Arama

Elementler - Radyum

Güncelleme: 24 Haziran 2016 Gösterim: 10.412 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Nisan 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Elementler - Radyum

Ad:  ra1.jpg
Gösterim: 1537
Boyut:  51.0 KB
Sembol: Ra
Atom numarası: 88
Sponsorlu Bağlantılar
Atom ağırlığı: 226g/mol
Toprak Alkali metal
s blok elementi
Oda koşullarında (25°C 298 K): Metalik katı

Radyoaktif toprak alkali metal. (Simgesi Ra olan kimyasal element.)

—ANSİKL.
Radyum 1898'de Marie, Pierre Curie ve çalışma arkadaşları G. Bömont tarafından pehblende cevherinin işlenmesi sırasında baritli artıklar içinde 226 kütle sayılı izotopu biçiminde bulundu. Radyum atom numarası 88, atom kütlesi 226,02 olan bir elementtir. Günümüzde kütle sayıları 206-230 arasında yer alan ve hepsi de radyoaktif olan 25 kadar izotopu bilinmektedir. Radyum doğada uranyum ya da toryumun parçalanma ürünleri olarak, yani 228Ra, 223Ra, 224Ra, 228Ra biçiminde bulunur. Öteki izotopları yapay olarak elde edilir. Yarıömrü 1 622 yıl olan 226 kütle sayılı izotopu, ayayıcıdır ve radon 222 olarak bilinen bir gaz çıkarır. Yarı ömrü 6,7 yıl olan 228 kütle sayılı izotopu, 0-yayıcıdır. Radyumun izotopları içinde bu ikisi en bol bulunanıdır, ikisi de doğrudan özütlendikleri uranyum (kütle olarak 3.4-10-7) ve toryum (kütle olarak 4,7-10-'°) cevherlerinde bulunur. Radyum elde etmek için önce baryum ve radyumun çözünmeyen sülfatları ayrılır, daha sonra bölümsel kristalleştirme yoluyla ya da son yıllarda uygulandığı gibi klorür, bromür ya da kromatlarından iyon değiştirici reçineler yardımıyla özütlenir. Radyum günümüzde nükleer sanayisinde yan ürün olarak' elde edilmektedir.

Radyum metal olarak ilk kez 1910’da Marie Curie ve A. Debierne tarafından radyum klorürün elektroliziyle elde edildi. Radyum metali 700 °C'ta ergir, soğukta suyu ayrıştırır. Görünümü bakımından baryuma benzer. En çok kullanılan tuzu, ikideğerli radyum klorürdür (RaCI2, 2H20).

Radyumun biyolojik etkileri kendisinin ya da parçalanma ürünlerinin ışımalarından (a, /3, y) ileri gelir. Elle kullanılması radon gazı çıkarması nedeniyle çok tehlikelidir. Organizmada, özellikle kemik iliği ve iskelet üzerinde birikir. Radyum, gama- grafi ve küriterapide radyoizotop olarak uzun süre tek başına kullanıldı. Bu elementten ayrıca flüorışıl boyaların hazırlanmasında da yararlanıldı.
Radyum a, b, g ışınları yayar. Berilyum ile karıştırıldığı zaman nötron üretir.
Radyumun bütün izotopları radyoaktiftir. 10 ton uranyum minerali içerisinde 1 g radyum bulunmaktadır. Uranyumun radyoaktif parçalanması sonucunda ve radyum klorür tuzunun elektrolizi ile (belki) elde edilir. Bu elektroliz için civa katot kullanılır.
Ad:  ra1 (2).JPG
Gösterim: 722
Boyut:  11.4 KB


Diğer bir yöntem ise Baryum oksidin BaO alüminyum, silisyum veya magnezyumumun indirgenmesi ile elde edilir.
Ad:  ra2.JPG
Gösterim: 742
Boyut:  10.3 KB
Baryum tuzları alevde yeşil renk verirler. Metal oksitleri su ve alkolle çok çabuk reaksiyon verirler.
Son düzenleyen Safi; 24 Haziran 2016 06:46
LaDymm - avatarı
LaDymm
Ziyaretçi
16 Şubat 2008       Mesaj #2
LaDymm - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  ra2.jpg
Gösterim: 982
Boyut:  33.9 KB

Radyum-Kimyasal bir eleman.

  • Sembolü Ra,
  • atom numarası 88,
  • atom ağırlığı 226 dır.
1898 yılında Pierre ve Marie Curie tarafından bulunmuştur. 700 derecede ergiyen sürekli olarak radyoaktivite özelliğinde olan bir elemandır.
Radyomun parçalanmasından çeşitli elemanlar elde edilmiştir. Bu olay, en son kurşunda son bulur. Alfa, beta ve gama ışınları meydana gelir.
Sponsorlu Bağlantılar
Yapılan hesaplara göre, radyumun bu periyodu, 1670 yıl olduğundan, radyumun 12.000 yılda aşağı yukarı yok olması gerekirdi. Radyum, eğer yeniden meydana gelmeseydi, bugün yer yüzünde hiç radyumun bulunmaması gerekirdi. Yapılan araştırmalar sonunda, fizik bilgini Soddy, radyumun, uranyumun değişim ürünü olduğunu göstermiştir. Gerçekten de uranyum filizlerinde daima radyum bulunur. Radyumun periyodundan sonra hesaplanan uranyum periyodu ise 5 milyar yıl olarak bulunmuştur.

Elementin görünümü baryuma benzer. En çok kullanılan tuzu radyum klorürdür (RaCh, H2O). Doğada pek çok maden cevherinde bulunmakla birlikte bu madenlerin içerdikleri radyum oranı oldukça düşüktür. Toprak alkali metallerin sonuncusu olarak radyum ticari olarak, bromür ya da klorür durumunda kullanılır. Radyum, atom yapısında bozunma göstererek dönüşümlere uğrar. Bu sırada büyük miktarda enerji açığa çıkarak karmaşık ışınmalar yayar. Değişik etkileme özellikleri olan bu ışınmalar, bakterileri öldürdüğü ve hücreleri yok ettiği için çeşitli hastalıkların tedavisinde radyumdan yararlanılır. Radyumun bilinen 16 izotopu vardır. Bunlardan Ra-226 en çok bulunan radyum izotopudur. Yarılanma süresi 1620 yıl olan Ra-226′nın bir saniyedeki bozunum sayısı günümüzde radyoaktiflik birimi kabul edilip 1 Curie olarak adlandırılır. Radyum güçlü bir radyolojik zehirdir. Bu nedenle son yıllarda hastalıkların tedavisinde radyumun yerine bazı radyoizotoplar yeğlenmeye başlandı. Bu izotoplardan bazıları hem radyuma oranla daha güçlüdür hem de kullanım açısından daha güvenilirdir. Günümüzde doğadaki çeşiti maden filizlerinden ayrıştırma yoluyla elde edilebilmekle birlikte radyum açısından en zengin maden filizleri Kongo ve Kanada’da bulunur.
Son düzenleyen Safi; 24 Haziran 2016 06:49
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Şubat 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Radyum


Özellikleri

Toprak alkali metaller ve ağır, radyum yoğun radyoaktif ve kimyasal davranış baryum benzer. Bu metal uranyum cevheri katranlı blend içinde küçük miktarlarda ve diğer çeşitli uranyum mineraller bulunur. Radyum hazırlıkları çevreleri daha yüksek bir sıcaklık kendilerini korumak için, olağanüstü olan ve üç çeşit vardır onların ışınımdan,: alfa parçacıkları, beta parçacıklar için, ve gama ışınları.
Zaman taze hazırlanmış, saf radyum metal parlak beyaz, ama blackens zaman hava (muhtemelen oluşumu nitrit için) nedeniyle maruz. Radyum () hafif bir mavi renk veren, parlak bir şiddetle su ve yağ ile radyum hidroksit oluşturmak üzere reaksiyona girer ve biraz daha baryum daha kırılgandır. Radyum normal faz bir sağlam.

Uygulamalar
Bazı radyum ve birkaç pratik kullanım şekli olan radyoaktif özellikleri türetilmiştir. Son zamanlarda 60 Co ve 137 Cs gibi, hatta bu kısıtlı kullanır çünkü bu izotopların çok daha güçlü vericilerin işlemek için daha güvenli ve daha yoğun biçimde kullanılabilir içinde radyum değiştirdiğiniz radyoizotoplar, keşfetti.
Zaman berilyum ile o fizik deneyleri için bir nötron kaynağı olduğu karışık.
Ad:  ra7.jpg
Gösterim: 1087
Boyut:  60.6 KB

Tarihsel kullanır

Kendi kendine olan yüz ve el eski bir saatin üzerinde radyum içeren parlak beyaz boya.
Radyum eskiden kendine kullanıldı-parlak boyalar saatler için, nükleer paneller, uçak anahtarları, saatler ve alet çevirir. Kim fırça şeklin dudakları kullanılan 100'den fazla eski seyretmek çevirmeli ressamlar onların kemikleri saklanan olmuştu radyum gelen radyasyondan öldü. Kısa süre sonra, radyoaktivitenin olumsuz etkileri yaygın olarak tanındı. Radyum hala aramalar olarak kullanılan 1950'ler gibi geç. Rağmen trityum den beta radyasyon potansiyel eğer yutulur, o yerini radyum bu uygulamalarda tehlikeli.

1930'lar boyunca bu parlak boyalar taşıma tarafından radyum için işçilerin maruz olan yaralar, anemi ve kemik kanseri dahil ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı saptandı. Radyum bu kullanımı kısa süre sonra durdu. Çünkü radyum kalsiyum gibi vücut tarafından tedavi edilir Bu, bir ve kemikler, içinde nerede radyoaktivite alçaltır iliği ve kemik hücreleri Mutate olabilir yatırılır. Dava ve beş "Radyum Kız" çalışanları ile olan radyum kullanmış olduğu son ölüm-ve saat aramalar üzerine parlak boya göre meslek hastalığı iş hukuku ve formül üzerinde önemli bir etkisi olmuştur.

Radyum da lezzet için bazı gıdalar ve konulmuştur koruyucu olarak değil, aynı zamanda radyasyona maruz kalan birçok insan.
Radium kez bir diş macunu gibi ürünleri katkı maddesi olarak, saç kremleri ve hatta gıda öğeleri kendi sözde iyileştirici güçleri nedeniyle. Bu ürünler yakında Vogue ve düştü yetkililer tarafından birçok ülkede yasaklandı, sonra keşfedildi onlar olabilirdi ciddi olumsuz sağlık etkileri. (Örneğin Radithor için bakınız.) Spas radyum featuring-zengin su hala bazen yararlı olarak, bu Misasa, Tottori, Japonya gibi lanse. ABD'de, burun radyum ışınlama çocuklara da 1970'lerin başında aracılığıyla orta kulak sorunları ya da 1940'lardan itibaren genişlemiş bademcikler önlemek için uygulanmıştır.

1909 yılında, ünlü Rutherford deneme altın ve atom yapısı soruşturmayla bir alfa radyum kaynağı olarak kullanılır. Bu denemenin atomu ile Rutherford modeline yol ve nükleer fizik alanında devrim.
Radyum radyum klorür şeklinde (genellikle) bir ilaç olarak sırayla bir kanser tedavi olarak kullanılır radon gazı üretmek için, örneğin bu radon kaynakları çeşitli için Kanada'da 1920'lerde ve 1930'larda kullanıldı kullanıldı. izotop 223 Ra şu anda kemik metastazı ve kanser tedavisi gibi ilaç kullanım için soruşturma altında bulunuyor.
Son düzenleyen Safi; 24 Haziran 2016 06:50 Sebep: Sayfa Düzeni
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2012       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye

Radyum


Periyodik cetvelin IIA grubunda yer alan radyoaktif, alkali toprak metal element. Başlıca radyum cevherleri Kanada ve Kongo'da bulunur. Beyaz renkli tuzları, radyum bozundukça siyahlaşır ve ışınım sonucunda havanın iyonlaşması nedeniyle mavi bir ışık verir. Dört doğal izotopu vardır. En uzun yarılanma süresine sahip olanı (radyum-226) sanayide ve tıpta radyografi amacıyla kullanılır.
Ad:  rad.jpg
Gösterim: 1025
Boyut:  35.9 KB

Özellikleri
Radyum, toprak alkali grubu metallerindendir. Atom numarası 88. atom ağırlığı 226. erime noktası 700°C ve yoğunluğu takribi 6,0 g/cm3tür. Elektron dizilişi (Rn) 7 S2 olup bileşiklerinde 2+ değerliğini alır. Özellikleriyle baryuma benzer. Radyum beyaz renkli bir metal olup, çok kuvvetli radyoaktif özellik gösterir. Radyoaktivitesi uranyumunkinden 1 milyon kat daha fazladır. Radyoaktif özelliğinden dolayı kendi kendine helyum çekirdekleri vererek (a ışınları yayarak) radona dönüşür. Radyum ayrıca beta ve gamma ışınları yayar.
Diğer radyoaktif maddelerden farklı olarak çok uzun bir yarılanma ömrüne sahiptir. Yarılanma ömrü 1690 senedir. Bunun mânâsı, aktifliği 1690 sene sonra başlangıçtakinin yarısına iner demektir. Diğer kısım da 1690 sene sonunda tamâmen bozulur. Halbuki Radon radyoaktif elementinin yarılanma ömrü 3.85 gündür. Radyum dönüşümleri, büyük bir enerji açığa çıkararak meydana gelir.

Elde edilişi
Radyoaktif uranyum mineralleri nitrat asidi ve sülfat asidi karışımı ile muamele edilir.
Buna ayrıca taşıyıcı vazifesi gören baryum ilâve edilir. Uranyum ve diğerleri çözünürken, baryum, radyum ve kurşun sülfatlarla silis artık olarak (bakiyede) kalır. Karışım filtrelerden geçirildikten sonra, sodyum hidroksitle kaynatılarak bir kısım kurşun sülfat ve silisten uzaklaştırılır. Sonra radyumlu kısım karbonat çözeltisiyle muamele edilerek radyum ve baryum karbonatlar elde edilir. Bunlar da hidroklorik asitle muamele edilerek kalan silis de filtre edilerek uzaklaştırılır. Sonra saflıkları arttırılmış karbonatlara hidrobromik asit katılarak, bromürlere dönüştürülürler. Bu son işlem, kısmî kristallendirme işlemidir. Çünkü radyum bromür, baryum bromürden daha az çözünür. Böylece teşekkül eden kristaller radyumca daha zengindir. Bu kısmî kristallendirme işlemi 10 defa kadar tekrarlandığında 1000 kısım baryum başına, birkaç kısım radyum bulunan kristaller elde edilir. Bu bayağı bir zenginleşmedir. Çünkü başlangıçta 1.000.000 kısım baryum başına birkaç radyum bulunuyordu. Bu işlemler devam ettirelerek istenen saflığa (% 95'ten % 99'a) erişmiş radyum elde edilir.
Metalik radyum. Madam Curie tarafından radyum klorür (RaCI2) çözeltisinin cıva katot yardımı ile. elektolizi sonunda elde edilmiştir. Cıva ile malgama meydana getiren radyum, cıvanın vakumda uçurulması sonucu geriye kalır.

Ad:  ra4.JPG
Gösterim: 955
Boyut:  13.0 KB
Radyoaktif elementlerin en belirgin özelliği yüksek enerjili parçacıklar salarak, yani ışınım yaparak başka elementlere dönüşmeleridir. Radyoaktif maddeler üç çeşit ışınım yaparlar: alfa parçacıkları, beta parçacıkları ve gama ışınları. Bunlardan gama ışınları en yüksek enerjili ışınımlar olup kumaş, cilt ve hatta yumuşak dokuların içinden geçebilirler ve ancak kurşun tabaka ile durdurulabilirler. Beta parçacıkları daha düşük eneriye sahiptir, kağıt gibi ince tabakalardan geçebildikleri halde aluminyum folyo gibi ince materyallerle durdurulabilirler. Alfa parçacıkları ise en düşük enerjili parçacıklardır, ince bir kağıt katman, elbise ve hatta cilt yüzeyi bile onları durdurabilir.

Radyum, %90 oranında alfa parçacığı yayar. Aslında direkt temas ile vücut içine çok fazla nüfuz etmezken, ortamda radyum tozu varsa solunum sırasında akciğerlere girebilir, veya dudaklara sürülen fırça yüzünden yutulabilir. Bir defa vücuda girdi mi, ciddi sorunlara neden olur. Zira radyum elementi kalsiyum elementine çok benzer, ikisi de alkali metal grubundandır ve kübik kristal yapılara sahiptirler. Radyum, yutulduğu zaman vücut tarafından kalsiyum gibi metabolize edilir ve kalsiyum yerine sinir iletimi, kas kasılması ve kemik metabolizmasına dahil olur. Vücutta metobolize olan 1600 yıllık yarı ömürlü Radyum 226 , radyoaktif bozunma ile yavaş yavaş radon gazına dönüşür ve radon da solunum ile dışarı atılır.

Zararları

Kemiklere yerleşen kalsiyum, normalde kemik yapısının güçlenmesini sağlarken radyum tam tersini yapar. Oturduğu yerden çevresindeki kemik dokusunu alfa parçacıkları ile bombalar, buradaki kemik dokusunda delikler meydana getirir ve kemiğin erimesine neden olur. Aynı zamanda kemik içindeki iliği de öldürerek kan yapımını bozar. Radyumlu fırçayı dudakları işle sivrileştiren genç kızların çenelerinin eriyip düşmesine, kemiklerinin durduk yerde kırılmasına, kansızlık ve lösemi nedeniyle ölmelerine şaşırmamak lazım!

Dr. Martland, yapılan incelemelerin sonucunda saat boyayan genç kızların esrarengiz hastalıkların nedeninin radyum olduğu şüpheye yer bırakmayacak şekilde tespit etmişti. Bulgularını 1925 yılında JAMA (Journal of American Medical Association) dergisinde yayınladı.

Kullanılışı
Radyum sâdece şuâlanma özelliği dolayısıyle kullanılır. Başlıca kullanma sahası tıpta kanser tedâvisidir. (Bkz. Radyum Tedavisi). Radyumdan, endüstriyel radyografide geniş çapta istifâde edilir. Bu maksatla nâdiren saf olarak kullanılır. Genellikle sülfat tuzu şeklinde gümüş tüpler içerisinde kullanılır.
Düşük konsantrasyonlardaki radyumun çinko sülfürle olan karışımı luminesans bir madde yapar ve saat kadranlarında, karanlıkta okunacak işâretlerde vs. kullanılır. Radyumun berilyum ile olan bir karışımından, fennî çalışmalarda, özellikle petrol yatağı araştırmalarında faydalanılır. Radyoaktif elementler, genel olarak hadde fabrikalarında metal kalınlıklarının ölçü ve kontrolünde de kullanılır.

-Derlemedir-
Son düzenleyen Safi; 24 Haziran 2016 06:58
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Haziran 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Radyum Zahirlenmesi


Curielerin müthiş keşfi: Radyum
Radyum, 1898 yılında Marie Curie ve eşi Pierre Curie tarafından bulunmuştu. O dönemde, çeşitli radyoaktif maddeler üzerinde deneme yapan Curieler, bir uranyum tuzu olan uranit örneği üzerince çalışıyorlardı. Tuzdan uranyumu izole etmelerine rağmen kalan maddenin hala radyoaktif özellikler gösterdiğini fark ettiler, detaylı incelemeler sonunda bunun yeni bir radyoaktif element olduğunu keşfettiler. 26 Aralık 1898’da Fransa Bilim Akademisi’ne bu yeni elementi sundular. Elementin ismi, Latincede ışın anlamına gelen “radius” kelimesinden ilham alarak radyum olarak belirlendi.
Ad:  ra zehir.jpg
Gösterim: 1105
Boyut:  65.9 KB


Gecenin karanlığında soluk yeşil ışıldayan bu yeni element Curieleri büyülemişti. İçinde radyum bulunan cam kavanozları yatak başında gece lambası olarak kullanıyorlar, radyum dolu tüpleri çekmecelerinde tutuyor, ceplerinde taşıyorlardı. Marie Curie, otobiyografisinde laboratuvarındaki yeşil ışıltılardan bahsediyor:

“En sevdiğimiz şeylerden biri gece çalışma odamıza girmekti, duvar dibindeki masanın üzerinde duran şişelerden yayılan soluk yeşil parıltıyı görmeye bayılıyorduk. Bu, bizim için yepyeni ve müthiş bir şeydi… Sanki karanlıktaki periler gibiydiler.”

Pierre Curie, parıldayan bu şişelerin ışık dışında havayı da elektriklediğini fark etti. İçinde bir elektrometre olan bir kutu imal etmişti ve bu kutuyu parıltılı tüplere yaklaştırdığında, elektrometreden zayıf bir elektrik akımı geçtiğini fark etti. Bu fenomene “radyoaktivite” adını verdiler.
Çoğu kimse, bu denli yüksek enerji içeren bir maddenin mutlaka müthiş güçleri olacağında hemfikirdi. Hatta Pierre Curie, koluna 10 saat boyunca bir parça radyum bağladıktan sonra kolunda yanık olduğunu fark edince bu maddenin mutlaka kansere iyi geleceğine kanaat getirmişti. Tüm Avrupa ve ardından Amerika’yı bir radyum çılgınlığı sardı. Pek çok firma, el birliği ile güzellik kremlerinden diş macunlarına, çukulatadan boğaz pastillerine kadar radyum içeren ürünler satmaya başladı. Bu firmaların iddiasına göre radyum siyatiğe, lumbagoya, gut hastalığına, romatizmaya, hipertansiyona, kansere, körlüğe…. kısaca aklınıza ne gelirse, tüm hastalıklara iyi geliyordu. Radyum içeren su damacanaları şifa niyetine evlere girdi, kaplıcalarda radyum tuzu kullanılmaya başladı.
Ad:  ra zehir1.jpg
Gösterim: 1014
Boyut:  80.4 KB
Ad:  ra zehir3.jpg
Gösterim: 877
Boyut:  19.6 KB

“Radyum Kızları”


Birinci Dünya Savaşı sürerken Alman bilimciler kendiliğinden parlayan fosforlu bir boya bulmuşlardı. Geceleri ışıl ışıl parladığından, askerlerin saatlerinin kadranları bu boya ile boyanmaya başladı. Böylece cephedeki askerler karanlıkta kaldıklarında bile saatin kaç olduğunu görebiliyorlardı. Savaş bittikten sonra da bu parıltılı boyanın modası devam etti. Undark ismi verilen bu boyadaki madde radyumdu. Amerika’da ABD Radyum adlı şirket, ürettiği saatlerin kadranında bu boyayı kullanıyordu. Bu iş için 20’li yaşlarda genç kızlar işe alınıyordu. 1917-1926 yılları arasında yaklaşık 4 bin kadın bu şirkette çalışmıştı. 1927’ye gelindiğinde bu kadınlardan ellisi korkunç bir şekilde ölmüştü.

Fabrikada çalışan genç işçi kadınlar saatlerin kadranlarını daha güzel ve hızlı boyayabilmek için fırçayı dudaklarına sürüyor, hafifçe ıslatıp sivriltiyorlardı. Günde belki binlerce kez bu hareketi yaptıklarından radyoaktif bir madde olan radyumu yutuyor, ciğerlerine çekiyorlardı. Hatta eğlenmek için saçlarına, ciltlerine, tırnaklarına, dişlerine sürüyor, süs olarak kullanıyorlardı. Gece aynaya baktıklarında saçlarının ve ciltlerinin parladığını görüyorlardı. İşçi kızların sağlığı ise ABD Radyum şirketinin umurunda değildi. Kızların çeneleri erimeye, dişleri dökülmeye, kemikleri ufalıp kırılmaya başladığında kendilerini sorumlu hissetmediler. Kızlar esrarengiz bir biçimde ve korkunç acılar çekerek ölmeye başladıklarında da durum değişmedi.
Ad:  rakızlar1.jpg
Gösterim: 2497
Boyut:  42.7 KB


Karanlıkta parıldayan bu mucizevi boya, çinko bir bileşim karıştırılmış radyoaktif radyum tuzlarından ibaretti. Bu karışımda, radyum atomlarından salınan parçacıklar, çinko atomlarının enerji seviyesini artırarak titreşmelerini sağlıyor, bu da ortama yeşilimsi bir ışık yayılmasını sağlıyordu. Yayılan ışık, çok kuvvetli olmadığından gündüzleri görünmüyor, ancak geceleri parıldayarak saat kadranının görülebilir hale gelmesini sağlıyordu. Düşman tarafından fark edilmeden askerlerin günün hangi saatte olduklarını anlamaya yarayan bu kimyasal karışım, savaşın bitmesiyle lüks evlerde aranan bir dekorasyon malzemesi haline gelmiş, artan talep firmanın hızla büyümesini sağlamıştı.

Çene tümörleri yüzünden kızların yüzü göğüslerine kadar sarkar hale geliyor, ağızlarındaki korkunç yaralar iyileşmek bilmiyordu. 1924 yılında fabrikada 9 kadın yaşamını yitirdi. Basının “Radyum Kızları” ismini verdiği beş genç kız çok hastaydılar ve şirketle mücadele etmeye kararlıydılar. Saat fabrikasını dava ettiler. Davaya hastalanmış başka eski çalışanlar da katıldılar. Fabrikanın sahipleri politik ve maddi açıdan çok güçlüydüler. Şirket direniyor, davayı uzatıyordu. Dava sürerken kızların hastalıkları ağırlaşıyor, yürüyemez hale geliyorlardı. 13 kız bu sürede hayatını kaybetti. Sonunda kızlara düşük bir tazminat ödendi ama sağlıkları ve ölen arkadaşları geri gelmedi. Ölmek üzere olanların tek isteği bir daha kimsenin kadran boyamaması ve cenazelerinde çiçek olmasıydı. İşyerlerinde işçi sağlığı ve güvenliği mevzuatının oluşturulması için Radyum Kızlarının feci şekilde can vermesi gerekmişti! Ama bu ölümler bile Undark boyasının kullanılmasına engel olmamıştı.

Dava kapandıktan sonra şirket mağdur olduğunu iddia ederek işçileri suçlayacaktı. ABD Radyum Şirketi Başkanı Clarence Lee utanmadan şunları söylemişti: “Maalesef fiziksel olarak sanayinin diğer dallarında istihdam edilemeyecek kadar uygunsuz olan çok ama çok sayıda insana iş verdik. Kötürümler ve benzer şekilde engelli kişiler işe alındı. Ne ki, bir nezaket fiili olarak nitelendirilebilecek davranışımız bize karşı döndü.” Soma’da 301 işçinin ölümüne neden olanlar da bugün meydanlarda işçilere nutuk atmıyor mu? İşçiler “hassas” olurlarsa canlarını kurtarabilirler diyerek kendi suçlarının üzerini örtmüyorlar mı?

Patronlar için işçilerin canının hiçbir kıymeti yok. Bu dün de böyleydi bugün de böyle. Patronlar işçi için harcanmış her kuruşu sokağa atılmış para olarak görüyorlar. Bu nedenle işçiler için hayati önemde olan konularda kapsamlı araştırmalar yapılmıyor. Meslek hastalıklarını önlemeye yönelik tedbirler alınmıyor. Meslek hastalığına yakalanan işçi, hastalığı tanımlanmadığı için sorunuyla baş başa kalıyor. Öldüğünde doğal yollarla öldüğü iddia ediliyor. İşte kapitalizmin vicdanı budur! Dini de imanı da vicdanı da para olan bir düzenden işçi sınıfına, insanlığa ve dünyaya ne hayır gelir?

“Radyum Kızları” yıllar önce mücadele ettiler ve kendilerinden sonraki işçilerin aynı acıları çekmesini önlediler. Ama bugün işçi sınıfı yine kapitalizmin yarattığı acılarla boğuşuyor. Acıları engellemek için kadınıyla erkeğiyle bir araya gelip ağır çalışma koşullarına, hak gasplarına ve kapitalist sömürüye karşı mücadele vermek gerekiyor.

-Derlemedir-
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

23 Şubat 2018 / kompetankedi Kimya
22 Şubat 2015 / Misafir Cevaplanmış
10 Ekim 2012 / kompetankedi Kimya
11 Nisan 2007 / kompetankedi Kimya
24 Mayıs 2012 / Misafir Soru-Cevap