Hoş geldiniz sayın ziyaretçi Neredeyim ben?!

Web sitemiz; forum, günlük, video ve sohbet bölümlerinin yanı sıra; Skype ile ilgili Türkçe teknik destek makaleleri, resim galerileri, geniş içerikli ansiklopedik bilgiler ve çeşitli soru-cevap konuları sunmaktadır. Daima faydalı olmayı ilke edinmiş sitemize sizin de katkıda bulunmanız bizi son derece memnun eder :) Üye olmak için tıklayınız...


Sohbet (Flash Chat) Forumda Ara

Sofra Tuzu (Sodyum Klorür) Nedir? Sofra Tuzunun Özellikleri ve Kullanım Alanları

Bu konu Kimya forumunda ThinkerBeLL tarafından 24 Mart 2009 (17:00) tarihinde açılmıştır.FacebookFacebook'ta Paylaş
23416 kez görüntülenmiş, 3 cevap yazılmış ve son mesaj 10 Kasım 2012 (06:32) tarihinde gönderilmiştir.
  • 5 üzerinden 3.33  |  Oy Veren: 9      
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın:    « Önceki Konu | Sonraki Konu »      Yazdırılabilir Sürümü GösterYazdırılabilir Sürümü Göster    AramaBu Konuda Ara  
Eski 24 Mart 2009, 17:00

Sofra Tuzu (Sodyum Klorür) Nedir? Sofra Tuzunun Özellikleri ve Kullanım Alanları

#1 (link)
Admin
ThinkerBeLL - avatarı
Sodyum Klorür (Sofra Tuzu)
MsXLabs.org & Temel Britannica

Sofratuzu, kimyada sodyum klorür (NaCl) ismiyle bilinen beyaz kristal yapılı bir bileşiktir. Genellikle sofra tuzu olarak adlandırılan sod­yum klorür, hayvanların beslenmesinde bü­yük önem taşıyan temel bir madde ve pek çok önemli kimyasal süreç için bir başlangıç mad­desidir. En zengin sodyum klorürün kaynağı deniz suyudur; deniz suyunun ağırlıkça yüzde 3'ünü sodyum klorür oluşturur. Deniz suyu­nun yüzde 1'lik bir bölümü de çeşitli magnez­yum, kalsiyum ve potasyum tuzlarından olu­şur. Lût Gölü ve ABD'nin Utah eyaletindeki Büyük Tuz Gölü gibi bazı tuzlu göllerin sularında, deniz suyundakinin 4-8 katı arasın­da değişen oranlarda tuz bulunur.
Sanayide ve evlerde kullanılan tuzun çoğu, eski zamanlarda var olmuş bazı denizlerin buharlaşmasından artakalan, üstleri çamur ve kumla örtülü yeraltı çökellerinden elde edilir. Bazı yerlerde, yüzeye çıkarken bu tür bir tuz katmanından geçen tuzlu su kaynaklarına da rastlanır.
Bol güneş alan ülkelerde tuz, tuzla denen geniş alanlara alınan deniz suyunun buharlaş­maya bırakılması yoluyla elde edilir. İri taneli ve oldukça katışkılı olan bu tuzdan et ve balık salamuralarının hazırlanmasında yararlanılır.
Yeraltı kayatuzu dünyanın birçok yerinde kalın katmanlar halinde bulunur. Mineral adı halit olan kayatuzu, genellikle açılan kuyular­dan aşağı su pompalanarak elde edilir. Su, tuzu çözer ve oluşan salamura (tuzlu su) yüzeye pompalanır. Daha sonra buharlaştırı-lan salamuradan geriye tuz kalır.

Sofra Tuzunun Özellikleri ve Kullanım Alanları

Katışkısız sodyum klorür küp biçim­li kristallerden oluşan beyaz bir katı madde­dir. 800°C'de erir. Arı su 0°C'de donar, ama salamura (sofra tuzunun sudaki çözeltisi) çok daha düşük sıcaklıklarda donar; bu sıcak­lık, salamuradaki tuz oranına bağlı olarak —20°C'ye kadar düşebilir. Bu yüzden kışın, kar ve buzu eritmesi için yollara kayatuzu serpilir; kayatuzu kar ve buzla birleşerek, normal suyun donma sıcaklığında donmayan bir sala­mura oluşturur.
Sodyum klorür bütün hayvanların beslen­mesinde yaşamsal bir önem taşır. Midede salgılanan sindirim sularındaki hidroklorik asidin oluşumu için gerekli olan klorür iyonla­rı bu tuzdan gelir. Sodyum ise vücuttaki ana katyonlardan biridir; sinir ve kas hücrelerinin işlevlerini doğru bir biçimde yerine getirebil­meleri ve vücuttaki su dengesinin sürdürülebilmesinde bu katyonun temel bir işlevi var­dır. Hayvan besi yerlerinde tuz yalakları bulundurulur; yabani hayvanlar ise bir parça kayatuzu bulabilmek için uzun süre dola­şırlar.
Sodyum ve klor çok önemli maddeler olduğundan, tuz kimya sanayisinin başlıca hammaddelerinden biri haline gelmiştir. Klor, sodyum, hidrojen ve sodyum hidroksit (sudkostik), eritilmiş sodyum klorürden, yani salamura­dan elektrik akımı geçirilerek elde edilir. Bu kimyasal maddeler ağartma to­zu, sabun, yapay ipek (reyon) ve cam gibi ürün­lerin yapımında kullanılır. Tuzun kendisi de yi­yecekleri tatlandırmak; et, balık, sebze ve ham derileri tuzlama yöntemiyle saklamak; sulan yumuşatmak; seramik eşyaları sırlamakta kulla­nılır. Tereyağı, margarin ve buz üretiminde de tuzdan yararlanılır.
Rapor Et
Reklam
Eski 9 Kasım 2012, 18:10

Cvp: Sofra Tuzu (Sodyum Klorür) Nedir? Sofra Tuzunun Özellikleri ve Kullanım Alanları

#2 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
klorur nedir = klorur içerisinde belli miktarda tuz bulunan ve vucudumuza belirli miktarı aşarsa tansiyon hastalıkları çok belirir
Rapor Et
Eski 9 Kasım 2012, 18:23

Cvp: Sofra Tuzu (Sodyum Klorür) Nedir? Sofra Tuzunun Özellikleri ve Kullanım Alanları

#3 (link)
hazan
sade - avatarı
YYaşam için az miktarda klorür zorunludur, sindirim sistemini herhangi bir değişime uğramadan geçip, idrarın bir kısmı olur ve vücuttan atılır Klorür sodyum ile hücresel sıvıda bulunur ve vücut ağırlığının yaklaşık %0,15′ini oluşturur. Sodyum ve potasyumla birlikte klorür tüm vücut sıvılarının pH′ının uygun dağılımını sağlar. Bununla beraber sağlıklı sinir ve kas fonksiyonunu işleyişini sağlar. Bağımsız olarak, Klorür sindirim ve atık yok etmeye katkıda bulunur. Klorür besinleri sindirmede en önemli sıvılarından olan hidroklorik asidin ana bileşenidir.

Klorür eksikliği: Klorür eksikliğinde aşırı terleme, kusma veya isha görülebilir. Düşük klorür seviyesi vücut sıvılarının bazikleşmesi, dehidrasyon ve idrarda potasyum azlığına sebep olur. Sofra tuzunun bileşiminde klor bulunduğu için sağlıklı bireylerde klor yetersizliğine pek rastlanmaz. Klor ve sodyum yetersizlikleri birlikte görüldüğü için yetersizlik belirtileri de benzerdir.

Klorür hangi yiyeceklerde bulunur?
  • Sofra tuzu
  • Maden suları
  • Kereviz
  • Marul
  • Zeytin
  • Çavdar
  • Deniz suyu
  • Deniz otu
Rapor Et
Eski 10 Kasım 2012, 06:32

Cvp: Sofra Tuzu (Sodyum Klorür) Nedir? Sofra Tuzunun Özellikleri ve Kullanım Alanları

#4 (link)
Önce Sağlık
biruni - avatarı
Alıntı:
ThinkerBeLL adlı kullanıcıdan alıntı Mesajı Görüntüle

Sodyum Klorür (Sofra Tuzu)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Genellikle sofra tuzu olarak adlandırılan sod­yum klorür, hayvanların beslenmesinde bü­yük önem taşıyan


Deniz suyu­nun yüzde 1'lik bir bölümü de çeşitli magnez­yum, kalsiyum ve potasyum tuzlarından olu­şur.

Mineral adı halit olan kayatuzu,

Tarihte tuz için savaş yapılır, askerlere maaş olarak tuz verilir, yeni akraba birbirlerine hediye olarak tuz yollarlardı. mineraller bakımından çok zengin idi.

Ne oldu da tuz bu kadar ucuz bişe oldu?
Tuz rafine edildi, içinde sadece sodyumklorür bırakıldı. Rengi güzelleşti, parası da çok ucuz oldu, böylece ocağımıza yerleşti.
Rapor Et
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:
Önce bu soruyu cevaplayın
Mesaj:








Yeni Soru
Sayfa 0.162 saniyede (69.25% PHP - 30.75% MySQL) 16 sorgu ile oluşturuldu
Şimdi ücretsiz üye olun!
Saat Dilimi: GMT +3 - Saat: 22:02
  • YASAL BİLGİ

  • İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan MsXLabs.org forum adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre tüm kullanıcılarımız yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. MsXLabs.org hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler buradan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 (üç) iş günü içerisinde MsXLabs.org yönetimi olarak tarafımızdan gerekli işlemler yapıldıktan sonra size dönüş yapılacaktır.
  • » Site ve Forum Kuralları
  • » Gizlilik Sözleşmesi