Arama

Polisakkaritler - Glikojen

Güncelleme: 12 Eylül 2012 Gösterim: 10.070 Cevap: 3
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
23 Şubat 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Polisakkaritler - Glikojen
Glikojen
Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Glikojen, karbonhidratların polisakkaritler gubundan doğal organik bileşiktir.
Her glikojen molekülü, birbirine bağlı yüzlerce glikoz molekülünden oluşan karmaşık bir yapıdadır. Glikojen, bir nevi glikoz külçesidir.Enzimler tarafından çok hızlı yapılıp parçalanan glikojen, bakteriler, mantarlar ve birçok hayvanda enerji depolanmasına yarar. Omurgalılarda insülin hormonu karaciğerde ve kaslarda glikojen oluşumunu hızlandırır, glükagon ve adrenalin (epinefrin) hormonlarıysa, glikojenin yıkımına ve glikoz açığa çıkmasına neden olur.

_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
23 Şubat 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Polisakkaritler - Glikojen
Glikojen
Sponsorlu Bağlantılar
Rehber Ansiklopedisi

Glikojen Alm. Glykogen (n), Fr. Glycogene (m), İng. Glycogen. Bitkisel nişastaya benzeyen, insan ve hayvanlarda depo halinde bulunan, “hayvan nişastası” olarak da bilinen bir polisakkarit. Çok sayıda (3000-60.000 kadar) glikoz meydana gelir. Genel formülü; (C6H10O5)n şeklinde gösterilir. Nebati nişastaya oranla daha dallanmış haldedir. Glikojen, canlıların karaciğerinde % 3, kas etinde % 0,2 depo halinde bulunur. Karaciğer, ağırlığının % 20’si kadar glikojeni depolayabilir. En çok atların kaslarında, soğukkanlı hayvanlarda (balık, kurbağa, salyangoz vs.) bulunur. Canlıda glikojen depolanması, kandaki glikozun miktarıyla doğrudan doğruya alakalıdır. Depo halindeki karbonhidrat ihtiyacının ifade ettiği gibi, fazla glikojen karaciğerde depo edilir. Bir insan hızlı hareket ettiği zaman, kandaki glikoz miktarı düşer. İşte bu durumda karaciğerdeki glikojen glikoza dönüşür ve kana geçerek hücrelere kadar gider. Çok yenilen yemeklerden sonra, kanda glikoz çoğalırsa, acele olarak fazla glikoz karaciğer glikojeni olarak depo edilir. Hazmedilebilen bütün karbonhidratlar glikojene dönüşebilir. Protein de glikojene dönüşebilir. Yağ glikojene dönüşemez. Fakat glikojenin dönüşmesinden yağ teşekkül eder. Karaciğerde glikojenin parçalanması hormonal kontrol altındadır. Sinirlerin gergin olduğu zamanda, adrenalin hormonu, adrenalin bezi tarafından salgılanır ve glikojenin glikoza dönüşümünü hızlandırır. Bazı pankreas hücreleri tarafından salgılanan diğer hormon, glikojenin glikoza dönüşümünü tahrik eder. Kaslarda depo edilen glikojen, glikoza parçalanamaz. Enerji meydana getirmek için kas hücreleri tarafından parçalanan glikojen, pyruvate dönüşür.

Bazı irsi durumlar vardır ki, bir kimsede glikojeni parçalamak için gerekli olan bir veya daha fazla sayıda enzimlerin eksikliği vardır. Bu durumda glikojen, karaciğer, kalp ve diğer kaslarda toplanabilir. Bu haldeki kimseye glikojen depolayan hasta denir.

Glikojen, suda nişastadan daha iyi çözünür ve çözelti zamk halini almaz. İyot ile kırmızı-kahve rengine kadar değişen renk verir. Fehling çözeltisi ile reaksiyon verir. Glikojen, bitkilerde bulunmaz. Yalnız mantarlarda ve tatlı mısırda bulunduğu bildirilmektedir.

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
3 Eylül 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Glikojen

Glikoz birimlerinden oluşan, suda çözünür hidrokarbon.

Bütün omurgalılarca glikozdan üretilir ve gerektiğinde parçalanıp enerji sağlamak üzere karaciğer ve kaslarda depo edilir. Kastaki glikojen, kas çalıştıkça laktik asite dönüşerek enerji sağlar. Ağır bir iş gibi yorucu bir kas çalışması arasında ya da başka bir acil durumda, karaciğerdeki glikojen, hormonların uyarısıyla glikoza dönüştürülerek kana verilir. Karaciğer tarafından kaslarda oluşan laktik asitin bir bölümü de yine glikojene çevrilir. Glikojen sanayide hayvansal dokulardan üretilerek vernik ve lak yapımında kullanılır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
ArCHanqeL - avatarı
ArCHanqeL
Ziyaretçi
12 Eylül 2012       Mesaj #4
ArCHanqeL - avatarı
Ziyaretçi
Glikojen

Glikojen de çok sayıda glikoz molekülünün dehidrasyon senteziyle birbirine bağlanması sonucu oluşan büyük bir moleküldür...Glikojen hayvanlarda özellikle karaciğer ve kas hücrelerinde depo edilen bir polisakkarittir..Glikojen aynı zamanda bakteri ve mantar hücrelerinde de depo edilir...Karaciğerdeki glikojen gerektiğinde glikoz birimlerine dönütürülerek kana verilir ve vücudun ihtiyacı olan glikoz bu yolla karşılanır...

Benzer Konular

28 Ekim 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
23 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Kimya
12 Eylül 2012 / _KleopatrA_ Kimya
24 Mart 2018 / _KleopatrA_ Kimya
21 Nisan 2011 / Misafir Soru-Cevap