Arama

DHKP/C - Devrimci Halk Kurtuluş Partisi

Güncelleme: 24 Ağustos 2009 Gösterim: 6.916 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
24 Ağustos 2009       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi 30 Mart 1994 tarihinde Devrimci-Sol örgütünün partileşme kararı alması ile kurulmuştur. DHKP-C, Dursun Karataş'ın Genel Sekreterliğini yaptığı ve Marksist-Leninist İdeolojiyi referans alan bir terör örgütüdür. Örgütün hedefi silahli mücadele ile Türkiye'de Sosyalist Demokratik Halk İktidarı'nı kurmaktır.

Sponsorlu Bağlantılar
Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avrupa Birliği'nin terör örgütleri listesine girmiştir.

1978'de Dursun Karataş tarafından Devrimci Sol (veya Dev-Sol) olarak, Dev-Genç kadrolarından oluşan önceki THKP-C'nin devamcısı olma iddiasıyla kurulan Devrimci Yol'dan ayrılarak kurulmuştur.Ayrılık nedeni olarak Dev-Yol'un silahlı mucadeleyi tasfiye etmeye calışması gösterilmiştir.

1993 Eylül'ünde başını Bedri Yağan'ın cektiği ağırlıkla örgütün avrupa kadrosundan oluşan bir grup tarafindan örgütün genel sekreteri Dursun Karataş'ın tutuklanması suretiyle başarısız bir darbe girişimi yapıldı.Darbe gerekçesi olarak örgütün iyi yönetilmediğini ve örgüte yönelik yapilan polis operasyonlarını ileri süren grup iddialarını kanıtlıyamadığı için kitle tabanı bulamayarak süreç içerisinde dağıldı.

Parti-Cephesi isminin anlamı şuradan gelir: "Parti" grubun politik aktiviteleriyle ilgilenirken, "Cephe" de grubun silahlı alandaki faaliyetleriyle ilgilenir. Hareketin ideolojisine göre bu ikisi teorik olarak ayrıdır.

DHKP-C,Etnik Ayrımcılık Yapmayan Devrimci Bir Örgüttür.Parti İçerisinde Tüm Anadolu Halklarından Militanları vardır.

Grup, Marksist-Leninist kökenli bir ideolojiye sahiptir ve ABD ve Nato karşıtıdır. Türkiye devletinin Batı emperyalizminin kontrolü altında oduğunu savunur ve bu kontrolü şiddete başvurarak yıkmayı hedefler.

Örgütün gelir kaynakları arasında uyuşturucu ve silah kaçakçılığı ile haraç toplamak gibi yöntemler yer almaktadır. İlk olarak ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından, Ekim 1997'de terörist bir organizasyon olarak nitelendirilmiştir.

Örgüt tarafından düzenlenen eylemler


* I. Körfez Savaşı sırasında ABD Emperyalizmini protesto etmek amacı ile iki ABD askeri personeli öldürüldü, bir ABD Hava Kuvvetleri subayı yaralandı ve yirminin üzerinde ABD ve NATO askeri ve lojistik tesisi bombalandı.
* Ocak 1995 tarihinde İstanbul Kasımpaşa'da Koç Holdingin deposu basılarak tahrip edildi.
* 9 Haziran 1995'de Rüştü Erdem isimli polis memuru DYP Şişli binası önünde nöbet tutarken aralarında Sibel Yalçın isimli örgüt üyesinin de bulunduğu üç DHKP-C üyesi militan tarafından öldürüldü.[9]
* 29 Eylül 1995'de Tarkan Yağcı ve Serdar Öztürk isimli Jandarma erleri İstanbul Maslak'ta İl Jandarma Alay Komutanlığı giriş kapısı önünde gece nöbeti tutarlarken DHKP-C üyesi Mustafa Duyar ve İsmail Akkol isimli militanlar tarafından çapraz ateşe alınarak öldürüldü.
* 9 Ocak 1996 tarihinde Sabancı Center'ın 25. katında Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı, Toyota SA genel müdürü Haluk Gürgön ve başkanlık sekreteri Nilgün Hasefe'nin öldürülmesi.
* 10 Eylül 2001'de Taksim Gümüşsuyu caddesindeki polis noktasına DHKP-C üyesi Uğur Bülbül tarafından canlı bomba saldırısı düzenlendi. Saldırıda canlı bombanın dışında 26 yaşındaki polis memuru Halil İbrahim Doğan ve 25 yaşındaki polis memuru Tuncay Karataş ile 23 yaşındaki Amanda Rigg isimli o sırada yoldan geçmekte olan ve saldırı sonucu kolu kopan ve sonrasında ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Avustralyalı genç bir turist hayatını kaybetti. 17 polis memuru ile 6 vatandaş saldırı sonucu yaralandı.

Örgüte yönelik düzenlenen operasyonlar

* 30 Eylül 2006: Tokat'a bağlı Gökdere köyü yakınlarında çıkan çatışmada beş örgüt üyesi öldürüldü. Çatışmada ağır yaralanan bir astsubay yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.[16]
* 10 Aralık 2007: Ankara'da yapılan operasyonda 1 DHKP-C'li gözaltına alındı,1969 doğumlu Kevser Mızrak hayatını kaybetti.1 polis ağır yaralı.
* Mart 2008: 17 DHKP-C'li gözaltına alındı.9 kişi tutuklandı
* 19 Nisan 2008'de Trabzon'da Nurgül Acar gözaltına alındı.Daha sonra serbest kaldı.
* 30 Nisan 2008'de Elazığ'da 5 kişi tutuklandı.
* 15 Mayıs 2008'de Artvin'de 1 kişi tutuklandı
* Mayıs 2008'de Sivas'ta 30 kişi gözaltına alındı
* Haziran 2008'de 4 kişi Sivas'ta tutuklandı.

Vikipedi


Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

26 Eylül 2007 / Misafir Sosyoloji
11 Mayıs 2011 / sehrazat2415 Sosyoloji
9 Temmuz 2009 / asla_asla_deme Sosyoloji
29 Mayıs 2008 / azemyilmazer Sanat