Arama

Elementler - Seryum

Güncelleme: 3 Ekim 2012 Gösterim: 3.988 Cevap: 1
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
11 Nisan 2007       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Sembol: Ce

Sponsorlu Bağlantılar
Atom numarası: 58
Atom ağırlığı
: 140.116 g/mol

Oda koşullarında (25
°C 298 K):
Gümüşümsü beyaz katı metalik
Lantanit serisi elementi

f-blok elementi

Seryum 1803 yılında İsveç’ te Jöns Jacob Berzelius ve Wilhelm von Hisinger tarafından keşfedildi. Aynı yıl bu keşiften bağımsız olarak Almanya’ da Martin Heinrich Klaproth tarafından da keşfedilmesi ilginç bir tesadüftür.
Seryum ve diğer lantanit serisindeki elementlerin minerallerinde izolasyonu çok zordur. En bilinen mineralleri xenotim, monazit (Ce, La, Th, Nd, Y)PO4 ve bastnaesittir (Ce, La, Y)CO3F.
Seryumun cevherinden ayırılarak saf olarak elde edilmesi çok kompleks bir yöntemle gerçekleşir. Öncelikle ekstraksiyon yolu ile cevherden tuzu halinde sülfürik asit, hidroklorik asit ve sodyum hidroksit ile ekstrakte edilir. Seryum (IV) iyonu diğer lantanitlerden daha çabuk hizroliz olduğu için KmnO4 yükseltgen ajanı ile tuzu halinde elde edilir.
Daha sonra elde edilen eritilmiş tuzu (CeCl3) ve NaCl karışımının grafit hücrede elektrolizi ile saf seryum elde edilir.
Seryum orta derecede toksik bir maddedir. 65-80 C de havada kendiliğinde alev alır. Çinko ile reaksiyonu sonucunda patlama olabilir. Bizmut ve antimon ile çok ekzotermik reaksiyon verir. Yanma sırasında açığa çıkan gazı toksiktir ve seryumun alev alması halinde alev su ile söndürülmemelidir. Çünkü su ile reaksiyona girerek hidrojen gazı oluşturur.


*
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen kompetankedi; 24 Nisan 2008 20:14
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
3 Ekim 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Seryum
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Periyodik cetvelin lantanitler serisinde yer alan metal element. Nadir toprak metalleri içinde doğada en bol bulunanıdır. Başlıca cevherleri artit, serit ve samarskittir. %30 demir ve %70 seryumdan oluşan alaşımı, darbe etkisiyle kıvılcım oluşturur ve çakmaklarda kullanılır. Seryum, parlak ve alevle yanarak seryum oksite (CeO2) dönüşür. Oksidinin toryumla yaptığı alaşım, orta sıcaklıklarda parlak bir alev saçtığından lüks ve gaz lambalarının gömleklerinde kullanılır.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

23 Şubat 2018 / kompetankedi Kimya
22 Şubat 2015 / Misafir Cevaplanmış
20 Aralık 2012 / kompetankedi Kimya
10 Ekim 2012 / kompetankedi Kimya
20 Ekim 2015 / Safi X-Sözlük