Arama

Çocuklarda ve Bebeklerde Göz Sulanması

Güncelleme: 8 Şubat 2012 Gösterim: 9.531 Cevap: 3
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
8 Şubat 2012       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Çocuklarda Göz Sulanması

gozsulanmasi mb 97

Çocuklarda göz sulanması genelde, göze yabancı bir cisim kaçması ile olmaktadır. Onun haricinde; göz kapaklarındaki bozukluklar, göz tansiyonu hastalığı, gözde çizilme ve gözyaşı kanalı tıkanıklığı da sulanma belirtisi ile kendini gösterir.

Göz kapaklarındaki bozukluk, sulanmanın haricinde görmeye de engel olabilmektedir. Göz kapağı düşüklüğü, fazla deri kıvrımları, göz kapaklarının aralığının dar olması gibi durumlar çocuğun görmesini zorlaştırıyorsa tedavi gecikmeden uygulanmalıdır.

Ayrıca bebeklerde ve çocuklarda görülen göz kapaklarındaki enfeksiyonlar da sulanmaya neden olur. Göz kapağındaki arpacık ve benzeri şişlikteki enfeksiyonlar, gözlerde baskıya neden olabilir. Baskının oluşturacağı ağrı, dokulardaki deformasyon ve göz tembelliği çocuğu zorlamaktadır. Bu tip enfeksiyon rahatsızlıkları farkedildiğinde zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir.

Çocuklarda göz sulanması alerjik rahatsızlıklar sonucunda da görülebilir. İlk 6 aydan sonra gözlerde kaşınma, kızarıklık, yanma ve sulanma ilk olarak alerjiyi akıllara getirmektedir. Genellikle her iki gözü birlikte etkileyen bu durumu doktora göstermek ve alerjik etmenlerden uzak durmak gereklidir. Kimyasal etkilere bağlı olarak gözlerde oluşan tahriş de gözlerin yaşarmasına sebep olabilir.

Doğumsal göz tansiyonu da sulanmaya sebep olur. Gözü çizilen çocuklarda da sulanma önemli bir belirtidir. Bütün bu tablolar acil tedavi gerektirdiğinden, bebeklerdeki ya da çocuklardaki bu rahatsızlığı aile fertleri farkettiklerinde hemen bir uzmana başvurmalıdır.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı ise, bebek ve çocuklarda en sık rastlanan göz hastalıklarından biridir. Yeni doğan bebeğin bir veya her iki gözünde sürekli sulanma ve çapaklanma görülürse, gözyaşı kanallarının doğuştan tıkalı olabileceği düşünülerek bir göz doktoruna başvurulmalıdır.

Gözyaşı gözü sürekli ıslak tutan, temizleyen ve koruyan bir salgıdır. Üst göz kapağın dış kısmında, kaşın hemen altında bulunan gözyaşı bezleri tarafından salgılanır. Gözyaşının fazla kısmı gözyaşı kanalı tarafından burun boşluğuna aktarılır. Gözyaşı kanalı alt ve üst göz kapaklarının iç köşesinde iki küçük delik olarak başlar ve buradan aşağı doğru uzanarak burun boşluğuna açılır. Ağlarken burnumuzun akmasının nedeni çok miktarda gözyaşının bu kanaldan burun içine boşalmasıdır. Bu boşalma kanallarındaki herhangi bir tıkanıklık “gözyaşı kanal tıkanıklığı“ olarak tanımlanır.

Tıkanma bulguları ise; gözlerde tek ya da iki taraflı yaşarma, göz burun arasındaki kesede şişlik ve kızarıklık, sabahları aşırı çapak ve cerahat oluşması, sürekli akıntıya bağlı olarak flu görme, gözde yanma, batma, kaşınma ve rahatsızlık hissidir.

Kanal tıkanıklığı, erken doğmuş bebeklerde, erkek ve sezeryan bebeklerinde biraz daha fazla görülebilir. Bebek ana rahmindeyken göz kanallarının ağzı zarla örtülüdür ve genellikle doğum sırasında veya doğumdan birkaç gün sonra açılır. Açılmadığı taktirde bu tıkanıklıklar gözde aşırı sulanma ve çapaklanmaya neden olabilir. Bu durum genellikle geçicidir. Sulanma ve çapaklanma geçmediği taktirde konusunda uzman bir doktora gösterilmelidir.

Kanal tıkanıklı tedavisi birkaç aşamadan oluşur. İlk olarak masaj uygulaması yapılır. Burada amaç, kanal içerisindeki hidrostatik basıncı arttırarak tıkalı olan kanalın açılmasını sağlamaktır. Bu sırada gerekli göz damlaları da kullanılır. Masaj ve damla tedavisi, bebek 12 aylık olana kadar uygulanır. Bu zaman içinde %95 vakada kanalın açıldığı görülmüştür. Ancak masaj ve damla tedavisine karşın, kanal tıkanıklığı 1 yaşa kadar düzelmez ise genel anestezi altında ince bir sonda ile kanal açılmaya çalışılır. Bu basit bir cerrahi girişimdir ve bebek 12-18 ay arasındayken uygulanabilir. Tedavide geç kalınmaması önemlidir. Çünkü bebek 18 aylık olmadan önce basit bir girişimle düzeltilebilen bu problem, ileri yaşlarda ameliyatı zorunlu kılar.

Kaynak : EVY Baby
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
8 Şubat 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Bebeklerde göz sulanması hastalık olabilir

Herhangi bir sağlık problemi olmayan ve zamanında doğmuş bebeklerin yaklaşık olarak yüzde 5'inde gözlerde sürekli sulanma ve çapaklanma görülebiliyor. Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi'nden Yrd. Doç. Dr. Deniz Oral, bebeklerde görülen göz sulanması, masaj gibi çeşitli tekniklere rağmen bir yaşından sonra da devam ederse tıkanıklığın açılması gerektiğini belirtiyor.


Herhangi bir sağlık problemi olmayan ve zamanında doğmuş bebeklerin yaklaşık olarak yüzde 5'inde gözlerde sürekli sulanma ve çapaklanma görülebiliyor. Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi'nden Yrd. Doç. Dr. Deniz Oral, bebeklerde görülen göz sulanması, masaj gibi çeşitli tekniklere rağmen bir yaşından sonra da devam ederse tıkanıklığın açılması gerektiğini belirtiyor.

Bebeklerde çok sık görülen göz sulanması uzun süre geçmediğinde dikkat edilmesi gereken bir sorun haline dönüşebiliyor. Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi'nden Yrd. Doç. Dr. Deniz Oral, herhangi bir sağlık problemi olmayan ve zamanında doğmuş bebeklerin yaklaşık olarak %5'inde gözlerde sürekli sulanma ve çapaklanma görülebildiğini belirterek şunları söylüyor:

"Normalde göz yüzeyini nemlendirmek ve korumak için gözyaşı bezleri tarafından üretilen gözyaşının fazla kısmı gözyaşı kanalı tarafından burun boşluğuna aktarılır. Gözyaşı kanalı alt ve üst göz kapaklarının iç köşesinde iki küçük delik olarak başlar ve buradan aşağı doğru uzanarak burun boşluğuna açılır. Ağlarken burnumuzun akmasının nedeni çok miktarda gözyaşının bu kanaldan burun içine boşalmasıdır. Bazı bebeklerde gözyaşı kanalının gelişimi doğumda tamamlanmamıştır ve kanalın burun boşluğuna açıldığı noktada ince bir zar bulunur. Bu zarın neden olduğu tıkanıklık nedeniyle fazla gözyaşı ve içindeki artık maddeler göz yüzeyinde birikerek sürekli sulanma ve çapaklanmaya neden olur. Bu durum doğumsal gözyaşı kanalı tıkanıklığı olarak adlandırılır ve tek ya da her iki gözü beraber etkileyebilir. Sürekli sulanma ve çapaklanmanın yanısıra kanal tıkanıklığına bağlı olarak mikrobik enfeksiyon gelişmesi durumunda gözlerde kızarıklık ve kapaklarda şişme de görülebilir."

Kendiliğinden geçmesi beklenen bir durumdur

Doğumsal gözyaşı kanalı tıkanıklıklarının %95'inin bebek 1 yaşına gelmeden kendiliğinden açıldığını da vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Oral, "Bu nedenle 1 yaşına kadar sadece gözyaşı kanalına masaj uygulanması ve gerektiğinde çapaklanmayı azaltmak için kısa süreli antibiyotikli damlalar kullanılması yeterlidir. Masaj uygulaması sırasında işaret parmağı gözün iç köşesi ile burnun birleştiği noktaya konur ve alttaki burun kemiği üzerine bastırılarak parmak aşağı doğru kaydırılır. Masaj uygulaması gözyaşı kanalı içinde basınç oluşturarak kanalın alt ucundaki tıkanıklığı açılmaya zorlar" diyor.

Geçmezse ne yapmalı?

Yrd. Doç. Dr. Oral, uygun teknikle düzenli masaj uygulanmasına rağmen sulanma ve çapaklanmanın 1 yaşından sonra da devam etmesi halinde yapılması gerekenleri de şöyle anlatıyor:

"En sık olarak doğumsal gözyaşı kanalı tıkanıklığına bağlı olmakla beraber, bebeklerde sulanma gözyaşı kanallarının yokluğu, doğuştan olan göz tansiyonu hastalığı, yoğun allerji veya kimyasal etkilere bağlı olarak gözlerde oluşan tahriş gibi nedenlerden de kaynaklanabilir. Bu sebepler daha nadir olarak görülmekle beraber, sorunun neden kaynaklandığının belirlenmesi açısından gözlerinde sürekli sulanma olan bebeklerin bir göz doktoru tarafından değerlendirilmesi büyük önem taşır. Tedavide sorunun kendiliğinden geçme ihtimali azaldığı zaman sondalama işlemi uygulanır. Ameliyathane ortamında bebeğe hafif bir genel anestezi verilmesini takiben gözyaşı kanalına sonda adı verilen özel bir alet ile girilerek tıkanıklık açılır. Sondalama işleminin başarı şansı %95 seviyesindedir. İlk sondalama işlemi sonrasında kanal tıkanıklığının hala devam etmesi durumunda sondalama işlemi tekrarlanır ve sondalamaya ek olarak gözyaşı kanalının tekrar tıkanmasını engellemek amacıyla kanala ince bir silikon tüp yerleştirilir. Bu tüp daha sonraki takipler sırasında tekrar anestezi verilmesine gerek olmadan poliklinikte çıkartılır. Çok nadiren sondalama ve tüp uygulanmasına rağmen tıkanıklığın giderilemediği durumlarda ameliyatla gözyaşı kanalı ile burun boşluğu arasında yeni bir bağlantı oluşturulması gerekebilir."

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
8 Şubat 2012       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Çocuklarda göz sulanması ihmal edilmemeli

Çocuklarda göz sulanması sıklıkla görülen göz problemlerinden… Çeşitli nedenlere bağlı olan, tedavi edilmezse enfeksiyonlara sebep olan göz sulanmasıyla ilgili Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ferda Çiftçi şu bilgileri verdi:

Çocuklarda göz sulanması sıklıkla görülen göz problemlerinden… Çeşitli nedenlere bağlı olan, tedavi edilmezse enfeksiyonlara sebep olan göz sulanmasıyla ilgili Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ferda Çiftçi şu bilgileri verdi:

Hangi durumlarda çocukların gözleri sulanabilir?
Çocuklarda çeşitli nedenlerle göz sulanabilir. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı, göz kapaklarındaki yapısal bozukluklar, glokom (göz tansiyonu) hastalığı, gözde çizilme veya yabancı cisim kaçmaları sulanma ile belirti verebilir.


Gözü sulanan çocukla ilgili ne yapılması gerekir?
Kapak düzeni bozuk olan; içe veya dışa dönük kapakları olan çocuklarda irritasyon göze zarar veriyorsa erken tedavi etmek gerekir. Tedavide geç kalınırsa görmeyi tehdit edebilecek tablolar ortaya çıkabilir. Cerrahi tedavi ile kapak düzeltilerek sorun giderilir

Bir diğer neden olan doğumsal gözyaşı kanalı tıkanıklığıdır. Gözyaşı bezi yeterli üretim yapıyor ama kanal tıkalı ise gözyaşı yüze doğru akar. Yeni doğanlarda gözyaşının buruna aktığı kanallar kapalı olabilir. Çoğunlukla birkaç ayda kendiliğinden açılır. Erken dönemde (ilk 12 ay) masaj yapılarak, enfeksiyon olduğunda ise antibiyotik damlalar ile tedavi sağlanabilir. Bu dönemde masajın doğru yapılması önemlidir. İhmal edilmiş ve/veya yeterli tedavi yapılmamış hastalarda sürekli enfeksiyon gözün diğer bölgelerini etkileyebilir. Bu durumda ve 1 yaşına kadar devam eden sulanmalarda kanala sondalama uygulanmalıdır. Sulanma devam ederse; sondalama tekrar edilebilir. Aynı zamanda kanala silikon tüp uygulanabilir. Bu uygulama ile % 95 başarı elde edilir.


İlaç kullanımının kanal açma işleminde yeri nedir?
Kanal tıkanıklığı nedeniyle sık sık enfeksiyon olan çocuklarda sürekli antibiyotik kullanmak çözüm değildir, tıkalı kanalın açılması gerekmektedir. 1 yaşında kanal açılmaz ve bekletilirse uygulanan ameliyatın başarı şansı azalır.


Başka hangi durumlarda çocuğun gözleri sulanır?
Bazen bebeklerde kistik oluşum ile birlikte kanal tıkalı olabilir, bu durumda hiç beklemeden sondalama yaparak kanalı açmak gerekir, aksi takdirde enfeksiyona yol açar, tedavi zorlaşır.

Ayrıca doğumsal glokom (göz tansiyonu), sulanma tablosu ile karşımıza çıkabilir. Gözü çizilen ya da yabancı cisim kaçan çocuklarda da sulanma önemli bir belirtidir. Bütün bu tablolar acil tedavi gerektirir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
8 Şubat 2012       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Göz sulanması nedir?

Bebeklerde sıklıkla göz sulanmasıyla birlikte göz çapaklanması görülür. Yeni doğan bebeklerin üçte birinde bir veya iki gözde sulanma olduğu bilinmektedir. Eğer bebek uyandığında kirpikler birbirine yapışmışlarsa mikrobik enfeksiyon var demektir. Göz doktorları bebeklerdeki bu tür göz sulanmasının genellikle göz yaşı kanalının doğuştan darlığına bağlı olduğunu bilirler. Göz yaşı normalde gözden hangi yollardan akar? Göz yaşı gözkapaklarının burun köküne yakın kenarında bulunan iki küçük delikten göz yaşı kesesine akar. Göz yaşı keseleri hemen derinin altında ve burun köküne yakındır. Gözyaşı keselerinden göz kırpma hareketinin oluşturduğu pompalanma sayesinde gözyaşı buruna akar. Bu sebepten ağladığımızda burun akıntısı da olur çünkü ağlarken gözyaşı akar ve burunda sulanma hissi olur.


Fazla sulanma neden olur?

Gözyaşı kesesinin buruna açıldığı yerde bir zar vardır. Bu zar normalde bebek doğmadan açılır. Ancak birçok bebekte bu zar doğumda henüz açılmamıştır ve dolayısıyla bebeğin gözünde sulanma olur.


Bebeklerde başka nedenlerden göz sulanması olur mu?

Fazla sulanma rüzgar, duman, kimyasal maddeler ve yabancı cisimlerin sebep olduğu irritasyona bağlı olabileceği gibi çok ender olarak doğuştan göz tansiyonuna da bağlı olabilir. Doğuştan göz tansiyonu hastalıklarında sulanmayla birlikte göz bebeğinde büyüme, ışık hassasiyeti, korneada bulanıklık gibi bulgular da vardır.

Göz sulanması nasıl tedavi edilir?

Bebek ilk görüldüğünde antibiotikli göz damlaları verilir

ve bebeğin gözyaşı kesesine masaj takviye edilir. Masaj anne tarafından burun köküne basılarak yapılır. Göz doktorunuz masajın nasıl ve kaç defa yapılacağını size gösterir. Masaj ve damlalar sayesinde gözyaşı kesesinde biriken gözyaşı boşaltılır ve enfeksiyon önlenir. Bebeklerde görülen bu sulanma genellikle bebek 6 aylık olmadan kaybolur. Eğer sulanma devam ederse gözyaşı kanallarının sonda ile açılmaları gerekebilir. Gözyaşı kanallarına sonda işlemi ne zaman yapılır? Öncelikle sabırlı olup masaja devam etmek gerekir. Ancak bebek bir yaşına gelmeden sonda işlemi yapılmalıdır. Çünkü bebek büyüdükçe kemik yapısı gelişir ve sondanın başarılı olma şansı azalır.

Sonda işlemi nasıl yapılır?

Bebeğe önce çok hafif genel anestezi verilir. Sonra çok ince, ucu künt bir metal tel göz yaşı kanallarından geçirilir ve göz yaşı kanalları sıvıyla yıkanır. Bebekler

bu işlemden sonra a¤r› duymazlar. Sonda işlemi uygun yaşta ve uygun şekilde yapılırsa düzelme şansı %90 dan fazladır. Ender olarak sonda işlemi iki veya daha fazla tekrarlanır.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

15 Temmuz 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
10 Nisan 2007 / HayLaZ61 Taslak Konular
26 Nisan 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular