Arama

Doğumsal Boyun Eğrilikleri - Torticollis

Güncelleme: 29 Haziran 2016 Gösterim: 10.915 Cevap: 2
JuNe - avatarı
JuNe
VIP WaMPiR
14 Şubat 2008       Mesaj #1
JuNe - avatarı
VIP WaMPiR

Doğumsal Boyun Eğrilikleri (Tortikollis)


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  boyun eğriliği.jpg
Gösterim: 1205
Boyut:  65.0 KB
Çocuklarda doğuştan eğri boyun (tortikollis) görülebilmektedir. Bu durumun erken farkedilerek gecikmeksizin tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavide geç kalınması halinde gerçek bir düzelme sağlanamamaktadır.
Boyun eğriliği sıklıkla başın sağ tarafa doğru eğilmesi şeklinde görülmektedir.

Bir çok sebebi vardır :

boynumuzun yan tarafındaki adelenin damarı doğum esnasında sıkışır ve adele birsüre kansız-oksijensiz kalınca yapısı değişir, kasılı kalır, uzunluğu azalır ve boynu o tarafa doğru eğer.
Kemiklerdeki eğrilikler, eksiklikler, bazen de görme bozuklukları boyun eğriliğinin diğer sebebleridir.

Doğduktan sonra aile farkedemezse, eğrilik gittikçe artar. Bir yaşından sonra ameliyat gerektirecek dereceye ve sertliğe ulaşır.
Bu devrede de tedavi edilmezse, çocuğun yüzü eğriliğin olduğu tarafta küçük kalır. Bu devreden sonra yapılan ameliyattan sonra boyun eğriliği düzelse bile, yüzdeki asimetri ( bir tarafın küçük, bir tarafın büyük oluşu ), baki kalır.
Çocuk üç aylık oluncaya kadar anne kendisine öğretilen boyun egzersizlerini yapar, çocuğu eğriliğin olduğu tarafa yüksek yastıkla , ters tarafa yastıksız yatırırsa büyük bir ihtimalle boyunda düzelme olur. Aksi takdirde, 3.aydan sonra boynu düzgün tutan sargılar ve cihazlar kullanılır.
1 yaşından sonra hala düzelmemiş boyunlarda, eğriliğe sebeb olan adele kesilerek veya bir kısmı çıkarılarak, eğrilik düzeltilir.
Son düzenleyen perlina; 29 Haziran 2016 18:40
Ne MUTLU TÜRKÜM Diyen !Türkiyem
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
8 Ocak 2009       Mesaj #2
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Günümüz modern obstetrik uygulamalarında travmaya (zedelenmeye) bağlı boyun eğriliklerine ender rastlıyoruz. Zor doğumlara, bazı durumlarda da uygun olmayan ve yanlış doğum yardımına bağlı olarak meydana gelen boyun eğriliklerini erken dönemde farketmek ve hemen tedaviye geçmek çok önemli. Bu nedenle her anne-baba adayı bu yazıyı okumalı.
Dr. Kağan Kocatepe
Sponsorlu Bağlantılar
Bebek doğduğu andan itibaren normalde başını iki tarafa döndürebilir. Boynun iki tarafında sternocleidomastoid (SCM) adlı bir kas bu harekete yardımcı olur. Bu kasın herhangi bir nedenle uzaması yada kısalması sonucu kasta kansızlık meydana gelir. Bu nedenle kasta kontraktür (sertlik) oluşur. Kasın içinde bu sertlik genelde 8. günden itibaren oluşur. Bebek başını tek tarafa dönük tutmaya başlar. Zedelenmiş taraftaki adeleye doğru başını çevirir, yüzü karşı tarafa doğru bakar.
torticollis1
Bu şekilde başını yan tutmaya başlayan bebeklerde hemen Vojta tedavisine, eğer vojta yapan uzman yoksa, klasik egzersiz ve pozisyonlamaya başlanması gerekmektedir. Çocuğun karyolasını, yüzü, döndüremediği tarafa doğru döndürecek şekilde ayarlanmalıdır.Yine, kulakla omuz aralığı dar olan tarafa yan yatırıldığında ince bir yastıkla yatırılmalı, diğer tarafa yatarken ise yastıksız yatırmalıdır.

Çocuk fizyoterapistinin göstereceği şekilde germe ve kuvvetlendirme egzersizleri uygulanır.

torticollis3 torticollis2
Zamanında egzersiz programı uygulanmazsa şu problemeler görülülür: Sol SCM kası zedelenmişse,
1. Baş kısalmış tarafa yani sola yan yatar,kulak omuza doğru döner, omurga zıt yana doğru bir konveksite yapar.Yüz sağa döner.
2. Çocuk başını tam çeviremediğinden sırt üstü yatışı tercih eder. Buna bağlı olarak başın basınç gören tarafı ve yüz üstü yatış pozisyonda basınç gören alın kısmı yassılaşır. Başta asimetri gelişir.
3. Başın zoraki duruş nedeniyle, el-el koordinasyonu, el ağız koordinasyonu sadece yüzün baktığı tarafta yani sağda gelişir. Çocuk sırt üstü yatış pozisyonunda ağırlık noktası sağa doğrudur. Yüzüstündeyse ağırlık noktası başın eğik olduğu tarafa doğrudur, çünkü sol dirseğin dayanak noktası bloke olmuştur.

4. Sol kulak omuz mesafesi kısalır .Boyun omurlarında eğrilik oluşur.
5. Kalça eğriliklerine neden olur.

6. Baş arkasındaki kol ve bacağın gelişmemesine ve incelmesine neden olur.
torticollis5
7. Yüzde asimetri gelişir.
torticollis4

Son düzenleyen perlina; 29 Haziran 2016 18:46
zamangezgin1453 - avatarı
zamangezgin1453
Ziyaretçi
25 Eylül 2013       Mesaj #3
zamangezgin1453 - avatarı
Ziyaretçi
Tortikolis
Tortikolis, latince torti ve collis kelimelerinden oluşup eğik boyun dönük boyun anlamına gelmektedir. Tortikolis deformitesinde, baş tutulum olan tarafa eğilme gösterirken yüz de karşı tarafa bakacak şekilde rotasyon duruşundadır.

Kaç tip Tortikolls mevcuttur?
Tortikollisin, sık konjenital tortikolis dediğimiz doğum sonrası farkedilen tipi yanında boyun kemik anomalileri, göz bozuklukları, nörolojik hastalıklarda da görülen tipleri mevcuttur.

Konjenital muskuler tortikolis deformitesi neden kaynaklanır?
Konjenital muskuler tortikollisin etiyolojisinde bir çok hipotez ileri sürülmektedir. Konjenital muskuler tortikollisin boyundaki sternokleidomastoid adelesi içine olan kanama ve sonrasında oluşan fibrosizle adelede kısalma oluşur. Sternokleidomastoid adelesindeki kısalmanın (kontraktürün), boyunda eğilme ve dönmeye neden olduğu kabul edilmektedir.

Konjenital muskuler tortikolis deformitesinin bulguları nelerdir?
Konjenital muskuler tortikollis, sıklıkla ebeveynler ve çocuk doktorları tarafında boyunda eğriliğin fark edilmesi ile ortopedi uzmanına refere edilirler. Tanıda boyunda sternokleidomastoid adelesinde zeytin şekli şişlik ve tutulum olan tarafa başta eğilme ve yüzün karşıya dönüklüğü ile karekterizedir. Bu hastalarda, boyunda kemik anamolisi ve kısa ense ile giden Klippel -Feil hastalığı, gözde kayma kusurları ve nörolojik bozukluklar açısından hasta değerlendirilmelidir. Tedavi edilmeyen olgularda deformite daha sert hale gelir. Daha ilerki dönemde yüzde asimetri; göz hizasında açılanma, yanaklarda birinin daha belirgin olması şeklinde görülür. Diğer önemli nokta da, yenidoğan döneminde tortikolisli hastalarda gelişimsel kalça çıkığı görülme sıklığında artma olduğundan mutlaka muayene ve ultrasonografi ile kalça eklemi değerlendirilmelidir.

Konjenital muskuler tortikolis deformitesinde tanı için yapılan testler var mıdır?
Yenidoğan döneminde kas içi kanamayı görüntelemek için ultrasonografiden faydalanılır. Bunun dışında kemik anomalisi ve nörolojik hastalıkların değerlendirilmesinde radyografi ve MR gibi ek tetkikler yapılabilir.

Konjenital muskuler tortikolis deformitesinin tedavisi nedir?

Konjenital muskuler tortikolliste sorun boyundaki sternokleidomastoid adelesindeki kısalıktır. Yenidoğan döneminde tanı koyulunca ailenin önerilen eksersizleri yapması ile çok yüksek oranda (%95) başarı sağlanır. 1-2 yaşa kadar eksersizle başarılı tedavi yapılamayan hastalarda ve ileriki yaşlardaki hastalarda cerrahi tedavi uygulanır. Cerrah tedavide kısalmış sternokleidomastoid adelesi uzatılır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

11 Mayıs 2010 / reyan Tıp Bilimleri
2 Eylül 2013 / _Yağmur_ Tıp Bilimleri
18 Mart 2011 / mert4406 Soru-Cevap
4 Kasım 2008 / DreamLiKe Taslak Konular