Arama

Salatalık Turşusu Tarifi

Güncelleme: 23 Temmuz 2013 Gösterim: 3.510 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Ekim 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hıyar Turşusu
Malzemeler
Sponsorlu Bağlantılar
  • Kornişon
  • Sarımsak
  • Maydanoz
  • Sivri biber
  • Dereotu
  • Defne yaprağı
  • Dilimlenmiş limon b
Hazırlanışı
Taze, sert yapılı, küçük boy ve aynı kalınlıktaki hıyarları kullanın. En uygun çeşit “kornişon”dur. İçlerinde ezik, çürük ve küflü olanları ayırın; üzerlerindeki çamur, toprak v.b. kirleri yıkayın. Hıyarları turşu kabına doldururken, tad ve koku vermek amacıyla aralarına sarımsak, maydanoz, sivri biber, dereotu, defne yaprağı,dilimlenmiş limon veya bunlardan birkaçını koyabilirsiniz. Üzerine bir miktar toz şeker ve biraz kuru nohut ekleyin. Sebzelerin üzerini örtecek şekilde %10-12 tuzlu salamura ilave edin. Burada ve bundan sonra sözü edilecek bütün turşularda, dikkat edilecek konu, sebzelerin salamura dışına çıkmamasıdır. Bu nedenle cam veya porselen bir tabak, temiz yıkanmış bir taş veya içi su doldurulup ağzı sıkıca bağlanmış plastik torba v.b. bir ağırlığı en üste bırakarak, sebzelerin suyun içerisine batmasını sağlayın.
Eğer istenirse, turşuya, salamuranın 0/010’u oranında sirke ilave edebilirsiniz.
Bundan sonra turşuyu, ekşimesi için 18~20°C sıcaklıkta 4-6 hafta bekletin. Hıyar turşusunun yenilecek olgunluğa geldiği şöyle anlaşılır: Hıyarların rengi sarıya döner; ortadan ikiye bölündüğünde etinin rengi dıştan içe doğru aynı ve saydam görünüştedir. Ayrıca tat, koku ve ekşillkteki değişme ile de anlaşılabilir. Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin. Turşunun üzerinde beyaz, kalın bir zar halinde maya tabakası oluşursa, bunu temizleyin.
b

seramiksır - avatarı
seramiksır
VIP VIP Üye
23 Temmuz 2013       Mesaj #2
seramiksır - avatarı
VIP VIP Üye
Salatalık Turşusu Yapımı;
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar
  • 3–4 kg küçük körpe salatalık
  • 5–6 Dal kereviz yaprağı
  • 1 Baş sarımsak
  • 1 Adet limon
  • 1 Demet dereotu
  • 2–3 Adet defne yaprağı
  • 1 Litresu
  • 6 Çorba kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Taze, sert, aynı boydaki salatalıkları iyice yıkayıp temizleyin.
Temiz bir iğneyle birkaç yerinden delin.
Kavanozun dibine birkaç dal kereviz yaprağı yerleştirin ve bunun üzerine de iki ince limon dilimi koyun.
Salatalıkları sıkıca yerleştirin.
Aralarına sarımsak dişlerini, defneyaprağını ve kereviz yaprağını sıkıştırın.
İnce limon dilimlerini dıştan görülecek şekilde kavanozun kenarlarına yerleştirin.
Yerleştirme işlemi bitince, 1 litre suya (kaynatılmış ve kireçsiz) 6 çorba kaşığı rafine kaya tuzu koyarak salamura suyunu hazırlayın.
Tuz iyice eridikten sonra kavanoza dökün.
Eğer su salatalıkların üzerini örtmediyse aynı şekilde tuzlu su hazırlayıp, salatalıkların üstünü örtecek kadar tuzlu su koyun.
Salatalıkların üzerini defneyaprakları ve dereotuyla örtüp kavanozun kapağını kapatın.
Oda sıcaklığında 3–4 hafta suyunu zaman zaman savurarak bekletin.
3–4 hafta sonra turşunuz hazır hale gelmiş olur.
Son düzenleyen _Yağmur_; 23 Temmuz 2013 11:30 Sebep: sayfa düzeni
SIKINTILARINIZ YILDIZLAR KADAR UZAK, HAYALLERİNİZ GÜN GİBİ PARLAK OLSUN DOSTLAR...

Benzer Konular

5 Ağustos 2011 / RoSSoRoSe Taslak Konular
5 Ağustos 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular
27 Eylül 2010 / oyuncu_girl Taslak Konular
9 Ekim 2008 / GÜLGECELER Taslak Konular
13 Haziran 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular