalarda bebeğinizi iki-üç saatte bir, hatta geceleri bile emzirmeniz gerekebilir.

Genellikle doğduktan 4-6 hafta sonra bebekler 3-4 saatte bir emzirilir. Daha sonraları ise günde 5 kez emzirme yeterli olacaktır.

Anne sütü yeterli değilse veya yoksa bebeği doktorunun önereceği ve anne sütüne yakın özellikler taşıyan bir formül mama ile beslemek gereklidir. Bu mamaların kutularının üzerinde bebeğin kilo ve yaşına göre verilmesi gereken ölçek sayısı, su miktarı ve öğün sayısı ayrıntılı olarak gösterilmiştir. Fakat yine de doktorunuzun önerilerini daima göz önünde bulundurmalısınız. Ayni ayda olsalar da bebekler arasında gereksinim farklılıkları olabilir. Sulandırma yüzdesini değiştirmeden toplam miktarları kendiniz de ayarlayabilirsiniz.

4-6 ay arası, bebeklerin ek besinlere alıştırıldığı süredir. 4. aydan sonra ek besinlere yoğurt, meyve ve sebze pürelerini sırayla azar azar vererek başlayın.Küçük porsiyonlar halinde hazırlanan yarı katı yiyecekleri başlangıçta 2-3 çay kaşığı vererek bebeği yeni besinlere alıştırın.

YOĞURT
Yoğurt evde hazırlanmalı, ekşi olmamalıdır. Süzme yoğurt değil, taze yoğurt önerilmektedir. Azar azar başlanır ve zamanla günde bir öğüne çıkarılır ( Yaklaşık bir su bardağı)


SEBZE PÜRESİ
138 KS2521

Sebze püresi patates, havuç, pirinç veya irmik ile hazırlanabilir. Mevsim sebzesi olarak kabak, bezelye, yeşil biber ve maydanoz kullanılabilir. Seçilecek olan sebzeler taze ve olgun olmalı, çürük olmamalıdır. Sebze püresine patatesle başlanması önerilir. Daha sonra havuç ve mevsim sebzeleri her gün yeni bir çeşit ilave edilerek zenginleştirilir. Burada amaç allerji yapabilecek sebzenin tespit edilmesini kolaylaştırmak ve onu menüden çıkartıp daha sonra tekrar denemektir. Lahana, patlıcan, pırasa, kereviz, karnıbahar, domates, pancar ve ıspanak 4-6 ay arasında verilmemelidir. Altı aydan sonra verilmesi uygun olacaktır.
Hazırlanışı: Patates özenle yıkanarak kabuğu soyulmadan az miktarda suda haşlanır. Suyu süzülür ve bu suya 1-2 çay kaşığı irmik ilave edilerek irmikler pişene dek kaynatılır. İlk gün bu şekilde verilir. Daha sonraki günlerde her gün ayrı bir sebze ilavesi ile zenginleştirilerek hazırlanır. İrmiğe pirinç ve şehriye de eklenebilir. 2-3 hafta içinde haşladığınız sebzelerin sadece suyunu değil, süzgeçten geçirerek püre halinde de verebilirsiniz.

MEYVELER
138 KS2704

Mevsimine göre elma, muz ve şeftali tercih edilen başlıca meyvelerdir. Meyve pürelerini azar azar vererek başlayın. Vitaminlerin kaybolmaması için mikser yerine cam rende kullanılmalıdır. Portakal, mandalina, limon bazı çocuklarda gaz, karın ağrısı ve allerjilere yol açabilmektedir. Bu nedenle bir çok meyveyi 6 aydan sonra vermek yararlı olur.


6-9 ay arası
Sabah 08.00:Anne sütü veya 1 bardak devam formülü + 1-2 bisküvi + 1 yumurta sarısı ve/veya bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir (30 gr)

138 KS7554

Yumurta çok iyi kaynatılarak sarısından nohut büyüklüğünde bir miktar ile başlanır. 8-10 gün içinde bir yumurta sarısına erişilir.Haftada 2-3 yumurta sarısından fazlası verilmemelidir. Yumurta akı 12. aya kadar önerilmez.

Saat 10.00: Meyve püresi + 1-2 bebe bisküvisi

Saat 13.00: Sebze çorbası veya püresi, 8. aydan itibaren de evdeki dolma ve etli sebze yemekleri, şehriye çorbaları, ezilmiş makarna (haşlama suyu dökülmeden) ve pilav verilebilir. Bu yemeklerin sularında ezilmiş ekmek içi de eklenebilir. 8-9. aylarda et türü olarak haşlanmış beyaz etli balık, tavuk ve hindi eti tercih edilmelidir. Kırmızı et, beyaz ete alıştıktan sonra başlanmalıdır

Sebze çorba veya püresine birkaç kez çekilmiş kıymayı bir öğünde bir çorba kaşığı kadar olacak şekilde ilave edebilirsiniz.Diğer öğünlerde baharatsız ızgara köfte veya didiklenmiş beyaz tavuk eti küçük parçalar halinde sebze pürelerine eklenebilir.Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyatları da 6. aydan sonra sebze püreleri yoğurt yada değişik çorbalara ilave edip verebilirsiniz.Bunlar çok iyi pişirilir, gaz yapmaması için tel süzgeçten geçirilerek kabuklarından arındırılır ve haşlama suyu ile birlikte ilave edilir yada yalnız olarak yedirilir.

Saat 16.00:Anne sütü yada 150 ml devam formülü yada yoğurt.

Saat 20.00: 150 ml devam formülü yada anne sütü veya muhallebi.Muhallebi günde 1 öğünden fazla verilmemelidir. Anne sütü gerekiyorsa gece de verilmelidir.

SÜTLÜ MUHALLEBİ
1 çorba kaşığı kadar pirinç unu kısık ateşteki tavaya konulur. Rengi pembeleşene dek kavrulan pirinç ununa, bir su bardağı (150-200 ml kadar) yarı yarıya sulandırılmış süt eklenir. Bu karışım kaynama noktasına geldikten sonra en az 10 dakika çok kısık ateşte karıştırılarak pişirilir. Pişme işlemi tamamlanınca bir tatlı kaşığı şeker konularak karıştırılır. İlk zamanlarda oldukça sıvı halde hazırlanan mama, zamanla kaşıkla yenebilecek kıvamda da verilebilir.


9-11 ay arası
Sabah 08.00:Anne sütü veya 1 bardak devam formülü + 1 çay kaşığı bal+ 1 yumurta sarısı + ince bir dilim ekmek+ 1 çay kaşığı tereyağı

Tereyağı günde 1 tatlı kaşığını geçmemelidir

Saat 12.00: Sebze püresi + püreye karıştırılmış 2 tatlı kaşığı haşlanmış karaciğer rendesi (Karaciğer haftada 1-2 den fazla verilmemelidir) veya tavuk veya 1 köfte.

138 KS2713

Sebze püresi yerine normal ev yemekleri ezilerek verilebilir. Sabah ekmek almadıysa bu öğünde verilebilir.
Ek protein ile demir sağlayan taze dana, kuzu eti ve ciğerden her öğünde yalnız bir çeşit verilir. Ciğer olarak kuzu, dana ve tavuk ciğeri verilebilir. Tavuk ciğerini çorba halinde suda pişmiş olarak da verebilirsiniz. Ayrıca beyin vermenin besin değeri olarak anlamlı bir faydası yoktur

Saat 16.00: 150-200 gram muhallebi + meyve püresi

Saat 20.00: Yoğurt ( 1-2 çorba kaşığı makarna ile karıştırılabilir) + 2-3 çorba kaşığı sebze püresi.

12 Aylık
138 KS2720

Sabah : 150 ml devam formülü + 30 gram beyaz peynir ya da 1 tam yumurta +1-2 bisküvi yada ince bir dilim ekmek+ 1 çay kaşığı reçel, bal yada pekmez

Öğle: Sebze püresi veya evdeki etli sebze yemeği, yoksa 1 köfte + makarna ve meyve püresi

İkindi: 150 ml devam formülü yada yoğurt yada sütlaçtan biri + 2 bisküvi

Akşam: 2-3 çorba kaşığı sebze püresi yada evdeki çorba ve sebze yemekleri+ ezilmiş makarna veya pilav +Yoğurt

Bebeğin çok yemesi ve kilo alması her zaman sağlıklı olduğu anlamına gelmez, aşırı beslenme ileriki yaşlarda sağlık problemlerine zemin hazırlar.
Tuz ile yüksek tansiyon arasında bir ilişki vardır.Bebeğin tuza alışmaması için mamalara tuz eklenmemelidir.
Dışkı oluşumuna katkıda bulunmayan proteinlerin aşırı miktarda verilmesi, buna karşılık yeterince sıvı, yeşillik, sebze ve meyve verilmemesi kabızlığa neden olabilir.


Son düzenleyen Efulim; 28 Haziran 2012 15:08 Sebep: Sayfa düzeni.
Ne MUTLU TÜRKÜM Diyen !Türkiyem
JuNe - avatarı
JuNe
VIP WaMPiR
5 Şubat 2008       Mesaj #4
JuNe - avatarı
VIP WaMPiR
Ne zaman başlamalı?


143 a29Bebeğiniz dört aylık olana dek diyetini anne sütü ve/veya hazır mama oluşturmaktadır (Çocuk hekiminiz buna, vitaminler ve demir ekleyebilir). Dört ile altıncı aylar arasında katı gıdalar eklemeye başlayabilirsiniz. Bazı bebekler üç aylıkken katı gıdalar almaya hazır duruma gelmesine karşın dil atma refleksi genellikle dördüncü aydan itibaren kaybolmaya başlar. Aslında emme işlevinde önemli bir rolü olan bu refleks yüzünden bebek, ağzına sokulan her şeyi; kaşığı, yiyecekleri diliyle iter.

Dördüncü aydan itibaren bebeğinizin enerji gereksinimi artacaktır. Bebeğinize ek kalori sağlayacağından dördüncü ve altıncı aylar arasında katı gıdalara başlamak idealdir.

Katı gıdaları vermeye başlarken gün içinde siz ve bebeğiniz için en uygun beslenme zamanını saptayın. Bu günün herhangi bir saati olabilir. Sizin en rahat olacağınız dikkatinizi dağıtacak başka işlerinizin olmadığı bir zamanı tercih etmeniz doğaldır. Sonraları, büyüdükçe sizlerle birlikte sofraya oturmak isteyeceğini unutmayın. Yedirirken başını çevirir veya ağlarsa onu zorlamayın. Katı gıdalara her ikinizin de zevk alacağı, hoşnut kalacağı bir dönemde başlamanız, herhangi belirli bir zamanda başlamaktan çok daha önemlidir. İstemiyorsa zorlamayın, emzirmeye ve ya biberonla beslemeye bir-iki hafta daha devam ettikten, sonra tekrar deneyin.


Nasıl Başlamalı ?

143 0001 0208 2907 4408 TNBoğazına kaçma riskini en aza indirgemek için bebeğinizin oturur pozisyonda (kucağınızda veya mama sandalyesinde) olmasına dikkat edin. Katı gıdaları kaşıkla verin. Bazı anne-babalar bunları biberonla vermeye çalışırlar. Bu yöntem bebeğin nefes borusuna yiyecek kaçma riski açısından sakıncalıdır. Ayrıca her öğünde aldığı besin miktarını aşırı bir şekilde artırabileceğinden aşırı kilo alımına neden olur. Bebeğinizin oturarak yeme işlevine -kaşıktan azar azar alarak, yudumlar arasında dinlenerek ve doyduğunda durmayı öğrenerek- alışması gereklidir. Tüm yaşamı boyunca onun sağlığını etkileyecek olan doğru yeme alışkanlıklarının temeli bu dönemde atılmaktadır.
Bebek kaşıkları bile bu dönemdeki bebekler için fazla geniş olabilir. Bu yüzden en iyisi küçük çay kaşıklarından kullanmaktır. Yarım çay kaşığı (tatlı kaşığının çeyreği) veya daha az miktarlarla başlayın ve beslenme boyunca onunla konuşarak yardımcı olun ("mmm, bak ne kadar güzel…"). Büyük bir olasılıkla, başlangıçta şaşıracak ne yapacağını bilemeyecektir. Aşağılanmış veya kafası karışmış gibi görünebilir, burun kıvırıp, lokmasını ağzında geveleyebilir veya tümüyle reddedebilir. Bu tepkiyi anlamak zor değildir. Eskiden yedikleri ile şimdiki yediklerinin arasındaki farkı göz önünde bulundurursanız onu daha iyi anlarsınız.
Katı gıdalara geçiş dönemini kolaylaştırmak için şu yöntemi deneyebilirsiniz: Önce bebeğinize biraz süt (meme veya hazır mama) verdikten sonra az bir miktarda katı gıdayı yarım çay kaşıklık yudumlarda verin ve öğününü yine süt ile bitirin. Bu yöntem çok acıktığı zamanlarda düş kırıklığına uğramasını önleyebildiği gibi, kaşıkla beslenme deneyimini meme emmenin verdiği hazla bağdaştırmasına yardımcı olacaktır.
Ne yaparsanız yapın, katı gıdalarla beslenmeye başladığınızda yiyeceklerin çoğunu geri çıkaracak, bir kısmı yüzüne bir kısmı önlüğüne bulaşacaktır. Bu nedenle katı gıdaları yutmayı becerene kadar ona bir iki çay kaşığı vermekle yetinin beslenme öğünlerini çok yavaş arttırın.

Neyle başlamalı?


143 iBirçok bebeğin tanıştığı ilk katı gıda, pirinç maması (pirinç püresi)dır. Bunu yulaf ezmesi ve arpa maması izler. Çok küçük bebeklerde allerjik reaksiyonlara yol açabildiklerinden buğday ve diğer tahıl ürünlerini daha sonra vermek uygundur. Küçük kavanozlarda açılıp yemeye hazır olanlardan kullanabilir veya paketlerde kurutulmuş bir şekilde satılan tahıl ürünlerine (cereal) hazır mama, anne sütü veya su ekleyebilirsiniz. Hazır ürünlerinin kullanımı daha kolaydır. Buna karşılık, kuru tahıl ürünlerinin hem demir içeriği daha fazladır ve hem de kıvamını bebeğinize uygun ayarlama olanağınız vardır. Özellikle bebekler için üretilmiş ürünlerden satın alırsanız, bebeğinizin besin gereksinimlerinin karşılandığından daha emin olursunuz.

Bebeğiniz tahıl ürünlerini kabul ettikten sonra yavaş yavaş diğer katı gıdalarla da tanışmaya başlayabilir. Uygulayabileceğiniz sıralardan birisi:


Süzgeçten geçirilmiş sebzeler; kabak, havuç gibi turuncu renkli sebzelerle başlayın (birçok bebek için altı aydan önce hazmı zor olduğundan mısır daha sonraları verilmelidir.

Meyveler; elma, armut,
Et; tavuk, dana, hindi, koyun (alerji riski daha yüksek olduğundan deniz ürünlerine daha sonra başlanılmalıdır).

Yeni gıdalara teker teker başlayın ve üç-dört gün boyunca başka yeni bir gıda vermeyin. Her yeni gıda ile birlikte ishal, döküntü veya kusma gibi allerjik belirtilerin olup olmadığını gözleyin. Bunlardan herhangi birini gördüğünüz anda, kuşkulandığınız yiyeceği diyetten çıkarın ve çocuk hekiminize danışına kadar tekrar vermeyin.

Katı gıdalara başladıktan sonra iki-üç ay içinde bebeğinizin diyeti; üç öğüne bölünmüş:

anne sütü veya hazır mama,
tahıl ürünleri,
sebzeler, etler
meyvelerden oluşmalıdır.

Sıklıkla alerjiye sebep olduğundan, yumurtaya en son başlanır. Bebeğinizi yüksek kolesterol içerikli gıdalara alıştırmayın ve yumurtayı haftada en çok üç kez verin.

Bebeğiniz oturmaya başladığı zaman bazı yiyecekleri eline vererek kendi kendine beslenmeyi öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz. Verdiğiniz yiyeceklerin yumuşak, yutması kolay, ve solunum yollarını tıkayamayacak kadar küçük tanelere ufalanır özellikte olmasına dikkat ediniz. İyi pişmiş ve doğranmış yeşil fasulye, bezelye, patates ve küçük parçalar halindeki kraker ve bisküviler bunlardan bazılarıdır. Bu dönemde çiğnenmesi gerekecek gıdalardan vermeyiniz.

Günlük üç öğünün her birinde yemesi gereken miktar yaklaşık 120 ml veya bir küçük kavanoz dolusu rendelenmiş hazır bebek mamasıdır (büyüklere göre hazırlanmış konserve gıdalar çoğunlukla fazla tuz ve koruyucu katkı maddeleri içerdiklerinden bebeklere verilmemeleri gerekir).

Bu dönemde meyva sularına da başlayabilirsiniz. Portakal ve diğer turunçgillerin suyu birçok bebekte rahatsızlık yarattığı için bunlara altıncı aydan sonra başlamak daha uygundur. Meyve suları özellikle çok verildikleri taktirde dışkıyı asidik yaparak ve cildini tahriş edebilir. Bebekte kıpkırmızı ve altı silinirken acı veren bir pişiğe yol açabilir. Bebeğin altını olabildiğince açık tutup havalandırmak ve koruyucu pomadlar kullanmak bu pişiği genellikle iyileştirecektir. Bir süre için meyve veya meyva sularını azaltmanız da yararlı olabilir.

Bebeğiniz öğün aralarında susamış gibi görünüyorsa su verebilirsiniz. Sıcak aylarda terleyerek su kaybedeceği için günde daha sık su verin. Yaşadığınız bölgedeki sulara florür katılıyorsa, su vermeniz ilerde dişlerde oluşabilecek çürükleri önlemeye yardımcı olacaktır.

143 011011 1022 0024 nstpBebeğinize, konserve veya kurutulmuş gıdalar değil de taze yiyecek vermek istiyorsanız ne yapmanız gerekir? Bu durumda blender veya yiyecek öğütücüleri kullanabileceğiniz gibi yumuşak gıdaları çatalla da ezebilirsiniz. Hazırladığınız her şeyin yumuşak, tuzsuz, iyi pişirilmiş ve taze olmasına özen gösteriniz. Pişirilmiş taze sebzeler ve komposto meyveler (istisnalar için kutuya bakınız) hazırlanması en kolay olanlarıdır. Muzu pişirmeden de ezebilirsiniz ancak diğerlerini pişirmeniz gerekir. O anda yedirmeyeceğiniz gıdaları derhal buzdolabına koyunuz. Bebeğinize vermeden önce de bozulup bozulmadığını kontrol ediniz. Sizin hazırladığınız yiyecekler hazır gıdalar gibi bakterilerden arındırılmadığı için daha çabuk bozulurlar.


Bebeğinizin diyeti çeşitlendikçe ve kendi kendine yemeğe başlayınca çocuk hekiminize danışarak hangi gıdalara gereksinimi olduğunu öğrenmeniz gerekir. Son araştırmalar, yetişkin çağlardaki şişmanlık probleminin (obezite) çoğunlukla kalıtımsal etkilerden kaynaklandığını göstermektedir. Ancak, bebeklikte kötü beslenme alışkanlıklarının edinilmesi ileride sağlık sorunlarına neden olabilir. Örneğin, doğduğunda damağı tuz ve doymuş yağlara (yağlı etler, tereyağı, kızartmalar ve yumurta gibi) alışkın değildir ve bunlardan fazla hoşlanmaz. Bu bu damak tadını edinmesi sizin verdiğiniz besinlere bağlıdır. Bu tür gıdalara karşı damak tadı edinmesi bunlardan zevk alması ve bu gıdaları yemeye alışması ileri yaşlarda damar sertliği (ateroskleroz) ve yüksek tansiyon gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Aynı zamanda bebekliğinde çok yemeğe alışan çocuklar bu alışkanlıklarını ileri yaşamlarında sürdürerek sürekli bir kilo sorunu yaşayabilirler

Ek vitamin ve mineraller
Hazır mamalar gerekli bütün vitamin ve mineralleri içerdiğinden bunlarla beslenen bebeklere ek bir vitamin vermeye gerek yoktur. Anne sütü ile beslenen bebeklere D vitamini verilmeye devam edilmesi gerekir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin ilk dört ay içinde ek bir demir gereksinimi yoktur. Doğumda vücudunda bulunan demir depoları ilk aylardaki büyümesi için yeterli olmasına karşın dördüncü ayda artık tükenmeye yüz tutmuş, buna karşın büyümesi hız kazandığı için demire olan gereksinimi artmıştır. Katı gıdalara başladığınızda gerekli demiri; tahıl ürünlerinden hazırlanmış ve demir eklenmiş hazır bebek besinlerinden (cereal), yeşil sebzelerden ve etlerden alacaktır. Silme, dört yemek kaşığı tahıl ürününde (cereal) 7 mg. demir vardır.



Bebeğiniz katı gıdalara başladığında ne gibi değişiklikler beklenebilir?

Bebek katı gıdalar yemeye başladığında dışkısı daha değişken ve katı bir hale gelecektir. Gıdasındaki artan şeker ve yağ oranı dışkısının daha fazla kokulu olmasına yol açabilir. Bezelye gibi yeşil sebzeler dışkısını koyu yeşil renge, pancar türü gıdalar kırmızıya döndürebilir. Besinleri püre halinde yemiyorsa bir kısmını hazım olmamış olarak dışkısında görebilirsiniz(bezelyenin veya mısırın kabuğu gibi). Çocuğunuzun sindirim sistemi henüz tam anlamıyla gelişmemiştir, ve bütün bunlar normaldir. Ancak, dışkısı eğer aşırı gevşek, sulu veya sümüklü olursa bu sindirim sisteminin aşırı bir şekilde tahriş olduğu anlamına gelebilir. Bu durumda yediği mama miktarını azaltın ve daha sonra ise yavaş yavaş tekrar alıştırmaya çalışın.


Dr. Ziya Aras



Ne MUTLU TÜRKÜM Diyen !Türkiyem
JuNe - avatarı
JuNe
VIP WaMPiR
5 Şubat 2008       Mesaj #5
JuNe - avatarı
VIP WaMPiR

SÜT ÇOCUĞUNDA EK GIDALARA BAŞLAMA
Anne sütü ile besleme ilk 4-6 ay boyunca, su bile vermeksizin tek başına bebeğin optimal büyüme ve gelişmesi için yeterlidir. Bu süre içerisinde ek gıda verilmesi annenin süt salgılama, bebeğin de emme fonksiyonlarını bozacağı gibi, anne sütünün enfeksiyonlardan koruyucu etkisinin azalmasına yol açar.

4-6 Ay Arası Dönemde Ek Gıda Vermenin Koşulları:
147 b16Ek gıdalara başlama zamanına bebeğin gastrointestinal, metabolik ve nörolojik gelişim derecesine göre karar verilir. Bu nedenle bebeğin büyüme ve gelişme hızı hekim tarafından takip edilmelidir.
Bebeğin baş boyun kontrolünün tamamlanması, el ve göz koordinasyonunun gelişmesi, oturmaya başlaması, çiğneme ve yutma fonksiyonlarının gelişmesi ek gıdalara başlanması için zorunlu basamaklardır . Annenin süt yapma ve salgılama performansı da karar verirken dikkate alınmalıdır.
4-6 ay arası dönemde ek gıdaya başlama kararı mutlaka hekim tarafından verilmelidir. Bebeğin büyüme gelişme hızı ve anne süt salgısı normal ise 6.aya kadar tek başına anne sütüne devam edilmelidir.

Geçiş Döneminde Hangi Ek Gıdalar Verilmeli?:
Bebeğin sıvı, yarı katı ve katı gıdalara alıştırıldığı bu döneme "ek gıdalara başlama dönemi" ya da "weaning" dönemi" denilir. Başlangıçta ek gıdalara anne sütünü tamamlayıcı nitelikte başlanır, zamanla ek gıdalar anne sütünün yerini alırlar. Uygun ve zamanında ek gıda desteği ile anne sütüne en az bir yıl devam edilmelidir.
Dünya Sağlık Örgütü’nce gelişmekte olan ülkelerde emzirmenin iki yaşına kadar sürdürülmesi tavsiye edilmektedir .
Geçiş döneminde başlanan ek gıdalar yumuşak kıvamda ve düşük allerjenik özellikte olmalıdır. 4-6 ay arası dönemde ek gıda vermek gerekiyorsa öncelikle unlu sütlü mamalar ve yoğurt verilebilir. Allerjen olmadığı için prinç unu ilk tercih edilecek gıdadır. Meyve suyu ve sebze çorbasına başlamanın zamanlaması konusunda değişik görüşler olmakla birlikte, bu gıdaların 6 aydan önce verilmemesi daha uygundur.

Bebeğinizin Yaşına Göre Önerilen Ek Gıdalar :

Ek Gıdalara Başlarken Dikkat Edilecek Konular
  • Ek gıdaların yanısıra emzirmeye devam edilmelidir.
  • Tüm besinler biberonla değil, kaşık ile verilmelidir.
  • Ek gıdalar tek öğün olarak ve az miktarlarda verilmeye başlanmalı, bebeğin alımına göre daha sonra miktar ve öğün sayısı arttırılmalıdır.
  • Bebek almadığı besinler için zorlanmamalı, bir süre sonra tekrar denenmelidir.
  • İlk defa verilecek besinler bebek aç iken denenmelidir.
  • İlk kez verilecek gıdalar bir hafta arayla başlanmalıdır. Böylece bebeğin yeni besine alışması için zaman tanınır ve allerjik reaksiyon gelişirse hangi besinden kaynaklandığı anlaşılabilir.
  • Ek gıdaların hazırlanması sırasında hijyen kurallarına uyulmalıdır.
Ek Gıdalara 4 aydan Önce Başlamanın Zaralı Etkileri:
147 KS14071İlk 4 ay bebeğin emerek beslenme dönemidir. Bebeğin gastrointestinal sistemi adapte formüller dışında, ek gıdaları sindirebilecek olgunlukta değildir. Sindirim sisteminde koruyucu mekanizma tam gelişmemiştir. Nişasta ve yağların emilimi için gerekli amilaz ve lipaz enzimleri yetersiz salgılanırlar .

Süt çocuğunun 4 aydan önce yutma refleksi zayıftır, kaşıkla verilenleri yutamaz ve geri çıkarmaya eğilimlidir.
Erken ek gıdaya başlama anne sütü alımını azaltır veya emzirmenin kesilmesine yol açabilir.

Proteinlerin günlük toplam enerji içerisindeki yeri azalır, büyüme hızı etkilenir. Anne sütünün azalmasıyla bebeğin beslenmesi bozulur.

Verilen gıdaların kontamine olma olasılığı fazla olması ve ek gıdaların anne sütünün anti-enfektif özelliklerini dilüe etmesi enfeksiyon özellikle de ishal riskini arttırır. Enfeksiyonların gerek iştahı azaltarak gerekse de katabolik yollarla kayıpları arttırması beslenme bozukluğu ile birleşince bebek protein ve enerji açısından negatif bir dengeye girer.

Erken ek gıda böbreklerin solid yükünü, sodyum ve ürenin serum düzeylerini arttırır, hiperosmolalite ve dehidratasyona yol açar.

Erken ek gıda başlanması allerjik hastalıklara, özellikle de gastrointestinal besin allerjilerine yol açar. Geçici gluten intoleransı, inek sütü ve soya proteinine duyarlı enteropatilerin sıklığı artar. Coeliac hastalığı daha erken yaşlarda ortaya çıkar

Erken ek gıda verilmesinin ileri yaşlarda obezite eğilimini arttırdığını gösteren çalışmalar vardır

Kaynak : Re-Lab


Ne MUTLU TÜRKÜM Diyen !Türkiyem
JuNe - avatarı
JuNe
VIP WaMPiR
5 Şubat 2008       Mesaj #6
JuNe - avatarı
VIP WaMPiR
Meyveler

Elma: Elma yıkanır, kaynar sudan geçirilir, soyulur. Cam rendede veya makinede püre haline getirilir. Çift kat tülbentten suyu sıkılır. Su veya püre olarak yedirilir.

153 KS7534Şeftali: Şeftali yıkanır, kaynar sudan geçirilir, kabuğu soyulur, dilimlere ayrılır, çatalla veya makinede püre şekline getirilir. Tülbentten suyu sıkılır. Su veya püre olarak yedirilir.

Portakal: Suyu sıkılarak verilir.

Muz: Çatalla veya makinede püre şekline getirilir. İsteniyorsa, portakal veya elma suyu ile biraz sulandırılabilir.


Sebzeler

Karışık sebze maması: Başlangıçta sulu çorba, zamanla kıvamını koyultarak püre halinde varilebilir.

1. hafta: 3 fincan su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir. Tel süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır.

153 KS26812. hafta: Yukarıdaki gibi pişirilir. Tel süzgeçten veya makineden havuçlar ve patatesler ezilerek püre şekline getirilerek geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde mamanın hazırlanması tamamlanır.

3. hafta: 3 çay fincanı su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patatese ek olarak 1 çay kaşığı pirinç her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler (örneğin; ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi gün maydanoz + birkaç yaprak ıspanak, ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 kereviz, ertesi gün taze kabak v.b) eklenir. Tel süzgeçten veya makineden geçirilerek elde edilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika daha pişirilir.


Muhallebi

Muhallebi inek sütü veya formül sütler ile endüstriyel unlu besinler tarifelerine göre süt veya su ilavesi ile hazırlanır.

Formül Süt Muhallebisi: 250 ml su, 3 büyük çay kaşığı pirinç unu, 2 büyük çay kaşığı toz şeker karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirildikten sonra 6 ölçek formül sütü tozu katılır. Gerekirse tel süzgeçten geçirilir.


Yumurta ve Etler

153 KS7585Yumurta
Yumurta katı olana kadar haşlanır. Sarısından ilk gün 1/2 küçük kahve kaşığı olarak başlanır. Gün aşırı ve her defasında miktar arttırılarak 8-10 gün sonunda sarısının tamamı verilir. Başlangıçta sebze öğününde, daha sonra sabah kahvaltısında verilir.


Karaciğer püresi
Dana ve kuzu karaciğeri yıkanır. Üzerindeki zarı çıkarıldıktan sonra haşlanarak pişirilir. Rendelenerek veya makinede püre haline getirilir. Sebze püresine karıştırılarak verilir. İlk 5 günde 1 çay kaşığı (5gr) başlanarak 5 çay kaşığına çıkarılır.

Köfte
153 KS12996Yağsız, sinirsiz dana veya sığır kıymasından, çok az ekmek ufağı ilavesiyle hazırlanır. Yağsız tavada veya ızgarada pişirilir. İçinin de iyice pişmesine dikkat edilir ve sebze püresi ile birlikte verilir.

Balık, tavuk
7 aylıktan sonra haşlanmış veya ızgarada pişirilmiş beyaz etli balıklar verilebilir. Tavuk eti makineden geçirilerek hazırlanır. Kılçıklı balıkların iyi ayıklanması gerekir. Alerji yönünden dikkatli olunmalıdır.


Ne MUTLU TÜRKÜM Diyen !Türkiyem
JuNe - avatarı
JuNe
VIP WaMPiR
5 Şubat 2008       Mesaj #7
JuNe - avatarı
VIP WaMPiR


219 b83Bebeğiniz neler yapar :
- Eşyalara tutunarak yürüyebilir.
- Uzun süre ve güvenle devrilmeden oturabilir.
- Bir yere tutunarak kendini ayağa kaldırıp tekrar oturabilir.
- Emekleyerek merdiven çıkabilir. (çok dikkatli olun, geri doğru düşebilir veya geri dönmeye kalkarsa inemez, düşer)
- Her iki elini veya tek elini tuttuğunuzda güzelce yürüyebilir.Yerde uzun sure oturur, oturuşu oldukça gelişmiştir.
- Oyuncaklarını fırlatır ve gittikleri yeri izler.
- Onun gözünün önünde sakladığınız bir şeyi tekrar bulabilir.
- Çevresini, hayvanları, insanları, arabaları izlemekten hoşlanır.
- Her iki elinide ustaca kullanır. Sıkıca tutabilir, çekebilir, atabilir, yere vurur.
- Resimlere, televizyona bakmaya başlar.
- Tanıdığı sevdiği müziklere tepki vermeye başlar.
- Küçük nesneleri parmaklarıyla tutabilir.
- Kendi adı söylendiğinde o yöne döner ve sesle tepki verir.
- Anlamsızda olsa konuşmaya benzer bir sürü ses çıkarır.
- Bir bardaktan kendi kendine bir şey içebilir.
- İstediklerini ağlamadan eliyle gösterebilir.
- İşaretle veya tek kelimelik emirlere uyabilir.
- Kendi kendine yemek yeme denemelerine başlayabilir.
- Anne, baba dışında bir kaç kelime daha söyleyebilir.

Siz neler yapmalısınız :

219 b20- Bebeğinizin gelişimini doktoruyla görüşün.
- Bebeğinize verilebilecek yeni gıdalar hakkında bilgi toplayın.
- Onu ellerinden tutarak, yürüyüşe çıkarın, yoracağınızdan korkmayın, yorulursa bırakır zaten.
- Onu evde çorapla veya çok yumuşak altlıklı patiklerlr dolaştırın. Ayakları kuvvetlenecektir.
- Emziği hala bırakmadıysanız, kararlı olun, sinirleriniz bir hafta kadar yıpranacak ama vazgeçmeyin ve bu ay bırakın. Çocuk büyüdükçe bırakmanız hergünbiraz daha zorlaşacaktır. Bu dönemden itibaren emzik, biberon kullanmaya devam etmeniz onun diş ve çene yapısını bozabilir. İleride üzülmeyin.
- Bebeğinizin uykusu için rutinler oluşturun. Her gece aynı saatte yatırın, yatırmadan önce kısa, sakin oyunlar oynamak, ılık bir banyo, uyku müziği, ışığın azaltılması gibi.
- Oyuncak seçimlerinizi onu hem eğlendirecek hem de eğitecek şekilde yapın.
- Hem evin içinde hem de evin dışında yürüyeceği yerleri emniyetli hale getirin. Hareketlerini engellemeyin, gözleyin.
- Bebeğiniz yeni bir şey yapabildiğinde, söylediğinde onu alkışlayın.

Ne MUTLU TÜRKÜM Diyen !Türkiyem
JuNe - avatarı
JuNe
VIP WaMPiR
5 Şubat 2008       Mesaj #8
JuNe - avatarı
VIP WaMPiR

218 b34Bebeğiniz bu ayda hayır kelimesini anlar, ses tonunuza uygun karşılıklar verir. Sizi görünce sevinç belirtileri gösterir, televizyon seyredebilir.

Bebeğiniz neler yapar :
- Alkış yapmayı öğrenmiştir.
- El sallar,
- Sıralama yapmaya başlar.
- Kısa bir süre tutunmaksızın ayakta durabilir.
- Anne baba diyebilir, yanına mama, abla gibi bir kaç kelimeyi anlamını bilmesede söyler.
- Oyun oynamaktan hoşlanır, yeni oyuncağı ayırt edebilir.
- Yürümeye bile başlayabilir.

Siz neler yapmalısınız :
218 bebek47-
Bebeğinizle bol bol konuşun, onu da teşvik edin, tamamen anlamsızda olsa cıvıldamalarına karşılık verin.
- Kavramları öğrenebilmesi için bol bol göstererek bol bol tekrar edin, dolu, boş, ıslak, kuru, büyük küçük gibi.
- Ona ne istediğini sorarak sunun. Suyunu verirken "su içmek ister misin" gibi.
- Oyunlar oynayın, değişik sağlıklı tadlar tattırın.
- Ortamı onun için güvenli hale getirin.
- Ona resimli kitaplar okuyup, resimlerini gösterebilirsiniz. Sonra kedi nerede diye sorabilirsiniz.
- Çevrenizi, ailenizi isimleriyle tanıtın.
Ne MUTLU TÜRKÜM Diyen !Türkiyem
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
10 Şubat 2008       Mesaj #9
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
1-3 Yaş Arası Cocuk Gelişimi


15. Ayın Sonunda Bebeğinizin Yapabildikleri
  • Rahatlıkla yürüyebilir.
  • Eğilerek yerden istedikleri şeyleri alırlar.
  • Vücudundaki bazı organların isimlerini öğretebilirsiniz (kulak, burun, göz, saç vs.).
  • İpli oyuncaklar denge duygusunu geliştirirler.
  • Üst üste 2 tahta blok koyabilirler.
18. Ayın Sonunda Bebeğinizin Yapabildikleri
  • Binebileceği basit bir oyuncak, çocuğun organlarını kullanma uyumunu geliştirir.
  • 18 aydan sonra zararlı olmayan boyama kalemleri kullanarak karalama yapabilir.
  • Üst üste 4-5 tahta bloğu üst üste koyarak kule yapabilirler.
  • Mutfak gereçlerini kullanmaktan çok hoşlanırlar. (Tehlikeli gereçlere dikkat).
  • Yeni şeyleri kurcalamaktan hoşlanırlar.
  • Hafızaları gelişmeye başlar.
2 Yaşın Sonunda Bebeğinizin Yapabildikleri
  • Sağ elini ya da elini kullanacağı bu yaşlarda belli olur.
  • Tek başına basamaklara inip çıkabilir.
  • Onunla konuşurken yetişkin dili kullanın. Doğru sözcükleri ve nasıl kullanıldıklarını duyarak öğrensin.
  • Onu dinleyin söyledikleriyle ilgilenin, onu anlamaya çalışın.
  • Paylaşmayı sevmez.
  • Kendi yaşından büyük çocuklarla oynamayı severler.
  • Kolay sinirlenirler ve sabırsız davranırlar.
  • Bağırıp çağırırlar.
  • 3-5 kelimeli cümleler kurarlar.
  • İkna etmek oldukça zordur.
3 Yaşın Sonunda Bebeğinizin Yapabildikleri
  • Çok rahat konuşabilir.
  • Parkta merdivenlere çıkıp kayabilir.
  • Zıplayabilir, koşabilir, 2 basamak yükseklikten atlayabilir.
  • Kendi soyunabilir fakat giyinemez.
  • Pastel boya kullanabilir fakat düzgün sulu boyama yapamaz.
  • Yaşına uygun Yap-boz’ları yapabilir.
  • Renkleri öğrenmeye başlar.
  • Oyun hamurundan alıplarla şekiller çıkarabilir.
  • Kendi kendine yemek yer.
  • Telefonda konuşabilir.
  • Arkadaşar edinip onlarla sık sık oynamak ister.
  • Oynarken hayal kurabilir.
  • Daha sakin ve uyumludur.
  • Oturduğu apartmanı, semti bilir.
  • Masal dinlemekten hoşlanır ve defalarca dinleyebilir.
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
19 Eylül 2008       Mesaj #10
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Bebek: Büyüme ve Gelişme

Bebekler şaşılacak bir hızla büyür ve değişir. Altı aylık bir bebeğin ağırlığı doğduğu andaki ağırlığının iki katına çıkarak ortalama 7 kilog­ramı bulmuştur. Bir yaşına geldiğinde bu ra­kam 10 kilograma ulaşabilir. Bebeğin düzenli biçimde kilo alması sağlıklı olduğunun göster­gesidir. Üst üste birkaç hafta boyunca hiç kilo almamışsa annesi bebeğin hasta olduğundan kuşkulanmalıdır.


Bebek büyüdükçe kasları güçlenir ve belirli bir hareketi yapabilmek için hangi kasları­nı kullanması gerektiğini öğrenir. Yeni doğ­muş bebekler başlarını dik tutamazlar; bu yüzden, yataktan kaldırırken ya da kucakta tutarken başlarını elle desteklemek gerekir. Yaklaşık altı-yedi haftalık olan bir bebek, ha­reket eden nesneleri gözleriyle izleyebilir ve gülümsemeye başlar. Aşağı yukarı üç aylık ol­duğunda da yüz üstü yatarken başını kaldırıp bakabilir. Yedi aylık olunca iki yanından des­teklemek koşuluyla oturabilir, nesneleri kav­rayarak tutabilir ve anlamsız, tek heceli sesler çıkarmaya başlar. Bir yaşına geldiğinde artık emeklemeyi ve ayakta durmayı öğrenmiştir. 15-18 aylık olduğunda ise kendi kendine yürü­yebilecek ve "anne", "baba", "dede" gibi ba­sit sözcükleri söyleyebilecek kadar gelişmiş­tir. Ama bütün bebekler aynı hızla gelişmedi­ği için, yukarıda belirtilen dönemlerin hepsi yalnızca kaba bir ortalamadır. Üstelik bebe­ğin hızlı gelişmesi büyüdüğünde daha akıllı ya da daha sağlıklı ve kuvvetli olacağı anlamına gelmez. Bazı bebekler olağandan daha önce, bazıları daha geç yürür ya da konuşmaya baş­lar; ama bu becerileri edinme sırası hemen hemen bütün bebeklerde aynıdır.


Temizlik ve Bakım

Bebeğin sağlıklı ve huzurlu olabilmesi için te­mizlik çok önemlidir. Kendi kendine yıkanamaz, çişini ve kakasını tutamaz. Terlediğinde ve altı ıslak kaldığında, çok kolay örselenen derisinde "pişik" denen yaralar açılır. Bu ne­denle, olanaklar elverdiğince bebeği her gün üşütmeden yıkamalı, altı ıslandığında ya da kirlendiğinde bezlerini hemen değiştirmelidir. Bebeklerin çoğu 18-24 aylık olduğunda kaka­sını, bundan birkaç ay sonra da çişini tutmayı öğrenir.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Benzer Konular

3 Mart 2015 / Pasakli_Prenses Sağlıklı Yaşam
17 Nisan 2010 / ThinkerBeLL Sağlıklı Yaşam
14 Aralık 2009 / Misafir Cevaplanmış
18 Şubat 2011 / Misafir Soru-Cevap