Arama

Kırgızistan'da Görülmeye Değer Yerler

Güncelleme: 23 Mayıs 2008 Gösterim: 16.876 Cevap: 0
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
23 Mayıs 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
TURİZM VE GÖRÜLMEYE DEĞER YERLERİ

Sponsorlu Bağlantılar
Ülkenin karşılaştırmalı üstünlükleri arasında yer alan turizm sektöründe dağcılık, tatil, kültür ve sağlık turizmi başlıca faaliyetler arasında gelmektedir. Bugüne kadar mevcut potansiyelin küçük bir kısmı kullanılmış olan KIRGIZİSTAN’da doğanın kirlenmemiş olması , özgün kültürel özelliklerin halen korunuyor olması ülkeyi uluslararası düzeyde önemli kılmaktadır.

Dağcılık Turizmi
KIRGIZİSTAN dağcılık turizmi açısından dünyanın en başta gelen ülkelerinden biridir. Ülkedeki dağlık alanların büyük bir kısmı Tanrı ( Tien- Shan) Dağlarından , bir kısmı ise Pamir Dağlarından oluşmaktadır. Uluslararası kabul görmüş ve dağcılar araında tercih edilen 8 bölge bulunmaktadır. Bunların 5 tanesi Tanrı Dağlarında , 3’ü ise Pamir Dağlarında bulunmaktadır.

Tatil Turizmi ve Göller
  1. Ülkede koruma altına alınmış 2 milli park, 10 orman, 16 Avlanma Alanı, 22 Botanik ve 18 Jeoloji Parkı bulunmaktadır.
  2. Issık Göl
    Ülkenin en önemli , en büyük gölü ve turizm merkezidir. Yüzölçümü 6200 km² , derinliği 668 m olup dünyanın en derin göllerinden birisidir. Suyu biraz tuzlu , son derece berraktır. Çevresinde yaz tatili amacına yönelik turizm konaklama tesisleri bulunmaktadır. Tesisler çok nitelikli olmamakla beraber ihtiyaca cevap verebilmektedir. Yaz tatilinin yanısıra , sportif oyunlar, avcılık, tedavi imkanlı termal kaynakları, at sporları ve dağ yürüyüşleri bölgenin turizm potansiyelini artıran diğer aktivitelerdir.
  3. Sarı – Çelek
    Diğer güzel bir göl olan Sarı –Çelek , Çatkal Dağları eteklerindedir. Göle ulaşmak zordur. Çevresinde ahşap külübe ve Kırgız keçe çadırları ( Boz Üy) dışında yapı bulunmamaktadır. Çevresindeki zengin bitki örtüsü çeşitli türde hayvanın yaşaması için uygun bir ortam yaratmaktadır.
  4. Çatır Göl
    Tektonik bir göldür. 170 km² yüzölçümündedir. Ulaşım zordur. Ata binme ve yürüyüş gibi doğa sporları yapılabilmektedir.
  5. Son Göl
    Tektonik bir göldür. 287 km² yüzölçümündedir. Çevresi doğal güzelliklerle kaplıdır. Çerçevesinde ata binme ve yürüme gibi doğa sporları yapılabilmektedir.
Sağlık Turizmi
Önemli termal kaynaklar mevcuttur. Başlıcalarını tedavi edici nitelikte mineral su ve çamur kaynakları uluşturmaktadır. Bu potansiyeli değerlendirmek üzere , özellikle Issık – Göl çevresi içinde sağlık personelinin de hizmet verdiği tesisler bulunmaktadır.

Doğa Yürüyüşü ve Turları ( Trekking )
Son yıllarda ilgi görmektedir. Trekking güzergahları olarak Tanrı Dağlarında, Bişkek yakınlarında Ala Arça’da , Pamir Dağlarında ve Özbekistan yakınlarındaki AK-SU bölgeleri kullanılmaktadır. Daha az zorlayıcı turlar için ise Issık-Göl güneyindeki Kukcuk bölgesi ile Atbaşı , Çatır-Göl, Sarıçelek , Son-Göl bölgeleri de kullanılmaktadır.

Akarsu Kanoculuğu ( Rafting)
KIRGIZİSTAN’daki nehirlerin çokluğu nedeniyle rafting için çok iyi şartlar bulunmaktadır. Rafting için Çuy , Narın, Tarogay ve Karaçay nehirleri son derece uygundur.

Helikopter Kayağı ( Heli – Skiing)
KIRGIZİSTAN’ın üstün olduğu bir turizm dalıdır. Kayakçılara sunduğu 2000 m.ye kadar uzanan kesintisiz , kaliteli karlı, güzel doğa manzaralı, 12 ay kayak yapılanilen , sessiz ve tenha pistleriyle dünyada sayılı ülkelerden biri durumundadır.

At Sporları
At Sporları açısından son derece iyi bir potansiyele sahip olan KIRGIZİSTAN’da 260 bin at, 4 at işletmesi ve 2 hipodrom bulunmaktadır. Doğanın at gezintileri için uygun olması , halkın atcılık üzerine büyük bir kültür ve geleneğe sahip olması bu potansiyelin nedenleri olarak sayılabilir. Bişkek’e çok yakın Alaarça’da kısa süreli veya günlük turlar düzenlenmektedir. Kukcuk bölgesi de ata binmek için uygundur.

Benzer Konular

22 Mayıs 2016 / enver Cevaplanmış
10 Ocak 2008 / Misafir X-Sözlük
6 Haziran 2013 / ahmetseydi Matematik
12 Ekim 2009 / Misafir Soru-Cevap
6 Haziran 2012 / Misafir Cevaplanmış