Arama

Yarılanma Süresi

Güncelleme: 3 Ağustos 2012 Gösterim: 7.560 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
24 Mayıs 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Yarılanma Süresi
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Yarılanma süresi, bir radyoaktif izotopun miktarının yarıya inmesi için gereken zamandır. Her radyoaktif izotopun kendine özgü belirli bir yarılanma süresi vardır. Genellikle t1 / 2 ile gösterilir. Yarılanma süresi maddenin miktarından bağımsız olup yalnızca hız sabitine (λ) bağımlıdır.
Yarılanma süresi T1/2=In2/ ?=0.69315/ ? formülüyle bulunur. Formülde ? ile gösterilen "bozunma sabiti" ise, her radyoaktif madde için değişik olup N, herhangi bir t anındaki bozunmamış çekirdek sayısı olmak üzere ?=-dN/dt.1/N bağıntısıyla verilmiştir. Bu bağıntıdaki -dN/dt türevi, "aktiflik" olarak bilinir. Radyoaktif çekirdeklerin yarılanma süresi, çekirdeğin cinsine ve bozunma biçimine bağlı olarak büyük bir çeşitlilik gösterir. Yarılanma süresi 1 saniyeden az olan radyoaktif çekirdeklerin yanı sıra yarılanma süresi 10 milyar yılı geçenler de vardır.



4754d771fcb94ba1eb6c708b9eed0d3c

Kullanım alanları


Radyoaktif maddelerin yarılanma sürelerinin bilinmesinin iki yararlı pratik nedeni vardır. Bunlardan birincisi; yarılanma süresinin izotopun kararlılığını göstermesidir. Yarılanma süresinin artması izotopun kararlılığının arttığını gösterir. İkincisi ise; yarılanma süresi, teknolojide, örneğin makine yağlarının etkinliği radyoaktif izotop katılarak anlaşılabilir. Makine bir süre çalıştıktan sonra, yağdan örnek alınarak ne kadarının makine parçalarına yayıldığı, radyoaktif parçaların varlığından anlaşılır.

Jeolojide kayaların, kemiklerin ve sanat eserlerinin yaşları 238U/206Pb oranı veya 14C/12C oranı ölçülerek bulunabilir (radyokarbon metodu). 238U en son kararlı 206Pb izotopunu oluşturur. Dünyanın başlangıcında bu oran 0/1 ve bir yarılanma süresi sonunda (4,5 · 109 yıl) 1/1 alınarak bu kayaların yaşı yaklaşık olarak bulunabilir. Yeryüzündeki en yaşlı kayaların yaşı bu yöntemle 4,55 · 109 yıl olarak bulunmuştur. Uranyum içermeyen kayaların yaşı potasyum-argon yöntemiyle bulunur.

Bazı atom çekirdeklerin yarılanma süresi

adszcdq

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
3 Ağustos 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Karbon -14
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Karbonun yarılanma süresi en uzun olan radyoaktif izotopu (C14). Radyokarbon da denir. Yarılanma süresi 5730 yıldır. Atmosferdeki azotun, kozmik ışınların etkisiyle açığa çıkan nötronlarla bombardımanı sonucunda sürekli olarak oluşur. Atmosferin karbon dioksiti aracılığıyla canlı organizmalara geçtiğinden radyoaktif yaş belirlemesinde kullanılır.

In science we trust.

Benzer Konular

19 Ocak 2017 / Misafir Cevaplanmış
3 Eylül 2011 / Ziyaretçi Cevaplanmış
1 Ekim 2010 / ThinkerBeLL Biyoloji
16 Ocak 2012 / CeLebRindaL Arşive Kaldırılan Konular