Arama

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti

Güncelleme: 3 Ağustos 2009 Gösterim: 4.442 Cevap: 4
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Temmuz 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
TGC logosu
tc3bcrkiyegazetecilerce
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 10 Haziran 1946'da Sedat Simavi, Sadun Galip Savcı, Cihat Baban, Hayri Alpar ve Sait Kesler tarafından kurulmuş olan bir cemiyettir.
Sedat Simavi, cemiyetin ilk seçilmiş başkanıdır. Onu Cevat Fehmi Başkut, Burhan Felek, Nezih Demirkent, Necmi Tanyolaç ve Nail Güreli izlemiştir.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin amacı gazete, dergi, radyo ve televizyon gibi yazılı, işitsel, görsel ve elektronik iletişim alanlarını kapsayan gazetecilik mesleğini; mesleğin geleneklerini, ahlak ilkelerini korumak; herkesin bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkının bir aracı olan iletişim ve düşünce özgürlüğünü sağlamak, gazetecileri meslekleri içinde maddi ve manevi yönleriyle ilerletmek ve yüceltmek şeklinde özetlenebilir.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin iki tür üyesi vardır:
  • Sayısı 6’yı bulan Onursal Üyeler
  • Sayısı 3.800’ü geçen Asıl Üyeler
Yazılı veya görsel basında 212 sayılı yasayla değişen 5953 sayılı yasa hükümlerine göre sözleşmeli çalışmak ve en az iki yıl meslek kıdemi bulunmak veya Sarı Basın Kartı taşımak asıl üye olabilmenin ön koşuludur.
Yönetimler iki yılda bir yapılan genel kurulda gizli oylama sonucu en çok oy alan üyelerden oluşur. Yönetim kurulu 11 kişidir.
İstanbul, Cağaloğlu'ndaki ana bina Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kendi mülküdür. İstanbul, Divanyolu'ndaki Basın Müzesi İstanbul Belediyesi'nden 10 yıllığına kiralanmıştır. Halen Basın Müzesi olarak bu alanda dünyada sayılı müzelerden biridir.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin etkinlikleri arasında kitap yayınları önemli bir yer tutmaktadır. Bugüne dek 57 adet kitap basımı yapılmıştır. Ayrıca cemiyet yürüttüğü bir kampanya ile İstanbul, Sefaköy’de 18 derslikli ve 308 öğrencili bir okul açtırtmıştır.
1998 Sertel Demokrasi Ödülü'ne layık görülmüştür.

TGC'nin Verdiği Ödüller
  • Sedat Simavi Ödülleri
  • Burhan Felek Ödülleri
  • TGC Başarı Ödülleri
  • TGC Basın Özgürlüğü Ödülleri
  • TGC Yerel Medya Ödülleri

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
29 Temmuz 2009       Mesaj #2
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 10 Haziran 1946 ‘da kuruldu. Kurucuları Sedat Simavi, Sadun Galip Savcı, Cihat Baban, Hayri Alpar ve Sait Kesler’dir. Sedat Simavi Cemiyetin ilk seçilmiş başkanıdır. Onu Cevat Fehmi Başkut, Burhan Felek, Nezih Demirkent, Necmi Tanyolaç ve Nail Güreli izlemiştir.

Sponsorlu Bağlantılar




Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 10 Haziran 1946 ‘da kuruldu. Kurucuları Sedat Simavi, Sadun Galip Savcı, Cihat Baban, Hayri Alpar ve Sait Kesler’dir. Sedat Simavi Cemiyetin ilk seçilmiş başkanıdır. Onu Cevat Fehmi Başkut, Burhan Felek, Nezih Demirkent, Necmi Tanyolaç ve Nail Güreli izlemiştir.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin amacı gazete, dergi,radyo ve televizyon gibi yazılı, işitsel, görsel ve elektronik iletişim alanlarını kapsayan gazetecilik mesleğini; mesleğin geleneklerini, ahlak ilkelerini korumak; herkesin bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkının bir aracı olan iletişim ve düşünce özgürlüğünü sağlamak, gazetecileri meslekleri içinde maddi ve manevi yönleriyle ilerletmek ve yüceltmek şeklinde özetlenebilir.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin iki tür üyesi vardır. Halen sayıları 6’ yı bulan Onursal üyeler ve 3 bin 800’ü geçen Asıl üyeler.

Yazılı veya görsel basında 212 sayılı yasayla değişen 5953 sayılı yasa hükümlerine göre sözleşmeli çalışmak ve en az iki yıl
meslek kıdemi bulunmak veya Sarı Basın Kartı taşımak asıl üye olabilmenin ön koşuludur.

Yönetimler iki yılda bir yapılan genel kurulda gizli oylama sonucu en çok oy
alan üyelerden oluşur. Yönetim Kurulu 11 kişidir.

Cağaloğlundaki bina kendi mülküdür. Divanyolundaki Basın Müzesi İstanbul Belediyesinden 10 yıllığına kiralanmıştır. Halen “Basın Müzesi” olarak bu alanda dünyada sayısı az olan müzelerden biridir.

Basın Müzesinin iki salonundan konferans, kongre ve basın toplantıları için yararlanılabiliyor ve bunun için belirli bir ücret alınıyor.Müzenin resim galerisinde altı salonda 15 gün de bir sergiler açılıyor.

Kitaplıkta 25 bin dolayında eski ve
yeni yazılı kitap var. Bunlardan üç bini iletişim alanını kapsayan yayınlar. Kitaplıktaki çalışma odasında araştırmacılar, gazete koleksiyonları ve öteki yayınlardan yararlanma olanağı bulunuyorlar.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin etkinlikleri arasında kitap yayınları önemli bir yer tutuyor. Bugüne dek çıkarılan 57 kitap, hem meslektaşların, hem de iletişim öğrencilerinin yararına sunuldu. İletişim bilgileri

TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ

Türkocağı Cad. No: 1 Cağaloğlu - İstanbul Tel: (0 212) 513 83 00 Faks: (0 212) 526 80 46 tgc@tgc.org.tr<br>
BASIN MÜZESİ

Divanyolu Cad. No: 84 Çemberlitaş - İstanbul Tel: (0 212) 513 84 58 Faks: (0 212) 513 84 57 basinmuzesi@tgc.org.tr<br>
BİZİM GAZETE

Divanyolu Cad. No: 1 Cağaloğlu - İstanbul Tel: (0 212) 511 94 94 Faks: (0 212) 512 27 97 bizimgazete@tgc.org.tr<br>
BASIN SENATOSU

Türkocağı Cad. No: 1 Cağaloğlu - İstanbul Tel: (0 212) 513 83 00/25 Faks: (0 212) 526 80 46 basinsenatosu@tgc.org.tr

Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
karayel - avatarı
karayel
Ziyaretçi
31 Temmuz 2009       Mesaj #3
karayel - avatarı
Ziyaretçi
TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ'NİN
KURUCU BAŞKANI

sedat20simavi

Sedat SİMAVİ
(1946–1949)
(Doğumu : 1896- Ölümü 11 Aralık 1953)

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ‘nin bir kurucu üyesi.1946–49 döneminde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı görevini üstlendi. 1948 yayın hayatını başlattığı Hürriyet Gazetesindeki işlerinin ağırlığından dolayı kendi isteği ile başkanlık görevinden ayrıldı. Özgürlükçü Demokrasi Disiplini çerçevesinde basın ve hürriyetlerinin geliştirilmesi amacına yönelik çalıştı. Hizmet döneminde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kapsamlı, bağımsız, ülke sorunlarında ağırlıklı bir kuruluş olarak gelişmesi için çalıştı. Üyelere sosyal yardım uygulamalarını başlattı. İstanbul Üniversitesi bünyesinde bir Gazetecilik Enstitüsü kurulması girişimde bulundu.
Sedat Simavi İstanbul’da doğdu ve Galatasaray Lisesinde eğitim gördü. 1914 yılında haftalık Hande dergisini yayımladı. 21 Temmuz 1920 de Dersaadet (Mutluluk Kapısı anlamında İstanbul ‘un isimlerinden biri) Gazetesini yayımladı. Milli Kurtuluş hareketini destekleyen bu gazete, mütareke ve işgal sansürünün çeşitli baskılarına ancak 128 gün dayanabildi. Bu defa 8 Şubat 1921 günü Payıtaht (Başkent) gazetesini yayımladı. Bu gazete de sansürlerin sürekli hedefi oldu. Yayım hayatı 54 gün sürdü. 15 Mayıs 1933 günü yayımladığı Yedi Gün Dergisi ise döneminde 54 bin tiraja tırmanarak o zamanın gazeteler ile birlikte Harf Devriminin yayılmasında öncülerinden biri oldu. Sedat SİMAVİ 1 Mayıs 1948 günü, ülkenin basın hayatına yeni ufuklar açan HÜRRİYET gazetesini kurdu.
karayel - avatarı
karayel
Ziyaretçi
31 Temmuz 2009       Mesaj #4
karayel - avatarı
Ziyaretçi
Yönetim Kurulu


yonetim

Orhan Erinç - Başkan
Vahap Munyar - Başkan Vekili
Turgay Olcayto - Başkan Yardımcısı
Celal Toprak - Genel Sekreter
Sibel Güneş - Genel Sayman
Zafer Atay - Genel Sekreter Yardımcısı
Orhan Ayhan - Üye
Gülseren Güver - Üye
Arif Kızılyalın - Üye
Recep Yaşar - Üye
Doğan Satmış - Üye

Denetleme Kurulu
Ahmet Özdemir
İhsan Yılmaz
Ümit Kanoğlu


Onur Kurulu
Doğan Koloğlu
Melih Aşık
Hıfzı Topuz
Nurcan Akad
Ergin Konuksever
Ahmet Çitoğlu
Niyazi Dalyancı


Balotaj Kurulu
Bekir Aydın
Abdülkadir Yücelman
Ulvi Yanardağ
Muammer Tuncer
Yalçın Çınar
Olay Tan
Haşmet Yavuz
Esra Kazancıbaşı
Nurcan Sabur
Şevket Uygun
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ağustos 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Gazeteciler Cemiyeti gazeteciler arasında meslek dayanışmasını ve yardımlaşmayı sağlamak amacıyla kurulmuş teşkilat. Merkezi İstanbul’dadır.

Türkiye’de ilk gazetecilik teşkilatı 1908’de İstanbul’da kuruldu. Hüseyin Cahid Yalçın, Ahmed Cevdet ve Ahmed Rasim gibi gazetecilerin öncülüğünde kurulan bu teşkilatın adı Matbuat-ı Osmaniye Cemiyetiydi. Bu teşkilatı 25 Haziran 1917’de kurulan Osmanlı Matbuat Cemiyeti takib etti. Cemiyetin başkanlığını Mahmud Sadık Bey, sonra Hüseyin Cahid Bey üstlendi. Cemiyetin adı 1919’da Türk Matbuat Cemiyeti, 1921’de İstanbul Matbuat Cemiyeti olarak değiştirildi. 1934’lere kadar bu isim altında faaliyetlerini sürdüren cemiyetin adı bu tarihte Basın Kurumu olarak değiştirildi. 27 Haziran 1938’de özel kanunla kurulan Basın Birliğine katılarak çalışmalarını Basın Birliği İstanbul Şubesi adı altında yürüttü.

Basın Birliğinin 13 Haziran 1946’da 4932 sayılı kanunla lağv edilmesi üzerine İstanbul Şubesi üyeleri, Gazeteciler Cemiyetini kurdular. Bu tarihten itibaren üyelerine mesleki ve sosyal alanda hizmet veren cemiyet, özel bir kanunun verdiği yetkiyle her yıl Ramazan ve Kurban bayramları sırasında toplam beş gün İstanbul Bayram Gazetesi’ni yayınlamaktaydılar. Anayasa Mahkemesinin 21.1.1993 tarih ve 1993/4 karar sayısıyla, bu özel kanun iptal edildi. 1993 Ramazan Bayramından itibaren İstanbul Bayram Gazetesiyle birlikte diğer gazeler de yayınlarına devam ettiler. Ankara’da bu alandaki ilk teşkilatlanma Cumhuriyetin ilanından sonra, 1926’da Matbuat Cemiyeti adı altında gerçekleştirildi. Basın Birliğinin lağv edilmesinden sonra İstanbul’da Gazeteciler Cemiyeti kurulunca Temmuz 1946’da Ankara’da da Gazeteciler Cemiyeti kuruldu. Cemiyet 1988’de yapılan kongrede adını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak değiştirdi.


kaynak

Benzer Konular

21 Eylül 2013 / Misafir Soru-Cevap
25 Ekim 2016 / Misafir Cevaplanmış
14 Haziran 2011 / _Yağmur_ Mustafa Kemal ATATÜRK
6 Ağustos 2012 / _Yağmur_ Sosyoloji
27 Mayıs 2011 / _Yağmur_ Sosyoloji