Arama

Linux ve Windows İşletim Sistemlerini Tek Bilgisayarda Kullanmak

Güncelleme: 2 Nisan 2016 Gösterim: 3.981 Cevap: 1
HANDSOME - avatarı
HANDSOME
VIP ☪ ɴє мυтŁυ тürĸüм đἶყєɴє
17 Ocak 2012       Mesaj #1
HANDSOME - avatarı
VIP ☪ ɴє мυтŁυ тürĸüм đἶყєɴє
Çift işletim sisteminin kurulumu nasıl yapılır?
Linux ve Windows işletim sistemleri aynı bilgisayarda nasıl kullanılır?
Sponsorlu Bağlantılar

Linux kurmak isteyip, Windows'u çok ararim ben diye korkanlarin en büyük sorunu "ayni bilgisayara Windows ve Linux kurulur mu" olmustur. Iste cevap, EVET KURULUR, hemde sorunsuz çalisir. Hatta açik kaynakli muhtesem boot yükleyici yazilim "GRUB" sayesinde bilinen tüm linux dagitimlarini ve windows'u ayni bilgisayara yükleyebilirsiniz. Yeterli alaniniz varsa bu mümkün. Tabi biz simdilik abartmadan, bir adet Windows ve bir adet Linux dagitimini ayni bilgisayara nasil yüklüyoruz ona bakalim. Linux dagitimi olarak Ubuntu ve Suse'yi seçtim. Ilerde baska bir dagitim da popülerlesirse onu da anlatirim ancak unutmayin temelde yapacaklarimizin birbirinden farki yok. Temel olarak Windows kurulu bir bilgisayara, ikinci bir isletim sistemi kurabilmek için, windows'un kurulu oldugu bölüm disinda farkli bir bölüme ihtiyacimiz var. Windows'un C:'ye kurulu oldugunu varsayarak, C: disinda bir bölümü Linux için seçmeliyiz. Burdaki bilgilerin yok olacagini unutmayin.

Windows içerisinden,
start>mycomputer[sagtus]>manage
baslat>bilgisayarim[sagtus]>yönet diyoruz. Karsimiza Bilgisayar Yönetimi "computer management" çikiyor.

Burada, sol menüden Disk Yönetimi "Disk Management" in üzerine bir kez tikliyoruz ve sağ tarafta mecvcut disklerim görüntüleniyor. C: dışında bir diskin üzerine sağ tikliyoruz ve "delete partition" bölümü sil diyoruz. Dikkat: Bu diskteki bütün veriler kaybolur.Nitekim Windows'da soruyor, Bu diskteki veriler silinecektir, devam etmek istiyor musunuz? Evet diyoruz. çünkü bu bölümdeki verileri yedekledik veya zaten hiçbir veri yoktu. Linux kuracağiz o bölüme. Windows üzerinde yapacaklarimiz bu kadar.

Gelelim Ubuntu'yu Windows'un yanina, Windows'a zarar vermeden nasil kuracagimiza. Aslinda çok basit. Ubuntu CD mizi Cd Rom'a takarak bilgisayarimizi yeniden baslatiyoruz ve normal kuruluma baslayin. Ancak, kurulum esnasinda"Diskleri Bölümleme" adimina geldigimizde, biz daha önce windows'dan bir bölümü sildigimiz için, arti bir seçenek çikiyor karsimiza. "use the largest continuous free space" Yani en büyük bos alani kullan, bizim daha önce Windows üzerinden sildigimiz bölümden bahsediyor. Onu silmemizle "free space/un allocated space" yani bos alan/bölümlenmemis alan olmustu. Tabii ki bu seçenegi seçip, Ubuntu kurulumuna devam ediyoruz. Kurulum tamamlandiginda bilgisayarimiz su sekilde açilmaya baslayacak: Asagi yukari ok tuslari ile hangi isletim sistemini seçersek o açilacak.

Windows ve Linux'u Aynı Bilgisayara Kurmak

Kurulumun geri kalani, kendi kendine sonlaniyor. Sadece arada ileri tusuna basmak ve bazi basit ayarlari yapmak kaliyor. Ve bilgisayarimiz gene Grub adi verilen açilis yöneticisi ile basliyor. Istedigimiz isletim sistemini seçerek açiyoruz.

DIKKAT: Eger bir sebeple Windows'un yanina kurdugunuz Linux'u kaldirmak isterseniz, en basta anlattigimiz Windows Disk yönetiminden linux kurulu bölümleri silebilirsiniz. Ancak açilis yöneticisi "grub" da silinieceginden bilgisayariniz açilmayacktir. Bir adet Windows XP Cd si ile bilgisayari açip, ilk ekranda "r" tusuna basarak tamir etmeniz ve windows açilis yöneticisini tekrar yüklemeniz gerekmektedir. R ye basip açacaginiz tamir konsolunda girmeniz gereken komut önce hangi isletim sistemini tamir etmek istediginiz: muhtemelen bir adet WIndows kurulu oldugu için "1" daha sonraki tamir komutu "fixmbr" dir. Bunu yaptiktan sonra windows sorunsuz açilacaktir.

Alıntı

Son düzenleyen nötrino; 2 Nisan 2016 23:51 Sebep: İç başlık / Kırık görsel!
Adam Olmak; Cinsiyet Meselesi DeğiL.! Şahsiyet Meselesidir!..
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Temmuz 2013       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Linux'u Denemek için 5 Risksiz Yol!

Sponsorlu Bağlantılar
Linux'u denemek istiyor, ancak Windows'unuza zarar gelmesinden korkuyorsanız bunun için Linux'u riske girmeden denemenize izin verecek birçok yol var. Windows'unuza hiç dokunmadan, Linux'u denemeniz mümkün! İşte bunun 5 pratik yolu;

1)Live CD/DVD Yöntemi

Neredeyse tüm Linux sürümlerini bir Live CD olarak çalıştırmanız mümkün. Bunun anlamı, herhangi bir yükleme yapmadan tüm işletim sistemini deneyebileceğiniz. Live CD'ler, gerçek bir kurulum kadar hızlı çalışmayabilir ancak sisteminizde kurulu olan işletim sistemini etkilemezler.Denemek istediğiniz dağıtımın ISO dosyasını indirip onu diske yazmanız yeterli. Windows Vista, 7 ve 8'de ISO dosyasına sağ tıklayıp "Disk görüntüsünü yaz" seçeneğine tıklamanız yeterli. Windows XP kullanıcıları ise benzer işlev sunan ISO Recorder 'ı kullanabilirler.

2)USB Çubuğu Yöntemi

CD sürücüsüne sahip olmayan PC'lerin sayısı her geçen gün artıyor. Ancak bir USB sürücüsüne sahipseniz, Linux'u başlatabilir ve yükleyebilirsiniz. Bu tür USB diskleri oluşturmak için örneğin sizi adım adım yönlendiren Linux Live USB Creator gibi araçlardan faydalanabilirsiniz.

3)Windows Yükleyicisi Yöntemi

PC'nize Linux yüklemek istiyor, ancak disk bölümlemeyle uğraşmak istemiyorsunuz. Wubi adındaki yazılım sayesinde Ubuntu'yu Windows içerisinden yükleyebilirsiniz. Burada yükleyeceğiniz Ubuntu, bir sanal makine değil tam anlamıyla boot edebileceğiniz bir sistem. Aracın Windows 8 logolu yeni PC'lerde çalışmadığı uyarısını verelim.

4)Sanal Makine Yöntemi

Sanal makineler, bundan önceki yöntemlere göre biraz daha zahmetli olsa da PC'nizi yeniden başlatmaya gerek kalmadan Linux'u denemek için harika bir yol sunuyor. Sanal makineler birincil sürücünüzü etkilemediğinden herhangi bir risk de içermezler.

5)Çevrimiçi Demolar

Hiç uğraşmadan hemen Linux'u denemek isterseniz, Ubuntu'nun web tarayıcısı içerisinde çalışan demosunu deneyebilirsiniz. Demoda birçok uygulama çalışmasa da, Ubuntu'nun nasıl bir deneyim sunduğu hakkında fikir edinebilirsiniz.


Kaynak: CHIP (18 Temmuz 2013,11:15)

Son düzenleyen nötrino; 2 Nisan 2016 23:55

Benzer Konular

7 Temmuz 2012 / Misafir Bilgisayar
11 Ağustos 2010 / Breath Bilgisayar
25 Şubat 2013 / nötrino Bilgisayar
6 Haziran 2009 / UnknowN Bilgisayar