Arama

Yörük Ali Efe

Güncelleme: 26 Nisan 2018 Gösterim: 55.903 Cevap: 5
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
25 Eylül 2007       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye

Ali Efe (YÖRÜK)

Ad:  yörukaliefe.JPG
Gösterim: 1622
Boyut:  33.6 KB

(d. 1893, Yenipazar, Aydın - ö. 1953, Nazilli),
Sponsorlu Bağlantılar
Milli Mücadele’ye katkılanyla tanınan Aydınlı efe.

Yunan birliklerinin 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal etmesinden sonra kurulan Kuva-yı Milliye çetelerinin önde gelen adlarındandır.
Sarı Tekeli Yörük aşiretindendi. I. Dünya Savaşı sırasında cepheye gönderilmek üzere askere alındı, ama İzmir’de birliğinden kaçarak, Aydın yöresinde zeybeklik yapan Alanyalı Molla Ahmet çetesine katıldı. (Zeybekler, merkezî devletin zayıflamasına bağlı olarak ortaya çıkan, özellikle de Aydın yöresinde etkili olan bir tür eşkiya grubu üyesiydi.) Mondros Mütarekesi’nden sonra bağışlanarak köyüne dönen Yörük Ali Efe, bir cinayet soruşturması nedeniyle gene dağa çıktı.

Yunan işgali sonrasında, Çine’de bulunan 57. Tümen’in önde gelen subayları yerel bir direniş örgütü oluşturmaya çalışırlarken, yörenin en etkili adı olan Yörük Ali Efe’nin çetesinden yararlandılar. Yörük Ali Efe çetesi yörenin ilk ulusal birliğiydi. Yunan birliklerine karşı verilen ilk silahlı baskınlar ve vur-kaç eylemleri onun tarafından gerçekleştirildi. Bu çete 16 Haziran 1919’da Kuvayı Milliye’nin Yunan birliklerine karşı kazandığı ilk zafer olan Malgaç baskınını gerçekleştirdi. Ardından Yunanlıların boşalttığı Nazilli’ye girdi. Yörük Ali Efe’yi örnek alan bir çok zeybek işgale karşı direnişe katıldı. Aydın’ın 19 Haziran 1919’da Yunanlılardan geçici olarak geri alınışı onun önderliğindeki bir harekâtla gerçekleştirildi.

Aydın’ın Yunanlılarca ikinci kez işgalinden sonra Kuva-yı Milliye’nin Köşk Cephesi’nin oluşturulmasına katıldı. 16 Ağustos 1920’de, Hacı Şükrü Bey’le birlikte Kuva-yı Milliye’nin ilk toplu saldırısı olan Üçyol Savaşı’nı yönetti. Köşk Cephesi’nin kurulma

çalışmaları sırasında Demirci Mehmet Efe’yle aralarında anlaşmazlık çıktı. Ali Efe daha sonra düzenli ordu birliklerine katıldı; milis albayı rütbesi aldı.
Aydın’ın kurtarılmasına büyük katkısı olan Yörük Ali Efe kurtuluştan sonra çetesini dağıtarak köyüne çekildi. Sonradan Yörük soyadını aldı. Kurtuluşun simgesi haline gelen Ali Efe türkülere konu olmuştur.
kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Nisan 2018 02:53
Biyografi Konusu: Yörük Ali Efe nereli hayatı kimdir.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
16 Mayıs 2010       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Yörük Ali Efe
Ad:  Yoruk_Al_Efe.jpg
Gösterim: 1834
Boyut:  49.5 KB

Sponsorlu Bağlantılar
(d. 1895-Kavaklı, Sultanhisar, Aydın, ö. 23 Eylül 1951-Bursa),
Kurtuluş Savaşı sırasında 16 Haziran 1919'da Malgaç Baskını ile düşmana ilk darbeyi vurmak suretiyle Aydın yöresinde düşman kuvvetlerinin ilerlemesini durdurmuş olan Türk kahramanı.

Babası Sarıtekeli aşiretinden İbrahim oğlu Apti, annesi yine Yörüklerin Atmaca Aşireti'nden Fatma’dır.
Yörük Ali 19 yaşına geldiğinde, Aydın (il) dağlarında dolaşan Alanyalı Molla Ahmet Efe’nin gurubuna katılmak istedi. Ağır bir sınavdan geçirilerek guruba alındı. Kısa zamanda Efe’nin ve tüm zeybeklerin güven ve sevgisini kazanarak gurupta ikinci adam konumuna yükseldi. Alanyalı Molla Ahmet Efe’nin Bozdoğan Kavaklıdere baskınında ölmesi üzerine Yörük Ali Efe olarak gurubun başına geçti. Dört yıldan fazla dağlarda dolaşan Yörük Ali Efe, bu süre içinde daima ezilenin mağdur edilenin, güçsüzün yanında oldu. Haklı olarak halk tarafından sevildi, itibar ve destek gördü.

Yörük Ali Efe 1919 senesinde dağdan indi. O sıralar düşman İzmir’i, ardından Aydın ve Nazilli’yi işgal etmişti. Yörük Ali Efe, Kıllıoğlu Hüseyin Efe ve bazı arkadaşları, Aydın İli’nin Çine ilçesi Yağcılar köyünde toplanarak, Yörük Ali Efe ve arkadaşlarının 16 Haziran 1919 tarihinde Sultanhisar ve Atça arasındaki Malgaç deresinin üstünden geçen Malgaç demiryolu köprüsü yanındaki Yunan karakoluna baskın yaptılar. Baskın sonunda karakol tümüyle imha edildi, cephane ve erzaklar ele geçirildi. Bu baskın Batı ve Güney Anadolu’da düzenli, bilinçli, ve milli şuurla düşmana yapılan ilk baskın olarak kabul edilmektedir. Bu önemli başarı halka ümit ve cesaret vermiş, düşmanın yurttan kovulabileceğine olan inancını arttırmış ve Yörük Ali Efe’nin liderliğini perçinlemiştir. Düşman beklemediği bu baskın karşısında paniğe kapılmış, Nazilli’deki kuvvetlerini Aydın istikametine çakmıştır. Ne yazık ki çevreyi yakarak, yıkarak, masum insanları öldürerek...
Daha sonra 7. Tümen kumandanı Şefik Aker’in başkanlığında kurulan halk meclisinde oy birliğince alınan karar uyarınca Aydın, Yörük Ali Efe emrindeki kuvvetler tarafından kurtarılmıştır. Ancak takviye kuvvetlerle güçlenen düşman ordusu Aydın’ı ikinci kez işgal etmiştir. Artık kanlı savaşlar başlamıştır. Köşk, Umurlu ve Dörtyol cephesi kurularak olağanüstü cesaretle, donanımlı ve sayıca çok fazla olan düşman kuvvetleri büyük kayıplara uğratılmıştır. Böylece düzenli ordu kurulana kadar yirmi aylık bir süre düşman kuvvetlerinin Aydın kanadından Anadolu içlerine ilerlemesi engellenmiştir.
Yörük Ali'nin Yenipazar'daki evinden hayat hikayesi
Ad:  Yoruk_Ali_Efe_2.jpg
Gösterim: 1498
Boyut:  154.3 KB
Düzenli ordunun kurulması üzerine Yörük Ali Efe, emrindeki savaş deneyimi çok iyi olan büyük bir gurubu her ferdinin istek ve sevgisiyle orduyla bütünleştirmiştir. Kendisi de Milli Aydın Cephesi Komutanı olarak savaş sona erene kadar vatani görevini sürdürmüştür.
Yörük Ali Efe alçakgönüllü bir insandı. Kurtuluş Savaşı'ndaki rolü ile ilgili olarak yapılan övgülere verdiği şu cevabı her zaman hatırlanacaktır:
"Bazı kimseler savaş zamanında yapılan işlerin bir çoğunu bana ve başkalarına mal ederler. Bu yanlıştır. Bir kişinin, beş kişinin böyle büyük davalarda ne ehemmiyeti olur ki? Gönlünde vatan muhabbeti taşıyan her vatansever o günlerde bizim gibi düşünmüş, bizim gibi duymuş, ondan sonra da bizimle beraber olmuştur. Milli mukavemette aslan payını kendine ayırmakta hata vardır. Bir elin şamatası olur mu ki?"
Cumhuriyet döneminde Yörük soyadını alan Ali Efe, Kurtuluş Savaşından sonra altı sene İzmir’de yaşadı, 1928 senesinde, Kurtuluş Savaşında bir süre karargahı olan Yenipazar’a taşındı. 1951 senesinde, İzmir'de geçirdiği tramvay kazasında bacaklarını kaybetmiş, 1953 yılında tedavi için gittiği Bursa’da ölmüştür.
Yörük Ali Efe vasiyetinde Yenipazar’da toprağa verilmesini istedi. Ayrıca "Halkı iyidir, toprağı sever, toprağı seven insan sever. Ben orada rahat ederim" dedi.
Kuvayı Milliye’nin bu değerli komutanı TBMM tarafından İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Ayrıca Türk halkının onun adına yaktığı bir türkü de vardır.
Yörük Ali Efe’nin Aydın 1997’de Aydın Belediyesi’nce yaptırılan heykeli, efelerin bıyıksız olamayacağı gerekçesiyle kaldırıldı ve 1998’de bıyıklı olarak yeniden dikildi. Ayrıca Yenipazar'da Yörük Ali Efe Müzesi'de yapılmıştır.
İstanbul, Büyükçekmece'de bulunan Yörük Ali Efe heykelciği
Ad:  Yoruk_Ali_Efe_1.JPG
Gösterim: 1566
Boyut:  86.9 KB

Yörük Ali Türküsü
Şu Dalama'dan geçtin mi?
Soğuk da sular içtin mi?
Efelerin içinde içinden
Yörük de Ali'yi seçtin mi?

Hey gidinin efesi, efesi
Efelerin efesi

Şu Dalama'nın çeşmesi
Ne hoş olur içmesi
Yörük de Ali'yi sorarsan
Efelerin seçmesi

Hey gidinin efesi efesi
Efelerin efesi

Cepkenimin kolları
Parıldıyor pulları
Yörük de Ali geliyor
Açıl Aydın yolları

Hey gidinin efesi efesi
Efelerin efesi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Nisan 2018 02:54
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
24 Nisan 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Yörük Ali Efe
Ad:  yorukali188sx2.jpg
Gösterim: 1572
Boyut:  36.9 KB

Doğumu: 1896, Sultanhisar - Aydın
Ölümü: 1953, Bursa
Kurtuluş Savaşı kahramanı.

1919 yılında kurduğu çeteyle Yunanlılara karşı savaştı. Aydın Millî Alayı adı verilen birliğiyle savaş süresince Yunanlılara karşı verilen mücadelede büyük yararlılıklar gösterdi. Aynı zamanda Menderes havalisi komutanlığı yaptı.

Ad:  cuzux1.jpg
Gösterim: 1722
Boyut:  50.7 KB
Ad:  7514421haziran01594locwyv5.jpg
Gösterim: 1617
Boyut:  120.0 KB
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Nisan 2018 02:55
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mayıs 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
20 haziran 1919 akşamı nazilli sinekçiler köyü ağası mehmet ağa nın çobanın dan DEMİRCİ MEHMET EFE nin naziiliden çıkarak yunanını izmire kovaladığını öğrenen yörük ali, çalı kakıcıları ile beraber nazilli yi basarak halkı soymuş ; ogünün parası ile halkın 60 bin lirasını gaspetmiştir.Daha sonraları demircinin baş kızanı sarı mustafa tarafından nazilli istasyonunda sıkıştırılan yörük ali DEMİRCİ EFE nin affı ile ölümden kurtulmuş demircinin yanında kul olmuştur.Yörük ali adına yakılan türküler ve yörük ali adına anlatılan tüm kahramanlıklar aslında DEMİRCİ MEHMET EFE nin diğer baş kızanı SÖKELİ ALİ ye ait olup daha sonraları yörük ali sahiplenmiştir.Sökeli ali efe Denizlide ki sarıtabaklar denen ermeni ler tarafından öldürülünce DEMİRCİ MEHMET EFE denizli yi basarak yakmış ve birçok kelle almıştır.lütfen tarihimizi araştırarak yazalım saygılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Nisan 2018 02:50
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Nisan 2018       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Yörük Ali
Milli Mücadele kahramanlarından Yörük Ali Efe, 1896 yılında Aydın'da doğdu. Aydın bölgesi yörüklerinin Sarı Tekeli aşiretinden olan Yörük Ali Efe, Çerkez Ethem ve Demirci Mehmet Efe'den sonra Kuva-yı Milliye'nin önemli kişilerinden idi.

Milli Mücadeleye katıldığı zaman 23 yaşındaydı. Daha önce, 1916 yılında askere alınarak Kafkas Cephesi'ne gönderildiği sırada askerden kaçmış, dağa çıkarak Alanya'lı Molla Ali çetesine katılmıştı. Molla Ali, çarpışmada ölünce onun yerine çete başı oldu. Menderes Irmağını salla geçerken jandarmanın pususuna düşen çetenin bütün elemanları vurulmuştu. Yalnızca Ali Efe, salın ipini kesip kendini akıntıya bırakarak hayatını kurtarabilmişti.

Bu olaydan sonra çetecilikten vazgeçerek eşkıya avında bir süre hükümete yardımcı olan Ali Efe, Mondros Mütarekesinin ardından ortalık karışınca çete kurdu. Kıllıoğlu Hüseyin Efe ile birlikte Millî Mücadeleye katılarak zaman zaman Yunanlılara baskınlar yaptı.
Ali Efe'nin gün gittikçe genişleyen ve Millî Aydın Alayı adını alan milis kuvvetleri Kurtuluş Savaşında büyük yararlıklar göstermiş, Aydın'ın Yunan işgalinden kurtulmasında büyük rol oynamıştı.

Savaş sona erince çetesini dağıtarak Yenipazar'ın Kavaklı köyüne çekilen ve Yörük soyadını alan Ali Efe, İzmir'de geçirdiği tramvay kazasında bacaklarını kaybederek sakat kaldı.

Yörük Ali Efe, 1953 yılında öldü..

SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Nisan 2018       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM

ALİ EFE Yörük


türk milis albayı
(Kavaklı, Nazilli, 1896 - ay. y. 1957).

Nazilli’nin Kavaklı yöresinde efelik yaparken, Yunanlıların İzmir'e çıkıp içerilere doğru ilerlemeleri karşısında, zeybekleriyle silahlı direnişi başlattı (1919). Balıkesir kongresi kararları doğrultusunda Nazilli cephesinde savaştı. Yeni katılımlarla giderek genişleyen birliklerine "Milli Aydın alayı” adı, kendisine de milis albayı rütbesi verildi. 1920 kasımında alayıyla düzenli ordu birlikleri saflarına katıldı. Kurtuluş'tan sonra istiklal madalyasıyla ödüllendirildi.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

31 Mayıs 2011 / Misafir Türkiye Cumhuriyeti
27 Haziran 2015 / Kral_Aslan X-Sözlük
6 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
30 Ağustos 2012 / _AERYU_ Taslak Konular
27 Haziran 2015 / Safi Bilim tr