Arama

Ev İşlerini Kolaylaştıran Pratik Yöntemler - Sayfa 2

Güncelleme: 24 Ekim 2012 Gösterim: 304.355 Cevap: 20
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
7 Nisan 2008       Mesaj #11
nünü - avatarı
Ziyaretçi
Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküviler için
Küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz.
Sponsorlu Bağlantılar
Açılmakta direnen cam kavanozlar için
Altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır.
Bal nasıl saklanır?
Bal kavanozunu sıcak olmayan serin ve karanlık bir yerde saklamak gerekir. Gün ışığı alan bal bozulur. Ayrıca kavanozun kapağı açık kalırsa nem alır ve tadı acımtrak olur.
Balık kokmayan yağlar için
Balık kızarttığınız yağa limon sıkarsanız yağa balık kokusu sinmez.
Başarılı omletin sırrı
İyi bir omlet yapmanın ilk kuralı, hiçbir zaman 6`dan fazla yumurta kullanmamanızdır. Pişirirken de daima gazlı ocak tercih etmeli, elektrikli ocak kullanmamalısınız.
Bayat ekmekler için
İnce ince dilimleyip üzerine süt serpin ve kızgın yağda kızartın, ters çevirip domates ve peynir koyun, üzerine nane ve kekik serpin.
Beşamel
Önceden hazırladığınız bir beşamel sosun üzerinde kalın bir tabaka oluşur. Bunu önlemek için sosu hazırlayınca üzerini bir parça yağlı kağıtla örtün.
Buzdolabındaki kötü kokular
1 kase sütü buzdolabına koyun ve 1-2 gün süreyle bırakın. Süt, buzdolabınızdaki kokuları almış olacaktır, sonra kullanmadan atın.
Buzdolabınızın iyi soğutması için
İçine bir torba tuz koyun. Tuzun dolaptaki nemi aldığını göreceksiniz.
Çaydanlık temizlenmesi
Çaydanlığınızın içine biriken kireç tortusunu engellemek istiyorsanız 15 dakika kadar içine sirke kaynatın. Veya kabın içinde yumurta kabuklarını bir süre bırakın. Kirecin yok olduğunu göreceksiniz.
Çorba çok tuzluysa
Pişirdiğiniz çorbanın tuzunu fazla kaçırdığınız için fazla üzülmeyin. Bunu telafi etmenin birkaç yolu vardır: - Çok tuzlu değilse bir parça şeker işi halledecektir. - Çorbanızın içine birkaç patates dilimi atın. Tuzu emeceklerinden pişince içinden çıkartın. - Çorbaya çok fazla tuz koydunuzsa içine gümüş bir kaşık ve küçük bir bardak dolusu çiğ süt koyun. 5-10 dakika kısık ateşte pişirin. Sonra içindeki kaşığı çıkartın.
Dibi tutan tencereler
Yemeği yaktıysanız, ateşten indirdiğiniz tencereyi derhal ıslak bir bezin üzerine oturtun. Dibine bağlanan yanık yemek tabakası çözülecektir. Tencereyi yıkamak için içine biraz sirke koyarak bekletin. İşinizin kolaylaştığım göreceksiniz.
Domatesler taze kalsın
Porsumuş domatesleri yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir.
Dondurucudaki etlerin yapışmaması için
Pirzola, biftek, köfte gibi etleri dondurmadan önce her dilimin aralarına yağlı kağıt koyarsanız, birbirlerine yapışmalarını önlersiniz. Böylece her seferinde gerekli olduğu kadar parçayı alır, gerisini dondurucuda bırakabilirsiniz.
Evde pasta hazırlarken
Evde pasta hazırlayanlar için bir önerimiz daha var. Lezzetli bir pasta hazırlamak kadar, süslemek de çok önemlidir. En çok da özel günlerde pastaların daha gözalıcı olmasına dikkat edilir. Siz de kendi pastanızı kendiniz yapıyorsanız, üzerini süslerken çeşitli reçelleri hafifçe kulandırıp sos olarak kullanabilirsiniz.
Güzel buzlar için
Buz kalıbına suyu koyarken içine nane yaprağı, kiraz vb. meyveler koyun.
Hamur işlerini servis etmeden önce
Fırından çıkardığınız hamur işlerini, özellikle kekleri servis etmeden önce mutlaka en az 1,5 saat dinlenmeye bırakmalısınız. Fırından çıkar çıkmaz kesip servis yaparsanız içi hamur kalır ve tadında bir acılık hissedilir.
Izgaraları temizlerken
Fırın ızgaralarını özellikle de et pişirdikten sonra temizlemekte zorluk çekebilirsiniz. Üzerinde çabucak kuruyup kalan lekeler ne kadar sıcak su altında tutarsanız tutun çıkmayabilir. Bu durumda sünger taşıyla ızgarayı iyice ovun. Lekeden eser kalmayacaktır.
İdeal örtü boyu
Örtünün çok kısa ya da çok uzun olması masada kötü bir görünüm oluşturur, oturanları da rahatsız eder. Rahat bir kullanım ve güzel bir görünüm için, örtünün masadan en fazla 30 santimetre kadar sarkması gerekir.
Jöle kalıbından çıkarırken dağılıyorsa
Jöleyi pişirdikten sonra kabından kolay çıkarmak için, pişirmeden önce kalıbını soğuk suyla yıkayıp içine sıvı yağ sürün.
Kabuklarınızı soyduğunuz meyvelerin kararmalarım önlemek için
Limonla ovun.
Kahve telvesini temizlerken
Kahve içtikten sonra, fincanı hemen yıkamazsanız sonra epey uğraşırsınız. Çünkü fincanın dibinde biriken telve kuruyup kalır ve zor çıkar. Fakat, lekeli kısmın üzerine kabartma tozu serpip nemli süngerle silerseniz, telvenin çok kolay çıktığını görürsünüz.
Kekler kalıba yapışıyorsa
Hazırladığınız keklerin kalıba yapışmaması için, kalıbın içine hamuru dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo serin. Böylece keki piştikten sonra kolayca çıkarabilirsiniz.
Kesik limonlarınız hemen kuruyorsa
Küçük bir tabağa toz şeker serpin, limonun kesik tarafını şekerin üzerine gelecek şekilde koyun, iki hafta kurumadan saklayabilirsiniz.
Kızartma için
Her şeyden önce kızartacağınız sebzeleri, buzdolabından bir saat önceden çıkarıp oda sıcaklığında bekletin. Yağı iyice kızdırın. Kızartma yağına bir defada çok fazla malzeme atmayın. Fazla malzeme yağın ısısının düşmesine neden olur, o zaman da istenilen sonuç alınamaz. Kızartmaları tavadan alırken büyük delikli bir kepçe kullanın. Fazla yağı tencereye akmış olur.
Kızartma kokusu
Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için, bir kapta 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatın.
Küflenen ekmek için
Ekmek kutusunu ara sıra sirkeli suyla silin.
Lavabodaki kötü kokular için
Kahve telvesini lavaboya döküp, kaynar su dökün.
Limonun saklanması
Kesik limonun saklanması - Limonun üzerine tuz dökün. Böylece limon ikinci bir kullanıma kadar kuruyup bozulmadan saklayabilirsiniz. - Bir fincan tabağının içine biraz sirke koyun. Kesik kısmı sirkenin içinde kalacak şekilde, limonu bu tabağa yerleştirin. Bütün limonun saklanması - Limonları bir kaba doldurup tamamen örtülene kadar üzerine tuz dökün. Böylece, limonları hiç bozulmadan birkaç gün saklayabilirsiniz. - Limonları su dolu bir kaba koyup bu suyu hergün değiştirerek de tazeliklerini koruyabilirsiniz.
Makarna haşlarken
Makarnanızın çok daha lezzetli ve hafif olması için, haşlarken tencerenizin içine biraz süt katın; farkı hemen anlayacaksınız.
Maydanozları saklarken
Maydanozlarınızı kuru olarak kıyıp uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Böylece hem her zaman kullanıma hazır olur, hem de uzun süre yeşil halini korur. Kıyılmış maydanozu yemeklerin içinde kullanabileceğiniz gibi yemeklerin üzerinde süsleme amaçlı da kullanabilirsiniz.
Nanenin kokusunu artırmak için
Üzerine biraz şeker serpin, böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz.
Patates kızartırken fazla yağ emmemesi için
Patates dilimlerini kızgın tavaya atmadan önce, süt dolu bir kabın içine koyun. Böylece fazla yağ emmez, hem de daha lezzetli olur.
Patates soyarken
Üzerini bir bulaşık teli yardımıyla ovuşturursanız rahatça soyulmasını sağlayabilirsiniz.
Peynir keserken
Bıçağı önce soğuk suya tutarsanız, hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağı daha rahat yıkarsınız.
Pilav yaparken rengi kararmasın istiyorsanız
Eğer sade pilav pişiriyorsanız, pişme suyuna ekleyeceğiniz 1-2 çay kaşığı limon suyu, pilavın rengini daha beyaz yapacaktır.
Püre ısıtmak için
Soğuyan püreyi tekrar ısıtmak için üzerine biraz süt dökün. Sonra püre kabını ateşe otutturduğunuz su dolu bir kabın içine koyun ve kısık ateşe bir amyant tabakası koyup püre kabını bunun üzerine oturtun.
Rende temizlemek için
Bir ekmek parçası ile oğuşturduktan sonra soğuk su ile yıkayınız.
Sarımsak ya da soğan kokusu
Elinizde kalan ağır kokuyu geçirmek için paslanmaz çelik bıçak veya kaşığı parmaklarınızla temas ettirerek akan suyun altına tutun.
Soğan soyarken
Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için, içi su dolu bir kaba koyun.
Soğan soyarken
Soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.
Süt tencereye yapışıyorsa
Sütü koymadan önce tencereyi soğuk su ile çalkalayın.
Sütünüz yandı ise
Kabın üstüne 5 dakika nemli bir beyaz bez örtünüz. Bu işlemi, her defasında bezi suda çalkalayarak tekrarlayınız. Sütün yanık kokusu tamamen kaybolur.
Şeftali soymak zor geliyorsa
Şeftalileri 10 saniye sıcak suda tutup, sonra soğuk suya batırırsanız, kabuklarının kolayca soyulduğunu göreceksiniz.
Tavuk kızartırken...
Tavuğun lezzetini arttırmak için tavuğu firına atmadan önce tuz, karabiber ve limonun suyuyla hazırlanmış karışımla ovabilirsiniz.
Tencerenin dibi yandıysa
Yemek yaparken tencerenin dibi tutarsa, temizlemek için bir miktar karbonatı suyla karıştırıp, elinizle hamur kıvamına getirin. Bunu tencerenin dibine örtün. Bir gece böylece bekletin. Bir gün sonra tencere temizlenecek ve pırıl pırıl olacaktır.
Tıkanan tuzluklar
Mutfağın nemli ortamında tuzluklar tıkanıyorsa, içlerine biraz pirinç koyun.
Turşu
Köpüğü, Kavanozda kaldırdığınız turşuların üzerine bir zaman sonra bir köpük tabakası oluşur. Bunu kaşıkla alın ve turşunun üzerine bir parmak kalınlığında zeytinyağ dökün. Zaman zaman değiştirin. Tuzu, Hazırladığınız turşu, tuzu fazla olduğu için yenemiyorsa, turşunun içine kabukları soyulmuş birkaç tane soğan koyduğunuz sirkeye yatırın ve üç dört hafta bekletin. Tadının düzeldiğini göreceksiniz.
Uzun süre dayanan sebzeler için
Aldığınız sebzeleri yıkamadan buzdolabında poşetlerde ve ağzı sıkıca kapatılmış olarak saklayın.
Vitaminli havuç
Satın aldığınız havuçları 15 gün kadar buzdolabında bekletirseniz vitamin oranları artar.
Yağ şişelerini kolay temizlemek için
Sıvı yağ koyduğunuz şişeleri yıkarken, şişenin içine baharatçılarda bulabileceğiniz birkaç parça kaya tuzu koyun ve suyla çalkalayın. Bu işlemi yaptıktan sonra şişeyi yıkadığınızda lekesiz ve tertemiz olduğunu göreceksiniz.
Yemekler tuzlu olduysa
Tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.
Yemekleri saklarken
Alüminyum folyonun biri parlak diğeri mat olmak üzere iki tarafı vardır. Yiyeceklerin üzerine mat olan tarafı temas etmelidir; zira parlak taraf oksitlenebilir.
Yumurta haşlarken çatlamaması için
Yumurtayı bir kepçe ya da kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun.
Zeytin siyah zeytin
Siyah zeytini tatlandırmak için zeytinyağı ve limon suyu karışımından yararlanmayı herkez bilir. Zeytinlerinize daha değişik bir tat vermek için bunları zeytinyağıyla örtün ve biraz kekikle 2-3 diş sarımsak ilave edin. Sekiz gün bekletin ve yenilip azalan zeytinlerin yerine yenilerini koyun.
Zeytinyağı saklanışı
Uzun zaman saklayacağınız zeytinyağının acımasına engel olmak için; - Işıktan uzak bir yere koyun. -

Zeytinyağlı yemekleri pişirirken...
Zeytinyağlı yemeklere biraz şeker atmak, onların daha lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca piştikten sonra, soğuyuncaya kadar kapağını açmamak gerekir. Unutulmaması gereken bir nokta da, zeytinyağlı yemeklerin yeneceği günden bir gün önce pişirilip, ertesi güne kadar dinlendirilmesidir.
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
7 Nisan 2008       Mesaj #12
nünü - avatarı
Ziyaretçi
Süt Ürünlerinin sırları
Temel gıdalarımızdan biri de süttür. Süt; kalsiyum, fosfor, demir gibi mineraller,
Sponsorlu Bağlantılar
protein ve B2 vitamini açısından zengin bir gıdadır. Ancak süt, uzun süre güneş ışığına
maruz kalırsa, içindeki B2 vitamini kullanılmaz hale gelir. İşte bu yüzden süt satın
alırken, serin ve ışık almayan bir yerde muhafaza edilip edilmediğine dikkat edilmelidir.

Süt, mikroorganizmaların üremesi açısından elverişli bir ortamdır. Bu nedenle,
pastörize edilmeden satılan sütlerin kaynatılması gerekir. Ancak kaynama süresi 5
dakikayı geçmemelidir, aksi halde protein kaybı olur.
Yoğurdun suyu birkaç gün içinde kendiliğinden ayrılır. Başta B2 olmak üzere içindeki
vitaminler suyuna geçtiğinden, yerken yoğurdu mutlaka suyuyla karıştırmalısınız.

Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
7 Nisan 2008       Mesaj #13
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Pratik Ev Bilgileri

Ezilmiş Halılar
Halılarınızın ezilmiş yerlerini düzletmek için, ıslak bir bezle ılık ütüyü bu ezilmiş yerlerin üzerinde gezdirin. bu işlemi yaparken ütüyü çok fazla bastırmamaya çalışın. Ezilmiş olan kısımların dikleştiğini göreceksiniz. Gerekirse biraz da fırçalayabilirsiniz.

Çiçekleriniz Bozuluyorsa
Evinizdeki çiçekler bazen böcek yüzünden kurur. Onların çiçek köklerini yemelerini önlemek için sigara külünden yararlanın. Çiçek köküne dökeceğiniz küller, böceğin hastalanıp ölmesini sağlar.

Koltukların Tozunu Alırken
Elektrik süpürgeniz yoksa ve koltuklarınızın tozunu almanız gerekiyorsa, şu yöntemi uygulayın. Tozunu alacağınız eşyanın üstüne nemli bir bez yayın, beze sopa ile vurarak tozunu çıkarın. Çıkan toz nemli beze yapışacaından hem oda tozlanmaz, hem de eşyalarınız tertemiz olur.

Güvelerden Kurtulmak İçin
Güvelerin dolaplarınızı istila etmelerini önlemek için, büyükçe bir portakal alın, üzerine kabuğu görünmeyecek kadar sık biçimde karanfil batırın. Bu karanfilli portakalı giyecek dolabınıza ya da sandığın bir köşesine koyun. Böylece güveleri giyecek dolaplarınızdan uzak tutmuş olursunuz.

Tahta Kapı ve Çerçeve Temizliği
Ellerinizin beyaz veya açık renge boyanmış kapı ve tahtalar üzerinde nasıl kötü izler bıraktığını bilirsiniz. Tahta eşyalar böyle kirlendiği zaman yapacağınız işlem şundan ibaret: Çiğ bir patatesi ortadan ikiye bölün ve lekeli yere hafifçe sürün. Lekeler hemen yok olacak ve eşya eski haline dönecektir. Ayrıca tahta eşyayı temizlemek için şu yöntem de çok etkilidir. İki çorba kaşığı çayı kaynar su içine atın. Su soğuduktan sora renkli kapı veya tahta eşyayı sünger yardımıyla bu su ile yıkayın. Yuşak bir bezle kurutun.

Paslı Eşyalar
Makas ve bıçaklardaki pas lekesini çıkarmak için en iyi çare gazdır. Pas olan yeri birkaç defa gaza batırılmış bir bezle silin. Sonra da yünlü bir kumaş parçasıyla kurulayın.

Kahve Dökülürse
Üzerinize veya halıya kahve dökülürse, lekeyi soğuk suyla ıslattıktan sonra hemen birkaç damla gliserin ile çitileyin.

Çivi Çakmak İçin
Duvara büyük çivileri çakmak hiç de kolay değildir. İnsanı oldukça uğraştırır ve sıvanın dökülmesine de neden olabilir. Bunu önlemek için çiviyi çakmadan önce sabuna bulayın. Böylece çivi duvara kolayca girer.
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
7 Nisan 2008       Mesaj #14
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Yorucu ev işlerinde bunalan hanımların imdadına, pratik bilgiler yetişiyor. İşte birkaç püf noktası: Kararan alüminyum kaplarınızı pırıl pırıl yapmak istiyorsanız, su ve bolca sirke koyup kaynatın. Buzdolabından kötü kokuları uzaklaştırmak için, en alt göze 3-4 dilim limon koymanız yeterli. İç kısmı kireç bağlayan çaydanlığa, soyduğunuz patates kabuklarını koyup uzun süre kaynatırsanız, kirecin kolayca çıktığını göreceksiniz. Ütünüzün altını tuz ve sirkeyle silerseniz leke tutmasını ve çamaşıra yapışmasını önlemiş olursunuz.


İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirinin derlediği bilgilere göre, özellikle tuz ve sirke, mutfak ve ev eşyalarının temizlenmesinde önemli rol oynuyor.
Alüminyum Kaplar: Alüminyum kapların zamanla kararması, insanın mutfakta çalışma zevkini kaçırır. Halbuki bunu kolayca önlemek mümkündür. Alüminyum kaplarınızı su ve bolca sirke koyup kaynatın. Hepsi pırıl pırıl olacaktır. Bakır tencerelerinizi ve bu malzemeden yapılan diğer tüm eşyalarınızı da, kaya tuzu ve sirke ile silerek ilk günkü ışıltısına kavuşturabilirsiniz.
Çatal-bıçaklar: Bulaşık makinesi çatal ve bıçaklarınızı karartıyorsa, bunu önlemenin kolayı var. Bulaşık makinesinin deterjan gözüne ayda bir kere olmak üzere çamaşır suyu koyun. Böylece çatal ve bıçaklarınızın kararmasını engellediğiniz gibi onları parlatmış da olursunuz.

Tahta Kaşıklar: Mutfakta kullanılan tahta kaşıklar renklerini çabucak kaybeder, kahverengiye dönüşür. Bunu bir dereceye kadar önlemek istiyorsanız, tahta kaşıkları duru suda iyice ıslattıktan sonra kullanın.

Fincandaki izler: Kahve ve çay bazen fincanlarda çıkmayan lekeler bırakır. İşte acil ve etkili bir çözüm. Nemli bir havluyu deterjanlı suya batırıp çıkarın ve lekenin üzerini ovuşturarak silin. Diğer bir yöntem ise diş macunu ile temizlemektir. Kahve lekesi çıkarmak ise, özellikle kahve kuruduktan sonra tam bir eziyettir. Fakat tüm zor lekelerden olduğu gibi kahve lekesinden de kurtulma imkanınız var. Bunun için eczaneden temin edebileceğiniz gliserinle bir bezi ıslatıp, lekeli yeri silin.

Pırıl pırıl çaydanlık: Çok sevdiğiniz çaydanlığınız, zamanla mat bir görünüme bürünebilir. Yarım bardak sirkeye bir tutam tuz atıp, sert bir süngeri buna batırarak çaydanlığı silmeyi deneyin, eski parlaklığına hemen kavuştuğunu göreceksiniz.

Tavalardaki lekeler: Teflon tavalarınızda oluşan lekeleri çıkarmak için, bir bardak suya 2 çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Sirkeli ve karbonatlı suyu teflon tavanızın içine dökün ve 10 dakika kaynatın. Lekelerin kolayca çıktığını göreceksiniz.

Blendır ve çelik tencereler: Mutfakların vazgeçilmez yardımcılarından blendırları temizlemek epey yorucudur. Fakat, pratik bir yolla bunun üstesinden kolayca gelebilirsiniz. Bunun için, blendırın yarısına kadar, ılık su doldurun ve çalıştırın, içindeki tüm lekelerin çıktığını göreceksiniz. Yemek yaparken çelik tencereniz yandıysa, sakın üzülmeyin. Tencerenizi yeniden pırıl pırıl yapabilirsiniz. Bunun için 1 tatlı kaşığı karbonat ve 1 fincan sirkeyi tencerenizde kaynatın. Hem üzerine işleyen kara lekeler çıkacak, hem de tencereniz tertemiz olacaktır.

"GÜZEL KOKULU MUTFAKLAR"
Etiket izi: Özellikle süs eşyalarında ve çeşitli mutfak aletlerinin üzerinde etiketler bulunur. Etiketi çıkardığınız zaman da mutlaka izi kalır. Bu izi yok etmek için, etiket izi olan eşyaların üzerine mobilya cilası sürüp, yumuşak bir bezle silin. Hiçbir iz kalmayacaktır.

Fırın ızgaraları: Özellikle fırında et kızarttığınız zaman, ızgaralar çok kirlenir. Yıkarken de, ızgaraları temizlemek biraz zor gelebilir. Fakat ızgaraları ıslatıp, ponza taşıyla ovarsanız tüm yağların ve lekelerin çıktığını, ızgaranın pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.

Güzel kokulu mutfaklar: Bazen yemek kokularıyla dolup, nefes alınamayacak duruma gelen mutfağınızın güzel kokmasını ister misiniz? Bunun için, kalorifer üzerine koyduğunuz su dolu bir kabın içine birkaç damla güzel kokulu parfüm damlatın. Kalorifer yandığı sürece bu koku mutfağınıza yayılır.

Mutfak tezgahınızın tertemiz olması ve mis gibi kokması için de, küçük bir leğene su doldurup içine sıkılmış limon suyu veya bir miktar tuz atın. Bu suyla bir bezi ıslatıp, silin. Böylece, tezgahınızın üzerine yapışan lekelerden kurtulmanız çok daha kolay olacaktır. Mutfağınızın güzel kokmasını istiyorsanız, bir parça alüminyum kağıt üzerine tarçın serptikten sonra, bunu sıcak fırının içine koyun ve fırının kapağını açık bırakın.

Mutfaktaki çekmeceler: Mutfak tezgahının altında yer alan ahşap çekmeceler, zamanla eskir ve zor açılmaya başlar. Bu durumda tek yapmanız gereken, çekmecelerin kenarlarına talk pudrası serpmek ya da mum sürmektir. Böylece, çekmeceleriniz ilk günkü gibi kolayca açılacaktır.

Buzdolabındaki kötü kokular: Buzdolabınızı ne kadar temiz tutarsanız tutun, zaman zaman hoş olmayan kokular alırsınız. Bunu önlemek için, küçük bir tabağa 3-4 limon dilimi koyun ve buzdolabının en alt gözüne yerleştirin. Ancak her sabah dilimleri yenilemeyi unutmayın.

Işıl ışıl kristaller: Kristal bardaklar yıkandıkça ışıltısını kaybeder ve mat bir görünüm kazanmaya başlar. Fakat, kristal bardaklarınızı yıkarken kullandığınız deterjana yarım su bardağı sirke ve tuz ekleyip, öyle durularsanız ilk günkü gibi parladıklarını görürsünüz.

Kireç lekelerine kolay çözüm: Eğer lavabonuzda kireç lekeleri oluşuyorsa, yarım limonla hızlı şekilde ovmayı deneyin. Sonra su ile çalkalayın ve kuru bir bezle kurulayın. Su koyup kaynattığınız kapların iç kısımları da zamanla kireçle kaplanır. Sivri uçlu bir bıçakla ne kadar kazırsanız kazıyın, bu kireç tabakasını tam olarak çıkartmanız mümkün değildir. En iyisi, bu kapların içine soyduğunuz patates kabuklarını koyup uzun süre kaynatmaktır. Zamanla içini kirecin kapladığı çaydanlığınızı, boşken kısık ateşin üzerine koyun. Çaydanlığı yakmamaya dikkat ederek, bir süre bu şekilde ısıtın. Göreceksiniz, kuruyan kireci kolayca çıkartabileceksiniz.
Muşambaya salça damlarsa: Mutfağınızda yerde veya masanızın üzerine serili muşambaların üzerine salça damladıysa, çok kolay yöntemle bu lekeden kurtulabilirsiniz. Bir miktar asetonu bir bezin üzerine döküp, muşambalarınızı bununla silin, lekenin yok olduğunu göreceksiniz.

Pirinçlerin ışıltısı: Pirinç eşyalarınızı parlatmak için, temizleme suyuna birkaç limon damlası ekleyin ve bununla iyice ovuşturarak silin. Yataklarınızın pirinç başlarını, sıkılmış yarım limonla iyice ovuşturun, pırıl pırıl olacak ve içiniz rahat edecek.

Kararmayan vazolar: Eğer altın kaplamalı çelik vazonuzun zamanla mat bir görünüm aldığından yakınıyorsanız, saf alkole batırılmış bir pamukla silerek, eski parlaklığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

"TABAKLARDAKİ MİNİK ÇATLAKLARA KARŞI ETKİLİ ÇÖZÜM"
Sirkenin marifeti: Dondurulmuş eti az sirkeli suda bekletmek daha kolay çözülmesini sağlar.
Şişelerin dibindeki yosunlar: Su şişelerinin dibi zamanla yosun tutar. Bu da hem kötü görüntüye, hem de pis kokuya yol açar. Bunu yok etmek için, şişelerin içine gazete parçaları atıp, içine su doldurun. Birkaç saat sonra çalkalayın. Ve gazete parçalarını içinden çıkartın. Daha sonra deterjanlı sıcak suyla yıkayın. Böylece yosunlardan kolayca kurtulmuş olursunuz.

Tabaklardaki minik çatlaklar: Yemek takımınızdaki tabakların çatlaklar sebebiyle kırılmalarından ve takımın bozulmasından korkuyorsanız, çatlak tabağı bir tencereye yerleştirip süt ile doldurun. Çok kısık ateşte 45 dakika kaynatın ve soğumaya bırakın. Çatlaklardan eser kalmayacaktır. Aynı işlemi, tüm porselen objeleriniz için deneyebilirsiniz.

Tereyağı lekesi: Kaynatılabilen kumaşlardaki tereyağı lekeleri, sabunlu suda kaynatılarak çıkarılır. Eğer leke kağıt üzerindeyse, biraz ıslatıp üzerine un serperek kurumaya bırakmak lazımdır. Daha sonra fırçayla temizlenir.

Toprak kaplar: Toprak kaplarınızın içinde patates kabuklarını kaynatarak, sararan kısımların eski görünümüne kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Toprak tencereler ya da çömlekler yeni alındığında, küçük çatlaklar oluşması sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bunu önlemek için, toprak tencerelerinizi kullanmadan önce dörtte üçünü sirkeli sıcak suyla doldurun. 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın. Bu işlemlerden sonra her türlü yemeği pişirmeye hazır olacaktır.

Çay lekesi: Çayla lekelenen bir kumaşı temizlemenin en iyi yolu, hiç vakit geçirmeden üzerine kaynar su dökmektir.
Yumuşak havlular: Eski havlularınızı yumuşatabilmek için, yıkadıktan sonra bolca mutfak tuzu dökülmüş sıcak suda bir saat bekletin. Havlularınızın ne kadar yumuşadığına inanamayacaksınız.

Beyaz tül perdeler: Beyaz tül perdeler, pencerede dura dura kararır. Gerçi önceleri, yıkamayla bu siyahlık gider ama, daha sonraları bu kararmayla başa çıkmak kolay olmaz. Onun için size tavsiyemiz yıkama suyuna 1-2 çorba kaşığı toz şeker katmanızdır.

Ütünüz leke bırakıyorsa: Ütü yaparken zaman zaman tabanı yapışır ya da leke tutar. Fakat ütünüzün altını tuz ve sirkeyle silerseniz leke tutmasını ve ütülediğiniz çamaşıra yapışmasını önlemiş olursunuz. Tabii bu silme işlemini, ütü soğukken yapmanız ve sildikten sonra bir süre bekletmeniz gerekiyor.

Uzun ömürlü mumlar: Mumlar, özellikle romantik yemeklerin vazgeçilmez unsurudur. Mumların ömrünü uzatmak için, kullanmadan 2 saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyup bekletin. Böylece, mumun eriyip masa örtüsüne damlamasını, ya da şamdanda çıkarılmayacak izler bırakmasını önlemiş olursunuz.

Alıntı



- Elektrik kesintisi yada arızası sırasında tek bir mum ışığıyla kaldıysanız mumu, ufakta olsa bir aynanın önüne koyun. Böylece iki kat daha fazla aydınlanırsınız.


- Gözlük camınız çizildiyse, birkaç damla sirke veya votkayla yıkayın çizikler yok olacaktır.

- Ayakkabı almaya öğleden sonra, hatta akşama doğru gidin. Çünkü sabah saatlerinde ayak daima küçüktür.

- Boya tutmayan yıpranmış ayakkabılarınızı, boyamadan önce soyulmuş çiğ patatesle ovun boya tutacaktır.

- Vazodaki çiçeklerin daha uzun dayanması için, vazonuza yağmur suyu koymayı deneyin, çünkü çiçekler kireçli suyu sevmezler.

- Çaydanlığınızın içindeki kireçleri gidermek için, çaydanlığı yarı yarıya su ve sirkeyle doldurarak kaynatın ve bir gece bekletin - Camlarınızı yıkarken 1 litre sıcak suya 2 yemek kaşığı sirke karıştırın ve iç taraftan yıkarken yukarıdan aşağı, dış taraftan soldan sağa yıkayın. Camlarınız pırıl pırıl olacaktır.

- Havluları yıkamadan önce içine hafif tuz ve limon suyu katılmış ılık suya batırırsanız, hem daha çabuk hem de daha iyi temizlendiğini görecek ve renklerinin de bozulmadığını farkedeceksiniz.

- Çamaşır suyunu soğuk su ile karıştırarak kullanın. Çünkü sıcak su ile karıştırıldığında çok çabuk tesirini göstereceğinden çamaşırınızın bozulmasına sebep olabilir.

- Çamaşır makinenizin kireç tutmaması için makinanızı ayda bir temizlik sirkesi ile yıkayın. Makinanız boşken, deterjan yerine yarım litre temizlik sirkesi koyun ve makinanızı ön yıkama programında 95 derecede çalıştırın. Ayda bir tekrar ederseniz çamaşır makinanız asla kireç tutmaz.

- Dikiş dikeceksiniz fakat bir türlü ipliği iğneden geçiremiyorsunuz. Kolayı var, elinizin altındaki kalıp sabunlardan istifade edebilirsiniz. İpliğin ucuna süreceğiniz sabun, ipliği sertleştirecektir. Böylelikle ipliği zorlanmadan iğneye geçirebilirsiniz.

- Ayakkabılarınız küçük geliyorsa, içine ıslak bir tülbentle kapladığınız ayakkabı kalıbı koyun. Eğer ayağınızı sıkmaya devam ediyorsa içine sirkeyle ıslattığınız gazete kağıtlarıyla doldurun. Bir gecede birden bire ayağınıza uyduğunu göreceksiniz.

- Tıkanmış lavaboları açmak için, tıkanmış delikten sodalı kaynar su dökmeniz kafidir.

Alıntı
Son düzenleyen Gabriella; 7 Nisan 2008 17:30 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
16 Mayıs 2008       Mesaj #15
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Ev işlerinde pratik öneriler

Giysilerinizin mükemmel durumda kalmasını sağlamak için onları nasıl kullanmanız gerektiğine ilişkin öneri ve ipuçları..

resim102576

1. Kumaşlarda ortaya çıkan parlaklıktan nasıl kurtulabilirim?
Öncelikle, kumaş parlamasını önlemek için, ütülerken giysinin üzerine ütü bezi serin. Ancak, giysi zaten parlamış durumdaysa, şu aşamaları izleyerek parıltıyı azaltabilirsiniz: Ütü bezini suya batırarak sıkın. Nemli ütü bezini parlayan bölüme sererek ütüleyin. Bu bölüm tamamen kuruyana kadar bu işlemi tekrar edin. Yumuşak bir fırça kullanarak kumaşın yüzeyini kabartın.

2. İpeklileri elde yıkayıp doğal olarak kurutmama rağmen üzerinde kırışıklar oluşuyor. ipekleri ütülemenin en iyi yolu nedir?
İpeklileri düşük ısıda dikkatlice ütüleyin ve çizgileri gerektiği gibi yok etmek için giysiye hafifçe buhar püskürtün. Diğer bir yöntem olarak, giysiyi naylon poşete yerleştirip buzdolabına koyun ve ütüden bir saat önce çıkarın. Giysiyi poşetin içinden çıkardığınızda üzerinde düzgün bir nem tabakası oluşmuş olacak ve ütüledikten sonra herhangi bir su lekesi de kalmayacaktır.

3. Su lekelerini nasıl çıkarabilirim?
Bazı ipekli, yapay ipekli ve yünlü kumaşlarda su lekesi oluşabilir. Bunları çıkarmak için, lekeli bölümü içinde su kaynamakta olan bir çaydanlığın buharına tutun. Suyun kumaşa sıçramasına önlemek için çaydanlığın ağzını bir parça tülbentle kapatın. Kumaşın nemlenmesini sağlayın, ancak ıslanmasına izin vermeyin. Nemini bütünüyle yitirmeden çırpıp ütüleyin ve (eğer mümkünse) aynı cinsteki bir parça kumaşı üzerine sürtün. Aynı kumaş mümkün değilse, benzer bir kumaşı kullanabilir veya parmaklarınızı ya da bir kaşığı kumaşın üzerinde hafifçe gezdirebilirsiniz. Böylelikle su lekeleri yok olacaktır.

4. Yeni yün ceketime dünya kadar para verdim; onu en iyi nasıl kullanabilirim?
Yün giysilerinizi tekrar giymeden önce aradan 24 saat geçmiş olmasına özen gösterin.

Özel olarak şekil verilmiş ya da pedli askılara asın; kırışıklar kendini bırakacak ve giysi normal haline dönecektir.

Cepleri boşaltarak, fermuarı kapatarak ve düğmeleri ilikleyerek asın.

Yüzeydeki tüylenmenin önüne geçmek için yünlüleri fırçalayın.

Yünlü giysileri kullandıktan sonra buharlı banyo ortamına asarak yenilenmelerini sağlayın.

Yünlüleri ütülerken her zaman buhar kullanın. Ütüyü yün ayarına getirin ve yünlüleri asla tamamen kuru olarak ütülemeyin. Olabildiğince tersinden ütüleyin ve parlamayı engellemek için ütü bezi kullanın.

Yünlüleri ütülemenin en iyi yolu ütüyü giysi üzerinde ileri geri hareket ettirmek yerine kaldırıp indirerek hafif bastırma hareketleri uygulamaktır.

İz oluşmasının önüne geçmek için kıvrım, dikiş ve penslerin altına bir parça kese kağıdı yerleştirin.
5. Bir süre kapalı bir yerde kaldığımda, giysilerime sigara dumanı kokusu siniyor; bu kokudan giysileri yıkamadan da kurtulmak mümkün mü?
Evet, mümkün. Kokan giysileri, buhar tüten bir banyo küvetinin üzerine asın ve küvetteki suya bir fincan sirke ekleyin. Sirke kokuyu yok edecektir. Ayrıca buhar da kırışıklıkları yok edecektir.

6. Kızımın plili eteğini pliler birbirinin üzerinde iz bırakmaksızın nasıl ütüleyebilirim?
Eteği her plinin altına bir parça karton yerleştirerek ütüleyin. Böylelikle pliler üzerine ne ütünün ne de diğer bir plinin izi çıkacaktır.

7. Yeni bir yapay deri etek aldım ve kırışıklarını gidermek istiyorum. Onu buhara tutabilir miyim?
Sentetik deri kumaşlar buhara tutulmamalıdır; çünkü ısı lifleri eritebilir ve buhar yüzeydeki cilayı matlaştırabilir. Eteği ütü beziyle tersten ütüleyin. Önce küçük bir bölümü ütülemeyi deneyin; sorun olmazsa tamamını ütülemeye geçin.

Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
1 Ağustos 2008       Mesaj #16
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi


Sirkenin marifeti: Dondurulmuş eti az sirkeli suda bekletmek daha kolay çözülmesini sağlar.
Şişelerin dibindeki yosunlar: Su şişelerinin dibi zamanla yosun tutar. Bu da hem kötü görüntüye, hem de pis kokuya yol açar. Bunu yok etmek için, şişelerin içine gazete parçaları atıp, içine su doldurun. Birkaç saat sonra çalkalayın. Ve gazete parçalarını içinden çıkartın. Daha sonra deterjanlı sıcak suyla yıkayın. Böylece yosunlardan kolayca kurtulmuş olursunuz.

Tabaklardaki minik çatlaklar: Yemek takımınızdaki tabakların çatlaklar sebebiyle kırılmalarından ve takımın bozulmasından korkuyorsanız, çatlak tabağı bir tencereye yerleştirip süt ile doldurun. Çok kısık ateşte 45 dakika kaynatın ve soğumaya bırakın. Çatlaklardan eser kalmayacaktır. Aynı işlemi, tüm porselen objeleriniz için deneyebilirsiniz.

Tereyağı lekesi: Kaynatılabilen kumaşlardaki tereyağı lekeleri, sabunlu suda kaynatılarak çıkarılır. Eğer leke kağıt üzerindeyse, biraz ıslatıp üzerine un serperek kurumaya bırakmak lazımdır. Daha sonra fırçayla temizlenir.

Toprak kaplar: Toprak kaplarınızın içinde patates kabuklarını kaynatarak, sararan kısımların eski görünümüne kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Toprak tencereler ya da çömlekler yeni alındığında, küçük çatlaklar oluşması sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bunu önlemek için, toprak tencerelerinizi kullanmadan önce dörtte üçünü sirkeli sıcak suyla doldurun. 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın. Bu işlemlerden sonra her türlü yemeği pişirmeye hazır olacaktır.

Çay lekesi: Çayla lekelenen bir kumaşı temizlemenin en iyi yolu, hiç vakit geçirmeden üzerine kaynar su dökmektir.
Yumuşak havlular: Eski havlularınızı yumuşatabilmek için, yıkadıktan sonra bolca mutfak tuzu dökülmüş sıcak suda bir saat bekletin. Havlularınızın ne kadar yumuşadığına inanamayacaksınız.

Beyaz tül perdeler: Beyaz tül perdeler, pencerede dura dura kararır. Gerçi önceleri, yıkamayla bu siyahlık gider ama, daha sonraları bu kararmayla başa çıkmak kolay olmaz. Onun için size tavsiyemiz yıkama suyuna 1-2 çorba kaşığı toz şeker katmanızdır.

Ütünüz leke bırakıyorsa: Ütü yaparken zaman zaman tabanı yapışır ya da leke tutar. Fakat ütünüzün altını tuz ve sirkeyle silerseniz leke tutmasını ve ütülediğiniz çamaşıra yapışmasını önlemiş olursunuz. Tabii bu silme işlemini, ütü soğukken yapmanız ve sildikten sonra bir süre bekletmeniz gerekiyor.

Uzun ömürlü mumlar: Mumlar, özellikle romantik yemeklerin vazgeçilmez unsurudur. Mumların ömrünü uzatmak için, kullanmadan 2 saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyup bekletin. Böylece, mumun eriyip masa örtüsüne damlamasını, ya da şamdanda çıkarılmayacak izler bırakmasını önlemiş olursunuz.
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
15 Eylül 2008       Mesaj #17
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Ferah Alanlar Yaratmanın 15 Yolu


Evinizdeki köşeleri, merdiven boşluklarını, dar alanları nasıl değerlendirebilirsiniz?



Yaşam alanlarınızda kullanamam dediğiniz köşeleri, merdiven boşluklarını, dar alanları yeniden kazanma vakti. Ferah ve rahat atmosferli mekanlar yaratmanın yolu, sahip olduğunuz alanları pratik ve akıllı bir biçimde düzenlemekten geçiyor.

1. Sipariş edin

Çatı katındaki boşlukları dolap olarak değerlendirebilirsiniz. Bunun için marangoz ya da sipariş alan firmalara ölçülerinizi vermeniz yeterli olacaktır. Sıkıntılı alanları bu şekilde dönüştürmek mekanı oldukça ferahlatır.

2. Mutfağınız darsa

Mutfağınız küçükse ve tezgah altı dolaplar dışında daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyuyorsanız geçiş alanlarında ya da kapı arkalarında ince dolaplar kullanabilirsiniz.

3. Köşeleri planlayın

Köşe duvarları da değerlendirebilirsiniz. şifoniyer, ayna hatta belki eski zamanlara özgü dar sedirler bile yerleştirebilirsiniz.

4. Merdiven boşluğu

Merdiven boşluklarının şekline göre açık raf sistemleri yaptırabilir, ev gereçleri ve küçük aletlerinizi hatta mutfak erzaklarınızı burada saklayabilirsiniz. Broder raf sistemi: İKEA.

5. Akıllı dolap

Merdivenlerin bittiği yerler çoğu kez işlevsiz görünür. Bu kenarlara büfenizi yerleştirebilir, ölü gibi görünen bu alanın cazibesini artırabilirsiniz.

6. Pencere kenarları

Pencerelerin kenarlarına ışığı engellemeyecek ende raf sistemi yaptırabilir böylece kitap, dergi ve CD'lerinizi saklayabileceğiniz yeni bir alan kazanmış olursunuz.

7. Duvarda depolama

Mutfakta sık kullandığınız tabak, bardak gibi mutfak eşyalarını duvara monte edeceğiniz raflarda saklayabilirsiniz. Böylece hep elinizin altında olacaklar! Ahşap tabaklık: Riviera Maison.

8. Saklama kutuları

Dolaplarınıza sığamıyorsanız, saklama kutuları edinin. Buzdolabı ya da raf üstlerinde saklayabileceğiniz gibi duvara da monte edebilirsiniz.

9. Seyyar dolap

Mutfağınız için çok pratik olan tekerlekli ünitelerde erzaklarınızı dilediğiniz yerde saklayabilirsiniz.

10. En tasarruflu plan

Mutfağınızı öyle bir planlayın ki hiçbir alan ölü alan olmasın. Küçük mutfaklarda bile yerden tavana kadar yaptıracağınız dolaplar ile mutfağınızda her eşyanın bir yeri olsun. Faktum mutfak: IKEA.

11. Çocuklar için parlak fikirler

Çocukların dikkatinin ne kadar çabuk dağıldığını biliriz. Çalışma masası, kitaplık gibi ünitelerle odalarını ikiye ayırabilir, böylece bir mekanda iki ayrı alan yaratabilirsiniz. Üstelik artık dikkatleri de kolay kolay dağılmaz. Çift taraflı kitaplık ve çalışma masası: Idea Nuova.

12. Tezgah üstü

Mutfak tezgahlarının üstündeki alanları değerlendirin. Raylar, çengeller ekleyerek baharatlık, çatal, kaşıklarınızı buralara asabilirsiniz.

13. Dar antre

Antreniz darsa duvara monte edilebilen türde bir vestiyer kullanın.

14. Çok işlevli sehpa

Oturma odalarında pek çok ıvır zıvır olur. DVD'ler, kitaplar, gazeteler, elektronik eşyalar? Bütün bunları çekmeceli bir sehpada saklamaya ne dersiniz?

15. Köşe dolap

L şeklindeki mutfak tezgahlarındaki köşelerde dolap sistemleri kullanabilir, tencere ve tavalarınızı buralarda saklayabilirsiniz.

resim107207





Lavie - avatarı
Lavie
Ziyaretçi
10 Ekim 2008       Mesaj #18
Lavie - avatarı
Ziyaretçi
Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin

Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakın.

Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için, gömleği makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin.

Tutkal lekelerini çıkarmak için, sirke ile ıslatıp, bol su ile durulanmalıdır.

Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle silin.

Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle ovmaktır.

Çay lekesi:
Pamuklu ve yünlülerde: leke taze ise, ılık suya batırılmış bir bezle ovulur.
Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile silinir.Ilık su ile çalkalanır
maviperi - avatarı
maviperi
Ziyaretçi
14 Ağustos 2009       Mesaj #19
maviperi - avatarı
Ziyaretçi
Ev ve mutfak püf noktaları 1

Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin
Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakın.

Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için, gömleği makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin.

Tutkal lekelerini çıkarmak için, sirke ile ıslatıp, bol su ile durulanmalıdır.

Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle silin.

Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle ovmaktır.

Çay lekesi:
Pamuklu ve yünlülerde: leke taze ise, ılık suya batırılmış bir bezle ovulur.
Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile silinir.Ilık su ile çalkalanır.
Bir yerdeki sigara dumanını yok etmek için hemen mum yakın

Ütüde sararan elbise hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur.

Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin

Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız
Tertemiz olacaktır.

Buzdolabındaki nemi almak için, dolaba içi tuz dolu bir kap konur.

Pişirdiğiniz kek kalıbından çıkmıyor ise, kabın altına ıslak bir bez yayarak biraz bekletin

Konserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olur.

Kristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın. Bu işlem kristalleri parlatacaktır.

Sararan teflon tava ve tencerelerin içerisine bir miktar su ve birazda çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üzerinde kaynatın. İndirincede önce sıcak suyla daha sonra soğuk su ile iyice durulayın

Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski görünümünü kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak suy doldurup sıkı sıkı sallayın

Dibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.

Musluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin sonuç daha mükemmel olacaktır.

Evinizde mayonez yaparken zeytinyağ yerine susam yağı kullanın. Mayonezinizin daha uzun zaman bozulmadığını göreceksiniz.

Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini öldürmezsiniz.

Balık çorbası yaparken suyunun daha lezzetli olması için balıkları en az 45*60 dakika kaynatın. Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu unutmayın.

Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin. Evi saran kötü kokudan eser kalmadığını göreceksiniz.
Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun.

Sosislerin patlamasını önlemek için fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır.

Ev ve mutfak püf noktaları 2

Patates haşlarken: Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz. Aynı zamanda patatesler daha çabuk.

Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi için: Saklanacak kabın içine su, bir tutam tuz koyun. Buzdolabında saklayın gerektiği zaman suyla yıkayıp kullanın.

Pastaların daha gevrek olması için: (tatlı*tuzlu farketmez): Hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.

Dereotonu saklamak için: Temiz bir havluya kaplayacak şekilde sarın, bu şekilde naylon torbaya koyup buzdolabına saklamaya bırakabilirsiniz.

Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için: İki kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine koyun 1 saat buz dolabında bekletin.

Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir. Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil rengi daha az kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekleterek, klorofilin sabitleşmesini sağlayın.

Soğanları kızartmadan üzerlerine biraz un serperseniz, kavururken kararmazlar.

Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemekkaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz.
Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra bıçakla keserek doğramak yerine, elinizle koparın. Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz.

Reçel yapacağınız meyvaları iyice yıkayıp kurulamalısınız. Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmalısınız. Şekerlenmeyi önlemek için limon tozu yerine, limon suyu kullanın. Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan kavonozun ağzını kapatmayın. Reçellerinizi serin ve karanlık yerde saklayın.

Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam tuz, çikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kılar. Çikolata sosun içine biraz kahve eklediğinizde, tadının çok değişik olduğunu göreceksiniz.

Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin. Su kabuğun gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır.

Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını açık bırakırsanız, hem mantarların su koyuvermesini hem de kararmasını önlersiniz.

Pişirip sakladığınız yumurtaları, çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla dönerler.

Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır. Son kullanıcı olan müşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda saklanması bir zorunluluktur. Denetim altında kesildikten sonra bakteri üretimine yol açmaması için +40 C’ de saklanmalıdır. Tavuk eti müşteri tarafından satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün bekletilip tüketilmelidir. Derhal tüketilmeyecek ise,temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda bekletilebilir. Bu şekilde dondurulmuş etler *180 C’ de 3 ay kadar saklanabilir.Ayrıca, tavuk eti tahta et tahtası üzerinde kesilmemelidir. Siyah etten farklı olarak mikro organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etininmermer veya plastik üzerinde kesilmesi gerekir.

Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir. Yoğurdun tüm vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadır. Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir.

Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir süre sonra canlılıklarının yitirirler. Tekrar canlı hale getirmek için ise, yıkanıp 10*15 dakike kadar 2 litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda bekletilmesi yeterli olacaktır.

Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa, ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir.

Ev ve mutfak püf noktaları 3

Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamalısınız.

Sarap şiselerinin mantarını tekrar şişeye geçirmek için: Mantarı kaynar suyun içine atın.

İçkilere güzel tat ve görüntü vermek için: Buzu dondururken buz kabının içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs. koyup dondurun.

Buz dondururken: Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun. Buzlar daha canlı kristal gibi görünür. Kaynamış suda oksijen azalır... Buda buzun mat görünmemesini sağlar.

Dişlerinizi doğal temizleyin: Çileği ezin diş fırçanızın üzerine koyun diş etlerinize kompres yapın. Sonra dişlerinizi fırçalayın.

Küçük yanıklar için: Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun. Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres yapın.

Ağız kokusu için: Kahve çekirdeği çiğneyin.

Arı, sivri sinek sokmalarına karşı: Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehir’i alır ve kasinmayı şişmeyi önler.
Fermuarlar sıkışırsa: Kurşun kalemle fermuar dişlerinin üzerini karalayın.

Gözlük camları: Gliserin ile silerseniz buğulanmadığını göreceksiniz.

Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa: Bir bardak saf alkolü ayakkabınızın içine dökün. İyice derisine yedirin ve giyin. Derisi ayağınıza göre açılacaktır.

Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmeyi hiç denediniz mi?

Çiçekleriniz için, haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün.

Gülleriniz boyunlarını bükerse, ilk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın.

Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yok edersiniz.

Kapılarınızı vs. cila yaparken: Cila olmamasını istediğiniz yerlere vazelin sürün buralara cila taşarsa bile kuruyunca çok kolay çıkarabilirsiniz.

Akü başları oksitlenirse cola sürerseniz oksitlenmeyi önlersiniz

Fareleri kaçırmak için nane yağını bir karton parçasının üzerine sürün farelerin geldiği yere koyun.

Boya fırçaları sertleşmiş ise kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını göreceksiniz.

Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa, asetonla silin

Mangal ızgaranızı temizlemek zordur: Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir müddet sonra sertleşmiş artıkların yumuşadığını göreceksiniz.

Boya kokusunu gidermek için iki büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine atın bunu da kokulu odaya koyun.

Cam kırıklarını temizlersiniz fakat kıymıkları göremezsiniz bunu da temizlemek için ıslak pamuk imdadınıza yetişir.

Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için biraz deterjan biraz su bir kasık pirinç çalkalayın

Balık kokan tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın.

Kesik limonu nasıl saklarsınız: Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır.

Ampülün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız yakıldığında mis gibi kokar odanız.

Ev ve mutfak püf noktaları 4

Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir.

Parlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile ovulup sonra iyice durulanır, ve bir bez parçası ile parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olur.

Etleri limon suyu ile pişirirseniz hem çabuk hem de lezzetli olur.

Mantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa, hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması önlenir.

Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.

Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna biraz tuz koymayı ihmal etmeyin.

Pastaların daha gevrek olması için hamurun içerisine bir çay kaşığı tuz atın (tatlı - tuzlu farketmez)

Bir kumaşı benzin yada başka bir leke çıkarıcı ile silmeden önce oldukça tuzlu bir su ile silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz.
Eğer örtünüze meyve suyu dökülürse hemen tuz serpin ilk yıkamada çıkacaktır.

Ağız kokusu için kahve çekirdeği çiğneyin.

Cam tencerede yemek pişirirken kapağın buharlaşmaması için iç yüzeyi limon kabuğu ile silinir.

Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bunu tavanızın içine dökün 10 dakika kaynatın.

Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silince hem iyi temizler hem de kokuları giderir.

Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıkların kötü kokusunu gidermek için içine bir parça kesme şeker koyun.

Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içine su koyup bu kabın üzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav taneli kalır tazeliğini muhafaza eder.

Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem rengi sarı kalır hemde daha lezzetli olur.

Halının rengini canlandırmak için en son suyuna sirke konur.

Çizik zeytin yağ ve limonla servis esilirse daha lezzetli olur.

Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken dibine yapışmaz.

Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz yıkandığını göreceksiniz.

Renkli gömlekler yıkanmadan önce iki saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri canlı olur.

Yoğurdu sulandırmak için tahta kaşıkla üstten almak gerekir.

Elbiselerin fermuarları yıkarken bozuluyorsa makineye atmadan önce kapatılır.

Kapılarınız veya çekmeceleriniz bir müddet sonra itsenizde çeksenizde kapanmaları zorlaşır. Kapınızın, çekmecenizin sürten kısmına vazelin sürün.

Baş ağrısı için: Kahve çekirdeğine limon suyu sıkın yavaş yavaş yiyin. (Birkaç tane)

Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır.

Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz ? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave etmeye dikkat edin.

Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın. Ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun. Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın.

Ev ve mutfak püf noktaları 5

karnı baharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığı fark ederisiniz.

Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız üzerini düzleyerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz.,

Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız.

Pirinç ve bakliyatların saklanması için cam kavanozları tercih edin.

Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın.Sonra bolca durulayın.

Rafadan pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması için kabın içine fincan tabağı koyarsanız,çatlamasını önlersiniz.

Domatesi kolay soymak için, bıçağın sırtıyla kabuklar, soyulacak yönün tersine sürtülür, veya kaynar suda bir dakika bekletilir.
Patlıcanların acısını almak için, soyunca tuzlu suda bekletilir.

Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için hemen kırın.

Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin. Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.

Sosislerin patlamasını önlemek için; fırın yada ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanı yeterli olacaktır.

Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın

Taze ceviz lekesini elden çıkarmak içi, eller önce bir - iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır.

Çamaşırdaki pas lekesi için lekenin üzerine limon damlatılıp ütülenir.

Çikolata sosu hazırlanırken içine biraz kahve konursa tadı çok daha değişik olur.

Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız. Unla beraber çöplerde düşer.

Zeytin yağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerine gezdirilmelidir.

Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz.

Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir.

Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz.

Yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutulup biraz bekletilir.

Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen portakalların daha fazla verdiklerini biliyor muydunuz?

Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olması için pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun.

Portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha çok portakal suyu elde edersiniz.

Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır.

Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırın.Göreceksiniz pilavınız çok leziz olacak.
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
25 Ağustos 2009       Mesaj #20
nünü - avatarı
Ziyaretçi
Aluminyum kaplari sirkeyle parlatin.Fincandaki kahve ve cay lekesine acil ve etkili cozum. Nemli bir havluyu deterjanli suya batirip cikarin ve lekenin uzerini ovusturarak silin. Mutfaginizin guzel kokmasini istiyorsaniz, bir parca aluminyum kagit uzerine tarcin serptikten sonra, bunu sicak firinin icine koyun ve firinin kapagini acik birakin. Buzdolabinin en alt gozune yerlestirilecek 3-4 dilim limon, dolabinizin guzel kokmasini saglar. Tulun yikama suyuna 1-2 corba kasigi toz seker katarsaniz, daha da beyazladigina sahit olacaksiniz. Yorucu ev islerinde bunalan hanimlarin imdadina, pratik bilgiler yetisiyor. Iste birkac puf noktasi: Kararan aluminyum kaplarinizi piril piril yapmak istiyorsaniz, su ve bolca sirke koyarak kaynatin.

Buzdolabindan kotu kokulari uzaklastirmak icin, en alt goze uc-dort dilim limon koymaniz yeterli. Ic kismi kirec baglayan caydanliga, soydugunuz patates kabuklarini koyup uzun sure kaynatirsaniz, kirecin kolayca ciktigini goreceksiniz. Utunuzun altini tuz ve sirkeyle silerseniz leke tutmasini ve camasira yapismasini onlemis olursunuz. Ozellikle tuz ve sirke,
mutfak ve ev esyalarinin temizlenmesinde onemli konuma sahip.

Aluminyum Kaplar: Aluminyum kaplarin zamanla kararmasi, insanin mutfakta calisma zevkini kacirir. Halbuki bunu kolayca onlemek mumkundur. Aluminyum kaplarinizi su ve bolca sirke koyarak kaynatin. Hepsi piril piril olacaktir. Bakir tencerelerinizi ve bu malzemeden yapilan diger tum esyalarinizi da, kaya tuzu ve sirke ile silerek ilk gunku isiltisina kavusturabilirsiniz.

Catal-Bicaklar: BulasIk makinesi catal, bicaklarinizi karartiyorsa, bunu onlemenin kolayi var. BulasIk makinesinin deterjan gozune ayda bir kere olmak uzere camasir suyu koyun. Boylece catal ve bicaklarinizin kararmasini engellediginiz gibi onlari parlatmis da olursunuz.

Tahta KasIklar: Mutfakta kullanilan tahta kasIklar renklerini cabucak kaybeder, kahverengine donusurler. Bunu bir dereceye kadar onlemek istiyorsaniz, tahta kasIklari, duru suda iyice islattiktan sonra kullanirsaniz daha iyi netice alirsiniz.

Fincandaki Izler:
Kahve ve cay bazen fincanlarda cikmayan lekeler birakir. Iste acil ve etkili bir cozum. Nemli bir havluyu deterjanli suya batirip cikarin ve lekenin uzerini ovusturarak silin. Diger bir yontem ise dis macunu ile temizlemektir. Kahve lekesi cikarmak ise, ozellikle kahve kuruduktan sonra tam bir eziyettir. Fakat tum zor lekelerden oldugu gibi kahve lekesinden de kurtulma imkaniniz var. Bunun icin eczaneden temin edebileceginiz gliserinle bir bezi islatip, lekeli yeri silin.

Piril Piril Caydanlik: Cok sevdiginiz caydanliginiz, zamanla mat bir gorunume burunebilir. Yarim bardak sirkeye bir tutam tuz atip, sert bir sungeri buna batirarak caydanligi silmeyi deneyin, eski parlakligina hemen kavustugunu goreceksiniz.

Tavalardaki Lekeler: Teflon tavalarinizda olusan lekeleri cikarmak icin, bir bardak suya 2 corba kasigi karbonat ve yarim su bardagi sirke karistirin. Sirkeli ve karbonatli suyu teflon tavanizin icine dokun ve 10 dakika kaynatin. Lekelerin kolayca ciktigini goreceksiniz.

Blendir ve Celik Tencereler: Mutfaklarin vazgecilmez yardimcilarindan blendirlari temizlemek epey yorucudur. Fakat, pratik bir yolla bunun ustesinden kolayca gelebilirsiniz. Bunun icin, blendirin yarisina kadar, ilik su doldurun ve calistirin, icindeki tum lekelerin ciktigini goreceksiniz.
Yemek yaparken celik tencereniz yandiysa, sakin uzulmeyin. Tencerenizi yeniden piril piril yapabilirsiniz. Bunun icin 1 tatli kasigi karbonat ve 1 fincan sirkeyi tencerenizde kaynatin. Hem uzerine isleyen kara lekeler cikacak, hem de tencereniz tertemiz olacaktir.

Firin Izgaralari: Ozellikle firinda et kizarttiginiz zaman, izgaralar cok kirlenir. Yikarken de, izgaralari temizlemek biraz zor gelebilir. Fakat izgaralari islatip, ponza tasiyla ovarsaniz tum yaglarin ve lekelerin ciktigini, izgaranin piril piril oldugunu goreceksiniz.

Guzel Kokulu Mutfaklar: Bazen yemek kokulariyla sarilip, nefes alinamayacak duruma gelen mutfaginizin guzel kokmasini ister misiniz? Bunun icin, kalorifer uzerine koydugunuz su dolu bir kabin icine birkac damla guzel kokulu parfum damlatin. Kalorifer yandigi surece bu koku mutfaginiza yayilir.

Musambaya Salca Damlarsa: Mutfaginizda yerde veya masanizin uzerine serili musambalarin uzerine salca damladiysa, cok kolay yontemle bu lekeden kurtulabilirsiniz. Bir miktar asetonu bir bezin uzerine dokup, musambalarinizi bununla silin, lekenin yok oldugunu goreceksiniz.

Kararmayan Vazolar: Eger altin kaplamali celik vazonuzun zamanla mat bir gorunum aldigindan yakiniyorsaniz, saf alkole batirilmis bir pamukla silerek, eski parlakligina kavusmasini saglayabilirsiniz.

Siselerin Dibindeki Yosunlar: Su siselerinin dibi zamanla yosun tutar. Bu da hem kotu goruntuye, hem de pis kokuya yol acar. Bunu yok etmek icin, siselerin icine gazete parcalari atip, icine su doldurun. Birkac saat sonra calkalayin. Ve gazete parcalarini icinden cikartin. Daha sonra deterjanli sicak suyla yikayin. Boylece yosunlardan kolayca kurtulmus olursunuz.

Tabaklardaki Minik Catlaklar: Yemek takiminizdaki tabaklarin catlaklar sebebiyle kirilmalarindan ve takimin bozulmasindan korkuyorsaniz, catlak tabagi bir tencereye yerlestirip sut ile doldurun. Cok kisIk ateste 45 dakika kaynatin ve sogumaya birakin. Catlaklardan eser kalmayacaktir. Ayni islemi, tum porselen objeleriniz icin deneyebilirsiniz.

Utunuz Leke Birakiyorsa: Utu yaparken zaman zaman tabani yapisir ya da leke tutar. Fakat utunuzun altini tuz ve sirkeyle silerseniz leke tutmasini ve utulediginiz camasira yapismasini onlemis olursunuz. Tabii bu silme islemini, utu sogukken yapmaniz ve sildikten sonra bir sure bekletmeniz gerekiyor.

Uzun Omurlu Mumlar : Ozellikle romantik yemeklerin vazgecilmez unsurlaridir. Mumlarin omrunu uzatmak icin, kullanmadan 2 saat once buzdolabinin derin dondurucusuna koyup bekletin. Boylece, mumun eriyip masa ortusune damlamasini, ya da samdanda cikarilmayacak izler birakmasini onlemis olursunuz.

Benzer Konular

12 Mayıs 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
19 Şubat 2014 / kambis Sağlıklı Yaşam
7 Şubat 2010 / hep açacak Soru-Cevap
3 Mayıs 2012 / Misafir Soru-Cevap
27 Haziran 2016 / Herotürk Sağlıklı Yaşam