Arama

Kohezyon (Molekül Çekim Kuvveti)

Güncelleme: 24 Nisan 2009 Gösterim: 32.569 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kohezyon (Molekül Çekim Kuvveti)
Cıva kohezyondan dolayı birarada duruyor.
Sponsorlu Bağlantılar
751pxhgmercury

Kohezyon (Latince cohaerere, bir arada bulunma anlamındadır) molekül çekim kuvveti demektir. Aynı cins moleküllerin arasındaki çekim kuvvetine denir.
Kohezyon sıvı ve katı (gazlarda ihmal edilebilecek kadar küçüktür) maddelerde görülür. Bu maddelerin moleküllerindeki pozitif ve negatif yükler arasında oluşur. Bağların ömrü saniyenin trilyonda biri kadardır; ancak komşu moleküller arasında sürekli yeni bağ kurulur ve bu da bileşiği bir arada tutar. Bu olgu sonucunda sıvılardaki yüzey gerilimi adı verilen olgu meydana gelir.

Bitkilere Etkisi
Su bitkinin dalının ucunda kohezyon sonucu birarada duruyor.
459pxdewonaequisetumflu

Hidrojen bağlarının sonucunda gerçekleşen kohezyon, bitkilerde suyun zıt yönde taşınmasını mümkün kılar. Su bitkilerdeki odun borularından yukarı çıkarılırken kohezyon ve adhezyon sonucu oluşan hidrojen bağları rol oynar.
Terleme ve kohezyon kuvveti: Yapraklarda terleme ile su kaybedince, yaprak hücrelerinin yoğunluğu artar ve odun boruları içerisindeki su üzerine bir gerilim uygular. Bu emme gücü hava basıncının 30 katı kadar olup, aynı durum kökte de söz konusudur. Böylece gerilim altında tutulan su sütunu kök hücrelerinden yapraklara kadar iletilir. Boyu 100 m. ve daha fazla olan ağaçlarda suyun taşınması bu teori ile açıklanır. Aynı cins moleküller arasındaki çekim kuvvetidir. Örneğin 100 m kavak ağacının tepesine suyun çıkarılması.

kohezyonjpg

kohezyon1jpg

- Derlemedir -

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

27 Haziran 2013 / Misafir Cevaplanmış
30 Ocak 2012 / ThinkerBeLL Fizik
5 Ağustos 2014 / Misafir Cevaplanmış
29 Ekim 2011 / emrrr1995 Soru-Cevap
15 Şubat 2015 / Misafir Cevaplanmış