Arama

Elementler - Zirkonyum

Güncelleme: 21 Kasım 2016 Gösterim: 6.254 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Şubat 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Zirkonyum nedir ?


Sembol: Zr
Sponsorlu Bağlantılar
Atom numarası: 40
Atom ağırlığı: 91.224 g/mol
Oda koşullarında (25°C 298 K): Gümüşümsü beyaz renkli katı
Metal
d-blok elementi
Zirkonyum metali ilk olarak 1789 yılında Martin Heinrich Klaproth tarafından keşfedilmiştir. 1824 yılında ise Jons Jakob Berzelius tarafından izole edilmiştir.
Bilinen mineralleri zirkon (ZrSiO4) ve baddeleyit (ZrO2) tir.

Zirkonyum eldesi ZrCl4 bileşiğinin magnezyum ile veya kalsiyum ile indirgenmesi ile elde edilir.

Baddeleyit mineralinin aşağıdaki reaksiyonu sonucunda ZrCl4 bileşiği elde edilir.
ZrO2 + 2Cl2 + 2C (900°C) à ZrCl4 + 2CO
ZrCl4 + 2Mg (1100°C) à 2MgCl2 + Zr

Reaksiyon çelik kaplarda gerçekleştirilmelidir. Havadaki oksijen ve azot ile etkileşmemesi gerekmektedir.

Fiziksel Özellikleri


Yoğunluğu: 6.511 g/mL
Erime noktası: 1855 °C (2128 K)
Kaynama noktası: 4409°C (4682K)
Molar hacmi: 14.02 ml/mol
Mineral Sertliği: 5.0
Isı iletkenliği: 0.227 W cm-1 K-1
Özgül ısı: 0.27 J kg-1 K-1
Buharlaşma Entalpisi: 580 kJ mol-1
Atomlaşma Entalpisi: 605 kJ mol-1
Son düzenleyen perlina; 21 Kasım 2016 01:03
HayLaZ61 - avatarı
HayLaZ61
VIP BuGS_BuNNY
23 Şubat 2007       Mesaj #2
HayLaZ61 - avatarı
VIP BuGS_BuNNY
Uzun yıllardır porselen uygulamalarında dayanıklılık için, porselen dişin altına metal bir alt yapı kullanılmaktaydı. Bu metal alt yapının diş etleri, diş dokusu, genel vücut sağlıgı ve en önemlisi estetik yönünden mahsurları bilindiginden, porselen alt yapısında metale alternatif bir malzeme arayışı yıllardır sürmekteydi.
Daha önce tıbbın diger alanlarında başarıyla kullanılan zirkonyum‘un dişhekimliğinde porselen metalinin yerine uygulanması ile yeni bir devir açılmış oldu.
Sponsorlu Bağlantılar

Çünkü bu yeni zirkonyum alt yapılı porselen kaplamalar diş eti problemi, ve allerji yapmamasının yanında, ışık geçirme özelliği ile dogal dişlere yakın estetik ve fonksiyonu yakalamımızı sağlamaktadır.

Zirkonyumun üzerine porselen konularak yapılan kuron(kaplama) ve köprüler Ceramic ve Zirkonyum kelimelerinin birlestirilmesinden oluşan CERCON kısa adı ile anılır. 900 Mpa dirence sahip sistem en yüksek fiziksel değerlerin yanında ışık geçirme özelliği doku uyumu ve birçok değişik endikasyonu kapsayarak dişhekimliğinde yepyeni bir dönem başlatmıştır.
Materyalin başarısı tıp ve endüstri alanında kanıtlanmıştır. 1998 yılında başlayan araştırmalar sonucunda 2002 yılı başından itibaren klinik uygulamalara tüm dünyada geçilmiştir. Bu yeni uygulama ile hastada metal-seramik ve tam seramik restorasyonlarda oluşan estetik kaygılar kesinlikle ortadan kalkmaktadır.
Son düzenleyen perlina; 21 Kasım 2016 01:04
Pirana Kovalayan Çılgın Hamsi...
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
4 Haziran 2013       Mesaj #3
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Zirkonyum

Periyodik cetvelin IVB grubunda yer alan gümüş beyazı renkte metal element. Doğada badeleyit (ZrO2) ve zirkon mineralleri biçiminde bulunur. Zirkonyum (4) klorürün magnezyumla indirgenmesi yoluyla üretilir. Normal sıcaklıklarda, üzerindeki oksit katmanından ötürü korozyona dayanıklıdır. Ancak yüksek sıcaklıklarda kimyaca aktiftir. Metal hâlde, fotoğraf flaş lambalarında ve nükleer reaktörlerde yakıt görevi gören uranyumu örtmekte kullanılır. Oksidi ateşe dayanıklı olup seramik yapımında, öteki bileşikleri de ilâç sanayiinde ve boyacılıkta mordan olarak kullanılır.

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
18 Aralık 2014       Mesaj #4
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

Zirkonyum

;Periyodik cetvelin IV B grubunda yer alan bir kimyasal elementtir. Külrengi beyaz renkte katı bir elementtir. 1789 yılında Martin Heinrich Klaproth tarafından bulunmuştur.
Zirkonyum havada kırmızı bir alevle yanar. Ancak asitlerin ve alkalilerin etkisine dayanıklıdır. 90, 91, 92, 94, 96 numaraları taşıyan beş kararlı; 93, 95 ve 97 numaraları taşıyan üç kararsız izatopu vardır. Doğada yaygın bulunan bir elementtir. En çok ABD’de Florida. Kaliforniya, Oregon ve İdaho ile Avustralya, Brezilya ve Hindistan’da bulunur. Başlıca filizleri zirkon ve bedeleyittir. En çok bilinen bileşiği bedeleyit halinde bulunan zirkonyumoksittir (ZrO2). 2.600-2.700°C’ta eridiği için çok yüksek sıcaklıklara dayanabilen bir maddedir. Bu nedenle pota yapımında kullanılır. Alkalilerle birleşerek zirkonatlar verir. Zirkonyum başlıca iki mineralden elde edilir: Zirkon da denen Zirkonyum silikat (ZrSiOm4) ve beledeyit denen zirkonyum oksit (ZrO2).

Sembolü: Zr
Atom Numarası: 40
Atom Ağırlığı: 91.224
Elemet serisi: Geçiş Metali
Maddenin Hali: Katı
Görünümü: Beyaz


Zirkonyum Kullanım Alanları:
Yanma özelliğinden dolayı askeriyede kullanılır. Aşınmaya karşı dayanıklılığı ve yavaş nötronları geçirgenliği nedeniyle zirkonyum endüstride özellikle reaktörlerdeki yakıtların koruyucu kılıflarında kullanılır. Ancak bu alanda kullanılmadan önce. genellikle birlikte bulunduğu hafniyumdan arındırılması gerekir. Bu uygulama ile bu maddenin kalayla alaşımından yararlanılır. Aşınmaya karşı dayanıklılığı nedeniyle de ayrıca kimya endüstrisinde çeşitli aygıt ve gereçlerin yapımında, kemik cerrahisinde, elektronik tüplerin yapımında ve bazı özel çeliklerin yapımında da kullanılır. Korozyona dayanıklıdır. Bu sebepten pek çok aletin yapımında zirkonyumdan yararlanılır. Zirkonyum-niobyum alaşımları süperiletken mıknatısların yapımında kullanılır.

Zirkonyumun Elde Edilmesi:
ZrO2 + 2Cl2 + 2C (900°C) → ZrCl4 + 2CO
ZrCl4 + 2Mg (1100°C) → 2MgCl2 + Zr


Hava ile reaksiyonu:
(Zr (k) + O2 (g) → ZrO2 (k))


Kaynak: nkfu.com

Son düzenleyen perlina; 21 Kasım 2016 01:06
🌘 🚀
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
21 Kasım 2016       Mesaj #5
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Zirkonyum

(Zr), periyodik tablonun IVb grubunda yer alan kimyasal element. Nükleer reaktörlerde yapı malzemesi olarak kullanılır. Bulunduğu yerler, kullanım alanı ve özellikleri. 1940’ların sonuna değin pek tanınmayan zirkonyum, bu yıllardan sonra nötronları çok iyi geçirmesi nedeniyle nükleer enerji uygulamalarında yararlanılan çok önemli bir malzeme durumuna geldi. Zirkonyumu ilk olarak 1789’da Alman kimyacı Martin
zirkonyum sembolu
Heinrich Klaproth, oksitli bileşiği olan zirkonda buldu. İsveçli kimyacı Jöns Jacob Berzelius ise katışkılı zirkonyum metalini 1824’te ayırmayı başardı. Yüzde 99 arılıktaki zirkonyum metali bile sert ve kırılgandır. Beyaz, yumuşak, dövülgen ve sünek olan daha yüksek anlıktaki zirkonyum metalini ise ilk olarak 1925’te Alman kimyacı Anton E. Van Arkel ve J. H. de Boer zirkonyum tetraiyodürden (ZrL) ısıl bozundurma yoluyla elde ettiler. 1940’ların başında Lüksemburglu William Justin Kroll, zirkonyum tetraklorürün (ZrCL4) magnezyumla indirgenmesine dayalı ucuz zirkonyum metali üretme işlemini geliştirdi. Yerkabuğunda oldukça bol bulunan zirkonyuma Sefeitlerin tayfında da rastlanmıştır. Zirkonyum sanayide en çok zirkon minerallerinden ve badeleyitten elde edilir. Zirkonyumun en önemli kullanım alanı nükleer reaktörlerdir. İstenen bütün özelliklerin eşsiz biçimde bir araya gelmesi nedeniyle zirkonyumdan yakıt çubuklarının kaplanmasında, uranyumlu alaşımlarda ve reaktör çekirdeğindeki yapı malzemelerinde yararlanılır. Zirkonyum yüksek sıcaklıklara ve hızla dolanan soğutucuların yenim etkisine karşı dirençlidir, radyoaktiflik derecesi yüksek izotoplar oluşturmaz ve nötron bombardımanının neden olduğu mekanik aşınmaya dayanıklıdır.

Kimyasal bakımdan zirkonyuma çok benzeyen ve bütün zirkonyum cevherlerinde bulunan hafniyum ise ısıl nötronları güçlü bir biçimde soğurur; bu nedenle hafniyumun nükleer reaktörlerde kullanılan zirkonyum metalinden olabildiğince uzak tutulması gerekir. Zirkonyum çok büyük miktarda oksijen, azot ve hidrojen soğurabilir. Yaklaşık 800°C’de oksijenle tepkimeye girerek zirkonyum dioksiti oluşturur (ZrCh). Magnezyum, berilyum ve toryum oksit gibi tuğlamsı malzemeleri indirger.

Zirkonyumun oksijen ve öbür gazlara karşı çok güçlü bir ilgisi vardır ve bu nedenle elektron tüplerinde katışkı oluşturan gazları uzaklaştırmada getter olarak kullanılır. Zirkonyum, üzerinde koruyucu bir oksit ya da nitrür katmanı oluştuğundan havada normal sıcaklıkta edilgendir. Ama bu katmanı olmasa da zayıf asitlerden ve asitli tuzlardan etkilenmez. Yenime karşı dayanımı çok yüksek olduğundan pompa, vana ve ısı değiştirici üretiminde yaygın biçimde uygulanır. Zirkonyumdan ayrıca bazı magnezyumlu alaşımların üretiminde alaşımlama maddesi, bazı çeliklerde de katkı maddesi olarak yararlanılır. Zirkonyum doğada zirkonyum-90 (yüzde 51,46), zirkonyum-91 (yüzde 11,23), zirkonyum-92 (yüzde 17,11), zirkonyum-94 (yüzde 17,40) ve zirkonyum-96 (yüzde 2,80) olmak üzere beş kararlı izotopunun bir karışımı halinde bulunur. İki ayrı biçimi (alotrop) bulunan zirkonyum, 862°C’nin altında heksagonal yakın bileşmiş, bu sıcaklığın üstünde ise yüz merkezli kübik yapıdadır. Bileşikleri. Zirkonyum çoğunlukla bileşiklerinde 4 değerliklidir. Üç değerlikli olduğu bazı daha az kararlı bileşiklerine de rastlanmıştır. Bazı zirkonyum bileşiklerinin sanayide önemli uygulama alanları vardır. Örneğin zirkon olarak da bilinen zirkonyum dioksit (ZrCh) sert, beyaz ile sarı-kahverengi arasında değişen renklerde ve erime noktası yaklaşık 2.700°C olan bir katıdır. Çoğunlukla aşındırıcı ve tuğlamsı malzeme olarak, ayrıca yakıt pillerindeki seramiklerin ve asit ve bazlara dayanıklı camların yapımında kullanılır. Zirkonyum dioksit doğada badeleyit olarak bulunmakla birlikte sanayide en ucuz biçimde zirkondan elde edilir. Zirkonyum tetraklorür (ZrCU) ve atom numarası atom ağırlığı erime noktası kaynama noktası özgül ağırlığı değerliği elektron yerleşimi zirkonyum sülfat [Zr(S04)2;4H20] öbür önemli zirkonyum bileşikleridir. Zirkonyum karbürün ya da oksidin klorlanması yoluyla elde edilen zirkonyum tetraklorür, organik zirkonyum bileşiklerinin üretiminde ve etilenin polimerleşmesi, petrolün parçalanması gibi tepkimelerde katalizör olarak kullanılır. Sülfürik asidin zirkonyum hidroksite [Zr(OH)4] etkimesi yoluyla elde edilen zirkonyum sülfatlarından ise, yağlayıcı ve kimyasal ayıraç olarak, ayrıca beyaz derinin sepilenmesinde yararlanılır. 40 91,22 1.852°C 3.578°C 6,49 (20°C) 4 2-8-18-10-2 ya da (Kr)4d25 s2

Kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

23 Şubat 2018 / kompetankedi Kimya
22 Şubat 2015 / Misafir Cevaplanmış
20 Aralık 2012 / kompetankedi Kimya
10 Ekim 2012 / kompetankedi Kimya
11 Nisan 2007 / kompetankedi Kimya